Mahalle Tanıtımında Bu Hafta Çambaşı Mahallemizi Tanıtıyoruz
ÇAMBAŞI MAHALLESİ
Çaykara İlkçemize 7 KM mesafede yer alan bir mahallemizdir.Yolu tamamen asfalt olup Çambaşı Mahallemize 3 ayrı yönden ulaşabilmek mümkündür.Çaykara Merkez Hükümet Konağı istikametinden Maraşlı Mahallemizi takiben Çambaşı Mahallemize ulaşım sağlanabileceği gibi ayrıca Çaykara Uzungöl Karayolu üzerinde Karaçam yol ayrımına varmadan Kuşkayası mevkiinden de Çambaşı mahallemize ulaşan bir yol buılunmaktadır.Çambaşı Mahallemize ulaşabilmenin bir başka yolu ise Taşkıran Mahallemizin alt kısmında yer alan tüneli geçtikten sonra gidiş yönüne göre sol tarafa döndüğünüzde 2 km sonra karşınıza Çambaşı Mahallemiz çıkacaktır.
Çambaşı Mahallemiz Doğal güzelliği bakımından Çaykara İlçemizin en güzel mahallelerinden bir tanesidir.Mahallenin i,smini mahallenin alt kısmında yer alan 3 çam ağacından aldığı bilinmektedir.Çambaşı Mahallemizin eski ismi Anoso olup yöresel anlamda Yukarı Köy anlamına gelmektedir.
Çambaşı Mahallemiz Çaykara İlçemizin en eski mahallelerinden bir tanesi olup 1452 Yılı Osmanlı Salnamelerinde yer almaktadır.
Rusların 1915 yılında Bölgemizi işgal etmesi esnasında Çambaşı Mahallesinde yaşayan halkımızın bir bölümünün Samsun´a kadar göç ettikleri daha sonra ise yeniden Çambaşı Mahallemize geri döndükleri söylenmektedir.
Çambaşı Mahallesi yöremizin en önemli ulaşım ve uğrak yeri durumunda idi.1980´li yılların başına kadar alt yol olmadığı için Çaykara İlçemize ulaşım Kuşkayası mevkiinden ve de Çambaşı Mahallemizin içerisinden geçen yoldan sağlanmakta idi.Uzungöl,Taşkıran,Demirli,Köseli ve Dağ Köylerinin tamamı bu yolu kullanmakta idiler
Çambaşı Mahallemizin son 30 yıllık Nüfus Hareketliliğine bakacak olursak;
Nüfus Bilgileri |
|||
Yıl |
Toplam |
Kadın |
Erkek |
2012 |
365 |
192 |
173 |
2011 |
377 |
194 |
183 |
2000 |
783 |
406 |
377 |
1990 |
757 |
434 |
323 |
1985 |
987 |
574 |
413 |
Çambaşı Mahallemizde 460 hane yer almakta olup günümüzdeki nüfusu ise 578´dir
SINIRLARI
Şimdi de Çambaşı Mahallemizin sınırlarına bir göz atalım:
Doğusunda Taşlıgedik Mahallemiz bulunmaktadır.Batısında Ataköy Mahallesi,Güneyinde Ataköy ve Çamlıbel Mahallesi Kuzeyinde ise Büyük Meşe yer almaktadır
YAYLALARI
Çambaşı Mahallemizin Yaylaları şunlardır.
1-Mağalagambos Yaylası
2-Multat Yaylası
3-Haldızen Yaylası
4-Şekersu Yaylası
MEZİRELERİ
1-Lustra Komları
2-Kamenoraş Komları
3-Ayderkale Komları
4-Pirvana Komları
5-Pirvana Komları
İLİM ADAMLARI
Çambaşı Mahallemizde Cumhuriyet İlan edilmeden önce 2 tane medresenin bulunduğu bilinmektedir.Halka Arapça ve Osmanlıca ders veriliyordu.Abdülkkerim Oğlu Alim Hacı Ali Efendi büyük bir yazar ve de aynı zamanda HATTAT olarak karşımıza çıkmaktadır.Kur´an-ı Kerimi eli ile yazdığı bilinen Hacı Alim Efendi´nin yüzlerce talebe yetiştirdiği bilinmektedir.
