Zihni AĞIRMAN


ZORLUOĞLU İLE SORU-CEVAP


Cumhur ittifakının AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Zorluoğlu, Trabzon basınıyla bir araya geldi.

Gazetecilerin sorularına açık yüreklilikle cevap verdi.

İşte o soru-cevaplardan bazıları 

Soru: Son bir iki ay içerisinde belediyeye 500´e yakın personelin alınması sizce etik mi?

Cevap: Sadece personel alımı değil, birkaç ay kala belediyelerde zorlu durumlar hariç ilave personel alınmamalı, borçlanma yapılmamalı, daire başkanı ve üstü görev atamaları yapılmamalı, belediyenin taşınmazları satılmamalı. Etik değil.

Soru: ?Her gelen belediye başkanı otogar sözünü veriyor. Ama bu sözde kalıyor. Tamamlayacak mısınız?? 

Cevap: ?Otogar projelerimiz arasında ve ilk iki yılda tamamlayacağız. 2 yıl sonra Trabzon modern bir otogara kavuşacak? 

Soru: 3 aydan beri sahadasınız. Kritik bir durum var mı?? 

Cevap:  Alanı gayet iyi gördüm. İlçelerin tamamını birkaç sefer gezme imkânı buldum. Ciddi sıkıntı görmedim.

Soru: Belediye çalışanı olan muhtar adaylarının ya muhtarlığı seçeceğini ya da belediyede çalışmaya devam edeceklerini söylediniz. 2´sinin aynı anda olmayacağını söylediniz. 

Cevap:  Büyükşehir Belediyesinde çalışıp, maaş alan herkes aldığı o maaşın hakkını verecek. Bu muhtarlık olur başka bir şey olur. Mesai saati nedir. O mesai saatini yapar. Onda sonra ki zamanlarda hobi olarak muhtarlık yapmak isterse yapabilir. Gündüz muhtarlık yapayım, belediyeye gelmeyeyim diyen hiç kimse maaş alamaz. Biz duymadık yarın demesin kimse. Belediyede çalışan herkes aldığı paranın karşılığını, emeğiyle karşılığı ile ödemek zorundadır.

Soru:  ?Belediyenin ne kadar borcu var biliyor musunuz?? 

Cevap: Resmi olarak biliyorum. Ama piyasaya ufak tefek borçlar olabilir. Biz devraldığımızda da sahip çıkarız. Bu konuda kimse tereddüt etmesin. Borcumuzun sahibiyiz. 

Soru: Ganita bölgesinde denizle buluşma sağlanacak ancak minibüs depolama yeri de olacak. Sizce doğru mu?

Cevap: Büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyesi arasında tam bir koordinasyon sağlayacağız. Ganita´yı Ortahisar´a bıraktık. Destek vereceğiz. Birlikte yapacağız.

Soru: Mazbatayı alınca yapacağınız ilk şey nedir?

Cevap: İlk birkaç içinde eylem planımızı hazırlayacağız. Hükümetin 200 gülük eylem planları gibi bizim de aylık, 3 aylık, yıllık eylem planlarımız olacak.  Yapacağım ilk işlerden birisi belediyenin hali hazır durumunu değerlendirmek olacak.

Soru: Kaynak bulmada sorun yaşar mısınız?

Cevap; Sayın Cumhurbaşkanı 30 milyar harcadık demişti. 30 Milyar lira partimizin iktidar olduğu dönemde genel bütçeden yapılan harcamalar. Belediyenin kendi projeleri olacak. Kendi bütçemizden. Merkezi idarenin devam eden işleri var. Vizyon projeler. Mega projeler. Peşinden koşacağımız takip edeceğimiz Havalimanı, Demiryolu, Yatırım adası gibi projeler.  Ben birinci gruba önem veriyorum. Bunlar belediye bütçesinden, belediye başkanının karar vereceği işler. Ben bunların hesabını veririm. Belediyelere pay ayrılırken yüzölçümü sorunu çözülecek ve kaynak sıkıntımız kalmayacak.

Soru: Halkın karşı çıktığı projeleri yapacak mısınız?

Cevap: Hayır

Soru: Yolsuzlukla mücadele edecek misiniz?

Cevap: Kesinlikle. Eğer dikkat etmezseniz, doğru yönetim uygulamazsanız beşer şaşar. Kim olursa olsun. Yolculukla, Usulsüzle, rüşvet Benzeri sıkıntılar olmaması için gerekli tedbirleri almak için çalışmalar var. İşe başladığımızda o gerekli tedbirleri alacağız. 

Soru: Üniversite öğrencilerini Kalkınma Mahallesinden şehre çekebilecek misiniz?? 

