Hilal YILDIRIMHAN


 FİNAL 2023

köşe yazısı


 

                                                                                             FİNAL 2023

 

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Türkiye’de 6 Şubat 2023’de Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. 

On bir ilimizde yaşanan depremde, 6 Ekim 2023 Resmi açıklamalara göre 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiği, 107.204 kişi yaralandı. Bölgede 36 bin 932 bina deprem anında 311 bin bina ise aldıkları hasarlar nedeniyle kullanılamaz hale geldi.

Türkiye tek yürek oldu. Acılar unutulamaz olsa da yaralar sarılmaya çalışıldı. Tüm Türkiye ağladı. Deprem bölgesinde yaşayanlar için can ve mal kaybı düşünüldüğünde zorlayıcı acı bir yıl oldu.

7 Ekim saldırılasılarını bahane ederek Gazze katliamına başlasa da festival alanında neler olduğuyla ilgi farklı söylentiler mevcut. Zaman tüm netliğiyle bunu açığa çıkaracaktır.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 20 binden fazla Filistinli öldürüldü, 52 bin 600'den fazla kişi de yaralandı. 89 gazeteci öldürüldü. Enkaz altında binlerce ölü...

Hastane ve eğitim kurumları tahrip edildi. Gazelliler Gazze’den katliam, kıyım, mezbaha kenti diye bahsediyor. Cenazesini bütün şekilde alanlar şükür ederken, korkunç acı ve travma ile ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Sosyal ağlar sayesinde ne kadar sansürlenmeye çalışılsa da İsrail’in Gazze halkına yapılan soy kırım, küresel düzeyde vicdanlı vatandaşlar sessiz kalmadı.

“Zulüm, kısmak istediğin sesi nara yapar ve bazı ölüler yaşayanlardan çok daha yüksek sesle konuşur.” ( M. S. Şimşek) aynen öyle oldu.

Avrupa ve Amerika’nın birçok kentinde milyonlar Filistin’e özgürlük sloganlarıyla İsrail’i destekleyen yönetimlerine tepkilerini gösterdi halen göstermekte.

Katil İsrail ve destekçilerini durduramasa da ülkemizde hem halk hem diplomasi ile katliamı dünyaya duyurmak ve durdurmaya çalışmaktadır.

Vicdanlarda Filistinliler kazanmış, İsrail ve destekçileri güven ve değer kaybetmiştir.21. yy da medeniyette geldikleri nokta soykırıcımcı olmalarıdır.

 Gazzeli mazlumlar için çaresiz kederler içindeyken acı bizi de vurdu.

Kuzey Irak’ta, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde on iki askerimiz şehit oldu. Canları pahasına vatan nöbeti tutan şehitlerimizden Rabbim ebeden razı olsun. 

Şüphesiz Gazze şehitleriyle bizim şehitlerinin müsebbipleri aynı amaca hizmet etmektedir.

2023 ün en sarsıcı olaylarını sıralarken yeni yıla dualarla, tövbe istiğfarla girmenin ne kadar daha anlamlı olduğunu fark etmek gerek.

Yeni bir yıl yeni umutlar demekti. Oysa değişecek olan yıl değil, insandı. Hayır getirecek yıl değil, yılı hayırla sonuçlandıracak eylemler geliştirecek insandı.

Tarihten, yakın geçmişten. acılardan ders alarak gelişim ve dönüşüm yeni yılı hayırlı yapacaktır.

Mark Twain dediği gibi. " Bu gün tarih olmadan kıymetini bilin."

Selam ve saygılarımla.