Zihni AĞIRMAN


TRABZON GELİŞİYOR

---------------------------


Trabzon’un her caddesi, her sokağı hatta her noktası şantiye alanına döndü. Bir taraftan alt yapı çalışmaları son sürat devam ederken diğer taraftan da üst yapıda insanların gözlerini ışıldatan projeler yapılıyor.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu göreve başlamadan önce hep şunu söyledi.

Küçük dokunuşlarla güzel şeyler yapacağız

Aynen öyle de oldu.

Önce şehrin belli noktalarında küçük dokunuşlarla kente ayrı bir ambians yarattı.

Atatürk Alanı’ndaki tek tip tabela ve bina dış cephe onarım çalışmaları şehre ayrı bir hava katarken başta Uzunsokak olmak üzere birçok cadde ve sokakta yapılan ışıklandırmalar şehre Dubai havası kattı

Başkan Murat Zorluoğlu ekini oluşturduktan sonra şehrin alt ve üst yapısına el attı. Öyle pansuman tedbirlerle değil. Trabzon’un 50 yıl sonrası düşünülerek yapılıyor her bir yatırım.

İyi niyetli ve sağduyu sahibi insanlar şehrin bir şantiyeye dönüştüğünü görürken görmek istemeyenlere de biz hatırlatalım dedik.

Evet, Trabzon bütünüyle gelişiyor ve tam bir şantiye alanına dönüştü. Bütün ilçelerde hizmetler aksatılmadan sürdürülüyor. İş makinelerinin sesi sabahlara kadar kesilmiyor.

Alt yapıdan turizm destinasyonlarına kadar her noktaya dokunulurken şehrin gelişimi ve kalkınması da bir bütün olarak planlanıyor.

Görenlere, takdir edenlere sözümüz yok ama görmeyenlere bir kez daha hatırlatalım.

GANİTA-FAROZ PROJESİ
Ganita-Faroz Sahil Düzenleme Projesi’nin ihalesi yapıldı. Trabzonluların merakla beklediği sosyal alana dönüştürülüyor. Ortahisar belediyesi havuz parkının da içinde yer alacağı proje gerçekten şehrin yüz akı olacak.

MİLLET BAHÇESİ
Millet Bahçesi’nde çalışmalar son sürat sürüyor. Orman İşletme lojmanları yıkılarak projeye dahil edildi.  Deniz tarafındaki binaların acele kamulaştırması yapıldı. Birinci etap inşaatı devam ederken ikinci etap projesi hazırlanıyor. Sentetik buz pateni pistinin içinde yer alacağı projede sona gelindi.

ÇOCUK TRAFİK EĞİTİM PİSTİ
Başkan Murat Zorluoğlu Trabzon’da Çocuk Trafik Eğitim Pisti Projesi’ni hayata geçireceklerini vurgularken çocukların oraya getirilerek trafik kurallarını öğrenmelerini sağlayacaklarını söyledi. Çocuk denince küçük zannedilmesin ciddi bir yatırımı ve iyi bir meblağ tutuyor.

BİLİM MERKEZİ
Planetaryum ve Bilim Merkezi Projesi için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile protokol imzalandı. 12 milyon liraya mal olacak bilim merkezinin 2 milyon lirası ise Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Moloz Camii’nin olduğu alanda yapılacak olan bilim merkezinin ihalesi mart ayında yapılacak.

UZUNGÖL NEFES ALACAK

Başkan Murat Zorluoğlu’nun önem verdiği sektörlerden biri de turizm. Sümela Manastırı’nda çalışmalar tamamlanıp yeniden ziyarete açılırken, turizmi şehrin her noktasına yaymak için önemli projeler düşünülüyor. Uzungöl Türkiye’nin ve Trabzon’un en önemli yerlerinden biri. Göz bebeğimiz. Zorluoğlu da gözü gibi bakıyor.

Uzungöl’ün Çevre Rehabilitasyon Projesi’nin birinci etabı tamamlandı. İkinci etap çalışmaları bitmek üzere. Amaç, Uzungöl’ün etrafının bütünüyle açılması ve daha yeşil bir hale getirilmesi.

Sümela Manastırı teleferik projesinde sona gelindi. Belediye bir yatırımcı ile temas halinde. İhalesini önümüzdeki günlerde yapacak.

