Uzungöl İçin Sabrımız Tükenmiştir!

Uzungöl İçin Sabrımız Tükenmiştir!

Son zamanlarda Basında Çıkan Uzungöl İle İlgili Basında Çikan Haberlerle ilgili Turizmci Hamit İnan "Uzungöl için sabrımız tükendi" diye tepki gösterdi

Uzungöl´ü bilmeden belki de Ömürleri boyunca Uzungöl´ün kıyısından dahi geçmeden Uzungöl ile ilgili ahkam kesen ve de veda maçları oynatmaya kalkan sözüm ona gazetecilere Uzungöl´den tepki yağmaya devam ediyor. Ben de bir öğretmen olarak bu tepkilerden Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Turizmci Hamit İNAN´ın son dönemlerde Uzungöl ile ilgili Basında çıkan olumsuz haberler için görüşlerini açıkladı.

Son günlerde yerel basının bazı zayıf aktörlerince gazetecilik ve de habercilik etiğine yakışmayacak bir şekilde varsayım ve duyumlar üzerinden yürütülen Uzungöl´ü karalama kampanyaları ne yazık ki ulusal basında da karşılık bulmaya başladı.Üzülerek görüyoruz ki bu haber ve de yazılar sosyal medyada paylaşılmakta ve de altına yorum yapanlar kendi görüşlerini ifade etme hakkını aşan hakaretler yapmaktadırlar.

Makul sınırlar içinde yapılan eleştirileri kabul etmekle beraber karalama kampanyaları,edep ve ahlak sınırlarını aşarak tüm Uzungöl esnafına ve de halkına yönelik hakarete dönüşmüş durumda iken yerel sorumluluğu da olan Uzungöllü  bir esnaf olarak ;özellikle son dönemde yapılan itibarsızlaştırma ve toplumu yanlış yönlendirme kampanyalarına ben de tepkimi koyuyorum.

Elbette ki yazılanlar içerisinde çuvaldızı kendimize batıracağımız kısmen veya tamamen doğru şeyler var. onları da hem kaygılarım hem de kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına paylaşmak isterim.

Sanayi ve Tarım Ekonomisi sınırlı İlimizin en büyük beklentisi turizm sektörü ile sağlacak ekonomik girdilerdir.Uzungöl ve hinterlandı bölgemizdeki diğer destinasyonlar ile beraber ülkemiz ve bölgemiz adına uluslararası turizm ekonomisinden dört mevsim çok daha yüksek bir pay alacak bir potansiyele sahiptir. Hal böyle iken markalaşma ve cazibesini artırma yolunda devletimizin ilgisi ve kamu yatırımları açısından Uzungöl,hak ettiği ilgiyi malesef görememiştir. İmar planı ve parselasyon uygulamalarının yıllarca tamamlanamaması Uzungöl´de imarsız yapılaşma sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Pek çok vatandaşımız ağır cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalmıştır.(Bu bağlamda Uzungöl´de imar konuları haricinde kimsenin her hangi bir konu ile yargılandığını düşünmüyorum. Yine aynı şekilde Uzungöl´e gelmiş bir ziyaretçi ile esnaf ya da halk arasında kayda değer bir olay yaşanmamıştır)

Uzungöl´de Kurumlar arası koordinasyon sağlanmadığı için kamu kurumları arasında stratejik iş birliği ve de görev dağılımı yoktur. Farklı yasal statülerden ve yetkilendirmeden kaynaklanan çalişkiler Uzungöl´ün sürdürülebilir sağlıklı bir gelişim stratejisi ortaya koyamamasına neden olmuştur.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi,Çaykara Belediyesi ve diğer pek çok kurum kendi imkanları ile Uzungöl için olması gereken hizmeti üretememiştir.Belediyecilik ve kamu tyatırımları açısından yapılması gereken o kadar çok şey var ki başlı başına uzun bir yazının konusu.Yapılması gerekenler ile ilgili hazırladığım raporu ilgili kişilere ilettim. Sonuç; Beklemedeyiz ama sabrımız tükenmiştir.

Kendi sıkıntılarımızın üzerine basının karalama kampanyaları bizleri ziyadesi ile üzmektedir. Bir kere şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bölgemize gelen Arap turistlerin büyük çoğunluğu Uzungöl´ü hedefleyerek gelmişlerdir.Uzungöl´ün doğal güzellikleri kadar işletmecilerin ve de halkın samimi ve de sıcak davranışları ziyaretçi sayısını her geçen yıl artırmıştır.Çeşitli kurum,oda ve de ajansların tanıtım çalışmaları ve olumlu katkı sağlayan pek çok faktör ile Arap Turizmi bölgemiz için fazlası ile önemsenecek bir boyuta ulaşmıştır.

