Uzungöl´de Oryantring Rüzgarı

Uzungöl´de Oryantring Rüzgarı

Türkiye Oryantring Federasyonu tarafından Okul Sporları Kapsamında gerçekleştirilen Küçükler ve Gençler Oryantring Yarışmaları Türkiye Finalleri Karadeniz Turizminin Göz Bebeği Uzungöl´de gerçekleştirildi.

Türkiye Oryantring Federasyonu tarafından Okul Sporları Kapsamında gerçekleştirilen Gençler A ve Gençler B Oryantring Yarışmaları Türkiye Finallerei Karadeniz Turizminin Göz Bebeği Uzungöl´de gerçekleştirildi.

ÖNCE TÜRKİYE ELEMELERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Organizasyon kapsamında önce İller ve Bölgeler bazında Türkiye Elemeleri gerçekleştirildi.Elemelerde dereceye giren Sporcularımız ise Uzungöl´de gerçekleştirilen Türkiye Şampiyonasına katılma hakkını elde etti.

500 SPORCU YARIŞTI

6 Mayıs 2018 Pazar Günü Uzungöl´de gerçekleştirilen Oryantring Yarışması Türkiye Finallerine Ülkemizin  her Bölgesinden 500 Sporcu katıldı.

UZUNGÖL TURİZMCİLERİNDEN BÜYÜK İLGİ

Sporcular Yarışma için günler öncesinden Uzungöl´e gelip çeşitli tesislerde yerleştirildiler.Organizasyon kapsamında Uzungöl Esnafımız öğrencilerimize hem yemek hem de barınma imkanı sunarak  her zaman olduğu gibi yarışma ve etkinliklere gösterdiği önemi bir defa daha ortaya koydu.

/resimler/2018-5/6/2038084280527.jpg

YOĞUN KATILIM

Türkiye Oryantrik Şampiyonası Finalleri yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.Çaykara Kaymakamı Sayın İhsan Ayrancı´nın Ankara´de devam eden geleneksel Trabzon Günleri sebebi ile Ankara´da bulunmaları sebebi ile katılamadıkları etkinliklere Çaykara Kaymakam Vekili Furkan Berber,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Gençlik ve Spor Trabzon İl Müdürü Birdal Öztürk,Gençlik Ve spor Trabzon Şube müdürü Yusuf Çelik,Gençlik Ve spor çaykara ilçe müdürümüz Yusuf Kurt ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

Özellikle Gençlik Ve spor Çaykara İlçe Müdürümüz Yusuf Kurt´un günlerdir yoğun bir tempo içerisinde hazırlamakta olduğu Organizasyon kusursuz bir şekilde mükemmel bir Organizasyon etkinliği ile gerçekleşti.

YARIŞMA NEFES KESTİ

Ülkemizin her tarafından gelen 500 Sporcu ellerine verilen haritalar ile Yarışma için Uzungöl´ün her tarafına dağıldılar.Uzungöl halkının büyük bir ilgi gösterdiği Yarışmada Sporcular dereceye girebilmek için kıyasıya bir yarışmanın içerisinde buldular kendilerini

/resimler/2018-5/6/2038390218641.jpg

Öğle saatlerinde Uzungöl´de sağnak yağış başladı.Ancak yağmur da sporcularımızın hızını kesmedi.Öğrencilerimiz sağnak  yağmur altında kendilerine verilen hedeflere ulaşabilmek için tabiri caiz ise bir çekirge misali bir o yana bir bu yana koşup durdular.

KAYMAKAM BERBER-HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ

Bu özel ve farklı Turnuva Münasebeti ile Yüzlerce Öğretmenimizi ve onların çok kıymetli Öğretmenlerini Karadeniz Turizminin en önemli Merkezi olan Uzungöl´de ağırlamaktan dolayı çok büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Çaykara Kaymakamı Furkan Berber Organizasyonda Emeği geçen Başta Türkiye Oryantring Federasyonu olmak üzere Gençlik ve spor İl Müdürlüğümüze ve de Organizasyonun büyük bir başarı ile gerçekleşmesini sağlayan tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarımıza teşekkür etti.

