Yeni Bir Çığır Açıyoruz!

Yeni Bir Çığır Açıyoruz!

Çaykaralı işadamı Eğitimci, Plato Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tolga Yazıcı,Eğitim konusunda önemli açıklmalarda Bulundu.

Çaykaralı Plato Vakfı Başkanı ve Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Tolga Yazıcı, Taka Gazetesi Genel Müdür Yardımcısı Zihni Ağırman´ın sorularını cevapladı. Plato Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Plato Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti Başkanı Çaykaralı hemşerimiz Dr. Tolga Yazıcı Taka Gazetesini ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu. Dünyada 48 ülkede iş yapan ve özellikle Rusya´da yaptığı gayrimenkul çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çeken Dr. Tolga Yazıcı, resim öğretmeni bir babanın çocuğu. Babası Sedat Yazıcı´nın sanata ve sanatçıya verdiği desteği miras bilip eğitim alanında müthiş hamleler yapıyor. Genç yaşında olmasına rağmen, bilgi birikimi ve donanımıyla bugüne kadar üç kitap yazan ve iyi bir akademisyen olan Dr. Tolga Yazıcı´nın dünya görüşü sıra dışı. Eğitime dolayısıyla insana yapılan yatırım en iyi yatırım anlayışıyla yola çıkan Dr. Tolga Yazıcı bir süre önce eğitim ve öğretimin hizmetine sunduğu Plato Meslek Yüksekokulu´nu üniversiteye dönüştürüyor. YÖK tarafından onaylanan ve TBMM´de onay aşamasında bulunan İstanbul´da Ayvansaray Vakıf Üniversitesi´ni önümüzdeki yıl öğretime açmayı hedefliyor. Eğitime ayırdığı 300 milyon liralık bütçeyle son aşamaya getirilen Ayvansaray Vakıf Üniversitesi´nin altyapısını oluşturacak Plato Meslek Yüksekokulu´nda 5 bin500 öğrenci öğrenim görüyor. 4 bin de mezun verdi. İletişim ve işletme alanı ile matbaa üzerinde çalışmalar yapan Dr. Tolga Yazıcı, Türkiye´de eğitim alanında bir farkındalık yatarak yeni nesiller yetiştireceklerini kaydetti. Yazıcı, Plato Meslek Yüksekokulunun Ayvansaray Üniversitesi olarak ülkeye hizmet edeceğini ifade ederek ?Bizi buna iten memlekete meselesi. 2023 hedefleri, 2071 hedeflerini değerlendirdiğimizde açıkça görülmektedir kibiz eğitime yatırım yapmalıyız. Yazıcı ?Üniversitemiz kurulduğunda hali hazırdaki Meslek Yüksekokulu bünyesine katılacaktır. Bizim mükemmeliyet merkezimiz sanat. Sanat bizim gücümüz, çekirdeğimiz. Sanat olmadan, estetik olmadan toplum güzel olmaz. Üç fakültemiz olacak İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, mühendislik Fakültesi, Sanat, Tasarım, Mimarlık Fakültesi bir tane Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulumuz, İki Tane Enstitümüz Ve Plato Meslek Yüksekokulumuz.? Türkiye´nin zor bir süreçten geçtiğini de ifade eden Dr. Tolga Yazıcı, siyaseti düşünmediğini belirtti. Kurulacak olan İstanbul Ayvansaray Vakıf Üniversitesi´nin Mütevelli heyeti başkanı Yazıcı, son siyasi süreci değerlendirirken Türk Milletinin önünde hiçbir gücün duramayacağını ve özellikle hemşerisi olmaktan gurur duyduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´yu da bu süreçte dik duruşundan dolayı kutladığını söyledi. Çizdiğimiz Yolda