Uzungöl´deki Turizm hareketliliği Uzungöllüye bırakılmayacak kadar önemliydi belki. Pek çok yerde olduğu gibi Uzungöl de kendine yabancılaşmaya başladı. Bu gün yaşandığı söylenen sıkıntıların önemli bir kısmının Uzungöl´ün marka değerini önemsemeyen yabancı ve kiracı işletmelerden mütevellit olduğunu belitmek lazım. Yüksek sezonda konaklama fiyatlarının ben de kabul ediyorum ama 200-250 liraya rahatlıkla belli bir standartta oda bulunabilecek olan bir dönemde "Uzungöl´de oda karaborsa. Oda fiyatları 1500 liradan başlıyor" demek habercilik etiği ile bağdaşmaz. Sosyal paylaşım sitelerinden fotoğraf kopyalayıp kendisi gitmiş, görmüş, araştırmış gibi haber/köşe yazısı hazırlayan konu ve iyi niyet fakirlerine ne demeli? Uzungöl´e Jübile yaptırmış biri o kadar ki vaktiyle aslında yanlış yapılmış bir Uzungöl tanımını kopyalayıp yapıştırmış. Belli ki hiç gelmemiş, o da kulaktan dolma bilgiler ile saldırmış da saldırmış.100 liraya nargile içmiş beyefendi marğucu kayıp, kahve 25 lira su 3 lira. Ben bir nargilenin 20 liradan fazla satıldığını görmedim ve de şahit olmadım. Su büfe ve marketlerde 50 kuruş, lokantalarda ise 1 lira. Kahve ise çoğu zaman hatıra bağlanır. Buraya gelen araplar ile bazen uzun zaman oturma fırsatımız olur. İstanbul, Bursa, Yalova, Sapanca, Abant Bölge haricindeki en önemli destinasyonları. Açık ara en ucuz Uzungöl. Hal böyle iken elde ne bir adisyon,ne bir belge var. Varsa bunun ötesinde bir suistimal ve de gazeteciyim diyorsanız bunu ifşa ediniz. Bu sektörde yıllarca dürüst bir şekilde emek veren İnsanları ve işletmecileri bu şekilde töhmet altında bırakmayınız.

Geçen -Allah Rahmet Eylersin-Hikmet Velioğlu Abimizin cenazesinden dağılırken yakın hemşerim olan bir gazerteci abimize "Abi sizin gazetede kötü şeyler yazmışlar. Bunlar Doğru şeyler değil biliyorsun" dedim."Benim biraz acelem var. Sonra görüşelim" dedi ki bu gün yazısını gördüm. Nerdeyse orduyu göreve çağırmış. Demiş ki ben oraların çocuğuyum, sıkıntılar bana geliyor. Allah kurtarsın ne diyeyim.

Ağırlıklı yabancı ve kiracı işletmelerden yaşanan bazı sıkıntıların yaşandığı doğrudur da yazıldığı gibi de değildir.Uzungöl´de otel pansiyon kiralayıp boking veya kendi bağlantıları üzerinden pahalı yer satan acenteler var.Acenta ile anlaşıp da faturaları üzerinden acentaya komisyon veren lokantalar var. O var bu var, biz bunları çözmeliyiz ama insaf ölçülerini aşan bir gazetecilik olayı var.

Demem şu ki;Trabzon bütün dinamikleri ile Uzungöl´e sahip çıkmalı. Adam haberin altına yorum yapmış."Merak etmeyin 3 sene sonra oraya kimse gitmez" Delinin zoruna bak.Ancak o zaman arşa değer belki başı.Efendim demiş biri "Araplar her yeri istila etmiş gidilmez" N´apalım. Kovalım mı Arapları ?

Okuma zahmetinde bulunmuş biri varsa özür dileyerek bir hikaye anlatayım. Geçen sene gece vakti Kuveytli bir arap eşi ile birlikte resepsiyona geldi. Arkasından da taksici. Booking üzerinden yaptığı rezervasyon ;ödeme yapılmadığı için bir otel tarafından iptal edilmiş. Uzungöl´ün en kalabalık zamanı.Yer bulmak hakikatten güç. Baktım Uzungöl´de üç gün ayrı ayrı otellerde rezervasyonu var. Şehir otellerinde de yer bulmak zor. Birkaç işletme aradım oda bulmak için ama yok. Taksici "Ben öğleyin de geldim" dedi."Yer bulamadık. Geri götürdüm" Dedim"Bu adamların yarın da rezervasyonları var burada. Tekrar gelecek yazıktır. Geri getirirsen ücret alacak mısın" dedim."Masrafımı alırım" demiş. Oh be ne ala getir götür. Son anda yer bulabildim onlara. Kalan günlerde de ahbaplığımız oldu. Yani taksici kendine göre bir tezgah kurmuş. Uzungöl´den bir minibüs 200-250 liraya havaalanına yolcu taşırken havaalanı taksicisinin 300-350 liraya dam taşıdığını da gördük.Ya da meydan parklında elinde menü ile Araplara sarkan Komileri. Ya da ne bileyim "Tarımsal niteliği korunacak arazileri Araplara imarlı arsa olarak satanları da duyduk.