Cevap: Sadece üniversite değil, lise gençliği bizim için çok önemli. 65 bin civarında üniversite öğrencisi liselilerle birlikte 100 bini buluyor. Her 7 kişiden 8 kişiden biri öğrenci. Biz bu kesimi görmezlikten gelemeyiz. Şehirde cazibe merkezleri oluşturmamız lazım. Gülcemal ve Bordo-Mavi meydan gibi. Millet bahçesinde buz paten pisti. Youtuber ve Müzik odaları oluşturmak istiyoruz. 

Soru: Ortahisar ile Büyükşehir arasında çekilme olacak mı?

Cevap: Asla. Trabzon çekişmelere kavgalara tahammül edecek şehir değil. Usandı millet. Çekişme kavgayla bir yere varılamayacağını bilen insanlarız. Kanunlar var. Yetkiler belli. Sıkıntı yok. Mesele, bir araya gelebiliyor musunuz? Aklınızı birleştirebiliyor musunuz?

Soru: Muhalefetin suya yüzde 50 indirim vaadi hakkında ne düşünüyorsunuz??

Cevap: Trabzon´da ki su fiyatları büyükşehirler arasında makul seviyede. Burada sorun köylerdeki sorun. Mevzuatı mümkün mertebede vatandaşın lehine kullanacağız. 

Soru: İşçilerin zammı var. Belediye önünde eylem yapıldı. Zam yapacak mısınız?

Cevap: Yaklaşımımız şu. İşçi ve memurun özlük bakımından daha iyi haklara imkânlara kavuşması bizi memnun eder.

Soru: İlçelerdeki belediye meclis üye listesi yapılırken sizin fikriniz alındı mı?

Cevap: Ben ilçe belediye meclislerine karışmadım. Ama büyükşehir belediyesine ilçeden gelecek olanlar için epey bir çalışma yapık.

Soru: Maraş Caddesinin trafiğe kapanmasını istiyor muydunuz? 

Cevap:  Maraş Caddesi şu haliyle yayalar için çok sevimli bir cadde değil. Yayalar lehine mutlaka müdahale edeceğiz.

Soru: Rakiplerinizin beğenilen projelerini alıp uygulayacak mısınız?

Cevap: Renklerini koruyarak gelişen şehir diye tarif ediyorum. Bütün renklerin kendine yer bulabildiği şehirdir Trabzon. Projeyi o yaptı bu yaptı benim için önemli değil. Şehre fayda sağlayacak proje varsa alıp uygularız.

Soru: Akçaabat-Arsin arasında düşünülen hafif raylı sistemini uzatmayı düşünüyor musunuz?

Cevap: Hafif raylı sistem süreç içinde düşünülmesi gerekiyor. Belki Giresun- Ordu Havalimanı ile Sarp´a kadar. Belki yer yer metroya dönüşerek. Etap etap batı ve doğuya genişleyecektir.

Soru: Muhalefet belediyelerine farklı davranacak mısınız?

Cevap: Elbette bizim hedefimiz Trabzon´da Cumhur İttifakı olarak 18 belediyenin tamamını, büyükşehir ile birlikte almak. Ancak seçmenin tercihine sonuna kadar saygılıyız.

Soru:  Değirmendere projeniz nedir?

Cevap: Değirmendere´yi tamamen yenileme niyetimiz var. Sanayi bölgesini daha uygun yere taşıyacağız. O alan yeni bir merkez olacak. Trafiği sahile aktaracağız. Trabzon´un önümüzdeki yıllarda ulaşım entegrasyon merkezi olacak. Orada otogar var. Yanına tren garı yapılacak. Hafif raylı sistemle birleşecek. Deniz yat limanı orada. Havalimanı orada. O bölge ulaşım entegrasyon merkezi. Çok kıymetli bir yer. Bu haliyle muhafaza edemeyiz geleceğe hazırlamalıyız.

Soru: Yeni bir üniversite gerekli mi?
Cevap
: Bu şehre 4. Üniversite kazandırılması muhteşem olur. Trabzon´un ortak menfaatine kullanılacak alan var. Başka bir şeye müsaade etmeyiz.

Soru: Belediyeye yeni çalışan alacak mısınız?

Cevap: Kamu kuruluşunu istihdam alanı olarak görmek doğru yaklaşım olmaz. Popülist davranmaya gerek yok. Belediye hizmetlerini görecek kadar personel istihdam eder. Sırf işe almak için adam alırsa, yatırım bütçesi olmaz. Personel alacaksak, daha adil ve daha şeffaf yöntemle alacağız. Zor durumda insanlara yardımcı olacağız. Bu şirket üzerinden istihdam sağlayacağız.

Mutlu bir hafta dileğiyle?.

Xxx

Çanakkale Zaferi´nin 104. yıldönümünü kutluyor, 18 Mart, Şehitler Günü´nde bu toprakları bize mukaddes bir vatan olarak emanet eden tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyorum.