Yaylalar ve Turistler

Yaylalar ve Turistler

Mustafa Mutlu´nun kaleme aldığı "Yaylalar ve Turistler" adlı makaleyi sizlerle paylaşıyoruz.

Uzun zamandır üzerinde araştırma ve inceleme yapmış olduğum bir konuyu önemli bulduğum için siz değerli hemşerilerim ile paylaşmak istedim. Konu birçoğumuzun yaşam alanına girdiğinden önemlidir. 

Hepimizin bildiği gibi bölgemiz yaz aylarında önemli turizm destinasyonları barındırmaktadır. Bu durumda yine yaz aylarında turistlerin oldukça yoğun olduğu, ziyaretçilerimizin hatırı sayılır bir sayıya ulaşması gelir kaynakları kısıtlı memleketimiz için memnuniyet veren bir durumdur.

Tur şirketleri, yeme-içme yerleri, konaklama hizmeti veren alanlarımızla turizm sektörü hayatımızda önemli bir yer almaktadır. Geçimini bu yoldan kazanan insanlarımızın sayısı küçümsenmeyecek kadar büyüklüğe ulaştığı bir gerçek. Oluşan bu sektörün gelecek kuşaklara aktarılması için canlı tutulması ve sağlam temeller üzerine oturtulması için çaba harcamak gerekir. Buraya kadar her şey normal, güzel gelişmeler.

Ancak bu alan büyüdükçe yolunda gitmeyen bazı şeyler bizim yaşam konforumuzu bozar duruma gelmiştir. Özellikle Uzungöl önemli bir turizm beldesi olmasından dolayı ilgi gören bir yerdir. Arap diye tabir ettiğimiz Körfez Ülkelerden gelen ziyaretçilerin bazı davranışları sosyal alanlarda telafisi zor durumlara sebep olacak sonuçlar doğurabileceği bir durum var. Turistler için oluşturulan hizmet alanlarından faydalanmak yerine kendi başlarına diledikleri yerlerde çadır kurup kamp yapmaktadırlar. Bu durum hem turistlerin güvenliği açısından hem de yörede yaşayan insanlarımızın rahatını bozması bakımından önlem alınması gereken bir sorundur.

Yaylalarımızın meskûn mahalli sınırları içerisinde kurdukları kamplarla yayla sakinlerini rahatsız ettikleri gözlenmiştir. Ayrıca su kaynaklarına yakın kamp kurdukları için de hayvanların su kaynaklarından faydalanmasına engel olmaktadırlar. ?´Düzensiz göçmen´´ tabiri gibi, ´düzensiz turist´´ tabiri yaşantımıza girmiş durumdadır. Bu durum zamanla turistler ile vatandaşlarımız arasında olumsuz diyalog ve istenmeyen iletişim şekillerine dönüşebilmektedir.

Sosyal yaşantıyı bozan bu turistler bazıları için ranta dönüştürme imkanı ortaya koyabilmektedir. Kaldıkları için para isteyenlerin olabileceği gibi, turistlere bir şeyler satmak isteyenler de olması kaçınılmazdır.

Geliştirmeye çalıştığımız Turizm Sektörünün zarar görmemesi için, gelir getiriyor diye olumsuzluklarını görmezden geldiğimiz bu tür sorunların çözülmemesi durumunda sonuçları büyük tahribatlara yol açabilecek ciddi bir sorun olduğunu görüp, yetkililerin bu duruma dur demesi gerekmektedir.



Anahtar Kelimeler: Yaylalar Turistler

İlginizi Çekebilir