Barma Yaylası doğa müzesine dönüştürülüyor.  Eğitim alanı oluşturulan Barma Yaylası’nda çalışmalar bu yaz tamamlanıyor.

HALK PLAJ YAPILIYOR
Trabzon’da ilk kez Büyükşehir Belediyesi tarafından aile plajı yapılıyor.  Başkan Zorluoğlu “Yalıncak Plajı, bizim çok ehemmiyet verdiğimiz işlerden bir tanesi. Yer teslimi yapıldı, kazı çalışmaları devam ediyor. Hedefimiz plajı yaz sezonuna yetiştirmek. Çok önemli bir işlev göreceğine inanıyoruz” dedi.

SU PROJESİ

Yazımın başında da değindim. Alt yapıya büyük önem veriliyor. Soruların çözüme yerin altından başlanıyor. Doğrusu olan da budur. Trabzon’un altyapı sorununu çözecek olan Trabzon Su Temini Projesi TİSKİ Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda devam ediyor. En son 40 yıl önce yapılan alt yapıyı yenilemek Zorluoğlu’na nasip oldu.

ASFAL VE BOTANLAMA

Şehrin birçok yerindeki yollar adeta köstebek yuvasına dönüştü. Patates tarlasını andırıyor. Beşirli ve Kalkınma Mahallelerindeki yolları yeniden asfaltlıyor. Erdoğdu, Bahçecik, Yeşiltepe her mahallede asfalt ve betonlama çalışmaları sürüyor. Kaldırımlar yenileniyor, aydınlatmalar estetik bir halle cazip hale getiriliyor.

İÇME SUYU HATTI DEĞİŞTİRİLDİ
Trabzon Su Temini Projesi kapsamında şu ana kadar 67 kilometre içme suyu hattının tamamı değiştirildi. Çalışmalar sadece içme suyu olarak değerlendirilmiyor, yağmur suyu, kanalizasyon, telekomünikasyon altyapısı da yapılıyor. Trabzon’un gelecek 50 yılında bu tür sorunlar bir daha yaşanmayacak.

Yap, boz, yık devri kapanıyor.

MEYDAN 3. ETAP

İlk iki etabı tamamlanan Atatürk Alanı üçüncü etap çalışmalarına da başlandı. Katlı otopark yap-işlet-devret modeliyle ihale edildi. Kazı çalışmalarına başlandı. 403 araçlık otopark ile bir teras ve kafe şeklinde tasarlanan proje şehrin seyir terası olacak ve 1 yılda tamamlanacak.

ULAŞIM MASTER PLANI
Şehrin trafik ve ulaşım sorununu ortadan kaldıracak Ulaşım Master Planı ihale süreci tamamlandı. Sözleşmesi yapılacak. Zorluoğlu “Yüklenici firma ile görüştüm ve kendilerine bu süreçteki beklentilerimizi anlattım. Yakın bir çalışma ve iş birliği anlayışı çerçevesinde şehrimizin ulaşım ile ilgili sorunlarına gerçek anlamda çözüm üretecek bir plan olarak hazırlanacak” dedi.

PAZARKAPI PROJESİ

Büşükşehir Belediyesi’nin en önemli projelerinden biri de Pazarkapı geri dönüşüm ve Kadınlar Pazarı yeridir. Kazı çalışmaları devam ediyor. Önemli bir aşamaya gelindi. Trabzon’un cadde ve sokakları iş makineleriyle dolu. Bir şehirde makineler çalışıyorsa o şehir kalkınıyor, gelişiyor demektir.

ÇÖMLEKÇİ GERİ DÖNÜŞÜM

Çömlekçi projesi şehrin yüz akı olacak. Yıkım işlemleri tamamlandı. İlk proje de ortaya çıktı. Önümüzdeki günlerde geleceğin Çömlekçi’si olacak bölgede artık makine ve çekiç sesleri yükselecek.

Bütün bu hizmetler başlanan ve davam eden projelerdir. Şehirlerarası otobüs terminali, hafif raylı sistem, Gülcemal projesi, Ayasofya aile plajı, Kanuni Bulvarı, Şehir hastanesi ve daha birçok hizmet Trabzon’un 2023 vizyonunu oluşturacak.