Yente Balı Değerine Değer Katıyor

Yente Balı Değerine Değer Katıyor

2018 Turizm Mevsiminin ilk günlerini yaşadığımız bu günlerde Çaykara İlçemizde çok farklı bir heyecan daha yaşanıyor.Çaykara Kaymakamlığı,İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Çaykara Ziraat Odası İş Birliği ile Yente Balı´nın Marka Değeri olar

2018 Turizm Mevsiminin ilk günlerini yaşadığımız bu günlerde Çaykara İlçemizde çok farklı bir heyecan daha yaşanıyor.Çaykara Kaymakamlığı,İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Çaykara Ziraat Odası İş Birliği ile Yente Balı´nın Marka Değeri olarak üreticiye ulaşabilmesi için yoğun bir tempo içerisinde çalışmalara devam ediliyor.

Çaykara´nın coğrafi güzellikleri ile dolu en güzel köşelerinden biri olan Çayıroba(Yente) her zaman için arıcıların en gözde yeri olmuştur. Geçmişte yörede üretilen ballardan daha üstün kalitede bala sahip olmasıyla ön plana çıkmıştır. Bulunduğu konum itibariyle arıcılığa elverişli olan Yente sınırlı sayıdaki koloni varlığıyla yoğun talep gören balını tüketicilere sunmayı sürdürüyor.

Yente Çaykara´nın yüksek bölgelerinden, rakımı 1800- 2300 m arasında değişen, bitki varlığında(flora) endemik bitkileri barındıran ve doğası bozulmamış bir bölge. Arıcıların ilgisini çeken ballı bitkileri ve arı konaklama noktaları korunaklı ve müsait oluşu Yente?yi Çaykaranın Anzer?i yapmaktadır. Bu şöhretini kimyasal analizlerlede ispatlayan Yente Balı 640 mg/kg değerindeki prolin miktarı ile Doğu Anadolu?nun balları ile ünlü yörelerini ve yaylalarını geride bırakmıştı

Çaykara Kaymakamlığı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odası bu değeri korumak ve yaşatmak amacıyla son bir yıldır yoğun bir şekilde çalışıyor. Türk Patent Enstitüsüne Çoğrafi İşaret almak ve Yente balını markalaştırmak gayesinde olduklarını ifade eden yetkililer Yente Balının alamet-i farikasının hak ettiği yere geleceğini vurguladılar.

YENTE BALININ ÖYKÜSÜNÜ DİNLEYELİM

Gelişen tıp dünyası 350 çeşit çiçeğin yetiştiği YENTE yaylasında odaklandı

TSE kürsüsünden 3. kez yüzü ak çıkan yente balı hastalıkların şifa kaynağı oluyorken, Çayiroba köyü muhtarı Remzi Gündoğdu Yente yaylası çiçeklerini korumaya alacaklarını söyledi.

Bir süre önce İsviçre, Almanya ve Fransa´dan Uzungöl´e tatile gelen tıp uzmanları ilaç sektöründe kullanmak üzere yaptıkları kaliteli bal araştırması sonucunda Çaykara ilçesinin yüksek kesimlerinde yetişen çiçek yoğunluğu hayran kaldılar.

Sağlık uzmanları, Çaykara İlçesine bağlı Çayiroba Köyü Yente Yaylasında yetişen 350 dolayındaki çiçek türü üzerinde yaptıkları incelemeler sonucu bu çiçeklerden elde edilen balı beraberinde götürerek bal üzeride yaptıkları çalışmalar sonucunda yente balının ilaç sektöründe kullanılabileceği haberi Yente Arıcılarını sevindirdi.

25 Yıldan beri İsviçre´de sağlık sektöründe çalışan Türk Doktoru Prof. Dr. Ali Tezkan nezaretinde Fransa ve Almanya´daki meslektaşları ile Gecen yıl Uzungöl´de tatil yaptıkları sırada bölgede yaptıkları araştırmalar sonucu Yente yaylasında elde edilen balın çok değerli olduğunu ve bu yıl yapılacak bal hasadının tamamını istediklerini söyleyen Çayiroba Köyü Muhtarı Remzi Gündoğu ve Yente balı üreticisi emekli öğretmen Ahmet 
Hacımahmutoğlu,

?Yente balımızın bu denli kaliteli olması kendimizden çok hastalarımız adına sevindik. İlgili uzmanlar balımıza sahip çıktı. Özellikli mide, bağırsak, aşırı kilo alma, boğaz enfeksiyonları ve kanser hastalık riskinin önlenmesi ilaçlarında kullanılacak olan Yente balının bu yılki hasadına yurt dışından gelen talebin sevincini yaşıyoruz.? dediler

/resimler/2018-7/2/1447100494280.jpgÖte yandan Çayiroba Köyü Muhtarı Remzi Gündoğu, Balımızın bu kadar değerli olduğundan dolayı yaylamıza köyümüzün haricinde başka korsan arıcının girmesine izin vermeyeceğiz. Bu nedenle bu yıl yente yaylasına köyümüzün arıcılarından başka hiçbir arıcının gelmemesini istedi.

Haber: Hilmi Kanık/Çaykara Gündem Gazetesi



İlginizi Çekebilir