Bu insanların bu şehir için oluşturduğu hareketi hepimiz önemsemeliyiz.Ama bölge genelinde her noktada.Bu gün turizmden inşaata ulaşımdan ticarete her sektöre katkı sağlayacak bir hareket söz konusu.Biz çuvakldızı kendimize batırırız elbet ama Uzungöl´e olmadık yakıştırmalar yaparak kendi dalımızı kesmenin emeklerimizi/emeği geçmiş pek çok kurumun emeğini heba etmenin anlaşılır bir tarafı bulunmamaktadır.BİLENLER BİLMEYENLERE ANLATSIN.

Hilmi Kanık/Çaykara Gündem Gazetesi



Anahtar Kelimeler: Uzungöl Tepki Gibi
İsmail aksoy
18.08.2015 23:38:52
Merhaba ben 10 yıldır Uzungöle pazarlamacı olarak giderim . Gazetede yayımlanan yazıyı okudum valla dedim bu bizim gittiğimiz Uzungöl mü aceba düşündüm öncelikle esnaftan başlayayım su 3 tl yazmış bütün bakkal market büfeleri dolaşın 50 kuruşa satılır.Esnaflarin birçoğunu tanırım bugüne kadar hiçbirinin müşteriye kötü davrandığını görmedim .restorantlarda çok pahalı değil neredeyse merkezde odediğimiz miktarda çay bedava bu esnaflar hatta tatlı ikram yapan restorantlar bile var otellere sıra gelince geçen yıl agustos ayında arkadaşımın düğünü vardı bana konaklama için yer bulabilirmisin dedi bir iki oteli aradım tanımadığım tabiki bir şekilde durumun aciliyetini anlattım ve sonuçta bir oda buldum fiyati 170 tl ve bu yıl ankaradan gelen bir arkadaşım Uzungöl de kalmak istedi bir çok Otel pansiyon aramama rağmen yer bulamadım sonunda adı vermeyim bir otel bulduk (bu yerli halkın otellerinden biri değil )bize verilen fiyat gerçekten astronomik bir rakam 1000 tl ben şunu bilirim kış ayında gelen müşteriyi madur etmemek için sabah erkenden işyerini açan esnaf bunu yazın fırsata çevirmez ve hiçbir esnafın şehir merkezlerinden pahalı sattığını duymadım görmedim.sonuç olarak güzel uzungölümüzü çekmeyenler anten taksın. Antalyada bir lahmacuna 75 tl olunca kimse ses cikartmiyor ama sıra Uzungöl ve bolgemize gelince herkes iyilik meleği oluyor kimse kusura bakmasın Uzungölün tek sıkıntısı fazla yapilasmadir gerisi hikaye

Okan TURAN
19.08.2015 00:37:28
İmarlaşmanın neresi güzel şey ben anlamıyorum, birde illaki ordada vardır simsarlar yanlış bilgi ile adam cebini dondurmanın derdinde eski hali daha güzeldi oranın şimdi her taraf beton oldu?u iyiki oldu sanki allahın yarattığı ile kulun yarattığı birbirinin yerini tutamaz doğallığı ile kalsaydı daha iyi idi

