Çaykara Kaymakamı Musa Üçgül?ün öncülüğünde Proje Ofisi tarafından hazırlanan ve daha önce onaylanarak gerçekleştirilen, ?Gençler Mutlu Gelecekten Umutlu?, ?Mutlu Yarınlar için küçük dokunuşlar?, ?Üreten Eller?, ?Sen her şeye Değersin? projelerinin onaylanarak yaşama geçirildikten sonra, öğrencilere büyük katkı sağlacak iki proje daha onaylandı.
Çaykara?da görev yaptığı iki yıl boyunca birçok projeye imza atan Kaymakam Musa Üçgül bu günlerde yayınlanacak Kaymakam kararnamesi ile tayin beklerken, ilçemiz için önemli projelere imza atmaya devam ediyor. Daha önce Kaymakamlık proje ofisi tarafından hazırlanarak Gençlik ve Spor Bakanlığı?na sunulan ?Haydi Geçler Yaylaya? Projesi ile ?Kardeşler Buluşuyor? Projesi kabul edildi.
Kabul edilen projelere göre;
1-Haydi Gençler Yaylaya Projesi ile Çaykara-Uzungöl ? Sultan Murat Yaylası Doğa Gençlik Kampında uygulanacak. Ülkemizin dezavantajlı bölgesinde yer alan Trabzon ilimizin Çaykara ilçesi, fiziki koşulların olanaksızlığı, yükseköğrenim kurumlarının ilçeye uzak olması, iş alanlarının kısıtlı olması nedenleriyle sürekli göç vermektedir. Bu nedenle birçok Çaykaralı genç bu kültüre uzak, gelenek ve göreneklerini bilmeden, geçmişinden kopuk yaşamaktadırlar. Bu sebeple memleketinden uzak yaşamak zorunda kalan gençlerimizin görerek hissederek ve yaşayarak etkinlikte bulunabilecekleri faaliyetler, kültürel ve tarihi geziler, yayla şenlikleri, yöreye ait geleneksel oyunlar düzenlenerek geleneklerini tanımaları ve geçmişleriyle bağ kurmaları sağlanması hedeflenmektedir. Aynı zamanda bölgeyi ve geçmişlerini sevmeleri sağlanacaktır. Çaykara bölgesindeki liseli gençlerimiz ise akademik olarak başarı sağlamışlarsa da sosyal anlamda dezavantajlı durumdadırlar. İlçemizdeki bu akademik başarının yanında gençlerimizin sosyal sportif ve kültürel anlamda kazanımlar elde etmeleri amaçlanmaktadır.
Yürüyüş alanları belirlenip yaylalara çıkılacak, doğayla baş başa olabilecekleri fırsatlar yaratılacaktır. Yapılacak spor müsabakalarıyla gençler arasında etkileşim ve iletişim sağlanmasına olanak verilecektir. Tarihi yerleri gezerek gençlerimizde milli bilincin uyanmasına katkı sağlanacaktır.
Yapılması planlanan Sultan Murat Yaylası Gençlik Kampı 2010 yılında kullanılmış Trabzon Gençlik Hizmetleri ve spor il müdürlüğünce Sultan Murat yaylası gençlik kampı için gerekli araç gereç ve donanımların bulunuyor olması önümüzdeki yaz döneminde kullanılmayacak olmasından dolayı 2014 eğitim öğretim yılının bitmesi ile birlikte Temmuz ? Ağustos ? Eylül ayı sonuna kadar bu proje kapsamında ilçemizde ikamet eden yaygın ve örgün eğitimin içindeki ve eğitimin dışındaki gençlerin bu kamp imkânlarından faydalanması sağlanacaktır. Trabzon Gençlik hizmetleri ve Spor İl müdürlüğü ile de işbirliğine gidilecektir
2-Kardeşler Buluşuyor Projesi ile Ülkemizin dezavantajlı bölgesinde yer alan Trabzon ilimizin Çaykara ilçesi, fiziki koşulların olanaksızlığı, yükseköğrenim kurumlarının ilçeye uzak olması, iş alanlarının kısıtlı olması nedenleriyle sürekli göç vermektedir. Bu nedenle birçok Çaykaralı genç bu kültüre uzak, gelenek ve göreneklerini bilmeden, geçmişinden kopuk yaşamaktadırlar. Bu sebeple memleketinden uzak yaşamak zorunda kalan gençlerimizin görerek hissederek ve yaşayarak etkinlikte bulunabilecekleri faaliyetler, kültürel ve tarihi geziler, yayla şenlikleri, yöreye ait geleneksel oyunlar düzenlenerek geleneklerini tanımaları ve geçmişleriyle bağ kurmaları sağlanması hedeflenmektedir. Aynı zamanda bölgeyi ve geçmişlerini sevmeleri sağlanacaktır. Çaykara bölgesindeki liseli gençlerimiz ise akademik olarak başarı sağlamışlarsa da sosyal anlamda dezavantajlı durumdadırlar. Bölge dışındaki yaşam şartları ve üniversite hayatı hakkında çok fikirleri olmayan bölgedeki lise öğrencilerinin, gelen üniversiteli öğrencilerle etkileşimde bulunarak üniversite hayatı hakkında fikir sahibi olmalarının sağlanması ve üniversiteye motive olması amaçlanmaktadır.
