Uzungöl´de Turizm Zirvesi

Uzungöl´de Turizm Zirvesi

Trabzon Valisi Yücel Yavuz´un katılımları ile Uzungöl´de Turizm ve Sorunlarının konuşulduğu Turizm Değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz´un katılımları ile Uzungöl Royal Otel´de Turizm ve Sorunlarının konuşulduğu Turizm Değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.Uzungöl´de bulunan Sivil Toplum Kuruluşları Uzungöl Turizmciler Derneği, Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği, Uzungl Birlik A.Ş. ve Uzungöl Hediyelik Eşya Derneklerinin  ortak olarak organize ettikleri toplantı 08 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirildi./resimler/2017-1/9/2112304887238.jpgToplantıya Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Vali Yardımcısı Yüksel Şahin, Çaykara Kaymakamımız İhsan Ayrancı, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Ertan Sonkaya, Uzungöl Muhtarı Mustafa Tahan,Taka Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çaykara´lı Hemşerimiz Zihni Ağırman,Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu,Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz,Uzungöl Birlik A.ş. Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz,Uzungöl Hediyelik Eşya Derneği Başkanı Mehmet Öztürk ile Uzungöl´de bulunan Turizm İşletmeleri sahipleri ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı. 

Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren Trabzon Valisi Yücel Yavuz bu gün yapılan toplantının Uzungöl´de bulunan Turizm İşletme sahiplerinin önerileri ile gerçekleştiğini Taka gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Zihni Ağırman´ın talebi ile gündeme alındığını ve de bu gün Turizmcilerimizin sorunlarını dinlemek üzere burada bulunduğunu ifade etti./resimler/2017-1/9/2112590981545.jpgUZUNGÖL HEPİMİZİN

Yapacağımız tüm çalışmaların planlı ve programlı ve büyük düşünmeyi gerektirmesi gerektiğini ifade eden Vali Yücel, Basit, kişisel, bu günlük ve anlık faaliyetleri değil kalıcı ve uzun vadeli yapacağız. Çünkü böyle olursak ayakta kalacağız. Uzungöl bir cennet Allah´ın verdiği bir güzellik var burada. Sizlerin de Allah´ın verdiği lütuftan istifade eden arkadaşlarımızsınız. Burada yaptığınız hizmet size, Çaykara´ya, Trabzon ve Türkiye´ye para kazandırıyor. Olaya bu şekilde bakmamız lazım. Mesele Uzungöl´ün esnafının değil, Türkiye´nin meselesidir. Buradan memnun ayrılan yabancı veya yerli misafirimiz ülkemize hizmet ediyor. Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. Bu olaya bu şekilde bakmayı öğreneceğiz. Uzungöl için birlik ve beraber olursak meselelerin hepsini çözeriz. Halledilmeyecek hiçbir mesele yok. Ama kısır, basit, üç kuruş, beş kuruş ceviz kabuğunu doldurmayacak bahanelerle birilerinin verdiği akılla hareket edip kendini bir şey yaptığını zannedenlerle maalesef uğraşmak zorunda kalınıyor. 15 Temmuz Türkiye için bir lütuftur. Artık bakılmayacak. Bu ülkenin önünde engel olan ne varsa beraberce bunu çözeceğiz. Buna tahammülümüz yok. Uzungöl´de inşaatlar bir türlü bitmiyor. Uzungöl doğan ve geçmişte hatıraları olanındır ama bu güzelim ülkenin bir parçasıdır. Hadiselere el koyarken de bu mantıkla bakacaksınız. Büyük bir şansımız var. Süleyman Soylu gibi bütün yoğun mesaisine rağmen Uzungöl´ün bütün sorunlarıyla ilgileniyor. Uzungöl Arapların gözünde bir numara. Cennetten bir parça. Sayın Cumhurbaşkanımızın Ayder yaylasına ve Uzungöl´ümüze önem vermektedir. Burası ile düşündükleri inşallah aşama aşama hayata geçecektir. Kimsenin hakkı hukuku yenmeden kanun çerçevesinde hukuk çerçevesinde ne yapılması gerektiğinden emin olmak lazım. Geçmişten bu güne kadar günlük politikalarla şunu yaptık kimse dokunmadı ile değil, beyefendinin talimatı, ?gerektiğinde yıkın yeniden yapım? kimsenin hakkını hukukunu yedirmeden kentsel dönüşüm ve 18 uygulaması bunlarla ilgili düzenlemelerdir. Trabzon´a gelen 2 milyon iki yüz bin turistin birinci adresi Uzungöl ve bu Uzungöl´ü günlük politikalarla biz geleceğini kararttırmamalıyız. Bu konuda radikal kararlar alınacağını sizlerde kabul ediyorsunuz. Bizim yöremiz 22 milyonu ağırlayacak kapasiteye sahiptir. Ama önemli olan bize gelen turisti nasıl memnun edeceğiz. Buradan memnun ayrılan bir turist bir daha gelelim mutuyla giderse hem kendisine hem de ülkesine hizmet etmiş olur, Özellikle burada yeme içme yerleri mutlaka yemek fiyatlarını yazmasını uygulayacağız. ?dedi./resimler/2017-1/9/2113316138410.jpgHIZLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAĞIZ:

Çaykara İlçemizde daha yeni göreve başladığını ve bu nedenle Çaykarayı yeni tanımaya çalıştığını ifade eden Kaymakam İhsan Ayrancı bu toplantı sayesinde Uzungöl´ün sorunları ile ilgili olarak bilgi sahibi olduğunu zaman kaybetmeden en kısa süre içerisinde bir planlama yaparak bu sorunların çözüme kavuşturulabilmesi için kademeli olarak çalışacaklarını ifade etti.