Murat ÇELİKCAN
19.08.2015 08:47:31
Uzungölde otel fiyatlarına yazan arkadaşlarımız hiç bolu ya baktılar mı. gazelle otelde oda fiyatları nedir. bırakın gazelle ve benzeri otelleri düz şehir içi otelde bir kişi 205 liradan başlıyor. şirket indirimi ile 175 liradan veriyorlar. ankaradan istanbula dönüşümde yarın görüşmem var diye konaklamak istedim. istenen fiyat bu ve burunlarından kıl aldırmıyorlar. rezervasyonları 2 ay öncesinden dolu. sezonda en güzel zamanında uzungölde 2-3 kişiye 200 -250 tl olduğu halde burası dışında şehirlerde veya yanından bile geçemeyecek güzellikte yerlerde tek kişi 580 oda fiyatı olanı görmeyiz. Bizim Trabzonun insanı na mahsus değildir bu özellik. tüm halkımıza mahsustur. yatırımcı para harcayacak. bankalara kredi borçlanacak. bir odanın maliyeti 10-15 senede 365 gün dolu olsa dönecek. 3 aylık sezonda 9 ay personel beseleyecek. yazın kışın elektirğini suyunu ödeyecek. temizliği için yöereden onca insana yaz kış iş verecek. geleceksin 60 liraya çorluda bile pansiyon tarzı otelde tek kişi kalırken sana çok para kardeşim hatta 30 liraya versinler. deli para kazanıyorlar. töbe töbee. siz orada işletmecilerin konakladığınız yerleri yapabilbek için nasıl uykularının kaçtığını biliyormusunuz. 3 aylık sezon ile senelik kredilerin nasıl ödendiğini. uzungöl esnafının en yüksek borçlu olduğunu biliyormusunuz. uzungöl esnafı parea harcayacak emek harcayacak. kış günü karda sizler için bina dikecek. elleri soğuktan çatlayacak. uzungöl sayesinde rent acr lar yüksek para kazanacak. taksiciler para kazanacak. uzungöle mal everen insanlar para kazanacak. olur. aslında gerçek şu ki. sizi uzungöl esnafı buyrun gelin misafirimiz olun dese. ardından yemekler kötü diyeceksiniz. biraz insanda utanma, onur olur. thy bile sezonda uçak biletini 130 tl den 400 tl lere çekerken onlara gücünüz yetmiyor. borç içinde başka geliri olmayan bir halka ve bu sayede yüzlerce trabzonlu yöre gencine ekmek kapısı açan yerleri taşlıyorsunuz. o kadar iyi kaleminiz var ise. el altından tarbzonlu kişiler sokularak satılan hemde milyon dolarlara satılan yerleri bundan para kazananları ifşa edin. orada kışın hangi şartlarda sizlere hizmet verebilmek için çalışmalkarı harcanan paraları ve emekleri ile bir gelir yaratmaya trabzona turist getirmeye çalışan insanları karalayacağınıza. orası gibi yerler yaratamaya çalışın. yada oranın sırtından para kazanan onca trabzon lu varken kalem ile el atıyorsanız o insanların sorunlarına el atın.siyasi rant için veya oranın marka değerini düşürmek için el attığınız kalemler ile yok ederseniz. arkasında bazı insanlara rant yaratmak için yazılmış yazı demekten başka bir şey kalmaz elimizde.

EYÜP IŞILDAK
19.08.2015 12:36:38
4 şerit OTOBANDA hız sınırı 120 km. Bu hız sınırının sebebi hızın sadece kaza riski taşıması değil. Fazla sürat yaparak araçların bir birini yetişerek ileride TRAFİK SIKIŞIKLIĞINA sebep olmamaları içindir. Sen DEVLET olarak KUŞ FOLİSİ kadar yere 18 metre ASFALT yol yaparsan İnsanlar buraya kolayca gelir. Kolayca insanlar geldiğine göre ÇOK insan olur. Çok TALEP az ARZ olunca KARABORSA ister istemez devreye girer. O nun için kimse ESNAFI yalandan kontrol etmeye kalkmasın Vede düzelteceğiz diye BEYLİK laflar etmesin. Önce doğal olarak ya TALEP daralacak yada ARZ artacak ki mesele çözülsün.

EYÜP IŞILDAK
19.08.2015 13:56:16
ZUHRUF....23.-24....Senden önce, peygamber gönderdiğimiz bütün beldelerin şımarıkları da aynı şekilde, ?Şüphesiz biz babalarımızı bir yol üzerinde bulduk, biz de onların izlerini takip ediyoruz? demişlerdi.......... Peygamberler, ?Size, babalarınızı üzerinde bulduğunuz yoldan daha doğrusunu getirmiş olsak da mı?? diye sormuştu. Onlar da, ?Şüphesiz biz, seninle gönderileni kesinlikle inkâr ediyoruz? diye cevap vermişlerdi..............................................................................................................................................Sayın TURİZİMCİ kibriniz ve şımarıklığınızı bırakıp, bir kerede başınızı iki elinizin arasına koyun . SUÇUN BÜYÜĞÜ BİZDE DİYİN. Öyle küçücük kusurlarımızda var demeyin. İşte HERGÜN sizleri birileri bir şekilde uyarıyor. Ama siz hala biz güzel işler yapıyoruz BABALARIMIZDAN öyle gördük diyorsunuz.

İlginizi Çekebilir