Uzungöl ve Güreş Kültürü

Uzungöl ve Güreş Kültürü

Bu yazımızda Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’e bir başka pencereden bakmaya çalışacağız. Uzungöl ve Güreş Kültürümüzü işlemeye çalışacağız

Bu yazımızda Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’e bir başka pencereden bakmaya çalışacağız.Uzungöl ve Güreş Kültürümüzü işlemeye çalışacağız

UZUNGÖL VE GÜREŞ

Yaylacılığın ve hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı Cumhuriyetin ilk yıllarında Güreş Sporu da adeta yöremizin Mahalli Spor dalı olma özelliğini taşımakta idi.Yılın belirli bölümlerinde Uzungöl’de Güreş Müsabakaları düzenlenmekte idi.

GÜREŞ MÜSABAKALARI NERELERDE YAPILMAKTA İDİ?
Güreş Müsabakaları şu andaki mevcut Migron Restaurant ve Şeflerin Yeri Restauran’ın bulunduğu eski adı ile Yanagodrip adı verilen geniş düzlükte yapılmakta idi.

GÜREŞ MÜSABAKALARI NE ZAMAN DÜZENLENİYORDU?

İlkbaharda yaylaya çıkarken ve sonbaharda yayladan dönerken Güreş Müsabakaları düzenlenmekte idi.Eskiden insanlar toplu ve yürüme olarak aynı gün hep birlikte yaylaya çıkmakta idiler.

Uzungöl Merkez,Gölbaşı Mahallesi,Büyükköy Mahallesi,İnceli Mahallesi,Meryemli Mahallesi,Filak Mahallesi,Malbet(Çamlık) Mahalleleri,Kastel Mahallesi,Köseli Mahallesi,Elm alı Mahallesi,Krenisli Mahallesi ve Alçakköprü  Mahalleleri ile birlikte Uzungöl’e komşu olan ve aynı yaylaları paylaşan Taşkıran Mahallesi,Çambaşı Mahallesi ve Taşlıgedik Mahallesi  sakinleri hep birlikte aynı gün içinde yaylalara göç etmekte idiler.

1-Uzungöl Mahalleleri ve komşu mahallelerin birleşmesi ile Uzungöl Gozno Mevkiinde çok büyük bir kalabalık meydana gelirdi.Bu büyük kalabalık içinde bölgenin pehlivanları arasında güreş müsabakaları düzenlenir,katılımcılar eğlenir,dinlenir,yemeklerini de yedikten sonra kimi Şekersu tarafına kimi ise Multat tarafına gitmek üzere yola koyulurlardı.

2-İlkbaharda Yaylaya çıkışta olduğu gibi Sonbahar Mevsiminde de Yayla dönüşlerinde yine Gozno mevkiinde aynı güreş müsabakaları düzenlenirdi.

3-Bayram Günlerinde de çeşitli Güreş Müsabakaları düzenleniyordu

GÜREŞ MÜSABAKALARINDA ÖDÜL VERİLİR MİYDİ?

Hayır.Güreş Müsabakalarında ödül verilmezdi.Katılım sayısına göre Güreş alanında koyunlar kesilir ve büyük kazanlarda pişirilirdi.Katılımcılar bu etler ile bir güzel karınlarını doyururlardı.Güreş Müsabakalarına katılan tüm güreşçiler tarafından organizasyon masrafları ortak paylaşılırdı.Sadece o sene Güreşi kazanan Güreşçi Pehlivan olarak ün yapardı.

Güreş müsabakaları sonrasında hep birlikte yemek yenilir ve horon oynanırdı.

UZUNGÖL’DE BİLDİĞİĞİNİZ ÜNLÜ GÜREŞÇİLER KİMLERDİR

Uzungöl’ün bilinen en ünlü güreşçileri;

-Malego

-Kesego

-Ğrigi Mustafa

-Ahmet Haşbar

-Salih Karagöz

-Ferşat Karagöz

-Gülali

Uzungöl’ün en ünlü Güreş Pehlivanlarından bir tanesi de Dursun Danış’tır.Taşkıran’lı Pehlivan Halil Ağırman ile Dursun Danış arasındaki Güreş müsabakaları nefes kesmekte ve de büyük bir ilgi ile takip edilmekte idi.



Anahtar Kelimeler: Uzungöl Güreş Kültürü
Süleyman Kayganacı
2.06.2020 13:33:11
Haberin canına okudun maşallah...!!! "İdi, idi, idi; idiler, idiler, idiler...

İlginizi Çekebilir