Uzungöl ile ilgili sorunların çözümü için bir an önce çalışmalara başlayıp sezona iyi bir hazırlıkla girmek hepimizin temel amacı olduğunu söyleyen Ayrancı,? İmar ve kadastro olarak çok ciddi sorunlardan bahsedildi. Ben bu konuların hepsinin zaman içerisinde çözüleceğine inanıyorum. Buradaki işletmecilerin çok aceleci davrandığını görüyorum. Bu konuda biraz sabırlı olmakta fayda var diye düşünüyorum. Bu sorunların hepsi süreç içerisinde iyi bir şekilde çözülmesi hepimizin faydasına. Uzungöl´un sorunlarının aceleye getirmemek lazım. Uzun vadede çocuklarımıza bırakacağımız güzel bir ortam ve güzel bir eser bırakmalıyız. Dolayısıyla yapacağımız yatırımlar ve atacağımız adımlarda hepsinin önünü ve arkasını hesap ederek çevreyi, doğayı koruyarak geleceğe taşıma genel amacımız olmalı, ?dedi. 

SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ

Uzungöl´de biriken  sorunların olduğunu ancak bu sorunların el birliği içerisinde hep birlikte çözüleceğini ifade eden Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok herkesin birbirine yardımcı olması gerektiğini ve de sorunların ancak bu şekilde çözüme kavuşturulacağını ifade etti.Başkan Tok Uzungöl ile ilgili olarak gerçekleştirilen ve devam eden çalışmaları şu şekilde sıraladı. 

1-GÖL TEMİZLİĞİ: İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu´nun büyük gayretleri ile gölün temizlenmesi için ihale yapıldı. Şu an Uzungöl´ün üstü buz tutmuş olduğu için boşaltma işlemine başlanabilmesi için buzların erimesi bekleniyor. Vakumlama sistemi ile çok kısa bir sürede gölün temizliği tamamlanacak ve de göl Turizm Sezonuna tertemiz bir şekilde girecek. 

2-İTFAİYE: Türkiye genelinde hiçbir mahalleye ait İtfaiye aracı bulunmamaktadır. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu ?nun katkıları ile sadece Uzungöl´e ait olmak üzere bir itfaiye aracı tahsis edilmiştir. 

3-SAĞLIK OCAĞI: Of Devlet Hastanesi tarafından Uzungöl´de Ek Hizmet Binası açılmıştır. Yaz boyunca yaklaşık olarak 5-6 ay süre ile bu hizmet binası insanlarımıza sağlık hizmeti vermiştir. 

4-KARAYOLLARI: Çaykara Uzungöl yolu üzerinde bazı yerlerden yola taş düşmekte ve bu durum önemli bir risk teşkil etmektedir. Karayolları ile bağlantı kurduk. Gerekli yerler tespit edildi. Turizm sezonuna kadar ilgili yerlerde kafesleme çalışması yapılacaktır. 

5-ELEKTRİK: Elektrik kesintileri bu yıl geçen yıllara oranla daha az. Ancak tamamen ortadan kaldırabilmek için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. 

6-GÖLÜN VE CAMİNİN AYDINLATILMASI: İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu´nun katkıları ile 2 Milyon TL para Valiliğimizin kasasındadır. Altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Uzungöl´ü en modern şekilde aydınlatabilmek için yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Yöresel Mimariye uygun görsel olarak Uzungöl´e yakışan bir aydınlatma yapmaya çalışıyoruz. 

7-SU VE KANALİZASYON: Arıtma çalışmıyor. Arıtmanın hizmete verebilmesi için yoğun bir tempoda çalışmalarımız devam ediyor. 

8-KENTSEL DÖNÜŞÜM: Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin talimatları var. Uzungöl ve Ayder´de Kentsel Dönüşüm çalışmaları kesinlikle uygulanacak.Şu an itibarı ile Ayder2de altyapı çalışmaları başladı. Orası tamamlanınca sıra Uzungöl´e gelecek.

Kentsel Dönüşüm kapsamında korunabilecek olan binalar korunacak, diğer binalar ise yıkılıp yeniden yapılacak. 