İlerliyoruz./resimler/2016-10/12/1408072296345.jpgTAKA: Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Dr. Tolga YAZICI: Ben Trabzon´un Çaykara İlçesinin eski adı Hopşera Soğanlı Köyü´nden Sedat Yazıcı´nın oğluyum. Ahmet Paşa Yazıcı´nın torunuyum. Babam öğretmen okulu resim öğretmenliği mezunu. Daha sonra iş adamı oldu. Köyden çıkıyorsunuz, okuyorsunuz ve sermaye kazanıyorsunuz. Sonra ülkenin gelişmesi ve büyümesi için harcıyorsunuz. Ben İstanbul Bakırköy´de büyüdüm ve yurt dışında okudum. Marmara Üniversitesi Matbaacılık Bölümünü bitirdim. Bir yanda da babamın matbaalarında çalıştım. Daha sonra Amerika´ya gittim. Amerika´da okudum. Ardından Viyana´ya geçtim ve Webster üniversitesi Viyana Kampüsü´nde okuyarak işletme bölümünden mezun oldum. Daha sonra Koç Üniversitesi´nde mastır eğitimi yaptım. Bir yandan eğitimimi sürdürüyorken bir yandan da iş hayatına atıldım. Eğitimimi daha da geliştirmek için doktora yapma ihtiyacı hissettim. Orada da seçeneklerimiz vardı nerede yapalım diye. Tekrar işletme ve yönetim konusunda mı gidelim? İlahiyat konusunda mı gidelim derken çok güncel ve kavrayıcı olduğu için İletişim Fakültesinde iletişim okuyayım dedim. Orada doktoramı yaptım ve çalışmalarım hala devam ediyor. Ailemiz ambalaj sektöründe faaliyet gösteriyor. Ben şu an kendi çizdiğim ve iyi çalıştığına inandığım eğitim alanındaki yolda ilerlemek istiyorum. Maltepe Üniversitesi´nde derslere gidiyorum. Ama vaktimi daha çok akademisyenlik değil akademik yöneticilik alıyor. Babam Çok İstedi Geçmişte Rusya´da iş yapıyordum. Büyük araziler alıp oralarda endüstriyel gayrimenkul geliştiriyorduk. Bu esnada güzel sanatlar odaklı üniversite kurmak için bizim bir vakfımız vardı. Babam bu vakfı güzel sanatlar eğitimine odaklı bir üniversiteye çevirmeyi çok istedi. Bende o sıralar Türkiye´ye gidip geliyordum. Bizim bütün aile sanatkâr, çizer. Bunu yapmak istiyorlardı. Bir anda işin başında buldum kendimi. Bunu Balat´ta yapalım dedik ve bir vakıf kurduk. Hali hazırda İstanbul Balat´ta merkez kampüsü olan Plato Meslek Yüksekokulu diye bir okulumuz var ve ben onun başkanlığını yapıyorum. Plato Vakfı´nı 30 Öğrencisi İle Aldım Plato Vakfını sadece 30 öğrencisi bulunan bir Meslek Yüksekokulu olarak 2009 yılında devraldım. Ben devraldıktan sonra bu vakfa bütün kaynaklarımı aktardım. Okulu Balat´ta tarihi evleri restore ederek büyütmeye başladık. 30 öğrenciyle başladığımız yolda 6 yılda 5.500 öğrenciye ulaştık. Şu an Türkiye´nin en büyük Vakıf Meslek Yüksekokulu olduk ve 4.000 e yakın mezun verdik. Olgunlaşma Enstitülerinde Bölümler Açtık Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladık. Türkiye´deki Olgunlaşma Enstitüleri´nde çocuk gelişim bölümleri açtık. Büyük şehirlere gitmek istemeyen kızlarımızı oralarda çok cüzi bedellerle okuttuk. Trabzon´da Olgunlaşma Enstitüsü´nden 145 kız öğrencimizi mezun ettik. Bundan son derece mutlu oldum. Çünkü memleketimde güzel şeyler yapıyorduk. Hatta 2 yıl okul birincimiz Trabzon´da okuyan öğrencilerden çıktı. İstanbul´dan Hoca Gönderdik Trabzon´da Eğitim Verdik. 

