Miraç Kandiliniz Mübarek olsun

EĞİTİM 16.06.2012 08:32:53 0
Miraç Kandiliniz Mübarek olsun
Hz. Muhammed?in göğe yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili bu gece kutlanacak.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Miraç Kandili mesajında, ``Sevgili Peygamberimizin miracından ilham alarak bireyin, toplumun ve topyekun bütün insanlığın yükselişi üzerinde yeniden düşünmek durumundayız`` ifadesini kullandı.

Görmez, Miraç`ın her şeyden önce yükselme yollarının yegane sahibinin Yüce Allah olduğunun bilincine varabilme olduğuna dikkati çekerek, şu ifadelere yer verdi:

``Miraç, bir yükseliştir. Fiziğin metafiziğe, bedenin ruha, ruhun sahibine, kulun Allah`a yükselişidir. Beşerilikten insanlığa yükseliştir. Müslümanlar bu yükselişi tıpkı Resul-i Ekrem (SAS) gibi ancak O`nun razı olacağı bir hayatı yaşayarak gerçekleştirirler. Miraç, sadık ve samimi bir iman, ibadet ve taat, ihlas ve takva, güzel huy ve ahlak, hayır ve hasenat, hak ve hakikat, doğruluk ve dürüstlük, adalet ve sevgi, merhamet ve şefkat, dostluk ve kardeşlik, sabır ve sebat, fedakarlık ve cömertlik, yardımlaşma ve dayanışma gibi fazilet ve erdemlerle yükselmektir.``

Miraç`ın, göklere olduğu kadar insanın kendi semasına yani kalbine ve iç dünyasına doğru da yapması gereken bir yolculuk olduğunu belirten Görmez, yeryüzünün iki manevi merkezinde, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa`da Resul-i Ekrem ile gerçekleşen bu mübarek yolculuğun, bugün insanlığın manevi merkezi gönül dünyasında da gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.

Peygamberimizin Miraç sırrı
Günler ne çabuk geçiyor. Üç ayları bekliyorduk. Recep ayı geldi ve şimdilerde Recep ayına veda etmek üzeriyiz. Yarın da Miraç Kandili. Miraç nedir? Miracın bize verdiği mesajlar nelerdir?

Miraç, Efendimizin (aleyhisselatü vesselam) ifa ettiği eşsiz kulluğuna mükâfat olarak kulluk yoluyla kazandığı velayetin bir ifadesinden ibarettir. Allah, yerde eserleriyle kendisini beşere gösterdiği Peygamberimizi, gökler âleminin sakinlerine de göstermek için onu o yüce meclislerde dolaştırmıştır.

Peygamberliğinin değil, kulluğunun bir semeresi ve neticesi olan miraç yolculuğunda Efendimiz (s.a.s.), kendisini çepeçevre saran kanun ve sebepleri aşarak, beşeriyete ait perdeleri geçip uzun mesafeleri bir hamlede kat etmiş; yıldızları, sistemleri birer merdiven gibi kullanıp, Rabbini görmeye mâni Budaları geride bırakmış, cismen ve rûhen vardığı makamda Cenâb-ı Hakk`ı müşahede etmiştir. İşte miraç bu yüce yolculuğun adıdır.

Allah, Nebisine sahip çıkıyor
Efendimiz (s.a.s.), bütün zorluklara rağmen, kulluğunda öyle olgunluğa ve dolgunluğa ermişti ki, kendisine açılan o kapıdan içeriye girerken, kulluğun zirvelerine çıkmıştır. Miraç, bir yönüyle bunun ifadesidir.

Miraç, en zor şartlar altında dahi kulluğundan fedakârlıkta bulunmayan Efendimizin (s.a.s.), insanların kendisine bütün bütün sırtlarını döndüğü, "Bunlara kız alıp vermeyeceksiniz. Çarşıda pazarda bir şey satmayacaksınız. Onlara hiçbir şekilde yardımda bulunmayacaksınız. Her türlü ilişkinizi keseceksiniz" dedikleri dönemde ve zahiren hiçbir çıkış yolunun görünmediği anda, Allahu Teâlâ, Efendimizin (s.a.s.) kalbini taltif etmek ve kırılan gururunu, onurunu hoşnut etmek için onu katına almıştı.

Hatta böylesi olumsuzlukların yaşandığı bir dönemde Efendimiz (s.a.s.) bir de iki büyük yara almıştı. En büyük destekçilerinden birisi Ebû Talib`i ve biricik zevcesi Hz. Hatice annemizi kaybetmişti. Cenab-ı Hak bu yaraların tedavisi için de, "Herkese ve her şeye, bütün dünyalara bedel Ben varım!" diyerek Efendimizi miraca almıştır.

Aslında bu manada miraç, peygamber gayretine sunulmuş ilahi bir teselli armağanı, manevi bir hediyedir. Böyle bir şeref, Efendimizden (s.a.s.) başka bir peygambere nasip olmamış, sadece ona has bir keyfiyettir.


Miraç gaybı ispat eder
Ümmetine anlatacağı meseleleri iki kere iki dört eder katiyetinde anlatsın; gıyaben inandığımız şeyleri müşahedesi olarak bize intikâl ettirsin; hatta Allah`ı görsün ve görmeye dayalı olarak da "vardır" desin; melekleri, cenneti, cehennemi görsün ve bildirsin, diye çıktığı Huzûr`dan (c.c.) peygamberlik vazifesini tamamlayıp ümmetini karanlıklardan kurtarıp nûra çıkarma adına yeniden yeryüzüne dönmüştür.

