Uzungöl'de Genç Turizmcilerin Kar Motoru Heyecanı

Uzungöl

Uzungöl Şekersu yaylasında gerçekleştirilen Kar Motoru etkinliğinde Muhteşem doğa görüntüsü göz kamaştırdı.

Karadeniz ve ülke turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl´ün Şekersu Mahallesi,Yaylaları ve Karester Yaylasında Uzungöl´lü Gençler tarafından gerçekleştirilen Kar Motoru etkinliği hem muhteşem doğa görüntüsü hem de zengin etkinlik kaynakları ile tabiri caiz ise adeta göz kamaştırdı.

Yaz Mevsiminde muhteşem doğal güzelliği ile insanları büyüleyen ve de sezon boyunca on binlerce turistin ziyaret ettiği Uzungöl´ün Şekersu Yaylası kış mevsiminde de Muhteşem kar manzarası ve kayak parkuru ile görenleri kendisine hayran bırakmaya devam ediyor.

 Şekersu Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Hulusi İlhan,Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kul,Uzungöl´lü Gençler Gürkan Aygün, Orhan İnce, Vokan Alibeyoğlu, Ahmet Kaya,Fatih Akyüz,Sinan Toprak,Fatih Erdoğan ve Yılmaz Hüseyinpaşaoğlu kış mevsimi boyunca her fırsat bulduklarında Şekersu Yaylasına çıkarak hem Kar Motoru keyfi yaşıyor hem de bölgede saklı olan turizm potansiyelini tüm dünyaya tanıtmaya çalışıyorlar.

Yoğun kar kütleleri sebebi ile Uzungöl tarafından Şekersu Mahallesi ve yaylalarına ulaşamayan Uzungöl’lü Genç Doğa Severöler çözümü Bayburt tarafından ulaşarak çözdüler.Kar motorlarını Fatih rdoğan’ın kamyonetine yükleyen genç dağcılar Bayburt üzerinden Kılıçkaya köyüne kadar kamyon ile gittikten sonra buradan kar motorlarına binerek Şekersu Mahallesi ve yaylalarına doğru yola çıktılar.

Keyifli bir yolculuğun ardından Tabanoz yaylasına ulaşmayı başaran Uzungöl’lü genç Doğa Sever Dağcılar 3 gün boyunca Şekersu Mahallesi ve yaylalarında kar motoru heyecanı yaşayarak yaz mevsiminde Uzungöl Turizminin can damarlarından b ir tanesi olan bölgenin kış mevsiminde de ne kadar güzel ve farklı bir bölge olduğunu etkinlikleri ile gözler önüne serdiler.

 Tabanoz, Büyük Yayla, Şekersu Köyü ve Veli Yaylalarında oluşan Şekersu Yaylasında Kış Mevsiminde 4 yayla adeta birleşmiş ve tek yayla konumuna gelmiş durumda.

Yaz Mevsiminde bu yaylaların birbirlerine ulaşımı 15-20 dakika sürerken kışın kuş uçuşu kar motoru ile 5 dakikada Veli Yaylasından Tabanoz yaylasına ulaşmak mümkün.

 DÜNYANIN EN UZUN KAYAK PİSTİ

Yazımızın bu bölümünde  sizlere 7 KM Uzunluğunda bir kayak pistinden söz edeceğiz.

Karakaya´dan söz edeceğiz sizlere. Ya da bilinen ismi ile Kırklar Dağı… Kırklar Tepesi ya da Ziyaret Tepesi olarak da biliniyor.

Deniz seviyesinden 3250 Yükseklikte Karakaya. Bölgemizin en yüksek Yerlerinden bir tanesi.

Karakaya´dan Kayak yapmaya başlıyorsunuz. Ödününüzde yaklaşık 7 KM´lik bir Kayak Parkuru var.

Muhteşem Doğal güzellikler eşliğinde Büyük Yayla ve Şekersu Köyünü geçtikten sonra Şekersu Yaylasının alt kısmında yer alan Ğulodo Mevkiinde Değirmenlerin bulunduğu bölgede parkuru tamamlamış oluyorsunuz.

Bu muhteşem parkur hem doğal güzelliği hem de muhteşem altyapısı ise adeta göz kamaştırıyor.

Sadece Uzun Parkur yok Şekersu Yaylasında. Kısa parkurlar da var. İşte size birkaç parkur.