/resimler/2016-10/12/1408558078628.jpgTAKA: Plato Meslek Yüksekokulu´nun dışında eğitimde ki hedefleriniz nelerdir? Sadece İstanbul´da mı sürdüreceksiniz? Memleketiniz Trabzon´la ilgili bir düşünceniz var mı?

Dr. Tolga YAZICI: Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Bizde irade de var, niyette var. Biz Trabzon´da 145 mezun verdik. Bu çocuklar burada 2 yıl okudular. Eğitim verdik, hoca gönderdik. Burada ki Olgunlaşma Enstitüsünde 2 sınıfı Milli Eğitim Bakanlığı´ndan kiralayarak teknik alt yapıyı kurduk ve uzmanlık eğitimlerinin bir kısmını buradaki hocalarla bir kısmını İstanbul´dan hocalarla Trabzon´da verdik. Olgunlaşma enstitüsü projesi 14 ilde devam etti ve çok başarılı oldu. Dünya Bankasının fonuyla bu projeye 12 Milyon dolar kaynak bulduk. Bu, Anadolu´daki öğrencilerin eğitimi İle ilgili çok başarılı bir model oldu. Dünya Bankasından aldığımız kaynakla aynı modeli Mısır´da kurduk; ancak Mısır´daki siyasi gelişmeler ve ardından o bölgede yaşanan darbe ile oradaki projemizi devam ettiremedik. Bu alandaki çalışmalarımız OECD´ de en iyi eğitim modellerinden birisi seçildi. Plato Meslek Yüksekokulu Üniversite Oluyor./resimler/2016-10/12/1410326674244.jpgTAKA: Üniversite ile ilgili girişimleriniz neler?

Dr. Tolga YAZICI: Ayvansaray Üniversitesi adı altında İstanbul´da bir üniversite için Yüksek Öğretim Kurulu´ndan (YÖK) iznimizi aldık. Bakanlar Kurulu´ndan geçti. Nasipse kanunlaşmasını bekliyoruz. İlk genel kurulda hükümet, kurulması için irade gösterirse yasalaşacak ki buna olan inancımız tamdır. Yasalaşınca Plato Meslek Yüksekokulu, Ayvansaray Üniversite´sinin meslek yüksekokullarından birisi olacak. Altyapımız hazır. Kurulduğu gün Meslek Yüksek Okulumuz Üniversiteye dönüşecek. Eğer bu yıl kanunlaşırsa fakültelerimizin bir kısmını hemen açmaya başlayacağız. Bizim mükemmeliyet merkezimiz sanat. Sanat bizim gücümüz, çekirdeğimiz. Sanat olmadan, estetik olmadan toplum güzel olmaz. Üç fakültemiz olacak İktisadi İdari ve bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sanat, Tasarım, Mimarlık Fakültesi. Bunların yanında bir tane Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksek Okulumuz, İki Tane Enstitümüz ve Plato Meslek Yüksekokulumuz. Plato Meslek Yüksek Okulundan mezun olanların çok büyük bir kısmı uygulamalı bilimler Meslek Yüksekokuluna giderek 3 ve 4´üncü sınıflarını tamamlayabilecekler. Halen mezunlarımızın yüzde 68´i çeşitli üniversitelerde lisans eğitimini tamamlamaktadır. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde üniversitemiz için 300 milyon liralık bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Bunun için gerekli olan kaynaklarımız hazır olup, yatırımlarımız planlama aşamasındadır. Bizi Buna İten Memleket Meselesi.

TAKA: Türkiye´de her il de bir üniversite var. Nasıl bir farkındalık yaratmayı düşünüyorsunuz? Veya mevcut vakıf üniversitelerinde yeteri ihtiyaca cevap verilmiyor mu? Sizi buna iten şey nedir?

Dr. Tolga YAZICI: Bizi buna iten memlekete meselesi. 2023 hedefleri, 2071 hedefleri, Muasır Medeniyetleri geçmek buna ne derseniz deyin. Bakın Amerika´da kaç tane üniversite var. Biz 78 milyonuz biz hala üniversite açabiliriz. Biz eğitime yatırım yapmalıyız. Çözüm insanın eğitimi. Nitelik tabii ki önemli ama nicelik olmadan nitelik te olmaz ikisi birlikte değerlendirilmeli. Başka sektörlerde faaliyet gösterebilirdik. Biz bunun yerine daha zorlu ve meşakkatli bir yolu, ancak bir o kadar da memleketin geleceğinde çok önemli olduğunu düşündüğümüz eğitim alanında yürümeyi tercih ettik. Sanat Ve Estetik Bizim Farklılığımız Sanat ve estetiğin merkezde olması bizim bir farklılığımız. Sanata bu kadar çok kaynak ayıran bir vakıf üniversitesi yok. Henüz bir Meslek Yüksekokulu iken İstanbul´un en değerli yerinde çok önemli bir sanat galerimiz var. Orada sergiler düzenleniyor, genç ve çağdaş sanatçıların gelişimi için büyük kaynak sağlıyoruz. Bu bir farkındalık yaratmak işi. Sanata bakışın ve estetik duygusunun öğrencilerin gelişiminde çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Uzun yıllar yurt dışında iş ve eğitim görmüş olmam nedeniyle dünyanın çeşitli ülkelerinde hem akademik, hem iş dünyasında iyi bağlantılar kurdum. Bu nedenle çalışmalarımızı uluslararası boyuta taşıyabilecek bir potansiyele sahip olduğumuzu düşünüyorum. Geleneklere Bağlıyım Benim muhafazakâr bir yapım vardır. Beni herkes geleneklerine bağlı birisi olarak tanır, ancak geleneklerine, örfüne, âdetine, kendi milletinin değerlerine bağlı olmak çağdaşlaşma ve uluslararası olmaya engel olmamalıdır. Kendi değerlerimizi koruyarak uluslararası bir toplumun parçası olmayı başarabilmeliyiz. Bu kapsamda çalışmalarımızı her zaman sürdürüyoruz. Örneğin geçtiğimiz Kurban Bayramında İngiltere Liverpool´da dünyanın en büyük eğitim faaliyetlerinden birine katılarak Türkiye´yi tanıtmak için büyük çaba gösterdik. Ancak nereden geldiğimizi hiçbir zaman unutmadık. Çevremde benim Çaykaralı kimliğim çok iyi bilinir. Erdoğan Da Soylu Da Kahramandır./resimler/2016-10/12/1411338394144.jpgTAKA: Biraz da güncel konulara girelim. Biliyorsunuz Türkiye bir darbe girişimi yaşadı. Çok şükür başarısız olundu. Türkiye´deki tabloyu nasıl görüyorsunuz.

