Zihni AĞIRMAN


BU ŞANS BİR DAHA GELMEZ

--------------


Bir şehrin büyümesi gelişmesi sadece kendi içinde değil çevresindeki komşu illerle bunu gerçekleştirir.

Ordu’dan Artvin’e, Bayburt’a kadar koca bir coğrafyada sadece bir üniversite varken artık her ilde bir üniversite var.

Karadeniz Teknik Üniversitesi kendi bünyesinden Avrasya Üniversitesi dahil, 8 üniversite çıkardı. Hem Trabzon büyüdü ve gelişti hem de çevre illeri

Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt’ta birer üniversite açıldı.

Sadece Trabzon’da havalimanı varken ve bölgenin yükünü karşılamaya çalışırken AK Parti İktidarında bölgede üç yeni havalimanı daha yapıldı.

Samsun-Çarşamba havalimanı, Ordu-Giresun OR-Gi havalimanı ve Rize-Artvin havalimanı olarak da üç yeni havalimanı hizmete girdi. Üstelik Türkiye’de bir ilk gerçekleştirerek deniz dolgusuyla yapılarak

Hem bu iller hem de Trabzon daha da gelişti.

Giresun ve Rize Havalimanlarının hizmete girmesiyle Trabzon’daki yolcu sayısının düşeceğini zannedenler de yanılmış oldu. Bu hava limanlarının devreye girmesiyle Trabzon’a gelen yolcu sayısında daha da artış yaşandı.

Gümüşhane-Bayburt havalimanında da çalışmalar sürdürülüyor.

Hafta sonu Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu’nu dinledim.

Trabzonspor tesislerinin, Avrupa ta tek Trabzon’da bulunan açılıp kapanan olimpiyat yüzme havuzunun yerine havalimanının yapılması Trabzonspor’a ihanettir şeklindeki açıklaması gece yarısı internet sayfasında yer alan açıklamayla da böyle bir projenin olmadığı belirtildi.

Eski Ulaştırma ve Alt yapı Bakanı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın dediği gibi Trabzon’da ikinci havalimanı projesi yok mevcut havalimanının modernize edilmesi var.

Bakmayın siz bizim siyasetçilerin ikinci havalimanı projesiyle hava atmasına. Trabzon’da ikinci havalimanı projesi yok. Mevcut havalimanı hem pist hem de tesis olarak büyütülerek modernize edilecek.

Trabzon, Türkiye’nin en çok kar eden havalimanları arasında dördüncü sırada yer alıyor.

Bir düşünün gelecek turizm sezonunda özellikle Körfez Ülkelerinden gelecek olan turist sayısıyla bu kapasiteye cevap veremeyecek

Şimdiden tezi yok. Trabzon Havalimanı büyütülerek gelecek yıllara hazır hale getirilmeli. Hem Trabzonspor Mehmet Ali Yılmaz tesisleri de konumunu muhafaza edecek hem de Avrupa’da tek olan açılır kapanır olimpik yüzme havuzu da yıkılmaktan kurtulur.

Hafta sonu Trabzon’da önemli bir seçim vardı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda 50 yıllık gelenek yıkıldı desek yerinde olur.

Büyük bir stres altında geçen seçimlerde meslek gruplarında 50 meclis üyesi kazanan Erkut Çelebi birilerinin hesap ettiği gibi olmamış fire vermeden Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni yönetim kurulu başkanı seçilirken, yönetim kurulundan da fire vermedi. Şadan Eren’in Meclis başkanlığına seçildiği oda seçimlerinde Selçuk İskender ve Hülya Ulusoy da meclis başkan vekilliğine seçildiler.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın yapması gereken birkaç önemli işi var.

Bu projelere sahip çıkıp şehre kazandırılması.

Birincisi Trabzon’a tren yolunun getirilmesi, ikincisi Yatırım Adası’nın başlanıp bitirilmesi ve üçüncüsünün de Güney Çevre Yoluna başlanılması.

Tren yolu nerden gelirse gelsin. Ama Samsun’dan ama Erzurum’dan mutlak suretle tren yolu Trabzon’dan Asya’ya ve Güneydoğu’ya bağlanmalı. Bunun artık kaçarı göçeri yok.

Atatürk döneminden beri tartışılan ve bu zamana kadar projeye dahi alınmaması bizim ayıbımızdır. TTSO bu projeye sarılmalı.

Yatırım adası işsizliğin önlenmesinde önemli bir proje. Arsin Organize Sanayi Bölgesi önünde kurulması planlanan yatırım adasına derhal başlanmalı. Erkut Çelebi kapısının önü diye tabir edilen Yatırım Adası’nın da yakasına yapışmalı.

Bilmiyorum Dubai’ye gideniniz var mı? Ki işadamlarının çoğu gitmiştir. Oradaki palmiye deniz dolgusunu gördünüz sanırım. Oradaki havalimanının ne kadar modernize edildiğini görmüşsünüzdür. Artık körfez ülkelerindeki turistler Türkiye’de ye Karadeniz Bölgesi’ne gelmeye başladı.

Ve bir diğer önemli proje.

Yıllarca konuştuk bir adım atamadık.

Güney Çevre Yolu.

Samsun’dan Artvin’e kadar (Trabzon hariç) bütün iller güney çevre yolunu tamamlamış. Ordu tamamlamak üzere iken biz hala başlayamadım bile. Bu da bizim ayıbımız. Bildim bileli bu proje konuşuluyor ama konuşulanlar hep havada kalıyor.

Uzun lafın kısası çiçeği burnunda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi ve ekibinin içinde bulundukları heyecanla bu projelere sarılmalı.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı bizden, Sanayi ve Ticaret Bakanı bizden, İçişleri Bakanı bizden, paranın başındaki bakan bizden, Karayolları Genel Müdürü bizden, TOKİ başkanı bizden.

Helva yapmak için her şeyimiz var yani.

Un, yağ, şekerimiz var becerip de bir helva yapamıyoruz.

Bu şans bir daha gelmez.