Zihni AĞIRMAN


KEMAL SUNAL MODELİ


Türkiye´nin önemli müteahhitlerinden birinin Karadeniz Bölgesi şantiyelerinin şefliğini yapan Hasan Bahadır abimiz aradı.

-Nasılsınız Zihni bey dedi.

-Nasıl olalım Hasan abi. Domates 10 lira, üzüm 12 lira.

Her şeye zam.

Tuvaletçi bile 1 lira olan hacet giderme ücretini artan sabun ve peçete fiyatları yüzünden 1,5 liraya çıkarmış. Ne yiyebiliyoruz ne hacet giderebiliyoruz.

-Yooo? Olmaz öyle şey. Dik duracağız. Eğilmeyeceğiz.

-Nasıl olacak Hasan abi.

-Ben 60 yaşıma yaklaştım, kendimi bildim biledi 45 yıldır Türkiye en bereketli günlerini yaşıyor.

-Farklı ülkelerde mi yaşıyoruz Hasan Abi?

-Yok Zihni bey yok. Kalkınmada, gelişmişlikte, dünyada saygın ülkeler arasına girdik. Allah Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve devletimize zeval vermesin.

-Amin? Tamam da Hasan abi. Bu kadar fırsatçılık olur mu? Dolar, Euro yükseldi diye, fiyatı artmayan ürün kalmadı. Vatandaşın mutfağında yangın var, Pazar yanıyor, marketler, işyerleri fiyatları ikiye katladı. Bakkalda 1 lira olan bir çikolata 3,5 lira olmuş nereye gidiyoruz Hasan Abi.

-Haahh orası doğru. Herkes dövizdeki artışı fırsat bilmiş. Ama buna önlem mutlaka önlem alınmalı. Piyasa fırsatçılara bırakılmamalı.

-Nasıl olacak peki

-Devlet var devlet Zihni bey.  Kemal Sunal´ın filmlerini izlemişsin. Bütün filmlerinde hayatın gerçekleri var. Her şey orada ortada.

-İzlemez olur muyum hepsini beş on kez izledik hepimiz Hasan abi. Türk insanı onun filmlerini ezbere biliyorum.

-Hatırla o zaman. Onun Bekçiler Kralı, Zehir Hafiye, bir filmde de kaymakam olarak rol aldığı filmlerinde ne yapıyordu. Çarşı pazarı dolaşıp etiket fiyatlarını kontrol ediyordu, fahiş fiyat uygulayan esnafa cezayı basıyordu. Affetmiyordu. Stokçuların, toptancıların mallarına el koyup vatandaşlara ücretsiz dağıtıyordu. Bekçiler Kralı filminde Köyün Ağasına ?Ben Devletim. Kimse Devlete karşı gelemez deyip falakaya yatırmadı mı? Mallarına el koymadı mı? Zamları engellemedi mi? Haaa bize de öyle yöneticiler lazım. Fırsatçılara göz açtırmayacak, aman verdirmeyecek. Gerekirse cezai müeyyide uygulanacak. Sahipsiz köyü bulup değneksiz mi geziyorlar. Devlet bu tür fırsatçılara taviz vermez. Gereğini de yapar. Şimdi yapılacak tek şey var. Kemal Sunal vari yöneticilere ihtiyacımız var. Kalkıp pazara girecekler, esnafı gezecekler, toptancıları denetleyecekler?

-İyi güzel diyorsun Hasan abi başka bir Kemal Sunal yok ki.

Telefonu kapattık.

Tabi bu işin latifesi.

Teşbihte hata olmaz.

Ama ortada bir gerçek var.

Toplu iğnesinden beyaz eşyaya kadar aklınıza ne gelirse tüm ürünlerin fiyatları ikiye, üçe katlandı.

Devlet, devlettir.

Devletten büyük kimse yoktur.

Her türlü yaptırımı yapma yetkisi var.

O zaman yapılacak tek şey var.

El frenini çekmeli.

Devletin organları harekete geçmeli.

Dolar ve Euro artışını fırsat bilen, fırsatçılara gereken yaptırımlar uygulanmalı.

81 vilayetin her pazarında, her marketinde, her dükkânında devlet ağırlığını hissettirmeli.

Devlet kontrolü tamamen eline almalı.

Bakalım o zaman piyasadaki dengeler oturmuyor mu?

Bakalım o zaman pahalılığın önü kesilmiyor mu?

Devletin açıkladığı enflasyon oranının üzerindeki fahiş fiyat artışına razıyız, yüzde 100´ün üzerinde zam yapmak hangi vicdana sığar.