Hilmi KANIK


Koşulsuz Sevgi!


Merhaba Sevgili Çaykara Gündem Dostları?Bu gün yine Cumartesi ve bizler yine bir hafta sonu sohbet yazımız ile Siz Sevgili Çaykara Gündem Dostları ile birlikteyiz.Bu gün Çocuğumuzun en önemli ihtiyacının ne olduğu sorusuna birlikte cevap aramaya çalışacağız.

Evlendiniz ve bir çocuk sahibi oldunuz.Peki Çocuğumuzun en önemli ihtiyacı nedir.Bu konuda Çocuğa hangi davranışları kazandırmalı ya da nasıl davranmalıyız.

Daha çocukken başlarız çocuğumuzun önüne sevgi konusunda sınırlama koymaya.

-Bak yaramazlık yaparsan seni sevmem ha?

-Odanı toplar uslu çocuk olursan seni severim yoksa sevmem.

-Oyun oynarken üstünü başını temiz tut. Yoksa  seni sevmem

-Sokakta arkadaşlarınla iyi geçin.Güzel güzel oyna.Kimse ile kavga yapma.Yoksa seni sevmem.

Sonrasında Okul dönemi başlar Sevgili Dostlar.Bu defa bizim Sevgimiz okula endekslenmiştir.

-Derslerinde başarılı olursan seni severim.

-Öğretmenine kendini sevdirirsen seni severim?

-Sınavlardan yüksek not alırsan seni severim?vs.vs.

Peki acaba bu davranışlarımızın ne kadarı doğru.İsterseniz en baştaki sorumuzu cevaplayarak başlayalım Sevgili Dostlar.Anne babalara bu soruyu meslek hayatım boyunca o kadar çok    yönelttim ki.Aldığım cevap hep aynı oldu.

-Çocuğun en önemli ihtiyacı yemek,içmek,giyim,kuşam okul ihtiyaçlarıdır.Ve de ben anne baba olarak bunları karşılıyorum.Daha başka ne yapabilirim ki?

Çocuğumuzun en önemli ihtiyacı KOŞULSUZ SEVGİDİR Sevgili Çaykara Gündem Dostları?Çocuğun kişilik gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi ve kendisini güvende hissedebilmesi açısından  en çok ihtiyaç duyduğu şeydir KOŞULSUZ SEVGİ.Çocuğumuz şunu çok iyi bilecek Sevgili Dostlar.Her durumda yanlış da yapsam doğru da yapsam annem babam beni çok seviyor.İnanın bana çocuğumuz için yemekten sudan bile çok daha önemlidir KOŞULSUZ SEVGİ.

Bazı anne babaların şöyle bir şey söylediklerini duyar gibiyim.

-Hocam o zaman da Çocuğumuz şımarıyor.

Hayır.Asla.Ve de kabul etmiyorum. KOŞULSUZ SEVGİ Çocuğumuzu şımartmaz Sevgili Dostlar.Koşulsuz Sevgi Çocuğumuzun Sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için temel ihtiyaçtır.Çocuğumuzu şımartan ise Bizlerin Anne baba olarak hangi davranış karşısında nasıl  davranmamız gerektiğini bilmememizdir.

KOŞULSUZ SEVGİ Çocuğumuzun kendisini güvende hissetmesini sağlar Sevgili Dostlar.Ve de çocuğumuz okul hayatına başladıktan sonra sosyal,aktif,çalışkan,etrafına ışık saçan bir öğrenci oluverir.Okul hayatı hep böyle geçer çocuğumuzun.Sağlıklı  düşünür,Bulunduğu ortamda düşüncelerini çekinmeden ifade eder çocuğumuz.Yetişkin bir insan olarak toplumun karşısına çıktığı zaman ise sağlıklı düşünen doğru ve mantıklı kararlar verebilen bir nbirey olarak çıkar toplumun karşısına.

KOŞULSUZ SEVGİ´yi alamayan çocuğumuz ise Okula başladığında korkak,ürkek ve niçine kapanık olur Sevgili Dostlar.Sınıfta doğru bildiği sorulara dahi cevap vermeye cesaret edemez.Okul hayatı hep böyle geçer çocuğumuzun.Ve de sonunda yetişkin bir insan olarak toplumuın karşısına çıktığı zaman Toplumda haklı olduğu halde hakkını savunamayan,insanlardan ve toplumdan kopuk bir insan olarak çıkıverir toplumun karşısına.

Toplum olarak şu sıkıntıdan  sürekli olarak söz ederiz Sevgili Çaykara Gündem Dostları.Çıkarcı ya da Menfaatine düşkün bir toplum olmak istemeyiz hiçbir zaman.Herkesin Toplum menfaatini ya da kendisini düşündüğü kadar etrafın dakileri de düşünmesi gerektiğinden söz ederiz.

Peki  şimdi yukarıdaki soruları bir daha okuyun bakalım.Şunu yaparsan seni severim yapmazsan sevmen dediğiniz zaman çocuğunuza neyi öğretmiş oluyorsunuz.Menfaatçiliği ve çıkarcılığı öğretmiş oluyoruz Sevgili Dostlar.Sonra da çocuğumuz yetişkin bir insan olarak toplumun karşısına çıktığı ve de sürekli menfaatini düşündüğü zaman da çocuğumuzu suçluyoruz.Oysa ona bu davranışı ebeveyn olarak bizler kazandırdık.

Ben şuna hayatım boyunca her zaman İnandım Sevgili Çaykara Gündem Dostları.Yetişkşin bir insan olarak Toplumun başına sıkıntı açan tüm insanların çocukluklkarını araştırın.İnanın bana hepsinin KOŞULSUZ SEVGİ´yi alamadığı için bu davranışları sergilediğini göreceksiniz.Kimi banka soymuştur,kimi adam bıçaklamıştır kim,i ise başka bir olumsuz harekette bulunmuştur.Hepsinin temelinde ise Kesinlikle KOŞULSUZ SEVGİ vardır.

Farkında olmadan yine uzun bir yazı olmuş.Hakkınızı helal edin ne olur.Haftaya bir başka yazıda yeniden buluşmak umudu ile?

Anne Babalara ya da Anne Baba Adaylarına bu hafta da 4 tane kitap önerelim.

1-Çocuk Eğitimi el Kitabı-Haluk YAVUZER

2-Çocuk Eğitimi Sanatı-Emel ÇAKIROĞLU

3-Aile Ve Çocuk Eğitimi Üzerine Sohbetler Gülşen ATLI

4-Bilinçli Çocuk Yetiştirme Prof.Özcan GÖKNAR