1-Corğorim üstü-Corğorim Dere Yatağı Yaklaşık 1.5 Km

2-Corğorim Üstü-Büyük Yayla-Yaklaşık 2 Km

3-Veli Yaylası-Şekersu Köyü-Yaklaşık 1.5 KM

4-Veli Yaylası-Büyük Yayla-Yaklaşık 3 Km

5-Büyük Yayla-Şekersu Yaylası-Yaklaşık 2.5 Km

6-Corğorim Üstü Tabanoz-Yaklaşık 5 Km

7-Büyük Yayla-Tabanoz Yaklaşık 3 Km

8-Mezarat Şekersu Köyü-Yaylası-Yaklaşık 800 Metre

9-Veli Yaylası Tabanoz-Yaklaşık 6 Km

10-Büyük Yayla Ğulodo-Yaklaşık 4 Km

Bu şekilde onlarca Parkur var Şekersu Yaylasında. Tercih sizin

Neler mi yapabilirsiniz…İşte size tercihler…

1-İsterseniz karda muhteşem bir doğa yürüyüşü yapın. Karların içerisinde bata çıka muhteşem Doğa güzelliği eşliğinde karlar içinde gönlünüzce yuvarlanın isterseniz.

2-İsterseniz yukarıda yazdığım parkur uzunluğuna göre kayak yapmayı deneyin. Kayak için hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Sadece karın üstüne kendinizi bırakın hepsi o kadar.

Birden kendinizi yüzlerce metre aşağıda bulursunuz.

Öyle kaza yapma ihtimaliniz de yok. Sadece karın içine batar tekrar çıkarsınız en kötü ihtimalle.

3-İsterseniz Uzungöl´lü Gençlerimizin yaptığını yapın. Kar Motoru ile Şekersu Mahallesi ve yaylalarının tadına doyum olmayan muhteşem bir Doğa gezintisine çıkın. Uzungöl´ün tüm yaylalarını sadece bir saat içinde dolaşın.

 ŞEKERSU KIŞ MEVSİMİNDE DOĞA CENNETİ

Sizlere bir şey önererek başlayacağım bu günkü yazımıza. Artık günlük hayatımızın en önemli parçası olan Google´ye Şekersu Mahallesi ve Yaylaları diye yazın bakalım karşınıza ne çıkacak.

Yüzlerce fotoğraf var Şekersu Mahallesi ve yaylaları ile ilgili. Ama hepsi de karsız Şekersu Yaylası Fotoğrafları. Neden mi? Çünkü Şekersu Mahallesi ve yaylalarına kışın kimse gitmiyor ki. Şekersu’yu kış mevsiminde kimse tanımıyor ki.

Oysa her iki mevsimi de çok farlı çok özel Şekersu . Yazı ne kadar güzel ise kış mevsimi ondan çok daha güzel.Sadece tek bir farkı var kış mevsiminin yaz mevsimine göre.Yazın insanların dolup taştıkları Şekersu  kış mevsiminde ise kimsesiz ve yalnız kendi halinde bırakılmış.Keşfedilmeyi bekliyor.

 DÜNYANIN TESCİLLİ EN BÜYÜK KAYAK MERKEZİ

Yıl 2013…Dönemin Belediye Başkanı Abdullah Aygün´ün en büyük hayallerinden bir tanesi Karester ve Şekersu Yaylalarını kış turizmine kazandırmak. O hayal bu gün de devam ediyor.

Yurt dışından Dünyanın en önemli kayak Uzmanları Belediye Başkanı Aygün tarafından Uzungöl´e davet ediliyor. Ve de onların yanına Uzungöl´lü gençler katılıyor Uzungöl´den. Başta Gürkan Aygün, Merhum Ali İrfan Çakır, Turizmci Şair Mehmet İnan ve diğerleri.

Ve de Yurt Dışlından gelen Uzman Kayakçılar…

1-Adrien Coirieri

2-Romain Grojean

3-Jeremy Provost

4-Frederich Laglera

5-Kevın Guri

Birlikte Karester ve Şekersu Yaylalarına çıkıyorlar. Muhteşem doğa yurt dışından gelen misafirleri adeta kendinden geçiriyor.

Günlerce Karester ve Şekersu Yaylalarında konaklıyor Misafirlerimiz. Ve de her boyutu ile mercek altına alıyorlar Karester Yaylasını.

Verdikleri karar hepimize Turizm Dersi verme niteliğindedir. Merak edenler için tuttukları Rapor Uzungöl Belediyesinde mevcuttur.

Rapor aynen şöyle.Karın 6 ay boyunca yerde kaldığı yerden hiç kalkmadığı Karester Yaylası ve de onu takip eden Şekersu Yaylası Kayak Turizmi Altyapısı bakımından Dünyanın en zengin altyapısına sahip. Eğer sahip çıkabilirsek, eğer alt yapı ile ilgili çalışmaları gerçekleştirebilirsek bizler Hem Karester Yaylasını Hem de Şekersu Yaylasını Dünyanın en önemli Turizm Merkezlerinden bir tanesi haline getirebiliriz.

