Zihni AĞIRMAN


BU VATAN KİMİN?


Bu vatan toprağın kara bağrında

Sıradağlar gibi duranlarındır,
Bir tarih boyunca onun uğrunda 
Kendini tarihe verenlerindir.

???

Bu şiirin yazarı Orhan Şaik Gökyay Kastamonu İneboluludur.

?Bu Vatan Kimin? şiiri ile hafızalara kazınmış vatansever bir şairdir.

Son yıllarda Türkiye´nin içinde bulunduğu ateş çemberi ve bu çemberin içerisinde verdiği amansız mücadeleyi, onurla, gururla, biraz da kaygıyla izlerken Bu vatan kimin şiirini getirdi aklıma.

Her karış toprağı şehit kanıyla yoğrulan bu vatan kimin?

Tahir boyunca yüzbinlerce şehit verdiğimiz ve bugün de vatan evlatlarımızı şehit vermeye devam ettiğimiz bu vatan kimin?

Afrin operasyonunda verdiğimiz tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum.

Evet, bu vatan kimin?

Bu vatan;

Sudan´da doğup büyüyen ömrünün sonuna kadar Osmanlı İmparatorluğuna şerefle hizmet eden, İstanbul İngilizlerin işgalinde iken, her şey bitti hasta Osmanlı artık öldü dendiği günlerde dahi İngiliz komutanın yüzüne bakarak ?sizinle hesabımız bitmedi. 100 yıl geçse de er ya da geç mutlaka sizinle hesaplaşacağız? diyebilen ve buna tüm yüreğiyle inanan Kuşçubaşı Eşrefin sağ kolu Sudanlı Zenci Musa´nındır.

Bu vatan;

15 Mayıs 1919´da İstanbul´dan Bandırma Vapuruna binip Samsun´dan Kurtuluş savaşını başlatan ve son düşmanı 9 Eylül´de İzmir´den denize döken Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınındır.

Bu vatan;

Cephede top mermisi taşıyan Nene Hatun, Halide Edip Adıvar, İzmir´de düşmana ilk kurşunu sıkan Gazeteci Hasan Tahsin´indir.

Bu vatan;

Çanakkale´de topun kaldırma vinci kırılınca 276 kilogramlık mermiyi ?Ya Allah diyerek? kucaklayıp namluya süren ve ittifak kuvvetlerin bayraktar gemisi Kuen zırhlısını Çanakkale´nin soğuk sularına gömen Balıkesir Havranlı Seyid Onbaşı´nındır.

Bu vatan;

Türlü iftiralar, türlü hakaretlerle idam sehpasına çıkarılan ve son sözü soruduğunda Allah vatanıma ve milletime zeval vermesin diyebilen Aydınlı Adnan Menderes´indir.

Bu vatan;

28 Şubat´la idamla yargılanmış 16 yaşında girip 25 inde hapisten çıkan ama devletine, milletine, vatanına küsmeyip 15 Temmuz gecesi hainlere karşı vatanını, devletini, milletini savunurken Çengelköy´de şehit edilen Sivaslı Halil Kantarcı´nındır.

Bu vatan;

Niye kimse iyi ki varsın demez ki diye sitem etse de hain teröristleri güvenlik güçlerine haber veren ve Trabzon´un Maçka ilçesine adamlığın, yiğitliğin heykelini diken ve tüm Türkiye´nin iyi ki varsın Eren diye haykırdığı Maçkalı Eren Bülbül´ündür.

Bu vatan;

Afrin´e ateş hattına giderken ?Nereye tertip? sorulduğunda ?Düğünümüz var, düğüye gidiyoruz? diyerek gülerek cevap veren ve ?Kahramanlar can verir yurdu yaşatmak için? sözünü yüreğimize adeta çivi ile çakan Afrin Şehidi Uzman Erbaş Eren Sarıaslan´ındır.

Bu vatan;

Muş valisinin ?Özel harekât personelimiz Afrin´e gönderilmek için nasıl seçiliyor? sorusunu ?gönüllülük esasına göre oluyor? şeklinde cevaplayan komutana ?Peki gönüllü çıktı mı bizimkilerin içinden? soran valiye Komutan, ?Sayın valim hepsi gönüllü oldu o nedenle kura çekerek belirledik aralarından? derken tüylerin diken diken olduğu anda işte bu vatan;

Şahadet için can atan, top yekûn gönüllü olan askerlerimizin, polislerimizin gazilerimizindir.

Bu vatan;

Abdestsiz bebelerine göğüs vermeyen peygamber ocağına evlat gönderirken de memlekete kurban olsunlar diye eline, ayağına, saçına kına yakan, evladının al bayrağa sarılı tabutu gelince de ?vatan sağ olsun? diye haykıran analarındır.

Bu vatan;

Babası şehit olduktan sonra mezar taşına baba diye koşan, benim babam kahramandı. Allah için, vatan için, bayrak için, ezan için şehit oldu. Bende büyüyünce asker, polis olacağım diyen şehit evlatlarınındır.

Bu vatan;

Bu dünyada birbirine doyamayan, kavuşmayı mahşere bırakıp kocasının emaneti yavrularına sarılıp onları büyüten yüreği yansa da başını dik tutan şehit eşlerinindir.

Velhasıl

Bu vatan;

Ardına bakmadan yollara düşen,
Şimşek gibi çakan, sel gibi coşan,
Huduttan hududa yol bulup koşan,
Cepheden cepheyi soranlarındır.

?????.

İleri atılıp sellercesine 
Göğsünden vurulup tam ercesine,
Bir gül bahçesine girercesine 
Şu kara toprağa girenlerindir.