Uzungöl Platformundan İmar Planı Basın Açıklaması

Uzungöl Platformundan İmar Planı Basın Açıklaması

Uzungöl Platformu Tarafından Uzungöl Koruma Amaçlı İmar Planında Gelinen Nokta İle İlgili Olarak Bir Basın açıklaması Gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli merkezlerinden  Uzungöl için hazırlanan Uzungöl Koruma Amaçlı İmar Planı konusunda gelinen son nokta ile ilgili olarak Uzungöl Platformu tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.Basın açıklaması Uzungöl Platformu Yöneticileri tarafından Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezinde gerçekleştirildi.

Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk, Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, Uzungöl BİRLİK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz, Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz, Uzungöl Haber koordinatörü ve Uzungöl Platformu Yöneticisi Abdullah Özen tarafından Uzungöl Platformu olarask Uzungöl Halkı adına gerçekleştirilen Basın Açıklaması şu şekilde;

UZUNGÖL PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI

Uzungöl’ün değerlerini bir araya getiren “Platform” Uzungöl Muhtarlığı, Uzungöl Turizmciler Derneği, Uzungöl Birlik A.Ş. ,Uzungöl Haber ve Kanaat Önderleri; Uzungöl Halkı adına Uzungöl İmar Planında gelinen son nokta ile ilgili olarak aşağıdaki Basın Açıklamasını yapmak durumunda kalmıştır.

Bilindiği gibi yaklaşık 25 yıldan buyana imar çalışması yapılıyor. Yapılan planlar, Uzungöl’ün ihtiyaçlarını ve sorunlarını karşılamadığı için her seferinde vatandaşların itirazları neticesinde hukuki olarak mahkemeler tarafından durdurulmuş ve iptallerle yürürlüğe girememiştir. Bu iptallerin nedenleri incelendiğinde; bu zamana kadar yapılmış olan planlar merkezden yapılarak, halktan kopuk, ekonomik, kültürel, tarihsel, coğrafik ve sosyal donatılardan uzak bir anlayışla yapıldığından uygulanabilir imar planları yürürlüğe girememiştir.   

İlimizin, bölgemizin ve ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Uzungöl’ümüzün bu güne kadar uygulanabilir bir imar planı olmamasından dolayı halkımızca, kendilerine ait tapulu arazileri üzerinde ve doğayı tahrip etmeden; yaşamlarını sürdürebilmek, şehre göçü önlemek, ekonomik ihtiyacı karşılamak ve bölgedeki turizm talebini karşılamak için yapılaşmaya gidilmiş ancak plan olmamasından dolayı göze hoş gelmeyen yapılaşmalar maalesef olmuştur. Yapılan hiçbir yapı kamu arazileri üstünde yapılmamış ve tapulu arazilerimiz içerisinde hiçbir şekilde ağaç kesilmemiştir. Atalarımızdan kalan orman ve kamu alanları bu güne kadar korunmuş ve korunmaya devam edilecektir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılında Uzungöl’de başlayan süreç ve akabinde hazırlanan Uzungöl Koruma Amaçlı İmar Planı vatandaşlarımızın yukarıda bahsettiğimiz beklentilerini karşılamadığından dolayı, Uzungöl Platformu olarak Uzungöl’ün en büyük sorunlarından biri olan imar planının aynı şekilde iptaller ile anılmamasını önlemek ve halkımızın taleplerini karşılayacak bir imar planının oluşabilmesi için çalışmalarımıza başlamıştık.

-Uzungöl Muhtarlığı

-Uzungöl Turizmciler Derneği

-Uzungöl Turizm Yaşatma Derneği

-Uzungöl Turizm Esnaf Derneği

-Uzungöl Birlik A.Ş

-İstanbul/Avrupa Uzungöl Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği

-İstanbul/Anadolu Uzungöl Çevre Kültür ve Eğitim Derneği

-Bursa Uzungöl ve Çevre Köyleri Kültür Yardımlaşma Derneği

-Almanya Uzungöllüler Derneği

-Uzungöl Haber

-Yüksek Şehir Plancısı Merve Özen

ve Uzungöl Kanaat Önderleri ile oluşturulan Uzungöl Platformumuzla beraber Çaykara Belediye Başkanımız Sayın Hanefi TOK’uda imar sorunumuzu kökten çözüme kavuşturmak için çalışmalarımızı başlattık. Uzungöl’de uygulanmaya çalışılan imar planı ile ilgili eksikleri içeren bir rapor hazırladık. Uzungöl’ün tüm mahallelerinde vatandaşlarımızın taleplerini aldık değerlendirdik ve rapor haline getirdik.

Bu çalışmalarımızı, Uzungöl’e ziyarete gelen Çevre Şehircilik ve İklim Bakanımız Sayın Murat KURUM’a ilettik. Sayın Bakanımızın bürokratlarımıza verdiği talimatla hızlı bir şekilde Uzungöl’ün imar sorununu Uzungöl Platformu’nun taleplerini göz önünde bulundurarak çözümünü istemiştir. Platformumuz sahada ve Ankara’da bürokratlarımızla yaptığı çalışmadan sonra imarın ana omurgasını bozmadan küçük dokunuşlarla Koruma Amaçlı İmar Planı çalıştayı tamamlanarak şuan askıda olan plana revize öneri planı olarak Çaykara Belediyesi tarafından ilgili kuruma gönderilmiştir.

Gelinen bu noktada hazırlamış olduğumuz plan ile beraber Uzungöl’de imar sorununun gündemimizden tamamen çıkarmak ve Uzungöl markamızı daha doğal bir turizm destinasyon merkezi haline getirmek istiyoruz. Platform olarak bu sürecin tarafı olan bizler, hazırlanılmış olan Uzungöl Koruma Amaçlı İmar Planı’nın onaylanıp yürürlüğe girmesi için siyasetçilerimizin, bürokratlarımızın ve kamuoyunun desteklerini talep ediyor ve bekliyoruz.

Şuan burada bulunan ve bulunmayan basın mensuplarımızdan bu taleplerimizi kamuoyuyla paylaşmamıza vesile oldukları için kendilerine teşekkürlerimizi sunar  kamuoyumuza saygıyla arz ederiz.                                                                                                                                             

                                                             Uzungöl Platformu



İlginizi Çekebilir