Tarih: 07.07.2013 20:51

Uzungöl için Davos modeli

Facebook Twitter Linked-in



Yılda 1 milyon 200 bin turistin ziyaret ettiği Trabzon Uzungöl, İsviçre`nin turizm cenneti Davos kasabası gibi turistik bir merkez haline getiriliyor. Göl çevresindeki bakım çalışmaları için 10 milyon liralık kaynak ayrıldı.

Türkiye`de doğa turizminin gözde yerlerinden Trabzon Uzungöl, Davos modeliyle turistik merkez haline getiriliyor. Yılda 1 milyon 200 bin turistin ziyaret ettiği Uzungöl; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak restore ediliyor. Arap turistlerin akın ettiği bölgede yaylalara erişimi sağlamak amacıyla 2 kilometre uzunluğunda teleferik projesi hayata geçirilecek. 

MISIR TARLALARI KORUMA ALTINDA

Türkiye`nin en gözde yerlerinden biri olmasına karşın imar planı olmadığı için kaçak yapılaşmanın Uzungöl`ü tahrip ettiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Derede 10`un üzerinde sadece alabalık türü var. Bakanlık olarak biyolojik çeşitlilik araştırması yaptık. 59 tane memeli hayvan türü var. Başka yerde olmayan 40-50 tane endemik bitki türü var. Uzungöl`de çok ciddi imar sıkıntısı var. Uzungöl çevresinin imar planı yoktu. 2013`te imar planını hazırladık. Kıyı kenar çizgisi tespit edildi. Vatandaş neyi neye göre yapacağını biliyor" dedi. Uzungöl`deki mısır tarlalarının ve bahçelerin imar planına işlendiğini kaydeden Bayraktar, doğal dokuyu bozacak her türlü yapılaşmanın engellendiğini kaydetti. Önümüzdeki yıl 1.5 milyon turist beklenen Uzungöl`de, 3 bin 200 yatak kapasitesi, yeni yapılan otel inşaatlarıyla 3 bin 600`e çıkarılıyor. Tamamen ahşap yapılardan oluşan otellerin yanında konferans ve kongre amaçlı tesisler de yer alıyor. Arap turistlerin iletişimini kolaylaştırmak amacıyla her tarafa Arapça, İngilizce ve Türkçe tabelalar yerleştirildi. Havaalanındaki uçak seferleri de artırılarak turistlerin ulaşımı için kolaylıklar sağlandı.

KONGRE TURİZMİ ÇALIŞMALARI 
Göl çevresindeki temizlik ve bakım çalışmaları için bakanlık bütçesinden 10 milyon liralık kaynak ayrıldı. Gölün çevresinde "fil" adı verilen süpürgeler çalışıyor ve en ufak çöpleri dahi temizliyor. Gölün çevresindeki tüm yapıların atıksuları arıtma sistemine bağlandı. Çevre mühendisleri tarafından düzenli olarak denetlenen temizlik çalışmaları için özel konteyner ve çöp toplama sistemleri de yerleştirildi. Dinlenme turizmi dışında toplantı ve kongre turizmi için de çalışmalar yürütülüyor. Uluslararası kongre ve toplantılara evsahipliği yapmaya hazırlanan bölgedeki yayla evleri de kiralık pansiyon olarak hazırlandı.  

Kaynak: sabah




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —