Zihni AĞIRMAN


İRAN-ABD GERGİNLİĞİ


ABD ile İran arasındaki gerilimde tansiyon hat safhada sıcaklığını koruyor. Türkiye´nin müttefiki Amerika, her taraftan İran´ı sardı.

Irak´ta, Suriye´de, İsrail´de, Ermenistan´da, Afganistan´da, Hindistan´da, Suudi Arabistan´da askeri bulunan Amerika son krizle birlikte denizden nükleer başlıklı savaş gemileriyle çevreledi.

Süleymani´nin öldürülmesiyle birlikte ABD´nin tehditkâr açıklamalarıyla panikleyen İran, ne acıdır ki Ukrayna uçağını düşürerek masum 200 insanın kanına girdi.

Irak´taki ABD birliklerine yönelik sıfır zayiatla saldırıyla da karizmayı çizdi.

Peki, iki ülke arasındaki kriz ilişkileri ne zaman başladı?

Hangi gelişmeler yaşandı

ABD-İran ve Irak üçgeninde geçmişten bu yana neler yaşanmış

Amerika´nın düşmanca tavrının sebebi ne?

ABD ile İran arasındaki soğuk savaşın geçmişi 1970´li yıllarca başlıyor.

Ocak 1979´daki İran İslam Devrimi´yle Humeyni´nin başa geçmesi ABD´yi rahatsız etti. Kasım 1979´da başlayan ve 444 gün süren Amerikan büyükelçilik işgaliyle iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kesildi. 22 Eylül 1980´de Irak´ın başlattığı işgal operasyonuyla İran ile Irak arasında savaş başladı. 8 yıl süren savaşta Amerika Irak´tan taraf oldu silah yardımı yaptı.
1980-88 yılları arasında İran, Irak savaşı devam ederken ABD Irak´ı destekliyordu ancak Amerika yönetiminden bazı kişilerin, bu ülkenin İran´a silah sattığı ve gelirlerin yasa dışı bir şekilde Nikaragua´da dönemin solcu yönetimini devirmeye çalışan anti-komünist kontraları desteklemek için kullandığı ortaya çıktı. Reagan bu skandal ile sarsıldı. Üstelik terörü finanse ediyordu.

Amerika hem İran´a hem de Irak´a silah satarak 8 sene savaştırdı.  
Amerika bu durur mu?

1990 yılında önce Saddam Hüseyin´e Kuveyt´i işgal et deyip Körfez savaşını başlatan yine Amerika´ydı.

Kuveyt´teki işgalin 7 ay sürmesi üzerine aynı Amerika bu defa İran-Irak savaşında desteklediği Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin´e savaş açtı.

Bu birinci Körfez savaşıydı.

12 yıl sonra Mart 2003´te ABD, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin´i bir kez daha hedef aldı. Bu kez 2. Körfez savaşını başlamıştı.

Sebep nükleer silahlar

Sonuç Saddam Hüseyin bir bayram sabahı arkadaşlarıyla birlikte asılmış.

Irak darmadağın oldu.

Ve O Amerika: Pardon nükleer silah bulamadık dedi.

2006´da İran´a takıldı yine.

Amerika, İran ile dolaylı yoldan temasa geçti.

Sebep nükleer silahlanma. Irak´ın başına geleni Iran´a yaptırmaya yönelik küstahlık.

Dönemin ABD Başkanı Bush, 2008´de ilk defa bir yetkiliyi İran ile gerçekleştirilen nükleer müzakereler için Cenevre´deki görüşmelere gönderdi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve ABD Başkanı Obama, Eylül 2013´te bir telefon görüşmesi yaptı.

Bu görüşme, 34 yıl aradan sonra iki ülke liderleri arasında gerçekleşen ilk temastı.
BM güvenlik konseyinin 5 daimi üyesi ABD,  İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya, 2015 Temmuz´unda  İran İle nükleer anlaşmayı imzaladı.

Ancak şimdi ki başkan Donald Trump göreve geldikten sonra İran´ın nükleer çalışmalarının kontrol altına alınmasını ön gören anlaşmadan çekildiklerini ve askıya alınan yaptırımların "en güçlü şekilde" yeniden hayata geçirileceğini açıkladı.

İki ülke arasındaki gerilim, İran Devrim Muhafızları´nın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleyman´ın öldürülmesiyle yeniden zirveye ulaştı.

Trump´a göre Süleymani, ABD askerlerine ve üslerine yönelik saldırı planı içindeydi. Ve bugüne kadar da Irak´ta 600 Amerikan askerinin ölümünden sorumluydu.

Yani bilindik Amerika´nın bahaneleri.

Nükleer silah bahaneleriyle her istediği ülkeyi işgal eden, demokrasiyi getireceğiz diye asker postalları altında çiğneten o Amerika bugün İran´a tehdit ederken Hindistan´ın açıklarındaki adalara nükleer füze başlıklı savaş gemilerini götürmeye hazırlanıyor.

"Kasım Süleymani´yi savaşları önlemek için öldürdük" diyen ABD Başkanı Donald Trump´a MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin açıklamasını hatırlatmak lazım.

Ne dedi Bahçeli,

ABD Başkanı Donald Trump´ın ?Kasım Süleymani´yi savaşları önlemek için öldürdük? sözünün uluslararası hukuka ve yerleşik insani değerlere meydan okumak olduğunu söyledi.

Bahçeli şöyle devam etti

?ABD Başkanı Trump´ın, ?Mazlum Kobani´ kod isimli teröristbaşı Ferhat Abdi Şahin ile telefonla görüşüp, ?general´ diye yutturmaya çalışması, gerçekleri değiştirmeye yetmeyecektir. Bu terazi bu sıkleti çekmeyecek, mızrak çuvala girmeyecektir. DEAŞ liderini öldürenler, buyursunlar PKK´nın, YPG´nin ileri gelenlerini de öldürsünler ya da aradan ve önümüzden çekilip kahraman bir Türk evladının neleri yapacağını dikkatle izleyip ders alıp takip etsinler?

Mutlu haftalar