Trabzon eski Belediyesi önünde başlayan yürüyüş, Kanuni Sultan Süleyman`ın at üzerinde temsili olarak canlandırıldığı ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile mehter takımının eşlik ettiği ve yol boyunca vatandaşın büyük ilgisini çektiği yürüyüş, Ortahisar Mahallesi`ndeki Kanuni Evi önünde sona erdi.
Burada mehteran takımının konserinin ardından konuşan Muhteşem Kanuni Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, Trabzon`un, cihan padişahlarının yetiştirilmesi ve tecrübe kazanması için özellikle seçildiğini belirtti.
Kentin 1461`de Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildiğini anımsatan Baki, ``Arkasından 28 yıl sonra geleceğin padişahı Yavuz Sultan Selim Trabzon`a vali olarak atanıyor, 23 yıl gibi uzun bir süre burada valilik yapıyor. Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman ise 1495 yılında doğuyor. Çağın gerektirdiği şekilde eğitimi için imparatorluğun en iyi eğitimcileri burada toplanıyor. Trabzon adeta imparatorluğun kültür ve eğitim merkezi haline geliyor. Sonunda 25 yaşında imparatorluğun başına geçiyor.``
Sultan Süleyman?ın eserleri bir araya konsa,en altta muharebeleri,onun üstünde bıraktığı abideler ve en üstte ise kurmuş olduğu ilmi ve hukuki müesseseler gelir,dedi.
Trabzon Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı ise Kanuni Sultan Süleyman`ın kazandığı zaferler, hazırlattığı kanunlar ve devlet hayatında sağladığı istikrar sayesinde Türk ve dünya tarihinde ulaşılması güç bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, son dönemlerde TV?lerde yayınlanan dizilerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Konuşmaların ardından Kanuni Sultan Süleyman`ın doğumunun 517. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Bu arada ilk defa Manisa Mesir Macunu gibi hazırlanan içinde fındıklı lokum bulunan küçük paketlerin Kanuni evinin üst katındaki pencereden halka atılması ilginç olaylardan biri idi.
Vali Vekili Kamil Sarıaslan, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş ile çok sayıda vatandaşın da katıldığı etkinlik, 500 kişiye geleneksel pilav dağıtımı ile sona erdi.