BAŞKAN TOK-ÇAYKARA FARKLI BİR İLÇE

Çaykara İlçemizin hem Eğitim Öğretim,hem doğa güzelliği hem de gerçekleştirdiği Sosyal ve Kültürel Etkinlikleri ile çok farklı ve de özel bir İlçe olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok Türkiye Oryantring Federasyonu tarafından gerçekleştirilen Türkiye Finallerini Çaykara İlçemizde düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.

/resimler/2018-5/6/2040114439219.jpg

Ülkemizin değişik yerlerinden gelen yüzlerce öğrenciyi Çaykara İlçemizde misafir etmekten dolayı son derece mutlu olduklarını ifade eden Çaykara belediye başkanı Hanefi Tok Çaykara ilçemizin Bir çok Ulusal Organizasyona ev sahipliği yaptığını,gerçekleştirdiği her organizasyonun altından büyük bir başarı ile kalktığını ve de bundan sonra daha büyük organizasyonlar gerçekleştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

YARIŞMA DÖRT DALDA GERÇEKLEŞTİ

Oryantring Türkiye Finalleri 4 ayrı kategoride gerçekleştirildi.İşte O kategoriler:

1-Gençler A Kategorisi  Oryantrin Finalleri Kızlar

2-Gençler B Kategorisi Oryantring Finalleri Erkekler

3-Gençler 4.2 KM Oryantring Finalleri Kızlar

4-Gençler 5.3 KM Oryantring Finalleri Erkekler

ÖDÜL TÖRENİ GÖZ KAMAŞTIRDI

Gerçekleştirilen Yarışmaların ardından Yarışmalarda dereceye giren Sporculara bireysel olarak ve de takım halinde hem madalyaları hem de kupaları dağıtıldı.

BİREYSEL YARIŞMALARDA DERECEYE GİREN SPORCULAR

GENÇ KIZLAR 3.4 KM TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BİREYSEL SONUÇLAR

Genç Kızlar 3.4 KM Türkiye Finallerinde Bireysel Dalda Balıkkkesir Cumhuriyet lisesinden Duygu Yigen Türkiye Şampiyonu olmayı başardı.

İşte İlk Dörde Giren Sporcularımız:

DERECESİ

ADI SOYADI

OKULU

Birinci

Duygu Yigen

Balıkkesir Cumhuriyet Lisesi

İkinci

Cemre Nur Yeşil

İzmir Karşıyaka Behcet Necatigil Lisesi

Üçüncü

Gülce Çelik

Eskişehir Fatih Fen Lisesi

Dördüncü

İrem Eroğlu

Eskişehir Anadolu Lisesi

Beşinci

Ayşenur Aslan

Bolu İzzet Baysal Lisesi

 

GENÇ   KIZLAR 4.4 KM TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BİREYSEL SONUÇLAR

Genç Kızlar 4.4 KM Türkiye Finallerinde Bireysel Dalda Balıkkkesir Cumhuriyet lisesinden Özge Bozca Türkiye Şampiyonu olmayı başardı.

İşte İlk Dörde Giren Sporcularımız:

DERECESİ

ADI SOYADI

OKULU

Birinci

Özge Bozca

Balıkkesir Cumhuriyet Lisesi

İkinci

Aleyna Nur Bulat

Ordu İMKB Sosyal Bilimler Lisesi

Üçüncü

Nur Gülnihal Çakır

Ordu İMKB Sosyal Bilimler Lisesi

Dördüncü

Beyza Dilber

Ordu Altınordu Lisesi

 

GENÇLER A KATEGORİSİ 4.2 KM TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BİREYSEL SONUÇLAR

Genç  Erkekler A Kategorisi  4.2 KM Mesefe  Türkiye Finallerinde Ankara ODTÜ Geliştirme lisesinden Berke Başöz  Türkiye Şampiyonu olmayı başardı.

