Murat AKYÜZ


   İLLER VE VE DESTİNASYONLAR TANITIM ÇALIŞMASI

---------------------------


Go Turkey üzerinden illerimizin turizm potansiyelinin dünyaya aktarılması için kapsamlı bir çalışma başlatılmış  iller ve destinasyon tanıtım çalışması kapsamında tanıtma genel müdürlüğü ve Türkiye turizm tanıtım ve geliştirme ajansı yetkililerinden olan bir heyetin katılımı ile ilimizde  23 aralıkta zorlu grand otelde Trabzon turizm sektörünün temsilcilerinin davet edildiği pandemi dolayısıyla 15 kişinin hazır bulunduğu bir toplantı gerçekleşti.

Turizm il müdürü Sayın Mustafa Asan beyin açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda;

Yaşanan pandemi sebebiyle yeni destinasyonların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Sezonun 6 ay 8 ay ve nihayetinde 12 aya büyütülmesi için yeni misafir portföyü oluşturulmalı Asya Avrupa ve Amerika ülkelerini yöremize taşıyacak reklam çalışmaları ve yeni destinasyonlar geliştirilmeli. Trabzon ilinin bir turizm kendi olduğunu vurgulayan il müdürümüzün tarihi bir geçmişe sahip kadim bir şehir olduğunu vurguladı. Gelirinin yüzde elliye yakınının turizm gelirlerinden elde eden bir şehir. Sektör olarak bir yol arayışında olduklarını söyledi.

Türkiye turizm tanıtım ve geliştirme ajansı mali ve idari işler genel müdür yardımcısı Ertan Türkmen beyin;

Turizmde alternatif ülkelerde yönelim için çalışmalar yapılacak. Yeni destinasyonlar geliştirmek turizmde gelişimin önü açılır ve pastadan pay alanların çoğalmasına vesile olur. Güvenli turizm sertifikasının ülkemiz turizmine olumlu etki kazandırdı.

Go Turkey Trabzon’da;

Beş duyuyla dokunulan her şeyin tanıtılması gerekir. Bunlar;

-Gözle görünen her şeyin doğanın, tabiatın, tarihin, kültürel zenginliklerin, folklorun, yaşamın v.b.

-Elle dokunduğumuz her şeyin.

-Duyduğumuz her şeyin; müzik, sanatsal her şeyin, doğayı tanıtlatacak rehberlerin eğitimi ve bilgi birikiminin iyi olması gerekir.

-koku aldığımız her şeyin temiz ve natürel olmalı.

-Ağız yoluyla aldığımız her gıdanın yöremize gelen misafirlerin isteklerine cevap verecek şeklinde hizmete sunulmalı.

Gelen misafirlerimizin kayıtları iyi tutulmadığı için gerçek istatistik yapılamıyor bununda bölgemize yapılacak yatırımların ve katkıların önünü kesiyor. Bu konuda ehemmiyetle çalışılmalı kayıtların tutulmasını sağlamalı.

-10 ay eleman çalıştırabilecek altyapı çalışması yapılmalı. Turizme eleman kazandırabilen eğitim kurumlarını çoğalmak ve istihdam yaratılmalı.

-verilerle ilgili yaşadığımız sıkıntı bizlerin turizmde geldiğimiz noktanın gerçek anlamda ölçü olabileceğini turizm paydaşlarına izah etmemiz gerekir.

Trabzon’da turizm ile iştigal eden paydaşların Trabzon’u tanıtmakta ve sürdürülebilir turizm konusunda temsilde yetersiz olduklarını gördüm.

Turizm evrenseldir. Turizmin dini, bölgesi, ırkı, cinsiyeti yoktur. Bu felsefe bu zihniyetle hizmet verme noktasında bir çalışma olursa başarı olur.

  • Trabzon tarihiyle(Sümela, vazelon, kuştul manastırlarıyla, tarihi camileriyle, kalesiyle, tarihi evleriyle) bir bütündür ve bölgesinde önder bir şehirdir.
  • Trabzon kültürüyle(horon, yaşam, yazar ve bilim adamlarıyla, yetişmiş insanlarıyla) bir bütündür ve Türkiye’nin önemli bir şehridir.
  • Trabzon doğasıyla (endemik türleriyle, florasıyla, yaylalarıyla, deniz ve krater gölleriyle) bir bütündür ve bölgesinin lideri konumundadır.

Ve bunlara katabileceğimiz daha birçok önemli destinasyonlarıyla turizmde lider konumundadır.

Toplantıda bazı arkadaşların önyargılı sağlıklı bir düşünce ile iştirak etmediklerini gördüm.

Benim toplantıya iştirak edenlere bir kinayem oldu;

Ankara’dan gelen ekibin il il gezdiklerini söylediler. İllerin yeni destinasyonlarıyla alakalı bilgiler almaya çalıştılar. Maalesef gelen başkanların Trabzon’dan çok ordu, Giresun ve Rize’den bahsettiler. Bölgesel bir toplantı olsa kabul ama il toplantısıydı. Diğer illerde yaptıkları toplantılarda Trabzon’u anlatan oldu mu merak ediyorum.

Ertan beye şunu izah ettim ben reklam konusunda sizden pek yardım talebim yok. Turizm bakanlığında çalışan üst düzey bir yetkili olduğunuz için not alıp bakana izah edersiniz diye kendilerine Trabzon üniversitesi BYO Fakültesi dekanı Sayın Profesör Doktor Fatih Bektaş’ın, büyükşehir belediyesinin çalışması olan Ovit Şekersu yaylası arasındaki 6 vadinin birleşimiyle dünyanın ilk üçe girecek kayak merkezi için bilgisi olan var mı diye sordum herkes sustu sapote etmeye çalıştılar. Fizibilite raporu varmı.?  Diye daha birçok şey izah etmeye çalıştılar.

Kendilerini şunu izah ettim yeni destinasyon veya turizm pastasını büyütmek istiyorsak kar kalitesi yüksek bir potansiyelimiz var bunu değerlendirmemiz gerekir. Üç aylık sezonda benim yörem uzungöl’ün reklama ihtiyacı olmadığını sezonu büyütme noktasında yapılabilecek yeni çalışmaların neticesinde düşünebileceğimizi söyledim.

Kendilerine go Trabzon’un sitesindeki resmin uzungöl’e ait olduğunu söyledim. Bölgeyi tanıtırken uzungöl’ü koymazsanız bir anlamı olmadığını izah ettim. Kendileri kabul ettiler.