Çaykaralı iki kardeşin yürek yakan Dramı

Çaykaralı iki kardeşin yürek yakan Dramı



Çaykara Şahinkaya Köyünde üç çocuklu Garaç ailesinin iki erkek çocuğunun Parkinson hastalığı yüzünden yatağa mahkûm oldu. 

                                     Şeref Garaç 38 yaşında 

Şahinkaya Köyünde ikamet eden Garaç ailesinin 38 yaşındaki oğlu Şeref yedi yıldan beri Parkinson hastalığı ile mücadele verirken, 32 yaşındaki kardeşi Barış ise kalp hastalığı tedavisi görürken üç yıldan beri Parkinson hastalığına yakalandı. 

                                     Barış Garaç 32 yaşında

Şeref ve Barış Garaç aynı hastalık yüzünden Karadeniz Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi nöroloji servisinde aynı koğuşta tedavilerine devam ediliyor. 

ARTIK GÜCÜM YETMİYOR
Yıllardır çocukların hastalığıyla mücadele ettiğini ancak doktorların şu ana kadar bir çare bulamadıklarını söyleyen anne Fevriye Garaç, ?kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor. 38 yaşındaki oğlu Şeref? ve 32 yaşındaki Barış?ın Parkinson hastalığına yakalandığını şu ana kadar yapılan tedaviler hiç cevap vermediğini söyleyerek, Çocuklarım bir aydan beri hastanede tedavileri devam ediyor ama gözlerimin önünde günden güne kötüye gitmelerine artık dayanamıyorum. Yatağa mahkûm oldukları için tüm ihtiyaçlarını kendimiz karşılıyoruz. Daha geniş imkanları olan Ankara?da bulunan hastanelere gitmek istiyoruz ama güçlerinin buna elvermediğini bu nedenle bize yardım eli uzatacak hayırseverlerin desteğini bekliyoruz" diye konuştu. 
 

PARKİNSON BELİRTİLERİ

Parkinson hastalığı` nın başlıca dört belirtisi var.

1- Eklemlerde sertleşme: Özellikle kol ve bacakları hareket ettirmek çok zorlaşmaktadır.

2- Titreme: Özellikle ellerde, simetrik olmayan titremeler görülür. Ancak Parkinson hastalarının % 30`unda titreme olmayabilir.

3- Hareket yavaşlaması: Hareketleri koordine etmek zorlaştığı için, harekete başlamak zorlaşmakta, hareketler ağırlaşmakta, kesikli ya da yarım kalabilmektedir.

4- Denge bozukluğu: Hareketi ve duruş pozisyonunu algılayan ve düzenleyen refleksler bozulduğu için dengesizlik ve düşmeler sık görülür.

Birincil belirtiler denilen bu belirtilerden başka yürüyüşün bozulması, küçük fakat sık adımlarla yürümeye çalışmak, öne hafifçe eğik, kollar öne hafifçe kıvrak durmak da bu parkinson belirtileri arasında yer alır. Hastanın yürürken bir yöne dönmesi ve bazen durması da zor olduğu için Parkinson hastalarını, direksiyonu ve freni olmayan otomobillere benzetenler de olmaktadır.

Parkinson, hareket sisteminin bir hastalığı olarak nitelendirilmekle beraber, iç organları yöneten otonom sistemin düzensiz çalışmasına bağlı olarak kan basıncı, bağırsak hareketleri ve idrar kesesi çalışmasında da bozukluklar görülebilir. Hastaların % 40`ının ruhsal yapısı etkilenerek depresyon görüldüğü gibi, özellikle 70 yaşını geçmiş olanların % 30`unda demans (bunama) görülebilmektedir.



Haber kaynağı:
Çaykara Gündem Gazetesi







Anahtar Kelimeler:

İlginizi Çekebilir