İşte İlk Dörde Giren Sporcularımız:

DERECESİ

ADI SOYADI

OKULU

Birinci

Berke Başöz

Ankara ODTÜ Geliştirme Lisesi

İkinci

Halil Bilgin

Bozüyük Fen Lisesi

Üçüncü

Sinan Özen

Bolu izzet Baysal Geliştirme lisesi

Dördüncü

Umut İlhan Beyaztaş

İstanbul Şile Geliştirme Lisesi

 

GENÇLER A KATEGORİSİ 5.8  KM TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BİREYSEL SONUÇLAR

Genç  Erkekler A Kategorisi  5.8 KM Mesefe  Türkiye Finallerinde Kütahya Tavşanlı Anadolu  Lisesinden Nazım Muslu   Türkiye Şampiyonu olmayı başardı.

İşte İlk Dörde Giren Sporcularımız:

DERECESİ

ADI SOYADI

OKULU

Birinci

Nazım Muslu

Kütahya Tavşanlı Anadolu lisesi

İkinci

Mustafa Ali Türkmen

Ordu Anadolu Lisesi

Üçüncü

Fatih Şölen

İstanbul Şile Bilgi Teknolojisi Lisesi

Dördüncü

Özcan Deniz

İzmir Menemen MTAL

BİREYSEL ŞAMPİYONLARA BAŞARI BELGESİ

Şampiyonada Bireysel Dalda Başarılı olan Sporcularımız Organizasyon Komitesi tarafından Başarı Belgesi ile Ödüllendirildi.

TAKIM ŞAMPİYONLARINA KUPA VE MADALYA

Takım Halinde İlk Dört sırada yer almayı başaran 4 takıma da ayrı ayrı Kupa verilirken ayrıca bu takımlarda mücadele eden Sporcularımıza ayrı ayrı Madalya takdimi gerçekleştirildi.

/resimler/2018-5/6/2040491315061.jpg

Her derece farklı madalya verilirken Şampiyonlar altın,ikinciler ,Gümüş,Üçüncüler Bronz,Dördüncüler ise Normal Madalya ile ödüllendirildiler

TAKIM HALİNDE

Takım Halinde Türkiye Finallerinde Dereceye Giren Okullarımız ise şu şekilde

GENÇLER B KIZ

Genç Kızlar Kategorisinde Eskişehir Fatih Fen Lisesi Takım Halinde Şampiyon olurken Tokat Nizamettin Yalbasan MTAL İse Türkiye İkincisi olmayı başardı.

Dereceye Giren Okullarımıza Kupa ve Madalyaları Federasyon As Başkanı Fatih Bektaş tarafından Takdim edildi

DERECESİ

OKULU

Birinci

Eskişehir Fatih Fen Lisesi

İkinci

Tokat Nizamettin Yalbasan Meslek Lisesi

Üçüncü

Ordu Pembe İzzet Şahin Güzel Sanatlar Anadolu lisesi

Dördüncü

Bolu izzet Baysal Gölyüzü Meslek Lisesi

 GENÇ ERKEKLER B KATEGORİSİ

GENÇLER A KIZ

Genç Kızlar B Kategorisinde Bolu izzet Baysal Gölyüzü Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi  Takım Halinde Şampiyon olurken Tokat Nizamettin Yağbasan Mesleki ve Teknik  Anadolu Lisesi  İse Türkiye İkincisi olmayı başardı.

/resimler/2018-5/6/2041187721781.jpg

Dereceye Giren Okullarımıza Kupa ve Madalyaları Gençlik Ve spor Trabzon İl Müdürü Birdal Öztürk  tarafından Takdim edildi

DERECESİ

OKULU

Birinci

Bolu İzzet Baysal Gölyüzü MTAL

İkinci

Tokat Nizamettin Yağbasan MTAL

Üçüncü

Bozüyük Fen Lisesi

Dördüncü

Ankara Özcan Sabancı MTAL

 

GENÇLER A KIZ

Genç Kızlar A Kategorisinde Balıkkesir Cumhuriyet Anadolu Lisesi  Takım Halinde Şampiyon olurken Kütahya Tavşanlı Atatürk Anadolu Lisesi  İse Türkiye İkincisi olmayı başardı.

