Uzungöl HES İçin Gelen İş Makineleri Vatandaşın Tepkisi Sonucu Geri Gönderildi

Uzungöl HES İçin Gelen İş Makineleri Vatandaşın Tepkisi Sonucu Geri Gönderildi

Uzungöl HES İçin Gelen İş Makineleri Vatandaşın Tepkisi Sonucu Geri Gönderildi

Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’de yapılmak istenen HES Projesi ile ilgili Taşkıran Mahallesine gelen İŞ Makineleri vatandaşların tepkileri sonrasında geri çekildi.

Yerel seçimlerin ardından 2 Nisan 2024 Salı günü Uzungöl’deki HES projesi için çalışmaya başlayan firmanın iş makineleri Taşkıran,Uzungöl ve bölge mahalelerinde yaşayan vatandaşların  karşı çıkması sonucu geri çekildi

Çaykara’nın dünyaca ünlü Turizm merkezlerinden Uzungöl’de yapılmak istenen Hidroelektrik santral (HES) için seçimlerin hemen ardından 1 Nisan 2024 Pazartesi  Günü Uzungöl’e iş makineleri gönderildi. Seçim biter bitmez sonraki günün gece saatlerinde gönderilen iş makinelerini gören Taşkıran ve Uzungöl Mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, İŞ Makinelerinin tabela için gönderildiğini düşünerek ilk başta müdahale etmezken, iş makinelerinin HES için gönderildiğini öğrenince tepki gösterdiler. 

Gerçekleştirilmeye başlanan çalışmalar esnasında kopan kaya parçaları bir vatandaşın ölüm tehlikesi atlatmasına sebep oldu. Taşkıran ve Uzungöl’lülerin toplanması ve yoğun itirazı üzerine Taşkıran’da yapılması planlanan HES için gelen iş makineleri jandarma eşliğinde Taşkıran Mahallesini ve Uzungöl’ü terk etmek zorunda kaldı.

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, gerçekleştirdiği basın açıklamasında Uzungöl’e yapılmak istenen HES projesinin Uzungöl’ün eşsiz doğasına zarar vereceğini ve turizmden gelen gelirleri tehlikeye atacağını dile getirirken “Trabzon Meydanında yaptığımız basın açıklamasında bu projenin Uzungöl’ün doğasına zarar vereceğini söyledik. Uzungöl-Çaykara yolunun risk altında olabileceğini söyledik. Seçim sürecinde projeyi durdururken seçim biter bitmez çalışmaya başladılar.” dedi.

Başkan Keleş açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi.

 “Yol güvenliği alınmadan toplumdan gizli olarak çalışma yapmaya başlamışlardı. Halk duyar duymaz oraya toplandı. Uzungöl’de halk HES’e karşı çıktı. Toplumdan gizli çalışma yapmaya kalktılar. Yüklenici firma Lider Gıda’nın iş makineleri Askerler kontrolünde Uzungöl’den çıkmak durumunda kaldılar. Biz yöre halkı olarak bunun karşısında duracağız. HES’in yapılmaması için ne gerekiyorsa hukuki mercide yapacağız.

1 Nisan 2024 Pazartesi  günü gece saatlerinde İŞ Makineleri Taşkıran Mahallesine geldiler. Sabah saatlerinde beko vasıtasıyla kazı işlemlerine başlanırken Uzungöl ve Taşkıran Mahalle gençleri,Uzungöl Muhtarı Selman Dilek, Taşkıran Muhtarı Hüseyin Alamanoğlu olay yerine gelerek bu duruma  itiraz etti. Uzungöl Mahallesi Muhtarı Selman Dilek,burada gerçekleştirdiği açıklamada  “Büyük bir kaya parçası engellenemeden yola düştü. Bir vatandaşımız ölümden döndü. Bir araç parçalanmaktan döndü. Az kalsın vatandaşımız canından oluyordu. Bunu görünce daha çok insan toplanmaya başladı. Oradaki makine daha sonra gönderildi.” ifadelerini kullandı.

Uzungöl’ün doğal güzelliği ile Ülk ve Dünya Turizminde çok önemli bir yere sahip olduğunu ve Ülkemize yıllık ortalama 1.5 Milyar Dolar döviz geliri kazandırdığını ifade eden Uzungöl Muhtarı Selman Dilek,böyle bir turizm merkezine HES Projesi yapmaya kalkışmanın hiçbir açıklamasının bulunamayacağını ifade etti.

Turizm Merkezi Uzungöl’de doğal güzelliğin bozulmaması için insanlara evlerinin dahi yaptırılmadığını anımsatan Uzungöl Muhtarı Selman Dilek,durum böyle iken,Uzungöl’ü Devlet eli ile korumaya çalışırken doğal güzelliği ile dünya üzerinde büyük bir üne sahip olan Uzungöl’de HES Projesinin yapılmak istenmesinin ise hiçbir mantıklı açıklamasının bulunmayacağını sözlerine ekledi.



İlginizi Çekebilir