Doç. Dr. Necmi Kurt


CİNSEL BESLENME


Cinsel yaşamdaki bazı sorunların tartışılması bizim gibi toplumlarda ayıp gerekçesiyle pek mümkün değildir... Cinsellik ve seks ile ilgili bilgiler Batı ülkelerinde ders olarak okutulmaktadır... Buluğ çağına erişen bir genç delikanlı hoşuna giden karşı cinsle birlikte olmak ister.. İlk birliktelik çok önemlidir... Partnerinin tecrübeli olup olmaması, deneyimde bulunan genç yetişkini etkiler? Başarısızlık kısır döngüye dönüşerek ömür boyu adrenalin salgısı, sempatik sinir sistemi hâkimiyetine girebilir... Böylece otonom sinir sistemi bozukluğunun temeli atılmış olabilir ki bu hiç istenmeyen bir durumdur... Evliliklerin sarsılmasına, başka arayışlara girilmesine ve hatta eşlerin aldatılmasına kadar varan hoş olmayan durumlar söz konusu olabilir? Başarısızlık tekrar başarısızlığı getirirse kısır döngü yani fasit daire başlamış demektir bu noktayı çok iyi yakalayarak önce psikolojik ve psikiyatrik destek almak gerekir... Hiç bir organik-yapısal bozukluğu olmayan gençlerde bu çok önemlidir. Başarısız olan herkeste psikolojik bozukluk vardır demek istemiyorum... Birazdan başarısızlığın, isteksizliğin ve erken boşalmanın önüne geçmek için izlenebilecek beslenme şekline değineceğim?Beslenme çok önemlidir...Bazı kişilerin libidosu yani cinsel istek ve arzusu çok fazladır,ancak cinsel performansı düşük olabilir ..Bazı kişilerde libido ve performansın ikisi de çok fazladır..Bu kişilerde düzensiz beslenme ve düzensiz yaşam çok etkili olmayabiliyor...Libidonun ve performansın biraz azalmasına neden olabiliyor,o kadar...Yaş ılerledikçe libido aynı kalsa bile performans düşüklüğü kaçınılmaz...Yirmi-kırk yaşlarında çok etkili olmayan düzensiz beslenme ileride etkili olacaktır.Libido(cinsel istek) ve performansı düşük kişilerde ise yaş ne olursa olsun beslenme çok önemlidir.. Konuyla ilgili pek çok makale ve yazı bulabilirsiniz ama halkın anlayacağı şekilde ve farklı bir yaklaşım tarzıyla sizlere olayın beslenme şeklini sunacağım.

Beslenme çok önemlidir? Gece yatmadan önce çok yiyerek mideyi doldurmak uykuyu davet eder ve performansı azaltır..Portakal,mandalina,greyfurt veya bunların suları, mısır ekmeği, kara lahana, yoğurt, elma, bazı cins turşular, üzüm özellikle siyah üzüm, çok olgun armut gibi gıdaları yiyenlerde cinsel istek azalabilir. Bunun tersine Pul biber, çiğ köfte, kara et (Tercihen et çok kızartılmamış olmalı), kereviz,keşkek, yaş biber, yaş incir, kuru incir, nektari,şeftali,kayısı,kabak çekirdeği ve ceviz gibi kuru yemişler, karpuz,kavun, keçiboynuzu,domates,tarçin,balık, hamsi gibi yiyecekler cinsel isteği ve performansı artırır.Özellikle az yağlı kara et ve balığın etkisi mükemmeldir..Ayrıca Zencefil,çikolata,Ginseng,yulaf ezmesi(özellikle kadınlar için önemli) libidoyu yani cinsel isteği artırır.Kafeinli ve gazlı içecekler,yağlı gıdalar,kızartılmış ve dondurulmuş gıdalar,soya ve soyadan yapılmış ürünler Libidoyu azaltır..Beyaz undan yapılmış yiyecekler yerine tam tahıllı yiyecekleri tercih etmek cinsel isteği ve gücü olumlu yönde etkiler.

Peki Tatlı yemek cinsel isteği artırır mı? Halkın bildiğinin tam aksine aşırı tatlı yemek cinsel isteği azaltır. Tatlı sadece enerji için belli miktarlarda gerekir, fazlası ters etki yapacaktır. Alkol konusunda yorum yapacak olursak az oranda alkol bazı kişilerde performansı ve ereksiyonu artırırken fazla alkol alımı cinsel isteği tamamen yok eder. Bu uzun dönemde de şahsın performansını olumsuz etkiler. Beslenmede dikkat çektiğimiz konular her kişi için geçerli olmayabilir, bazı kişilerde cinsel isteği azaltan yiyecekler diğer kişilerde azaltmayabiliyor; ama genelde bu yazılanların doğru olduğunu bilmemiz lazım? Kişiler bunların doğruluğunu deneyerek gözlemleyebilirler.

Aşırı kolesterolsüz beslenme isteği, zayıflama çabaları cinsel dürtüyü azaltabilir... Unutmayalım ki vücuttaki hormonların yapımında kolesterole gereksinim vardır, onsuz olmaz. Mutlaka kolesterol içeren gıdalardan yararlanmalıyız. Bunun aksine şişmanlık cinsel dürtü ve performansı olumsuz etkiler. Şişmanlarda periferde, kan dolaşımındaki aşırı kolesterol ve aşırı şeker östrojen yapımında kullanılır, östrojen hormonu erkeklik gücünü veren Testosterona karşı miktarı artarsa cinsel istek ve dürtü azalır. Hatta kadın ve erkekte meme kanseri riski artar.