Tarih: 18.11.2013 01:30

Geleneksel Aşure Günü Coşkusu

Facebook Twitter Linked-in

Trabzon Merkez Pınaraltı Köyü Geleneksel 3. Aşure günü etkinlikleri Okul bahçesinde yüzlerce kişinin katımlıyla kutlandı. 

Yaklaşık üç yıldan beri, Trabzon Merkez Pınaraltı Köylüleri tarafından organize edilerek bu yıl 3?ncüsü kutlanan aşure günü kutlamalarına, MHP Trabzon İl başkanı Muammer Demeli, ilçe başkanı Mehmet Yılmaz, Trabzon Müftüsü Keramettin Demir, KTÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Emin Aşık Kutlu, Trabzon Belediyesi Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, Trabzon MHP Ortahisar başkan adayı Osman Abanoz, Ortahisar AK Parti Belediye Başkan aday adayı Haydar Revi, Ankara Kocatepe Cami imam hatibi Hafız, Mevlithan, Kasidehan ve Gazelhan İsmail Çoşar, Kurra hafız İshak Danış ile yüzlerce vatandaş katıldı.
 Program, Kurra hafız İshak Danış ve Teyfik Kahvecioğlu?nun kuran-ı kerim tilaveti ile başladı.

İslam toplumlarında kan, gözyaşı ve ölüm var

Savaşlar insanlık tarihi kadar eski olduğunu ifade eden, KTÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Emin Âşık Kutlu ,? Bu aylar barış aylarıdır. İnsanların dayanışması birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyacı olacak aylar olarak telakki edilmelidir. Bu ay içinde muharremin aşure dediğimiz 10?uncu gününde, insanlık tarihi içerisinde çok kötü olaylar yaşandığı ve Hz Ali?nin şehit edildiği gündür. Bizler de aynı açıyı bugün yüreklerimizde taşıyoruz. Tarihi olumsuzluklarında, kötülüklerinde ibretler ve dersler çıkaralım. Bu olayları günümüzde tekrarlamayalım. Kan, gözyaşı ve önemli olaylar karşısında ne yapabileceğimizi düşünelim. Bu gün İslam toplumlarının her yerinde kan, gözyaşı, zülüm, ölüm var. Hâlbuki aynı aşure gününün temelinde insanların kurtuluşu var. Tarihin olumsuzluklarından ibret ve dersler çıkarabiliyorsak güzeldir,?dedi. 

Yaşananlardan ders almalıyız
Trabzon Müftüsü Keramettin Demir Muharrem ayının Müslümanlar için önemini anlatırken, ? Bu ayın içinde Kerbela olayının yaşandığı çok üzüntülü günlerin içerisinde geçiyor. Böyle bir günde, çekilen acıları yok etmek, bu tür acıların bir daha yaşanmaması için dua etmek, birleşmek kaynaşmak hepimiz için çok önemli. Bu olayda büyük ders alacağız. Fitne ateşi ortaya çıktığında herkesi yakar. Bugün yine Kerbelalar tekrar edilmektedir. Hangi sebep olursa olsun, bunlardan ders alacağız, ibret alacağız ve hiç olmasa bizler vatanımızın kıymetini bileceğiz. Ne mezhepsel çatışmalara, nede etnik çatışmalara müsaade etmeyeceğiz,? dedi.

Konuşmaların ardından, eşsiz sesiyle sahne alan, İsmail Coşar, birbirinden güzel kasideler, gazeller ve ilahiler okuyarak izleyenleri büyüledi. Daha sonra hazırlanan Aşure Tatlısı ve kavurmalı pilav vatandaşlara ikram edildi. 

Son olarak söz alan,  Boztepe İlköğretim Okulu Müdürü ve aynı zamanda Pınaraltı köyünden olan ve Organizasyonda büyük emeği geçen Osman Öztürk, yaptıkları çalışmalarından dolayı köyün gençlerine teşekkürlerini iletti.
 
Haber kaynağı: Çaykara Gündem Gazetesi





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —