Uzungöl´ün ´İmar Planı´ İptal Edildi

Uzungöl´ün ´İmar Planı´ İptal Edildi

Uzungöl için 2014 yılında hazırlanan ve bazı vatandaşların itirazları nedeniyle yargıya taşınan ?Koruma Amaçlı İmar Planı´ mahkeme tarafından iptal edildi.

Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden Uzungöl için 2014 yılında hazırlanan ve bazı vatandaşların itirazları nedeniyle yargıya taşınan ?Koruma Amaçlı İmar Planı´ mahkeme tarafından iptal edildi.

İlçemizde bulunan Uzungöl, son dönemde doğal güzelliğinden ziyade çarpık yapılaşmasıyla adından söz ettiriyor. Bölgede doğal yapıyı korumak, yapılaşmayı planlı hale getirmek amacıyla 2008 yılında hazırlanan ?Koruma Amaçlı İmar Planı´ bazı vatandaşların itirazları nedeniyle yargıya taşınmıştı.

Bunun üzerine Trabzon Bölge İdare Mahkemesi, 2009 yılında planı iptal etmiş, 2013 yılında, yeniden ?Koruma Amaçlı İmar Planı´ hazırlanması için çalışma başlatılmıştı.

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından imar planı hazırlatıldı. Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından kabul edilen plan, 2014 yılında bakanlık tarafından onaylandı. Ancak yapılan itirazlar nedeniyle plan ikinci kez yargıya taşındı.

Mahkeme yine iptal etti

Samsun İstinaf Mahkemesi, önceki hafta Uzungöl´ün imar planını yeniden iptal etti. Doğal sit, Tabiat Parkı, Özel Çevre Koruma ile Turizm Gelişim Alanı statülerine sahip Uzungöl tüm bu koruma karalarına rağmen Koruma Amaçlı İmar Planı olmayınca kaçak yapılara teslim oldu, imar kirliliği tartışmaları ile gündeme geldi.

Konuyla ilgili konuşan Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, imar planının yargı tarafından iptal edildiğini belirtti.

An itibarıyla Uzungöl´ün imar planının olmadığını vurgulayan Tok, ?Bugünkü tarihi itibarıyla Samsun İstinaf Mahkemesi´nin vermiş olduğu karara binaen, 2014 yılında çıkan imar planı bugün itibarıyla iptal olmuştur. Bu aşamaya gelme nedeni biraz da imarsızlıktan kaynaklanıyor. Burası Sit alanı, Tabiat Parkı ve Özel Çevre alanı olduğu için yapılan imar planı çalışmalarıyla beraber gecikmesi vatandaşımızı kaçak yapıya sürükledi.? dedi.

Tok, yapılan işin doğru olmadığını savunarak, ?Uzungöl dünyada bir cennettir. Aslında Uzungöl´ü henüz kaybetmiş değiliz. İnşallah bundan sonraki süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın tespitiyle beraber, ?Uzungöl´ün durumu çok iyi değil´ demesi ve konuyla yakından ilgilemesi, bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Uzungöl, kaybedilecek bir turizm beldesi değildir? diye konuştu.

Kaynak:Posta



İlginizi Çekebilir