Hilmi KANIK


2016 Turizmi Ve Uzungöl,


TURİZM VE UZUNGÖL

2016 Yılı Turizm Sezonunun ilk zamanlarının  yaşandığı bu günlerde bizler de Karadenizin Turizmdeki İncisi Turizmin göz bebeği Konumundaki UJzungöl´den Turizm penceresine bakmaya çalışacağız.2016 Turizminin Uzungöl için nasıl başladığını sorgulamaya çalışacağız hep birlikte.

Her yıl yerli ve yabancı yüzbinlerce Turistin ziyaret ettiği Uzungöl artık Modern bir Turizm kenti konumunda Sevgili Çaykara gündem dostları.1970´li yıllarda başlayan Turizm 1990´lı yılların başında insanlarımız için bir ekmek kapısı olmaya başlamıştı.Ve 1990´lı yıllarda kurulan plansız programsız otel,motel,restaurant,çay bahçesi vb işletmelerin tamamı günümüzde planlı programlı birer işletme konumunda Sevgili Dostlar.Gerçekleştirilen Çevre düzenlemesi çalışmaları ile de Uzungöl 2016 yılında misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Restaurantlar pırıl pırıl,tertemiz,oteller,kafeler,çay bahçeleri,gölün etrafına yerleştirilen oturma parkları,gölün üst kısmında oluşturulan yeni dinlenme yerleri ve çay bahçeleri.Her biri yıldızlı oteli aratmayacak olan otel ve pansiyonlar.

Sadece bu kadar mı.Elbette ki hayır.Yatak kapasitesinin 7000 sınırlarını zorladığı Uzun göl´de Otel,motel,hediyelik eşya,pansiyon,Restaurant ve diğer hizmet alanlarında binlerce insanın ekmek kapısı Uzungöl.Sadece Uzungöl halkının değil komşu Köseli,Demirli,Elmalı,Taşkıran,Karaçam,Köknar ve Çaykara olmak üzere bir çok insan için ekmek kapısı konumunda Uzungöl.

Peki nasıl başladı bu sezon diye sorarsanız hemen cevaplamaya çalışayım Efendim.Bir günük değil belki 2 aylık gözlemlerimden söz edeceğim sizlere.Ülkemizde Tatil mevsimi yazın biliyorsunuz.Bu anlamda hafta içi yerli Turist biraz daha az.Öğrenci Grupları ise her zamankinden çok daha fazla.Ama hafta sonları her taraf tıklım tıklım Sevgili Dostlar.Arap Turistlerden tutun da öğrenciye ve yerli Turiste kadar her yer dopdolu Uzungöl´de.Evet bu bilgiler belki birilerini üzecek ama durum böyle Sevgili Dostlar.Uzungöl üzerinden suni karalama kampanyaları başlatarak,Kış mevsiminin yaşandığı Şubat ayında Uzungöl´de bir çöp tanesi dahi yokken Kar Festivali İzlemeye Gittik Çöp Festivali Gördük gibi abuk subuk haberler ile gündeme gelmeye ve Uzungöl´ü karalamaya çalışan bazı Sivri Akıllılar kuşkusuz üzülecekler bu haberimize.

Neymiş Efendim?Uzungöl´de yemek pahalıymış.Kim söylüyor?Hodri Meydan buyurun gelin.Ve de Uzungöl´de istediğiniz Restaurant´ta karnınızı doyurun.Trabzon Merkezdeki bir lokantada ödediğiniz paranın aynısını ödersiniz Uzungöl´de.Gersi safsata ve iftira.Bir örnek paylaşayım sizlerle.19 Mayıs Perşembe Günü Bir Arkadaşım geldi Uzungöl´e.Birlikte Uzungöl´ün en Ünlü Restaurantlartından birinde karnımızı doyurduk.Çorbasından yemeğinden sütlacına çayına kadar.Yemekten sonra hesap ödemek için kasaya gittim.Garson yabancı ve benim kim olduğumu bilmiyor.Beni tanımıyor.Hayatımda ilk defa gördüm.Bunları niçin yazıyorum.Belki Hilmi Hoca diye iltimas geçmişlerdir.Asla.40 TL para ödedim Sevgili Dostlar.Şimdi Allah Aşkına elinizi vicdanınıza koyun ve karar verin.Trabzon´da hangi lokantada 2 kişi karnınızı 40 Liraya doyurursunuz.

Efendim Yatak pahalıymış.Yok öyle bir şey.Kimse sizi kandırmasın.Oda Ücretleri sabittir Uzungöl´de.Yatak sayısına göre 100 ile 200 Lira arasındadır yatak ücretleri.Ve bu ücretlere de sabah kahvaltısı dahildir.Hem de Uzungöl´ün her tarafında aynıdır.

Neymiş Efendim bir Nargile 100 Liraymış Uzungöl´de.Bir Kahve 80 Lira.Allah Kuru iftiradan saklasın.Ya Uzungöl´ün bir çok yerinde çay da kahve de hatta tatlı da İkramdır Sevgili Dostlar.Yalan hem de Külli yalan.

Eskilerimizin çok güzel bir sözü vardır Sevgili Dostlar.?Yiğidi Öldür Hakkını Yeme? Der Eskilerimiz.Ben Turizmci değilim.Öğretmenim.Turizm ile ilgili de elime bir kuruş bile para geçmez.Ama bu şu demek değildir.Komşumun,Arkadaşımın,Dostumun Emeğine saygısızlık yapmaya hiç ama hiç kimsenin dil uzatmaya hakkı yoktur.

Ey Uzungöl üzerinden Suni Karalama kampanyaları üreterek sözüm ona Uzungöl´ü karaladığını zanneden Beyinler.Sizleri Uzungöl´e bekliyorum.Lütfen gelin ve görün.Her yer tıklım tıklım.

Emeğe saygı Lütfen.Birazcık Emeğe saygı ne olur.İnsanların tek derdi var Uzungöl´de.Beldemizi ziyarete gelen Turistlerin Uzungöl´den memnun ayrılmalarını sağlamak.Başka da hiç kimsenin hiçbir derdi yoktur.Peki para kazanmayacak mı bu insanlar.Elbetteki kazanacaklar.Evlerine ekmek getirecek bu insanlar.Bu insanların da geçindirmek yükümlülüğü taşıdıkları aileleri var çocukları var.

Milyonlarca Liralık Borçlar yaparak Tesislerini yapmış bu insanlar.Elbette ki Borçlarını da kapatmaya çalışacaklar bir yandan.Ama çalışarak Emek vererek ve de alın teri dökerek.

Peki Uzungöl Turizminin sorunları yok mu?Elbette ki var.Yazımız çok uzadı bu hafta.İsterseniz O Sorunlara da önümüzdeki haftaki yazımızda değinelim.

Haftaya yeniden buluşmak umudu ile hepinize Mutlu Haftalar Efendim.