Uzungöl çam ormanlarındaki vahşi yaşamı gözardı edip orada yaşayan hayvanları çıkan yüksek sesle korkutarak kaçırıyor.

ÇAYKARA 7.04.2012 13:56:00 0
Uzungöl çam ormanlarındaki vahşi yaşamı gözardı edip orada yaşayan hayvanları çıkan yüksek sesle  korkutarak   kaçırıyor.
Her geçen gün doğallığından uzaklaşan Uzungöl bu sefer de helikopter etkinliği adı altında yozlaştırılıyor. Bölgedeki bazı turizmcilerin girişimleri neticesinde yaz ve kış aylarında turistlere hizmet veren helikopterle birlikte Uzungöl?ün ormanlarında yaşayan yaban hayatın gözardı edilmesi doğa severleri endişelendiriyor. Geçtiğimiz yıllarda gölün etrafının set duvarıyla örülmesinden sonra ?Uzun Havuz? tepkisine mağruz kalan beldede yaz aylarının gelmesiyle turistlerin ilgisini çekebilmek adına doğayı tehlikeye atmaya devam ediliyor.

Helikopterle 10 ? 15 dakikalık gökyüzü turu için doğa harikası Uzungöl çam ormanlarındaki vahşi yaşamı gözardı edip orada yaşayan hayvanları çıkan yüksek sesle korkutarak doğal yaşam alanlarından uzaklaştırılması gözardı ediliyor. Hekoptere binenler kişi başına 100 TL karşlığı yaklaşık 8 dakika Uzungöl ve çevresini havadan seyretme imkanı buluyor. Her defasında ?Doğa harikası? diye nitelendirdiğimiz Uzungöl bu şekilde doğadan yavaş yavaş koparılıyor. Teknoloji ve şehir gürültüsünden uzaklaşarak doğayla başbaşa kalmak isteyen turizmcilerin bir kısmının beğenisini kazanmak uğruna kendi değerlerimizi göz göre göre kaybediyoruz.

Düzensiz yapılaşma ve çevreye duyarsızlığın hızla arttığı turizm anlayışına eklenen bu son gelişmeyle birlikte bölgedeki doğallığın sürdürülebilirliğinin tehlikeye atılması turizmcilerin gelir başarısının gölgesinde kalmaktan öteye geçemiyor. Yaban hayatı bakımından Uzungöl çevresindeki ormanlarda dağkeçisi, karaca, ayı, kurt, yaban domuzu, sansar, porsuk, vaşak, çakal, tilki, tavşan, sincap, yaban ördekleri bulunuyor. Gölde ise göl ve dere alabalığına rastlanıyor.

Henüz yeni bir uygulama olması sebebiyle bölge halkının ve turistlerin rahatsızlıklarına dair herhangi bir duyum alınmamasına rağmen yerel ve ulusal basında uzun vadedeki etkileri göz ardı edilerek çok iyi bir iş yapılmışcasına övgüyle bahsedilen bu helikopter gezilerinin bölgenin doğal yapısına vereceği zarar göz ardı ediliyor.

Umuyoruz ki bu tür çevreyi etkileyecek girişimleri göz önünde bulunduracak daha turizmcilik anlayışının olduğu, kanunların sadece kağıt üzerinde değil günlük hayatta da uygulanacağı toplumsal bilinçle bu tür doğal zenginliklerimize zarar vermeyecek şekilde sahip olduğumuz doğal değerlerimizi (Uzungöl ve benzer turizm merkezlerimizi) uzun yıllar boyunca saklayabiliriz.



Kaynak:uzungöl.net .tr

www.caykaragundem.com