Zihni AĞIRMAN


SAYIŞTAY, BÜYÜKŞEHRİ TAKDİR ETTİ

--------------


Büyük şehir belediyeleri bütçeleri milyarlarca lirayı aşan, binlerce çalışanlarıyla birlikte kentlerin kaderini çizen kurumlardır.

Çok önemli hizmetler yapar, kentin alt yapısından üst yapısına kadar düzenler

Trabzon’da 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra daha geniş bir coğrafyaya hizmet etmeye başladı.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun bıraktığı bazı projeleri, bazı yatırımları devam ettirmekle birlikte mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu da kendine has projeleri hizmete sokmaya başladı.

Özellikle Ortahisar bölgesinde zaman zaman şikâyetleri de gündeme getiren 560 kilometrelik su isale hattı ile 50 yıldır hiçbir belediye başkanının girmeye cesaret bile edemediği alt yapı belki de Zorluoğlu’nu uzun yıllar Trabzonluların gönlüne yerleştirecek büyük bir projedir.

Trabzon’un en yoğun bölgesinden çıkma başarısını gösterdiler.

Şimdi mahalle aralarındaki çalışmayı sürdürüyorlar.

Sadece kanalizasyon değil, hem doğalgaz, hem fiber optik kablolar hem de atık su çalışması da devam ediyor.

5’i bir yerde

Bununla birlikte otogar, Trabzon’un öncelikleri arasında yerini aldı ki 100 milyon liralık bir proje olduğunu belirtelim.

Yine Faroz - Ganita arasına hayat verecek rekreasyon çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor.

Sayın Zorluoğlu’nun bir farkı var.

Kültür etkinlikleri deyince ayrıcalıklı bakıyor ve para pulu da düşünmüyor.

Çünkü metrekaresine en fazla sanatçı düşen Trabzon bir kültür sanat kentidir.

Bütün bu işler yapılırken ihaleler var, harcamalar var, ek ödenekler var, doğrudan temin var, davetiye usulü var ki her yönüyle finansal alanda da hukuki anlamda da çalışmalar üst noktada ve titizlikle gerçekleştiriliyor.

Belediyeler de Türkiye’nin önemli kurumlarından Sayıştay’ın her yıl denetimine tabi tutuluyor.

Trabzon’da Sayıştay Denetçileri geçmişteki gibi değil artık yıl boyu bulunuyorlar. Hatta Sayın Başkan murat Zorluoğlu, Sayıştay Denetçilerinin Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde bulunmalarından memnunluk duyduklarını, yatırımların daha düzenli bir şekilde devam etmesine katkı sağladığını söyledi.

2020 ve 2021 yılına ait Sayıştay raporlarında Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde usulsüzlük, yolsuzluk, zimmet, keyfi ihale, adam kayırma, adrese ihale verme gibi hiçbir şey gerçekleşmedi.

Bu milyarca liralık yatırım yapan Büyükşehir Belediyesi’nin hakikaten yüz akıdır.

Sayıştay raporlarıyla ilgili şunu belirtmek lazım.

Sayıştay Denetçileri gelir tüm hesaplarını, tüm ihaleleri, tüm faturaları didik ederler.

Ardından da ön bir rapor hazırlarlar

Bu ön raporlarında zimmet, usulsüzlük ve yolsuzluk varsa kayda alırlar.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin raporlarında bu durumun olmadığı gibi sorgu bölümüne alınan hiçbir ihale, hiçbir ödeme de belirtilmemiştir.

Sorgu bölümü nedir?

Sorgu bölümü kamu zararı varsa, yolsuzluk varsa birilerine fazladan ödeme, haksız kazanç sağlanmışsa o bölüme alınır, belediye yönetimine bildirilir ve kamu zararının en kısa sürede giderilmesi noktasında uyarı yapılır.

Eğer Sayıştay genel kurulundan da geçen bu raporlar dikkate alınmazsa o zaman belediye başkanı başta olmak üzere imzası bulunan her kimse tek tek onlardan tahsil edilir.

Eğer ödemezlerse de yargıya gidilir.

Buradan da bakıldığında Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 ve 2021 denetimlerinde hiçbir usulsüzlüğe rastlanmazken usulsüz ihale, ödeme gibi hiçbir aykırı durum da bulunamamıştır.

Gerçekten Sayın Başkan Murat Zorluoğlu kılı kırk yararak Trabzon’un menfaatlerini düşünerek birçok projeyi aynı anda devam ettiriyor, Allah kolaylık versin.

Özellikle ekonomik anlamda büyükşehir belediyesinin Ankara’dan gelen desteklerinin zaman zaman sıkıntıya, sekteye uğradığı dönemlerde bile Trabzonlulara hiçbir şey hissettirmeden hizmetlerine devam etmektedir.

Yüzlerce ihaleyi inceleyen Sayıştay, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ni takdir etti. Yasaklı listede yer alan hiç kimseye ihalenin verilmediği görüldü.

Yazımı Sayıştay’ın raporuyla bitiriyorum.

Sayıştay’ın, denetlediği Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde hiçbir usulsüzlüğün olmadığının belirtildiği raporun denetim görüşü bölümünde "Trabzon Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılına ilişkin kamu idaresi tarafından sunulan, geçerli finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tabloları her yönüyle incelenmiş doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır" görüşlerine yer verildi.

Bakmayın siz öyle yazılıp çizilenlere….

Osman Necip Sevinç
10.04.2022 11:49:26
Biz de inandık hee! Yanlız başına yeterli gerekçeleri olmayan davetiyeli ihallelerin çok oluşu bile, bir eleştiri konusudur..Bunu bile belirtmeyen, dikkat çekmeyen Sayıştay raporunun ,ben nesine inanayım.? İçme suyu altyapı yatırımı cesaret işidir, doğru.! Ama verilen rahatsıslıklardaki umursamazdurum ve yol onarımlarının plansızlığı ve s7renin çok uzaması tabii ki sizin gözünüzden kaçıyor.Zira sanırım Çaykaradan görülmüyor.Selâmlar.