Uzungöl İmar Planı İçin Toplandı

Uzungöl İmar Planı İçin Toplandı

Uzungöl İmar Planı için Uzungöl Platformu tarafından vatandaşları bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Uzungöl Muhtarlığı ve Uzungöl STK’lardan oluşan Uzungöl Platformu tarafından vatandaşlara İmar Planı ile ilgili olarak gelinen nokta ve bundan sonra izlenmesi gereken yol haritası ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

16 Ocak 2022 Pazar Günü Uzungöl Sezgin Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk, Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, Uzungöl Birlik A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz, Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Başkanı Metin İnan ile çok sayıda vatandaş katıldı. Uzungöl halkının toplantıya yoğun bir katılım gösterdiği gözlerden kaçmadı.

AÇILIŞ KONUŞMASI BAŞKAN KELEŞ’TEN

Toplantının açılış konuşması Uzungöl Turizmciler Derneği B aşkanı Mehmet Keleş tarafından gerçekleştirildi.2021 Yılında ve daha önceki senelerde Uzungöl İmar Planı ile ilgili olarak gerçekleştirmiş oldukları çalışmalar ile ilgili olarak bilgi veren Mehmet Keleş 2021 yılı içerisinde Uzungöl Platformu olarak tek yürek halinde önce vatandaşların taleplerini dinlediklerini daha sonra ise bu talepleri Bakanlık düzeyinde yetkililere anlatabilmek için defalarca Ankara’ya gittiklerini ve günlerce Ankara’da Uzungöl insanının haklı taleplerini anlatma çabası içerisinde olduklarını ifade etti.

Hazırlanan İmar Planının Uzungöl gerçekleri ile hiçbir şekilde örtüşmediğini ifade eden Başkan Mehmet Keleş hazırlanan İmar Planında sosyal alanların tamamen görmezlikten gelindiğini oysa yetişkinler olarak çocuklarımıza gelecekte sosyal alanlar bırakmak zorunda olduğumuzu İmar Planının bu çizgilere göre hazırlanması gerektiğini ifade etti.

BAŞKAN AKYÜZ SÜRECİ ANLATTI

Uzungöl Birlik A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz Uzungöl Koruma Amaçlı İmar Planının 4 aşamada hazırlandığını ifade etti ve bu aşamaları tek tek görüntülü olarak açıkladı.

Yeni hazırlanan İmar Planını Alçakköprü Mahallesinden başlayarak ekran üzerinden tek tek açıklayan Başkan İdris Akyüz bu plan üzerinde eksik olan noktaların hangileri olduğunu,kendilerinin hangi noktalara itiraz ettiklerini,yapmış oldukları itirazların hangilerinin kabul edildiğini ve hangilerinin ise red edildiğini detayları ile birlikte tek tek anlattı.

VATANDAŞLAR İTİRAZ EDEBİLECEK

İmar Planının geneli üzerinde Uzungöl halkı itiraz edebiliyor.Daha önce askıya çıkan İmar Planına itiraz edenler ile hazırlanan İmar Planında arazisi üzerinde değişiklik yapılanlar 18 Ocak 2022 Salı günü mesai bitimine kadar itirazda bulunabilecek.

PLAN SÜRECİNDE NELER YAŞANMIŞTI

Uzungöl Koruma Amaçlı İmar planı yeniden askı sürecinde ve bakanlıkla yapılan görüşmeler sonucu Uzungöl Platformu tarafından İmar Planı ile alakalı Düzeltilmesi gereken Maddeler ile ilgili bir düzeltme raporu hazırlanmıştı.

Uzungöl Platformu adına Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk,Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş,Uzungöl Birlik A.Ş. Başkanı İdris Akyüz ve Uzungöl Platformu temsilcileri tarafından hazırlanan Düzeltme raporunda talep edilen düzeltmeler kişiye özelden çok genel olarak insanları rahatlatacak talepler olarak oluşturuldular.

5 Ana başlık altında hazırlanan Düzeltme Maddelerinin Ana Başlıkları şunlar;

1-Kamuya terk edilen alanların daraltılması imar planı esasları çerçevesinde kesilen park,eğitim ve benzeri donatı alanlarının 3-4 kat fazlalığı

2-Gereksiz yolların iptali veya daraltılması

3-Tescilli yapıların korunması 

4-Topografik ve jeolojik olarak yapımımümkün olmayan ancak planda vatandaşa yük olarak aktarılan bazı planlamaların düzeltilmesi

5-Plan notlarında sorun teşkil eden konuların özellikle 18.madde parselasyon planı,yapılaşma şartları gb. Düzeltmeler talep edilmiştir.