Bu projeyle yöresel şenlikler, şenliklerde kültürel tanıtımlar yapılacak, şenlik alanlarında yöresel yemek yapma yarışmaları yapılarak yöresel tatların tanıtımı sağlanacak, yöresel oyunlar oynanacak ve gençlerin kültürle iç içe olmalarına fırsat verilecektir. Yürüyüş alanları belirlenip yaylalara çıkılacak, doğayla baş başa olabilecekleri fırsatlar yaratılacaktır. Yapılacak spor müsabakalarıyla gençler arasında etkileşim ve iletişim sağlanmasına olanak verilecektir. Tarihi yerleri gezerek gençlerimizde milli bilincin uyanmasına katkı sağlanacaktır. Gezilerimiz Trabzon merkez ve Maçka ilçesinde bulunan tarihi turistik yerler ve doğal güzellikleri kapsayacak şekilde olacaktır. Bu gezilere ilçemizde Anadolu Lisesinde okuyan lise öğrencileri içerisinden 11 ve 12. sınıf öğrencileri ile il dışından gelecek olan Çaykaralı üniversite ve lise öğrencilerinden toplam 90 öğrenci katılacaktır.
Yapılması planlanan yayla şenlikleri ve geziler sırasında öğrenciler arasında yöresel yemek yapma yarışmalarıyla yöresel tatlarına yabancı olan bu öğrencilere memleketlerini daha iyi tanımaları ve burada yaşayan insanlarla daha iyi empati yapabilmeleri sağlanacaktır. Üniversite ve lise öğrencilerinin birbirlerinden kültür ve eğitim açılarından beklediğimiz olumlu etkileşimlerle, milliyetçilik duygularının daha fazla pekişmesini, daha iyi empati yapabilmeyi, üniversite ortamını ve üniversite öğrencisi olabilmek adına izleyecekleri yolu birebir abi ve ablalarından öğrenebileceklerini beklemekteyiz. Proje sonunda sosyal etkinliklerin kısıtlı olduğu ilçemizde burada okuyan ve yaşayan insanlara eğlenebilecekleri faaliyetlerde bulunabilmeleri için fırsatlar tanınmış olacak. Aynı zamanda grup etkinliklerine katılma, grupta sorumluluk alma, paylaşma ve işbirliği yapabilmeyi de yapacağımız etkinliklerle sağlamış olacağız. Öğrencilerimizi teknolojinin getirdiği hareketsiz ve anti sosyal yaşamdan bir nebzede olsa uzaklaştırmış ve onlara birlikte yaşamanın, iletişimin ve sporun olumlu etkilerini hissettirmiş olacağız.
Buralı olup da memleketine gelemeyen ya da gelmek istemeyen gençleri memleketlerine karşı daha duyarlı olmalarına, dolayısıyla imkanları oldukça kendi topraklarına gelmeleri konusunda olumlu izler bırakabilmeyi amaçlamaktayız. Yabancı oldukları kendi yörelerine ait yemekleri, oyunları, türküleri, kıyafetleri, doğal güzellikleri, sosyal ilişkileri görerek ve yaşayarak öğrenmelerine katkı sağlayacaktır.
Aynı zamanda ilçenin tanıtılmasına destek olunacak, turistik açıdan da bir hareketlilik kazandırılmış olacaktır. Dolayısıyla ulusal açıdan da turizme katkı sağlanmış olacaktır.