Taşçılar Köyünde Tarih Yaşıyor

DERNEKPAZARI 17.05.2012 15:10:25 0
Taşçılar Köyünde Tarih Yaşıyor

Dernekpazarı?nın, Taşçılar köyünde buram buram tarih kokan bir Camii ve Medrese var. Oraya vardığınızda, yüksek tavanlı işlemeleri el oyması olan harika bir tarihi eserle karşılaşırsınız. 

Taşçılar Köyü Tarihi Camii Tanıyalım 
Dernekpazarı ?nın 8 km. güney batısındaki Taşçılar Köyünde bulunur. Giriş kapısının sağ tarafındaki kareye yakın kenarları geometrik çerçeve içine alınan kitabede, caminin H.1219 (M.1804) yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır.


Dikdörtgen planlı olan caminin beden duvarları, mahfil hizasına kadar düzgün kesme taş, bundan yukarısı ahşap yığma olarak yapılmıştır. Dışa taşkın geniş saçaklı,orjinalde kiremit kaplı çatısı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılan onarım sırasında kurşunla değiştirilmiştir. Son cemaat yeri mevcut olmayan caminin harem kısmına girişi kuzey batıdan ahşap işçilikli bir kapı ile sağlanır. Kapı söveleri ve kanatları tamamen ahşaptan yapılmıştır.

Kapı söveleri, içe doğru kademelendirilmiş dört ince bordürden oluşur. En dışta rozet çiçekli bir bordür, onun yanında üçgen motifleri işlenmiş ve en dıştaki bordürlerde ise uzayıp giden S şekilleriyle doldurulmuştur. Çift kanatlı kapı yüzeyleri, geometrik sekizgenlerin içleri ve kenarları rozet çiçekleriyle kabartma olarak işlenmiştir. İki kanatın birleştiği orta bölümde, dikdörtgen panolar içerisin destilize edilmiş rozet ve lale çiçeklerine yer verilmiştir.

Mahfil Dış Kapı Girişinden Görünüm

Mahfil kısmı L şeklinde olup asıl mahfil, beş ahşap sütuna otururken batı yöndeki mahfil iki ahşap sütuna oturmaktadır. İç mekana yaklaşık 110 cm.?lik bir çıkıntı yapan müezzin köşkü, aşağıdan yukarıya doğru yedi yatay bölüme ayrılmış olup,üzerleri balık sırtı şeklinde işlenmiştir. Mahfilin üst kısmında, zarif, ahşap boğumlu korkuluk kısmı bulunur. İç mekânı örten düz ahşap tavanın ortasında, tavan içine kademeli olarak giren göbek kısmı bulunur. Bu göbek kısmı iç içe diagonal şekilde yerleştirilmiş geometrik desenli üç kareden oluşur.

Mihrap, düzgün kesme taştan yapılmıştır. Dışını çevreleyen bordürlerde geometrik zincirekler ve uzayıp giden S motiflerine yer verilmiştir. Caminin minberi oldukça güzel, ahşap işçiliklidir. Her iki aynalığı değişik şekilde işlenmiş, bitkisel ve geometrik bezemelidir. Sol aynalığı kare şeklinde panolara ayrılarak içleri iç içe yerleştirilmiş geometrik çerçeveler ve rozet çiçekleriyle süslüdür. Minberin sağ aynalığı ise, yine kare şeklinde panolara ayrılarak içleri oyma şeklinde yapılmış rozet çiçekleri ve ince kanallarla süslüdür. İki kanatlı minber kapısı geometrik ve bitkisel bezemelidir. Minber kapısının söveleri ince geometrik işlemeli olup, üst kısmında yuvarlak bir kemerle son bulur. Taç kısmında ise geometrik bir kafes uygulaması görülür. Caminin güney batı köşesinde yer alan çok güzel ahşap işçilikli seyyar kürsü, süsleme bakımından oldukça zengindir. Kürsünün yan yüzleri küçük sekizgen bölümlere ayrılarak içleri çark şeklinde geometrik bezeme ile süslenmiştir. Alt kısımlarda sarkıtlı kemerleri hatırlatan bir uygulama görülürken üst kısımda tek bölümlü korkuluk kısmı ve onun altında da geometrik bezemeli korkuluk çıkması vardır.













FotoHaber: Çaykara Gündem

Tarihi kaynak: Mehmet Yavuz