2-Hoca Ahmet Şahin-Arapça ders vermekte idi.
3-Hoca Mehmet Özcan-Arapça ders vermekte idi.
EĞİTİM ÖĞRETİM DURUMU:
Çambaşı Mahallemizin İlçeye yakınlığı sebebi ile Eğitim Öğretim oranı en yüksek olan ilçelerimizden bir tanesidir.Mahallemizden yetişmiş ve de Devletimizin çok önemli kademelerinde görev yapan oldukça fazla bürokratımız bulunmaktadır.
Çambaşı İlkokulumuzun 1944 Yılında açıldı.65 Yıl boyunca yüzlerce öğrenci yetiştirdi.Günümüzde ise okul kapalı olduğu için Düğün Salonu olarak kullanılmaktadır.
Çambaşı Mahallemizde yer alan Şehit Orhan Sancar İlkokulu ve Ortaokulundan senelerce toplumumuza faydalı yüzlerce öğrenci yetişmiştir.Bu okulumuzda uzun seneler sayısız öğretmen görev yapmış ve okulumuza çok önemli başarılar yaşatmışlardır.
Son olarak ise şu an Çaykara Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü görevinde bulunan Ali Leblebici Hocamızın Okul Müdürlüğü dönemindeki gayretli çalışmaları ile okulumuz Trabzon İlimizde söz sahibi olan önemli başarılar kazanmıştır.
2010 Yılında ise Taşımalı Eğitim kapsamında okulumuz Taşkıran Mustafa Özer İlkokulu ve ortaokuluna taşınmıştır.Öğrencilerimiz halen bu okulda öğrenim görmektedirler.
ÇAMBAŞI MAHALLEMİZİN ÖĞRETMENLERİ
1-Yavuz Dinç
2-Soner Çakmak
3-Ahmet Yüce
4-Mehmet Emin Çakmak
5-Dursun Öztürk
6-Necat Gün
7-Ali Yıldız
8-Süleyman Çelebi
9-Mustafa Çakmak
10-İbrahim Yeşilçiçek
11-Dursun Cavit Aydın
12-Hakkı Özcan
13-Remzi Çakmak
Çambaşı Mahallemizden yüzlerce öğretmen yetişti kuşkusuz.Bu isimler ise yaptığımız ilk araştırma sonucu karşımıza çıkan isimler.İsimlerini yazamadığımız öğretmenlerimizden özür diliyor ve de ellerinden öpüyoruz.
ÇAMBAŞI MAHALLEMİZDEN YETİŞEN ÖNEMLİ İNSANLARIMIZ
1-Prof. Dr Resmi Yıldır
2-Araştırmacı Profesör Doktor Hasan Yıldız
3-Profesör Doktor Hasan Dinç
4-Yüksek Yargı Hakimi Şükreddin Aydın
5-Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişi Fevzi Mutlu
6-Emekli Savcı Yusuf Sezer
ÇAMBAŞI MAHALLESİ SOYADLAR:
Aydın,Kaya,Yıldız,Kaplan,Yeşilçiçek,Çakmak,Genç,Sezer,Dinç,Keskin,Çelebi,YüceDemirci,Akyüz,Özcan,Ocak,Gün,Yavuz,Zengin,Sancar,Öztürk
ÇAMBAŞI MAHALLESİ MUHTARLARIMIZ-
1-Hacı Ahmet İsmailoğlu-İlk Muhtar 45 sene Muhtarlık yapmıştır.
2-Ali Aydın
3-Süleyman Yıldız
4-İbrahim Çelebi
5-Mehmet Yaman
6-Hüseyin Genç
7-İsmail Çavuş Aydın
8-Dursun Öztürk
9-Abit Yeşilçiçek
10-Arslan Yıldız
11-Ahmet Sezer
12-Ahmet Özcan
13-Dursun Zengin
14-Şükrü Keskin
15-Mehmet Şahin
16-Mehmet Demir
17-Dursun Çelebi
18-Sebahattin Sezer
19-Nihat Kaplan
ÇAMBAŞI CAMİLER
1-Merkez Camii
2-Ömerli Camii
3-Düz Mahalle Camii
4-Çambaşı Gürpınar Camii
Bu dört Cami de günümüzde aktif olarak insanlarımıza hizmet vermektedirler.Hepsinde Kadrolu İmam görev yapmaktadır.Ayrıca Mahallede iki tane de mescit bulunmaktadır.