Yazın Çim Kayağı.Kışın Normal kayak?Mevla bizlere muhteşem bir güzellik nasip etmiş.Bize düşen ise o güzelliği işleyip hayata geçirmek ve de insanların hizmetine sunmak?

 UZUNGÖLLÜ GENÇLER HER GÜN KARESTER YAYLASINDA

Başta Gürkan Aygün, Uzungöl´lü Gençler Gürkan Aygün, Orhan İnce, Vokan Alibeyoğlu, Ahmet Kaya,Fatih Akyüz,Sinan Toprak,Fatih Erdoğan ve Yılmaz Hüseyinpaşaoğlu Uzungöl gençleri her gün Karester ve Şekersu Yaylalarında. Her akşam çaylarını Karester´de Şekersu Yaylasında içiyorlar dersek sanırız abartmamış oluruz.

Muhteşem tabiat eşliğinde gönüllerince  kayak yapıyor gençlerimiz. Ve de aslında kafası birazcık çalışan bizim gibi Uzungöl´e hamallık yapan insanlara aslında şu mesajı vermeye çalışıyorlar.

Elimizdeki bu muhteşem güzelliğin bizler farkındayız ve zamanımızın çok önemli bir bölümünü burada geçiriyoruz.Peki sizler ne zaman elimizden tutacaksınız.Bu muhteşem güzelliği tüm Uzungöl hayranlarının tanıması ve yaşamasını istiyoruz.Bu konuda önümüzü ne zaman açacaksınız.

2023 YILINDA İLK KIVILCIMI YAKIYORUZ

Bizler de onlara cevap veriyoruz

Siz yeter ki bu şekilde mücadele etmeye devam edin.Biz peşinizden yürümeye devam edeceğiz.İlk kıvılcımı ise 2023 yılı Şubat ayında yakıyoruz.

Uzungöl Muhtarlığı

Uzungöl Turizmciler Derneği

Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği

Uzungöl BİRLİK A.Ş.

Uzungöl Hediyelik Eşya Derneği

Uzungöl Kültür ve Dayanışma Derneği İstanbul Mecidiyeköy Merkez Şubesi

Uzungöl Kültür ve Dayanışma Derneği İstanbul Kaynarca Şubesi

Uzungöl Kültür ve Dayanışma Derneği Bursa Şubesi

Uzungöl Kültür ve Dayanışma Derneği Bursa İnegöl Şubesi

Uzungöl Kültür ve Dayanışma Derneği Almanya Şubesi

İle birlikte 2023 yılı Şubat ayında Karester ve Şekersu Yaylalarında ilk kar etkinliğimize imzamızı atıyoruz.

Bundan sonra yalnız değilsiniz sevgili gençler.Bu yolu hep birlikte yürüyeceğiz.

 PEKİ NELER YAPILABİLİR?

Önce Teleferik. Karester Yaylasının ve Şekersu Yaylasının Kış Turizmine kazandırılabilmesi için öncelikle Uzungöl Merkez´den Karester Yaylasına bir teleferik sisteminin kurulması Daha sonra ise Karester Yaylasından Şekersu Yaylasına geçiş sağlayacak teknik bir altyapının hazırlanması gerekiyor. gerekiyor.Hem Ülkemizde hem de dünyanın çeşitli yerlerinde bu tür teleferik projelerinin ve de uygulamalarının yüzlercesi mevcut. Yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda yaklaşık 4 dakika 13 saniye gibi kısa bir sürede Uzungöl Merkezden Karester Yaylasına Teleferik Sistemi ile çok kolay bir şekilde ulaşılabileceği çok net bir şekilse görülüyor.

 ALTYAPI

Hem Karester Yaylasında hem de Şekersu Yaylasında Altyapı ile ilgili çalışmalar yapılmalı ve tamamlanmalı.

Altyapı çalışmalarının da tamamlanmasının ardından ise Dünyanın en Büyük Kayak Merkezi olmaya aday olan Karester ve Şekersu Yaylalarını Turizm severlerin beğenisine sunmuş olacağız.

Ve de Karester ve Şekersu Yaylalarının o muhteşem yaz ve kış güzelliğini Turizm Dostları ile paylaşmış olacağız o zaman?

Başta Sorduğumuz soruya sonda cevap vererek bitirelim yazımızı. Karester Yaylasını Kış Turizmine kazandırabilirsek eğer?İşte o zaman Goggle Amcaya Karester Yaylası ya da Şekersu Yaylası diye sorduğunuzda Goggle Amca önünüze Karester Yaylasının ve Şekersu Yaylasının hem Yaz hem de Kış Fotoğraflarını koyacak.Ve de hangisinin daha güzel olduğuna sizler karar vereceksiniz.?

KAYNAK:AA



Anahtar Kelimeler: Uzungöl ' Turizmcilerin Motoru Heyecanı

İlginizi Çekebilir