9-TELEFERİK: Uzungöl Garester Yaylası arasında Teleferik yapımı için bizler Çaykara Belediyesi olarak hazırlık ve planlamalarımızı yaptık. İmar planının çıkmasını ve de 18. Maddenin uygulanmasını bekliyoruz./resimler/2017-1/9/2114428952351.jpgHEDEF DAHA FAZLATURİST DEĞİL DAHA KALİTELİ HİZMET

Turizm Zirvesinde Söz alan Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu Karadeniz Turizminde olduğu gibi Uzungöl´de de hedefin hizmet kalitesinin yüksek olmasının olduğunu hedefin daha fazla turist ağırlamaktan çok gelen turiste daha kaliteli bir hizmet sunarak yöremizden mutlu ayrılmalarını sağlamak olduğunu ifade etti. 

BASIN AÇIKLAMASI

Uzungöl´de Turizmin tarihsel gelişimi ve Uzungöl ?ün Özel Çevre ve SİT alanı olarak ilan edilmesi ile ilgili olarak bilgiler veren Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu 1987 yılında Uzungöl´de gerçekleştirilen Kıyı Kenar Çizgisinin Kadastro çalışmaları esnasında hatalı tespit edildiğini ve de senelerdir Uzungöl´ün bu sıkıntıyı yaşadığını ifade etti. 

Devlet Kurumlarının Uzungöl ile ilgili olarak yapmış oldukları hiçbir çalışmada Uzungöl Halkının görüşünün alınmadığını ifade eden Başkan Soylu senelerdir bir türlü çıkmayan İmar Planının Uzungöl açısından en büyük sorunu oluşturduğunu ve bu yüzden yerli halkın İmar konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade etti. 

2016 Yılı itibarı ile yerli 175 bin yerli,450 bin yabancı olmak üzere toplamda 2 milyon 200 bin turistin Uzungöl´ü ziyaret ettiğini anımsatan Başkan Zeki Soylu Uzungöl´ün ülke ekonomisine yılda 50 milyon katma değer vergisi ödediğini ve de bu insanların İmar konusunda mahkeme kapılarında olmalarının kendilerini çok üzdüğünü ifade etti. 

İptal edilen İmar Planının bir an önce yeniden uygulamaya konulması gerektiğini ifade eden Başkan Zeki Soylu Uzungöl´ün mevcut sorunlarını ise maddeler halinde şu şekilde sıraladı. 

1-ELEKTRİK KESİNTİLERİ: Elektrik kesintilerinin Uzungöl için yine çok önemli bir sorun oluşturduğunu ifade eden Başkan Zeki Soylu özellikle turizm sezonunda oluşan elektrik kesintileri yüzünden büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. 

2-GÜVENLİK ÖNLEMLERİ: Ülkemizin içerisinde bulunduğu durumdan dolayı Uzungöl´de Güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini ifade eden Başkan Zeki Soylu Güvenlik Görevlileri tarafından Uzungöl´e giriş ve çıkışların mutlaka denetlenmesi gerektiğini ifade etti. 

3-KAYIT DIŞI DENETİMLER:Uzungöl´de tesislerin çoğunun İmar Planı olmaması sebebi ile ruhsatsız olduklarını anımsatan Başkan Zeki Soylu tesisler denetlenirken diğer belgelerin istenmesini ruhsat olmaması sebebi ile de bu konuda biraz daha hoşgörülü davranılması önerisinde bulundu.

4-TRAFİK SORUNU-Özellikle yaz mevsiminde Uzungöl´de Trafik sorununun çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıktığını ifade eden Başkan Zeki Soylu Valimiz, Belediye Başkanımız ve de İlçe Jandarma Bölük Komutanımızın katkıları ile bu soruna ortak bir çözüm tyolu bulunması gerektiğini ifade etti. 

5-ÇEVRE TEMİZLİĞİ: Çaykara Belediyesi elemanlarının yoğun bir tempo içerisinde çalıştıklarını ancak özellikle Turizmin çok yoğun olduğu yaz mevsiminde bunun yeterli olmadığını ifade eden Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu  mutlaka ek temizlik elemanlarının Uzungöl´de görevlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. 

ÖZTÜRK-TURİZM MESLEK LİSESİ

Zirvede söz alan Uzungöl Hediyelik Eşya Derneği Başkanı Mehmet Öztürk ise Uzungöl´de senelerdir atıl durumda olan ve de Uzungöl Turizminin en büyük yarası konumundaki Orman Tesislerinde bir uygulamalı Turizm Meslek Lisesinin açılmasını beklediklerini ifade etti. 

İDRİS AKYÜZ: RUHSAT YOK ELEMAN ÇALIŞTIRAMIYORUZ

Uzungöl´de hiçbir tesiste ruhsat olmadığını bu yüzden de yerli eleman çalıştıramadıklarını ifade eden Uzungöl Birlik A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz ise bunun yerine yabancı elemanları çalıştırmak durumunda kaldıklarını bu durumun ise kendilerini son derece rahatsız ettiğini ifade etti.

Haber:Hilmi Kanık/Çaykara Gündem Gazetesi



Anahtar Kelimeler: Uzungöl Turizm Zirvesi

İlginizi Çekebilir