DEĞİRMENLER
Mahallenin ortasından geçen bir ırmak bulunmaktadır.Ve de bu Irmak üzerinde kurulmuş olan 7 adet değirmen ile 1 adet Korkot yapan değirmen insanlarımıza hizmet vermektedir.
ÇAMBAŞI MAHALLESİ İŞ ADAMLARIMIZ:
1-Ali Zengin Yücel
2-Ahmet Kaya
3-Celil Şahin
4-Ali Kemal Aydın
Bu bölümde de Çambaşı Mahallemizin İş adamlarından özür dileyelim.Elimize ulaşan isimleri okuyucularımız ile paylaştık.İsimlerini yazamadığımız İş Adamlarımızın bizleri anlayış ile karşılayacağını umut etmekteyiz.
ÇAMBAŞI MAHALLESİ BÜROKRATLARIMIZ
1-Fatih Çakmak Beyoğlu-İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı
2-Resul Kaya-İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclis Üyesi
3-Hanefi Zengin-Kartal Belediye Başkan Yardımcısı
4-Ahmet Mutlu İstanbul Parti Yöneticisi
MAHALLEDE OYNANAN ÇOCUK OYUNLARI
1-Atlama
2-Sallama
3-Düz
4-Hoş Bilezik
5-Yüzük Oyunu
6-Kapak oyunu
ÇAMBAŞI VE MÜZİK
Çaykara İlçemizde Çambaşı denildiği zaman aklımıza ilk gelen isim elbette ki kaval ve de kavalı Türkiye ve Dünyaya tanıtan Devlet Sanatçımız Kaval Üstadı Sevgili Kerim Aydın.Kerim Aydın´ı birazdan anlatacağımızı ifade edelim ve de şimdi diğer kaval üstatlarımıza bakalım Çambaşı Mahallemizde.
1-Şakir Kaplan
2-Mehmet Gün
3-Şakir Öztürk
4-Hüseyin Öztürk
5-Seyfettin Aydın
6-Nihat Gün
KERİM AYDIN
Kerim Aydın kimdir?
Kerim Aydın 1953 de Trabzon ili Çaykara ilçesine bağlı Çambaşı (Anotho) köyünde dünyaya gelmiştir.4 kardeşden 3.olan Kerim Aydın ilk okulu kendi köyünde okumuştur. İlkokul 5.sınıf´ta kavalla tanışan Kerim Aydın ağabeyi Halil Aydın´dan esinlenerek 1965-1966 da köyündeki etkinliklere katılmaya başlar.
1966´dan 1973 yılına kadar yöresinde unutulmaya yüz tutmuş bulunan kaval enstrumanını kendisini geliştirerek tekrar populer hale getirmiştir
Vatanı görevini bando birliğinde yapan sanatçı 1975 te İstanbul Pendik´ e ailece yerleşir.
Bu zaman zarfında kavalda kendini daha da geliştiren Kerim Aydın, 1985 te İsmail Türüt´le tanışır.
İş yaşamında bazı resmi kuruluşlarda çalışan Kerim Aydın, İsmail Türüt´le sanat yaşamına profesyonel olarak başlar.
?Davacıyım Hakim Bey? adlı bu kasette sesini geniş kitlelere duyuran Kerim Aydın, 1986 yılından beri kendi kavallarının da imalatını yapmaktadır.
Bir çok denemelerden yola çıkan sanatçı pirinç bakır,metal ve çeşitli ağaç türlerini kullanarak en mükemmel nota uyumlu kaval yapımını, çeşitli kurslara, eğitim seminerlerine ve el sanatlarına katılarak imal edip yapan Kerim Aydın, aynı zamanda özel siparişlerde yapmaktadır.