Dr. Tolga YAZICI: Evet Türkiye bir felaketin eşiğinden döndü. Allah Türk milletine yardım etti. Ülkemiz uçurumun kenarından döndü. Türkiye´miz gerçekten zor bir süreçten geçiyor. Türk milletine rağmen hiçbir şey yapılamaz. Milletin gücünün önünde hiçbir güç duramaz. Türk insanı, Türk gençliği tüm dünyaya bir demokrasi dersi verdi. Ülkemizin bulunduğu jeopolitik konum gereği dünya ülkelerinin gözü üzerindedir. Ama Türk milletinin asil duruşu dünyaya bir ders verdi. Türkiye´ye Mısır, Tunus, Cezayir, Yemen, Suriye, Irak gibi görenler yanılmıştır. Türkün gücü bir kez daha görülmüştür. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan halkına en büyük güveni veren liderdir. Tüm dünyaya liderlerin bir ülke için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı iken bu süreçteki onurlu duruşuyla bugün İçişleri Bakanı olma şerefine ulaşan Süleyman Soylu Beyi de kutluyorum. Bir Trabzonludan da ancak bu beklenirdi. Ayrıca Türkiye´yi felaketin eşiğinden getiren birdarbe girişimine karşı duran, tankların önünde yatan ve canını Türk milleti için feda eden tüm kahraman şehitlerimize Türk milleti olarak minnettarız. Siyaset Bana Göre Değil./resimler/2016-10/12/1413595115830.jpgTAKA: Peki son bir soru. Siyasete girmeyi düşünüyor musunuz?

Dr. Tolga YAZICI: Şu an siyasete atılmayı düşünmüyorum. Ama devlet bana bir görev verirse o ayrı bir şey. Ama şuan bulunduğum makam itibariyle zaten siyaset yapamam. Geçmişte kısa süreli bir denemem oldu. Daha sonra devam ettirmedim. İnsan yetiştirmenin onurlu bir iş olduğunu düşünüyorum ve bu maksatla şimdilik öncelikle eğitim alanına odaklanmak istiyor.  /resimler/2016-10/12/1414569960643.jpgTAKA: Son olarak hemşerilerine vermek istediğiniz bir mesajınız var mı? 

Dr. Tolga YAZICI: Öncelikle onları çok sevdiğimi söylemek isterim. Hepimizin ortak gayesi aynıdır. Tek vatan, tek bayrak, tek millet. Hep beraber güzel ülkemizi Mustafa Kemal Atatürk´ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için çalışacağız..   TAKA: Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.   Dr. Tolga YAZICI: Karadeniz ile özdeşleşen ve içeriğiyle adı gibi çok güzel bir isim taşıyan Taka´nın yolcuları arasında bana da yer veren Taka Gazetesi ailesine ben de çok teşekkür ediyorum.    

Röportaj :Zihni AĞIRMAN



Anahtar Kelimeler: Yeni Çığır Açıyoruz

İlginizi Çekebilir