Yaylalardaki Yıkım Kararı Adil Değil

Yaylalardaki Yıkım Kararı Adil Değil

İstanbul Çaykara-Dernekpazarı Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Fahri Kumkumoğlu, Bölgemizdeki yaylalarda yıkım kararı alınmasını son derece yanlış bulduklarını söyledi.

İstanbul Çaykara-Dernekpazarı Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Fahri Kumkumoğlu, Çaykara ve Dernekpazarlıların bölgemizde kullandıkları yaylalarda yapılan evlerin yıkım kararı alınmasını son derece yanlış bulduklarını söyledi. 

Başkan Kumkumoğlu yaptığı açıklamada, "Yüzyıllardır devam eden ve Dedelerimizden bizlere emanet olarak bıraktıkları yaylacılık kültürü ile ilgili alınan bu karar vatandaşı devlet ile karşı karşıya getirecektir,? dedi. 

Kesinlikle yaylaların doğal dengesini bozacak çok katlı inşaatlara ve çayır alanlarının dışında yapılacak konutlara karşı olduklarını ifade eden Kumkumoğlu, ancak yüzyıllardır kullanılan evlerin miladını doldurduğunu bu nedenle yenilenmesi gerektiğini söyledi. Altında bir ahır ve üst katında oturmak için yapılan yaylaları yıkmak geçmişimizi inkâr etmek anlamına gelmez mi? Özellikle çayır alanlarının dışında yapılan yaylalara karşıyız. Devletten beklentimiz; Çayır içinde yaylacılık yapacak yeni bir yapıyı yıkmak yerine, gelecek ile ilgili bir proje hazırlayıp, bunun kanunlarla güvence altına alarak uygulanması istiyoruz. Yüzyıllar önce bizlere yapılan ve ayakta kalmayan yayla evlerini günümüz şartlarına uygun yeniden imar etmek zorunda olan vatandaşlarımızın 2017 yılında ev yaptı diye yıkmak son derece yanlış ve adaletsiz bir uygulamadır. Önceden yayla yapanların yanlarında kar mi kalacak? Yıllarca bu evler yapılırken devlet yetkilileri nerdeydı? Devletin aslı görevi herkese eşit davranmaktır. Yaylalar devletin arazisi ama devlet kendi arazisine sahip çıkamadı. Devlet Mera kanunu ile Yaylacılığa bir standart gösterseydi herkes ona göre ev yapardı,? dedi. 

Haber: Çaykara Gündem Gazetesi



İlginizi Çekebilir