PLAN KARARLARI VE PLAN NOTLARI İLE İLGİLİ ÇEKİNCELER

1-Uzungöl Koruma Amaçlı İmar Planında BAKDEA olarak planlanan alanlarda yapılaşma koşulları çerçevesinde emsal 0.05 yerine  0.10 olmalıdır

2-Özel hükümler ile belirtilen çatı arasındaki iskan sınırlaması kaldırılmalı ve iskan amaçlı kullanım yolu açılmalıdır

3-Özel hükümlerde belirtilen birden fazla bodrum kat kullanılamaz ibaresi kottan dolayı açığa çıkmış bodrum katlarından diye tadil edilmelidir.Uygulamada sorun ve sıkıntı yaşatacak bir ibare söz konusudur.Sanki birden fazla bodrum kat yapılamaz gibi şeklinde anlaşılmaktadır.oysa açığa çıkmış bodrum katından sonra tamamen gömülü bodrum katı yapılabilmelidir.

4-Gelişme konut alanlarında binaların max taban alanı 140 m2’den 150 m2’ye,yükseltilmelidir.150 m2’lik taban alanı sosyal konut niteliğindeki çaslışmalar için daha verimli olacaktır.

5- Günübirlik alanlarda yapılaşma koşulu 500-1000m2 olarak değiştirilmesi gerekir. Ayrıca max. İnşaat alanı 150m2 den 200m2 ye yükseltilmelidir kafe restoran gibi mutfak alanları için 200m2 lik alan yeterli olacaktır. 

6- Plan notlarında yapı boyları hakkında verilen bina derinlik ve cephe şartları 15metre ile sınırlandırılmıştır. Bu sınırlandırma turizm bölgeleri (ETK) alanlarında 25metre olmalıdır. Bina boyu max. 15 metre, derinliği de 15 metre düşünüldüğünde max. 225m2 taban alanlı bir otelin kullanışlı ve ihtiyaca cevap vermeyeceğini düşünülmektedir.

7- Eko Turizm alanlarında 5 oda sınırlaması kaldırılmalı, 3 oda koşuluna getirilmelidir. Ekonomik kabiliyeti daha düşük ailelerin turizmden pay almalarına olanak sağlanmalıdır.

8- Plan kararlarında kamp alanı olarak planlanan mekansal alanların yapılaşma koşulları kısıtlı olduğundan emsal değeri 0,10 olması ve sökülüp takılabilir bungalov tanımı uygulamada sorun yaşanmaması açısından detaylı olarak tanımlanmalıdır.

9- Rekreasyon alanlarında emsal değeri 0,10 olmalı ve minumum parsel büyüklüğü bölgenin coğrafi yapısı göz önüne alınarak kaldırılmalıdır.

10- Ağaçlandırılacak alanlar içerisinde tanımlanan birimlerin 10 metre büyüklükte yapı yapma hakkı 20 metre ye çıkarılmalı ve yine bu alanlarda emsal 0,10 olması Uzungöl gibi kısıtlı arazi yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

11- İmar planı kararı ve plan notlarında 18 yapılması  Uzungöl özelinde kısıtlı arazi ve yapılaşmanın büyük oranda olduğu bir alanda uygulanması sosyolojik ve daha büyük sorunlar üretecektir.Dolayısıyla farklı alternaatiflerin kullanılması doğru olacaktır.

12- Planın tamamına veya turizmin yoğun olduğu alanlarada bodrum katlarının verilmesi ve bu alanlarda makine dairesi veya otopark olarak kullanılması önemli ölçüde  park sorununun çözecektir.

13- Hem bölgede yaşayan insanların hem de Uzungöl’e gelen misafirlerin spor yapacağı sosyal ve kültürel alanların planda ayrılmadığı görülmektedir.Kamuya ayrılan bunca alan içinde spor kompleksinin olmayışı plan ciddiyetini ve gerçek ihtiyacın çok uzağında kalmaktadır.

14-(ÖÇK) Alanları dışında kalan mahalleler ile yapılan istişarelerde imar planı dışında kalmaları yönünde görüş bildirmişlerdir.

Bu mahallelerin plansız yapılaşma çerçevesine değerlendirilmesi ve ÖÇK  alanının planı yeniden revize edilmesi  daha doğru bir yaklaşım olacaktır..



Anahtar Kelimeler: Uzungöl Planı Toplandı

İlginizi Çekebilir