1990´da sanatçı yöresel sanatçılardan ayrılarak kendi bestelerini ve çalışmalarını yapmaya başlamıştır.
Kendi parçalarını ve bestelerini icra eden Kerim Aydın, çeşitli davet ve etkinliklerde insanlarımıza gelenek ve göreneklerimizi yaşatmaktadır
Müzik hayatı süresince iş hayatını da sürdüren Kerim Aydın, ALMANYA KÖLN ve ALARKO da idari yöneticilik yaparak 1995´ te emekli olmuştur.
ÇAMBAŞI ŞEHİTLERİMİZ
Çambaşı Mahallemizden çok fazla Şehidimiz bulunmaktadır.Özellikle Kurtuluş Savaşında Mahallede bulunan erkeklerin nerde ise tamamı cepheye gitmişler ve de Sarıkamış,Çanakkale ve de Kurtuluş Savaşlarında Çambaşı Mahallemiz onlarca gencini Şehit vermiştir.O yıllarda verdiği Şehitlerin fazlalığından dolayı Çambaşı Mahallemiz yöremizde Kahraman Köy ünvanı ile ün yapmıştır.
İKİ FİDAN İKİ AYRI HİKAYE
ŞEHİT JANDARMA KOMANDO ASTEĞMEN ORHAN SANCAR
20.12.1970 tarihinde Çaykara Çambaşı Köyünde Hatice-Tevfik çiftinin ilk çocukları olarak dünyaya gelen şehidimiz KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi,Balıkçılık Teknolojisi Bölümünden 1992 yılında mezun olmuş,müteakiben vatani görevini ifa etmek üzere Batman/Sason Jandarma Komando Taburu 3 üncü Jandarma Komando bölüğüne Sevk edilmişti. 12 Şubat 1995 tarihinde Sason kırsalında teröristlerle çıkan çatışma neticesinde göğsüne aldığı iki kurşun ile şehit olmuştu. Şehidimizin mezarı Çambaşı Köyü girişindeki şehitliktedir.
Şehit Asteğmen Orhan Sancar´ın Çaykara´daki cenaze merasiminde devlet töreni düzenlenmiş ve köyü olan Çambaşı´ndaki ilköğretim okuluna adı verilmişti. Çambaşı Şehit Asteğmen Orhan Sancar İlköğretim Okulu taşımalı eğitime geçince kapatıldı. Ancak Asteğmen Orhan Sancar´ın adı Trabzon´da Konaklar Mahallesinde adını taşıyan caddede yaşamaya devam ediyor.
Trabzon Havalimanının karşısında şehirlerarası otoyolu dik kesen Öğretmenevleri mahallesinde adını taşıyan caddede şehidimizin adı yaşamaya devam ediyor.
ŞEHİT KOMANDO ONBAŞI BÜLENT DİNÇ:
25 Ocak 1974 tarihinde Fikri - Cemile çiftinin en küçük çocukları olarak Çambaşı köyünde dünyaya gelmiştir. Çambaşı ilkokulu ve Orta okulunu müteakip Kartal Ticaret Meslek Lisesinden mezun olan Şehidimiz Anadolu üniversitesi açık öğretim fakültesi öğrenimine de bir süre devam etmiştir. Ardından 21 Kasım 1996 tarihinde vatani görevini ifa etmek üzere önce Bilecik 9. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığına sevk edilmiş, müteakiben askerlik hizmetinin kalan kısmını tamamlamak üzere Batman il Jandarma Komutanlığı emrine gönderilmiştir.
21.05.1997 tarihinde Garzan Petrol Üretim sahasını korumakla görevli tim görevlisi iken bölücü terör örgütü ile çıkan çatışmada şehit olmuştur.
ÇAMBAŞI MAHALLESİ GÖÇLER
1960 Yılından sonra Çambaşı Mahallemizden dışarıya göç başlamıştır.İstanbul Pendik´te 250 hane bulunmaktadır.Trabzon Merkez,Samsun ve Erzurum başta olmak üzere bir çok ile göç vermiştir Çambaşı Mahallemiz.