Diyanet`ten imsak vakti açıklaması

GÜNCEL 17.07.2013 18:05:35 0
Diyanet`ten imsak vakti açıklaması


Profesör Abdulaziz Bayındır, imsakiyenin
de yanlış olduğunu öne sürmüştü. Bayındır, insanlara fazladan oruç tutturulduğunu iddia etmişti. Diyanet kafalarda oluşan karışıklığı gidermek için yazılı açıklama yapmak zorunda kaldı. Açıklamada `namaz vakitlerinin` doğru hesaplandığı duyuruldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı`nın, imsak ve yatsı vakitleri ile ilgili hesaplarının yerindeliğini ölçmek ve muhatap olduğu iddiaların doğruluk derecesini tespit etmek üzere geçen yıl Ramazan ayının hemen akabinde yatsı ve sabah vakitlerinin tespitine yönelik yeni bir gözlem çalışması yapmaya karar verdiği kaydedilen açıklamada; bu karar çerçevesinde Ankara Üniversitesi ile bir protokol imzalandığı belirtildi.

2011 yılı Eylül ayında başlatılan projede gözlemlerin hem gelişmiş astronomik aletler, hem de göz ile ( denek gözlemcilerle) olmak üzere iki yöntemle gerçekleştirildiği ifade edildi.

SONUÇ : DİYANET TAKVİMİ İLE ÖRTÜŞTÜ
Başkanlık halen devam eden proje ile ilgili ulaşılan sonuçları şöyle sıraladı: "Hata payları da göz önünde bulundurularak değerlendirildiğinde aletle yapılan gözlemlerden kabaca elde edilen sonuçlar , Başkanlığımız takvimlerinde verilen akşam/yatsı ve imsak/sabah vakitleriyle örtüşmektedir.

Gözlem yeri , şehir ışıklarının yansıması, havanın berraklık durumu, gözlemci denek sayısı, insan gözü ile aletin algılama gücü farkı vb. etkenlerden kaynaklandığı düşünülen sebeplerle gözle yapılan gözlemler ile Başkanlığımız takviminde verilen akşam/yatsı ve imsak/sabah vakitleri arasında bir miktar farlılıklar izlenmiştir . Ancak bu farklılıklar büyük ölçüde temkin payları kapsamında değerlendirilebilecek niteliktedir."

MEKKE VE MEDİNE` DE DE BÖYLE
Diyanet`in imsak vaktini belirlerken güneşin 18 derece ufka yaklaşmasını esas alan ölçüsünün , bütün İslam dünyasında imsak vakitlerinin belirlenmesinde esas alınan en düşük derece olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi :

"Bazı İslam ülkeleri ve Müslüman topluluklar daha ihtiyatlı hareket etmek için güneşin 19 derece ufka yaklaşmasını esas almaktadırlar . İslam dünyasında imsak vakitlerinin belirlenmesinde 18 dereceden daha düşük bir ölçüyü esas alan herhangi bir ülke bulunmamaktadır.

Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere`deki uygulama da böyledir. Ancak yaz aylarında yatsı ve imsak vakitlerinin oluşmadığı ileri enlemler bunun dışındadır. Öteden beri İslam astronom ve muvakkitleri de imsak vaktini belirlerken en az 18 dereceyi esas almışlardır. Bu vakit, -ilk anda çıplak gözle fark edilemese dahi- sabah şafağının başlama vaktidir.

YATSI İLE SABAH ARASINDA MÜHMEL VAKİT YOK
Diğer taraftan dört mezhebin de dâhil olduğu İslam âlimlerinin büyük bir çoğunluğuna göre yatsı vakti ile sabah namazı/imsak vakti arasında mühmel bir vakit yoktur. Yatsı vakti çıkar çıkmaz sabah namazı vakti girer. Dolayısıyla imsakin sabah tanının bilimsel olarak başlangıç vaktinden daha sonraya bırakılması, yatsı namazı vaktinin sonu konusunda başka tereddütler ortaya koyacaktır.

NAMAZ VAKİTLERİ DOĞRU MU?
Netice itibariyle bu saatten sonra kılınan sabah namazı ve başlanan oruçlara ilişkin olarak herhangi bir tereddüt uyandırılması doğru değildir. Halkımız, Başkanlığımızın büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu namaz vakitleri konusunda hiçbir tereddüt yaşamadan ibadetlerini gönül huzuru içerisinde yapmaya devam edebilirler."

CEMAATLERE GÖRE NAMAZ VAKİTLERİ:
Diyanetin imsaki erkene alan Ramazan takviminde İstanbul bugün için 03,46 akşam ezanıyla başlayan iftar saati ise 20,43 olarak belirleniyor.

Süleymaniye Vakfına göre ise imsak saati neredeyse bir saat sonra saat 05,02? de iftar ise 20,41 de.

Menzil Cemaati?nin kullandığı Semerkand imsak takvimine göre imsak 03,45 iftar sise 20,43 olarak belirlenmiş.



Kaynak:rotahaber