Botanik olarak gerçek üzümler grubunda yer alan ligarba ılıman iklim kuşağına adapte olmuş bir meyvedir.
Ekonomik olarak yeni yeni kültürü yapılmaya başlayan ligarba?nın üç türü olmasına rağmen, yöremizde, yüksek boylu, alçak boylu ligarba olmak üzere iki farklı türü vardır.
Ligarba dünyada en popüler meyve olmaya devam ediyor.
Yayla ve mezralarımızda doğal olarak yetişen (Ligarba) Yaban Mersini meyvesini yıllarca tüketmemize rağmen insan sağlığına saymakla bitmeyen faydalarını son yıllarda öğrendik.
Birçok hastalığa şifa olan bu meyveye ilgi son yıllarda şaşırtıcı boyutlara ulaştırdı.
Hemşerilerimiz, Özellikle (Ligarba) yaban mersini meyvesinin marmeladını ve reçelini yoğun bir şekilde yapmaktadır. Böylelikle bu meyvenin hem şifasından faydalanmakta hem de sabah kahvaltısında masalarını süslemektedir.
Rakımı yüksek dağ ve yaylalarda yabani formları bulunmakta ve yöremiz halkı tarafından taze olarak reçel veya pekmez yapılarak tüketilmektedir. Ligarba yetiştiriciliği için asitli topraklar daha uygun olup istenen pH değeri ( pH=4.0-5.0 ) dır. Ligarbayı çok farklı amaçlar için kullanmak mümkündür.
Taze meyve olarak, Meyve suyu sanayisinde, ilaç sanayinde, Süt ve süt ürünleri teknolojisinde özellikle dondurma sanayinde, Kuru meyve sanayinde, Meyveli ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda, baharat sanayinde, meyve salatalarında, reçel, marmelât, jel ve konserve sanayisinde, diyet menülerinde, kullanılmaktadır.
Ayrıca kuru meyvesi ve kuru yaprakları meyveli çay olarak ta kullanılabilmektedir.
Ormanlarımızda doğal olarak yetişmekte olan ligarba için söylenebilecek tek söz var hem karlı hem de yararlı bir meyve.
Hangi Rahatsızlıklara iyi gelmektedir
Yaban mersini Damarlar üzerinde oldukça etkilidir. Bu durumda yaban mersini, damarla ilgili olan
Diğer yandan yaban mersini gözde olumlu etkileri olan bir besindir. Bu durumda
Gözle ilgili olarak başkaca
Mide rahatsızlıklarıyla ilgili olarak yaban mersini
-Yaban mersininin yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay, ishal giderici olarak kullanılır. -Bayanlarda, özel günlerin düzene girmesinde etkilidir. -İdrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik gibi işlem görmektedir. -Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri çalıştırır. -Damarlarda yağ birikimini engelleme özelliğine sahiptir. -Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar. -Taze olarak yenildiğinde kanı temizler. Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür. -Kan şekerini ve kolesterolü düşürür. -Bağırsak metabolizmasını düzenler. |
Kalp krizi riskini azaltır. Damar sertliği oluşumunu engeller. Gece görüş kabiliyetini arttırır. HIV virüsünün tekrarlanmasını azaltır. Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini ve kılcal damar oluşumunu arttırır. Kansere karşı savaşan Ellagic-Asit miktarı en fazla olan meyvedir. Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır. Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır. Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler. Diyet rejimlerinde kullanılır. Varis ve basuru iyileştirir. Sakinleştirici özelliği vardır. Ağız içi yaralarını iyileştirir. İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır. Akciğer anfizemi ve romatizma oluşumuna sebep olan elastaz enzim aktivitesini yavaşlatır.
Kullanım şekli
Ligarba taze meyve olarak kullanılabildiği gibi kurutulmuş olarak ta kullanılabilir. Diğer yandan marmeladı ve reçeli de oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Aktarlardan elde edilen genelde kurutulmuş meyveler çay şeklinde demlenip içilebilmektedir.
Tarihi gelişimi
Aslında yaban mersini yüz yıllardır bilinen bir meyvedir 1862 lere kadar uzanan bir literatür geçmişi vardır. Ancak yaban mersininin ünü, 2. dünya savaşı sırasında uçak pilotlarının görme yeteneklerini artırdığının anlaşılmasıyla yayılmıştır. Yaban mersini hakkında 1960 lardan sonra çeşitli laboratuar ve klinik deney araştırmaları yapılmıştır. Yaban mersini bütün bunların sonucunda günümüz modern tıbbının tedavi destekleyici meyveler literatüründe iyi bir yer edinmiştir. Yaban mersini hakkında Osmanlı döneminde de bazı kaynaklara rastlanmaktadır bu kaynaklarda yaban mersininin ticari bir bitki olduğundan bahsedilmektedir.
Haber: Çaykara Gündem Gazetesi