Uzungöl'de Kadına Şiddete Sıfır Tolerans Buluşması

Uzungöl

Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı tarafından organize edilen “Kadına Şiddete sıfır Tolerans” Etkinliği Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’de gerçekleştirildi.

25 Kasım gününün Kadına Yönelik Şiddet İle Mücadele Günü ilan edilmesi sebebi ile Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı tarafından normalde 25 Kasım Perşembe Günü yapılması planlanan etkinlik meteorolojiden alınan bilgiler ışığında o tarihte Uzungöl’de havanın yağmurlu olması sebebi ile 23 Kasım 2021 Salı Günü gerçekleştirildi.

Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı tarafından kadınların cinsiyetleri sebebi ile maruz kaldıkları fiziksel,cinsel,acı veya ızdırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem,uygulama ya da bu tür eylemler ile tehdit edilme zorlama ya da keyfi olarak özgürlüklerinden yoksun bırakılmaları konusunda farkındalık oluşturma ve kadınların yanında yer alma amacı ile gerçekleştirilen etkinlik Uzungöl’de saat 14.00’da gerçekleştirildi.

Etkinliğe Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Adem Şen,Çaykara İlçe Jandarma Bölük Komutanı Vekili Aşkın Hava,İlçe Emniyet Amiri Komiser Alparslan Albayrak,Trabzon Milli Emlak Şube Müdürü ,Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk,Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş,Kadın Dernekleri temsilcileri ve gönüllü vatandaşlar katıldılar.

Etkinlik kapsamında planlanan Yamaç Paraşütü ile pankart açarak kadına yönelik şiddete hayır deme organizasyonu hava şartlarının uygun olmaması sebebi ile gerçekleştirilemedi.

Etkinliğe katılan Protokol üyeleri ve vatandaşlar Uzungöl yazısının bulunduğu yerde açtıkları “Kadına Şiddete Sıfır Tolerans” afişi ile birlikte toplu fotoğraf çektirerek Kadına Yönelik Şiddetin olmaması adına farkındalık oluşturmaya çalıştılar.

KAYMAKAM GÜZEL-KADINLAR TOPLUMUMUZUN BAŞ TACIDIR

Çaykara  Kaymakamı Muhammet Güzel, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü münasebetiyle Uzungöl’de gerçekleştirilen farkındalık etkinliği ile ilgili bir açıklama yaptı.

Kaymakam Muhammet Güzel açıklamasında, "25 Kasım, kadınlarımızın sorunlarının paylaşıldığı, maruz kaldıkları kötü muamelelerin engellenebilmesi için çözüm yollarının arandığı ve tüm dünyada kadınlara uygulanan şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen özel ve anlamlı bir gündür. Aile kurumu ve toplum içerisinde çok önemli bir yeri olan kadınlar, hepimiz için birer anne, kız kardeş, eş ve evlattır. Hayatımızın her döneminde sevgi ve özveriyle bize destek olan kadınlarımız el üstünde tutulmayı hak ediyor. Kültür ve geleneğimizde tarih boyunca önemli bir yer edinen kadınlarımız, Kurtuluş Savaşı'nda gösterdikleri fedakârlık ve azim ile Cumhuriyet'imizin kuruluşunda önemli görevler üstlenmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk, Kadınlarımızla ilgili olarak;” Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!”.
Hz. Muhammed (s.a.v.) hadisi şerifte “Onlara yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, onları dövmeyin, onlara çirkin demeyin, fena söz söylemeyin!” hadisi ile kadınlarımıza gereken değeri vermişlerdir.
Ancak günümüzde İnsanlığın varoluşunun en önemli kaynağı olan kadınlarımız ne yazık ki hak ettikleri değeri göremiyor, haksızlığa ve hatta şiddete maruz kalıyor. Kadına uygulanan şiddet aile kurumunun da temellerini sarsmaktadır. Sağlıklı bir toplum için kadınların maruz kaldıkları her türlü haksızlık ve şiddetin önüne geçilmelidir. Şiddeti önlemenin en önemli yolu da eğitimdir. Bu noktada eğitim kurumlarımız kadar, kadına karşı şiddetin önlenmesi için tüm vatandaşlarımıza önemli görevler düşüyor. 
Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli merkezlerinden Uzungöl’de gerçekleştirmiş olduğumuz bu etkinlik ile Kadına Şiddete dur deme anlamında farkındalık oluşturmaya çalıştık.Doğumdan ölüme kadar varlıklarıyla hayatlarımıza anlam katan, bizi biz yapan değerli kadınlarımıza karşı her türlü şiddetin ortadan kalktığı günleri hep beraber görebilme dileğiyle,

BAŞKAN TOK-HER ZAMAN KADINLARIMIZIN YANINDAYIZ

Çaykara  Belediye Başkanı Hanefi Tok, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Uzungöl’de gerçekleştirilen program ile ilgili bir açıklama yaptı.

Başkan Hanefi Tok yaptığı açıklamada; kadına yönelik şiddeti kınadığını ve şiddete uğrayan kadınların her zaman yanında olduğunu vurguladı.

Başkan Tok İnsanlık, kadının her şeyden önce bir insan olduğunun unutulmadığı yerde başlar” dedi. Kadına yönelik şiddetin olduğu bir toplumda ya da ortamda medenilikten kesinlikle bahsedilemeyeceğinin altını çizen Başkan Tok, “Kadına yönelik şiddet; insanlık onurunun ayaklar altına alınması, erdemin, faziletin, hoşgörünün ve insanlığın insafsızca katledilmesi demektir. Kadına yönelik şiddet; karakter yoksunluğudur, akıl, beyin ve de zihin noksanlığıdır. Kadın, her şeyden önce bir insandır ve ona hak ettiği değeri gösterene de, insanoğlu denir” ifadelerini kullandı. 

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.

Dünyanın pek çok yerinde sıklıkla rastlanan bir insan hakları ihlalidir.[1] Mağdurların doğumla birlikte, hatta doğum öncesinde maruz kalmaya başladıkları bir şiddet türüdür.

Doğacak kız çocuğunu cinsiyeti sebebiyle aile içinde ve yakın çevrede iyi karşılamama, kız çocuklarını cinsiyetleri sebebiyle okula göndermeme, aile içinde veya dışında fiziksel, cinsel saldırılara maruz bırakma, zorla evlendirme, kadını erkek çocuk doğurmadığı için aşağılama, kadına yönelik tecavüz tehdidi, evlilik içi tecavüz, namus cinayetleri, çalışma yaşamına girmenin engellenmesi, düşük ücretle çalıştırılma, iş yaşamına erkeklere kıyasla alt pozisyonlarda başlama, ev içi emeklerinin göz ardı edilmesi, insan ticareti gibi birçok şiddet biçimini içerir.[



İlginizi Çekebilir