Uzungöl´ün Sinema Ve Kütüphane Özlemi

Uzungöl´ün Sinema Ve Kütüphane Özlemi

1970´li Yılların Uzungölünü Sizlerle Paylaşmak İstedik

UZUNGÖL´ÜN SİNEMA VE KÜTÜPHANE ÖZLEMİ

Çaykara Gündem Gazetemizde zaman zaman İlçemizin Kültürel değerlerini işleyen yazı ve çalışmalar ile   karşınızda olmaya çalışıyoruz.Bu gün ise sizleri Uzungöl´ün 1970´li yıllarına taşımaya ve de o yılları hem yaşayanlara anımsatmaya hem de yaşamayanlara Toplumsal Dayanışma ve Bütünleşme adına atılmış örnek adımlar olarak anlatmaya çalışacağız.

1960´lı yılların sonları?1970´li yılların ilk seneleri?Uzungöl daha elektrik ile yeni tanışmış.Hatta çoğu yerde elektrik de yok.Rize İkizdere´den direkler ile getirilen elektriğin daha yeni kullanılmaya başlandığı yıllar.Hatta çoğu zaman kullanılamadığı bunun yerine Şimdilerde İş Adamı olarak toplumumuza hizmet vermekte olan İş Adamı Abimiz Sevgili Ahmet Çiçek tarafından çalıştırılan Jeneratör ile evlerimizin aydınlandığı seneler.

/resimler/2017-2/9/1630488207507.jpg

İmkanlar sınırlı.İnsanlarımız fakir ama yürekleri birbirine bağlı.İşte o yıllarda Uzungöl´de var olan iki farklı güzellikten söz edeceğiz Çaykara Gündem Dostlarımıza bu haftaki yazımızda.

SİNEMA SALONU

Bu cümleleri okurken birilerinin hadi be dediğini duyar gibiyim.1970´de Uzungöl´de Sinema salonunun ne işi var.Belki inanmayacaksınız ama 1970?e Uzungöl´de Sinema Salonu vardı Sevgili Dostlar.O zamanki Belediye Binasının alt katı sinema salonu olarak kullanılıyordu.Ve de Allah Mekanını Cennet Etsin Uzungöl´ün en sosyal,en aktif ve de en aydın insanlarından biri olan Merhum Mehmet Akyüz Amcamız tarafından çalıştırılıyordu sinema salonumuz.

Merhum Mehmet Amca günün imkansızlıklarına rağmen haftanın belirli günlerinde Trabzon´a iniyor insanlarımızın izleyebilecekleri filmleri seçerek yeniden Uzungöl´e getiriyor ve de insanlarımızı teknoloji ile buluşturuyordu.

Teknoloji ile buluşturuyordu diyorum çünkü o yıllarda teknoloji, adına başka hiçbir şey yok.Tek teknoloji Mehmet Amca´nın sineması.Ve de insanlarımız günümüzde hepimizin evlerindeki televizyonlarında boy gösteren hatta çoğumuzun izleme gereği bile duymadığı Türk ve Dünya Sinemasının önemli kahramanlarını daha 1970´li yıllarda büyük bir hayranlık ile izliyorlardı.

/resimler/2017-2/9/1631116801860.jpg

O yıllarda sadece teknolojik sorunlar ve de elektrik sorunları ile uğraşmıyordu Merhum Mehmet Amca.Aynı zamanda teknolojiyi tanımayan teknolojinin ne olduğunu bilmeyen yöre insanı ile de mücadele etmek durumunda kalmıştı.

Şimdi birileri şunu sorabilir bana.Hilmi Hocam Uzungöl´de bir sinema salonunun bulunması bu kadar da abartılacak bir durum değildir.Günümüzde herkesin evinde teknolojinin en gelişmiş aletleri var.Ve de herkes istediği filmi, rahatlıkla izleyebiliyor.

Bazı olayları değerlendirirken tarihsel akış içerisinde değerlendirilmesi kanaatini taşıyorum

Ya da başka bir pencereden bakmaya çalışalım bu olaya.2017 Penceresinden.Hepimiz Uzungöl´de Turizm aktivitelerin çoğaltılması ve de zenginleştirilmesi gerektiğinden söz ediyoruz.Peki Uzungöl´de bu gün sinema olsa ve vizyondaki filmler düzenli olarak bu sinemalarda oynatılsa acaba Uzungöl adına Turizm aktivitelerini zenginleştiren bir alternatif olabilir miydi?Bana göre çok rahatlıkla olabilirdi.Teknolojinin o sınırlı yıllarında Uzungöl´de yaşatılan sinema çok rahatlıkla günümüzde de yaşatılabilir kanaatindeyim.

UZUNGÖL´DE KÜTÜPHANE

Yine 1970´li yıllar.Ve de o yıllarda Uzungöl´de Halk Kütüphanesi vardı.İnsanlarımız boş zamanlarında bu kütüphanelerde kitap okuyarak yaşama bakış ufuklarını genişletmeye çalışıyorlardı.

Çocuğu,genci,orta yaşlısı ve de yaşlısı.Herkes bu kütüphanelerde ya kitap okumakta ya da  okudukları bir kitabı başka biri ile paylaşmakta idiler.

Sonra bir gün geldi ki karşımıza o kara kutuyu getirdiler Sevgili Çaykara Gündem Dostları.Televizyon denilen okuma ufkumuzu karartan ve de bizleri kendisine esir eden o kara kutuyu.

Sonra o kara kutunun yanına bir tuzak daha kurdular.Onun ismine de internet dediler.Ve de bu iki teknoloji canavarı adeta bişr vampir gibi yutuverdi hepimizi.

Kitap okumayı unuttuk.Yardımlaşmayı unuttuk:paylaşmayı unuttuk.Artık hayatımızda tek bir şey var.Bizleri kendisine esir eden ve de tüm benliğimiz ile bağlandığımız teknoloji canavarı.

Oysa insanının düşünce ufkunu açan insanların sağlıklı düşünmelerini,araştırmalarını sağlıklı ve de doğru kararlar vermelerini sağlayan şey tamamen kitap okumaktır Sevgili Çaykara Gündem Dostları.Teknoloji bağımlılığı ise insanları sağlıklı düşünmekten uzaklaştıran ve de robotlaştıran en büyük tuzaktır.

Bilmem anlatabiliyor muyum?



İlginizi Çekebilir