Zagodalarını Kurutmak İçin Bayburt'a Gitti

Zagodalarını Kurutmak İçin Bayburt

Bayraklı Yaylasından Ahmet Tuncer topladığı Zagodaları kurutmak için Bayburt’a gitti.

İlçemiz Bayraklı yaylasından Ahmet Tuncer havalar sürekli bozuk olduğu için yayladaki bahçesinden topladığı zagodaları(Yabani Soğan) kurutmak için Bayburt’un Aydıntepe İlçesine gitti.

Karadeniz insanının en önemli özelliklerinden bir tanesi  karşılaşmış olduğu olaylar karşısında zekası ile pratik çözümler üretebiliyor olması.Bu örneklerden bir tanesi İlçemiz Bayraklı yaylasında yaşandı.İlçemiz Taşören Mahallesinde ikamet eden Ahmet Tuncer,yaz mevsimi  dolayısı ile Bayraklı yaylasına gitti.Yaylada yayla evinin bahçesinde yetiştirdiği Zagodaları toplayan Ahmet Tuncer  yaklaşık 1 aydır Çaykara İlçesinde ve yaylalarında havaların sürekli yağmurlu olması sebebi ile Zagodalarını kurutamayacağını ve Zagudaların çürüyeceğini anladı.

Derhal kendi kendine pratik bir çözüm yolu geliştiren Ahmet Tuncer Zagodaları yanına alarak Bayburt’un Aydıntepe İlçesine gitti.Aydıntepe İlçesinde Zagodalarını kurumaya bırakan Ahmet Tuncer şu anda Zagodalarını kurutma işi ile meşgul.Zagodaların kurumasının ardından ise yeniden Bayraklı Yaylasına dönecek olan Tuncer Zagodaları kış mevsiminde yiyecek olarak kullanmak üzere ambara kaldıracak.

ZAGODA(YABANİ SOĞAN) NEDİR

İlkbaharın gelmesiyle karlar hızlıca erimeye başladı. Yaylaların sıcak alanlarında yer yer karlar kalkmaya başladı. Karın ilk kalktığı alandan yeşil bitkiler fışkırıyor. Özellikle Mayıs ayında çayırlık alanlarda çıkan 2000 rakımda ve özellikle Çaykara Yaylalarında  büyük emekler verilerek, bazı bahçelerde özel olarak yetiştirilen Zagoda Çaykara yaylalarının klasik yemek aparatı olarak karşımıza çıkıyor.

Bir araştırma raporunda hakkında şunlar geciyor: “Zaguda yani yabani soğan: Aslında yabani soğan olarak anılır ama sarımsağa yakın bir tadı vardır. Salatalarda da kullanılır. Frenk soğanı olarak da bilinir.

Turşu kavurma, patates püresi(sumur), arpa çorbası,gorgot çorbası bulgur pilavı gibi yöresel yemeklerde tercih edilen bu özel bitkinin çoğaltılması ve vatandaşların özellikle yaylalarda Zagoda üretimi konusunda yönlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.. Özel lezzeti sayesinde dahil olduğu yemeği ayrı bir tat katan zagoda kim bilir ileride belki Çaykara insanı  için bir geçim kaynağı olacak.



Anahtar Kelimeler: Zagodalarını Kurutmak Bayburt' Gitti
Hasan Hüseyin Dervişoğlu
29.06.2022 15:20:56
Bu sene zagotalar Ahmet'ten. Turşuları ben ayarlarım

İlginizi Çekebilir