Dereceye Giren Okullarımıza Kupa ve Madalyaları Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok  tarafından Takdim edildi

DERECESİ

OKULU

Birinci

Balıkkesir Cumhuriyet Anadolu Lisesi

İkinci

Kütahya Tavşanlı Atatürk Anadolu Lisesi

Üçüncü

Ordu İMKB Sosyal Bilimler Lisesi

Dördüncü

Ankara Özcan Sabancı MTAL

 

GENÇ ERKEKLER A KATEGORİSİ

GENÇ KIZLAR A KATEGORİSİ

Genç Kızlar A Kategorisinde Ankara Faruk Nafız Çamlıbel  Anadolu Lisesi  Takım Halinde Şampiyon olurken İzmir Menemen Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi  İse Türkiye İkincisi olmayı başardı.

Dereceye Giren Okullarımıza Kupa ve Madalyaları Çaykara Kaymakamı  Furkan Berber   tarafından Takdim edildi

DERECESİ

OKULU

Birinci

Ankara Faruk Nafız Çamlıbel A.L.

İkinci

İzmir Menemen MTAL

Üçüncü

Ordu Anadolu Lisesi

Dördüncü

Ankara Gazi MTAL

 

ORYANTİRİNG NEDİR?

    Oryantiring (Koşarak, Yürüyerek Hedef Bulma) her türlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı bir doğa sporudur. 

   Kısaca bedensel ve zihinsel çalışmanın birlikte ifadesi olan Oryantiring; sadece düz bir koşu değil, aynı zamanda kontrol noktaları aranırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir oyundur. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden Oryantiring ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur.

    Oryantiringi benzerlerinden ayıran en önemli unsur koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hem de içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifade ile atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir. Oryantiringin bu özelliği yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını ortadan kaldırmakta, yarışmanın başında neredeyse tüm sporcuları eşit hale getirmektedir. 

ORYANTİRİNG NEREDE, NE ZAMAN BAŞLADI ?
    Oryantiring ilk kez 18 yy sonlarında İsveç´te askeri garnizonlar arasında yön bulma yarışması olarak başlamıştır. Daha sonra önce kuzey avrupa ülkeleri ve giderek tüm dünyayı kapsayacak şekilde gelişmiştir. Oryantiringin yaygınlaşmasında önce haritacılıkta meydana gelen gelişmeler, sonra standart pusulalara eklenen dönen kadran ile kullanımının kolaylaşması önemli rol oynamıştır.

    ORYANTİRİNG ADI NEREDEN GELİYOR ?
   Oryantiring adı İsveççeden gelmektedir. İsveççede Orienteringsförbundet olarak yazılan Oryantiring diğer diller tarafından aynen alınmış ancak o dilin kendi dilbilgisi kuralları ve kolay telaffuz edilme vb. özellikler dikkate alınarak küçük bazı değişiklikler yapılmıştır. Örneğin fransızcada Orientation, ingilizcede orienteering, almancada orientierungslauf, ispanyolcada orientacion, italyancada orientamento, polonyacada orientacje olduğu gibi. Yapılan araştırma sonunda Türkçede "ORYANTİRİNG" olarak kullanılmasının uygun olduğu anlaşılmıştır. 

ULUSLARARASI ORYANTİRİNG FEDERASYONU
    Oryantiring`in tüm dünyada ne kadar yaygın olduğu Uluslararası Oryantiring Federasyonu´nun internet sitesinin yer aldığı http://www.Orienteering.org adresinde ve bu adreste bulunan uluslararası federasyona üye 61 ülkenin ulusal federasyonlarına ait adreslerdeki bilgilerden kolaylikla anlaşılabilir. Halen tüm dünyada her yaştan, her cinsten, her meslek grubundan yüzbinlerce insan Oryantiring ile ilgilenmektedir. Uluslararası OOryantiring Federasyonu tarafından belirlenen, her yaştan, her cinsten ve her seviyede sporcunun katılmasını sağlayan 40 civarında kategori bulunmaktadır.

    Günümüzde Oryantiring yarışmaları Uluslararası Oryantiring Federasyonu tarafından belirlenen kurallara uygun olarak düzenlenmektedir.

 



Anahtar Kelimeler: Uzungöl oryantring Rüzgarı

İlginizi Çekebilir