Özetle miraç insanın, kulluğu sayesinde Allah`a yükselmesinin adıdır. Rabbimiz bu geceyi bir vesile kılarak kapısına gelip kulluğunu ilan eden ve kendisine el açıp yalvaranları huzurundan boş çevirmeyecek ve maddi-manevi sıkıntılarımızın gitmesi adına önümüze yeni yeni fırsatlar koyacaktır.


SÖZÜN ÖZÜ

1. Miraç türlü türlü sıkıntılara maruz kalan Efendimizi bir moral kaynağı olmuştur.

2. Rabbimiz miraç vesilesiyle varlığını ve birliğini bizzat göstermek için bütün mahlûkat hesabına Efendimizi          kendisine muhatap ederek onu huzuruna kabul etmiştir.

3. Miraç yolculuğu sadece Peygamber Efendimize hastır.


Miraç hadisesi nasıl yaşandı?
Miraç, Receb ayının 27. gecesi Rabbimizin daveti üzerine Cebrail (a.s.) rehberliğinde Peygamber Efendimizin Mescid-i Haram`dan Mescid-i Aksâ`ya, oradan semaya, İlâhî huzura yükselmesidir.

Efendimiz, Mescid-i Haram`dan (Mekke`den), Mescid-i Aksâ`ya (Kudüs`e) keyfiyetini bilemediğimiz Burak isminde bir binek ile geldi. Orada bütün peygamberler kendisini karşıladı. Miracını kutladılar. Peygamberimiz burada peygamberlere namaz kıldırdı. Oradan miraca yükseldi. Semanın bütün tabakalarına uğradı. Sırasıyla yedi sema tabakalarında bulunan Hz. Âdem, Hz. Yahya, Hz. İsa, Hz. Yusuf, Hz. İdris, Hz. Harun, Hz. Musa ve Hz. İbrahim gibi peygamberlerle görüştü, Onlar kendisine "Hoş geldin" dediler, tebrik ettiler.

Bundan sonra Hz. Cebrail ile birlikte imkân ile vücub ortası (kâinatın bittiği yer) sidretü`l-müntehâ`ya geldiler. Hz. Cebrail`in buradan öteye gitmesi mümkün değildi. Peygamberimiz bundan sonra Refref adında bir vasıta ile zaman ve mekândan münezzeh (uzak) olan Cenab-ı Hakk`ın cemaliyle müşerref oldu. Burada Peygamber Efendimize miraç hediyesi olarak beş vakit namaz verildi.

Daha sonra Peygamberimiz, Hz. Cebrail`in rehberliğinde cenneti, cehennemi, âhiret menzillerini ve bütün âlemleri gezdi, gördü ve Mekke`ye döndü. Sabah olunca Kâbe`nin yanında Mekkelilere miracı anlattı. Onlar Peygamberimizden delil istediler. Peygamberimiz de onlara miraç dönüşü yolda gördüğü kafilelerinden haber verdi. Kureyşliler hemen kafileleri karşılamak için Mekke dışına çıktılar. Gelenleri aynen Peygamberimizin haber verdiği gibi gördüler ama yine de iman etmediler.

Peygamberimizden miraca çıktığına dair başka deliller istediler. Efendimiz, Kudüs`e, Mescid-i Aksâ`ya uğradığını anlatınca Kureyşliler, "Bir ayda gidilebilen bir yere Muhammed nasıl bir gecede gidip gelebilir?" diye itiraz ettiler. Ardından da Mescid-i Aksâ`yı görmüş olanlar, "Mescid-i Aksâ`yı bize anlatır mısın" diye Peygamberimize soru yönelttiler. Efendimiz de onlara ayrıntılı olarak Mescid-i Aksâ`yı anlattı. Bunun üzerine müşrikler, "Vallahi dosdoğru tarif ettin" dediler ama yine de iman etmediler.

Müşrikler, durumu Hz. Ebû Bekir`e anlattılar. Hz. Ebû Bekir, "Eğer bu sözleri ondan duymuşsanız seksiz şüphesiz doğrudur" diyerek hemen tasdik etti ve bundan sonra Hz. Ebû Bekir "Sıddîk-tereddütsüz inanan, tasdik edip doğrulayan" unvanını aldı.


Miraç hediyesi: Namaz
Allah Resulü, miraçla beşerin ulaşamadığı noktalara ulaşmış, kurbetin hazzını tadıp geriye dönmüş ve sonra da orada duyup tattığı hakikatleri diğer insanlara da anlatıp o zümrüt tepelere onları da götürmek istemiştir.


Cenab-ı Hak da miraçtaki manevi atmosferi teneffüs edebilmeleri için adeta bir armağan olarak namazı, Efendimiz vesilesiyle insanlara hediye olarak göndermiştir. Zira namaz, Allah Resulü`nün ifadesiyle her müminin miracı olarak, onları da miraca götürebilecek nurdan bir binektir. Bu sayede her mümin, kılacağı namazın keyfiyeti ölçüsünde miraç ufuklarına yükselebilecektir.

cümlelerle açıyor, hükümdarların ufkuna ve lisan-ı haline hadiselerin arasına sıkıştırdığı anekdotlarla tercüman olmaya çalışıyor, muzafferiyet yolundaki kilometre taşlarını fikir haritamıza döşüyor bir bir: "Bir hükümdar feylesoftan daha çok düşünmeli, askerden daha erkânı harp bilmeli, din adamından daha dindar olmalı, halkından daha fakir yaşamalı ki devleti koruyabilsin."

Miracınız mübarek, dualarınız makbul olsun.


Kaynak: Ali  Demirel