Tayını çıkan Çaykara Müftüsü Ali Fuat Baycan, ?Gönülden sevenlerin ayrılığı olmaz. Mekân değişikliği sebebiyle veda edeceğiz ama burası bizim için bir memleket oldu,?dedi.
Tayını çıkan Çaykara Müftüsü Ali Fuat Baycan, ?Gönülden sevenlerin ayrılığı olmaz. Mekân değişikliği sebebiyle veda edeceğiz ama burası bizim için bir memleket oldu,?dedi.
7 yıldır Çaykara´da müftülük görevini yapan Ali Fuat Baycan Rotasyon çerçevesinde Artvin İli Hopa ilçe Müftülüğüne atandı. Önümüzdeki günlerde ilçemize veda edecek olan Müftü Baycan, Çaykara Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kemal Çuman´a duygu ve düşüncelerini açıkladı.
MÜFTÜ ALİ FUAT BAYCAN KİMDİR?
1971 Yılında Trabzon ili Araklı ilçesi Tekneciler Köyünde doğdu. İlköğrenimini aynı köyde tamamladı. İmam-Hatip Lisesini Araklı İlçesinde tamamlayıp, 15.02.1994 yılında aynı ilçe Çukurçayır Camii İmam-Hatipliğine atandı. 01.08.2002 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize İlahiyat Fakültesini, 25.04.2005 Yılında Kayseri Eğitim Merkezi İhtisas Kursunu bitirerek 15.06.2005 tarihinde Kırklareli İli Lüleburgaz İlçe Vaizliğine, 15.11.2005 yılında Şırnak İli İdil İlçe Müftülüğüne atandı. 29.11.2007-16.09.2010 tarihileri arasında Şalpazarı İlçe Müftüsü olarak görev yaptı. 24.09.2010 tarihinden itibaren Çaykara Müftüsü olarak göreve başladı. Son olarak rotasyon çerçevesinde tayını Artvin ili Hopa ilçesine tayını çıktı.
ÇAYKARA BENİM İÇİN YABANCI BİR YER DEĞİL
15 Eylül 2010 tarihinde Çaykara´ya geldim. Gelirken birçok arkadaşımız bize o kadar hocanın içinde ne yapacaksın? Dediler. Çaykara özellikle yaylalarını önceden bildiğim bir yer. Memleketime çok yakın olan bir yer. Kültür farklılığımız neredeyse hiç yok. Onun için kendi tercihim ve isteyerek geldim. Özellikle bizim coğrafyamız için çok değeri olan Sultanmurat yaylasında çocukluğumun geçtiği yeri hiç unutmuyorum. 10 saat boyunca yürüyerek defalarca gelip döndüğüm bir yayla. Çaykara´da tanıdıklarımız ve dostlarımızda vardı. Şalpazarı müftüsü olduğum için buradaki arkadaşlarımla irtibatlarımız devam etti.ÇAYKARA´DA HUZUR İÇİNDE GÖREV YAPTIM
Ben buraya geldiğimde sonbahar ayı olduğu için Çaykara´nın sakin bir zamanıydı. Kaldığım süre zarfında Kur´an kurslarının fiziki şartlarında şükürler olsun ki büyük değişikler oldu. Ulucami Kur´an kursunu sıfırdan yaptık. Uzungöl aynı şekilde. Yeşilalanda kız kur ´an kursu yapıldı. Mevcut kur ?an kurslarının fiziki şartları düzeltildi. Öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek yerler haline getirildi. İlk geldiğim zamanlarda eski Müftü Raif hoca ve diğer yaşlı hocalar yanıma çok gelirlerdi. Onlarla Çok sohbetlerimiz olurdu. Birçoğu rahmetli oldu. Hepsinin mekânı cennet olsun. 7 yıllık süre içinde Çaykara´da huzur içinde görev yaptım. Ayrılırken Çaykara Müftülük bünyesinde çalışan 85 İmam Hatip, 9 Müezzin Kayyım, 17 Kur´an Kursu öğreticisi, 22 Fahri Kur´an Kursu öğreticisi bulunmaktadır.
BURADA EN UZUN SÜRE KALAN MÜFTÜLERDEN BİRİYİM
Lüleburgaz´da, Şirnak idilde ve Türkiye´nin hep uçlarında görev yaptım. Çaykara´nın insanının yapısı bana yabancı değil. Ona rağmen geldiğimde alışmaktan biraz zorluk çektim. Buranın insanı dobradır harbidir ne söylenecekse yüzüne karşı söyler. İnsanların samimiyetini yaşadıkça daha iyi anlıyorsunuz. Buna alışmada birkaç ay biraz uyum sorunumuz olmadı desem doğru olmaz. Hep halkın içinde olan biri olarak Çaykara insanı ile çok kolay bir iletişim sağladım. Çaykara dini hayatın sürekli canlı olduğu bir ilçe. Çaykara zaten dini ilimlerinde marka olmuş bir ilçe. Çok hocalar, Kur´an kursu hocaları ve Vaizler ve Müftüler yetiştirmiş bir ilçe. Herkesin din konusunda bir fikrinin ve düşüncesinin olmuş olduğu bir yer. Bende bu bölgenin insanı olduğum için kaldığım 7 yıllık süre içinde hiçbir sorun yaşamadım. Vatandaşlarla diyaloğumuz hep üst düzeyde olmuştu. Çaykara´dan gitmek için hiçbir zaman bir isteğim olmamıştır. Burada en uzun kalan müftülerden biriyim. Hiçbir zaman buradan gideyim de kurtarayım diye bir hisse kapılmadım. Çaykara´daki birçok dostlarımızdan tayin isteme diye talepler gelmiştir. Sonuçta kalabileceğimiz en uzun süreden de bir yıl geçecek kadar bir müddet Çaykara´da çalışmış oldum. Normalde 3-4 yıl kalınabilecek bir ilçede ben 7 yıl kaldım.
GİDERKEN AĞLAYARAK GİDECEĞİZ
Gönülden sevenlerin ayrılığı olmaz. Mekân değişikliği sebebiyle veda edeceğiz ama burası bizim için bir memleket oldu. Ben burada 7 yıl çalışmaktan çok bahtiyar oldum. Yapı itibariyle bir yere zor uyum sağlarım. Ama uyum sorununu açtıktan sonra da giderken sanki başka bir dünyam yok gibi hissederim. Çaykara´da kaldığım süre içinde her mahallesinden, her insanına irtibatımız oldu. Her mahallede kapısını çalıp ben geldim diyebileceğim dostlarımız var. Dolayısıyla burada kendimi bir bağlılık hissediyorum. Bizim için Çaykara´dan ayrılmak gerçekten çok zor olacak. Dolayısıyla buradan giderken de ağlayarak gideceğiz.ÇAYKARA´NIN BÜROKRATI ÇOK
Çaykara´nın bürokratları genelde buralardan bağını koparmayan bire bir gözü kulağı Çaykarada olan insanlar. O da bizim için bir avantaj oldu. Ayrıca İşadamlarımızdan ne zaman maddi ve manevi destek talebinde bulunduysak hep yanımızda oldular. Hiç bir talebimiz işadamları tarafından geri çevrilmedi. Bu potansiyeli tam olarak kullandınız mı derseniz. Gerçekten tam olarak kullanamadık. Bürokratın ve işadamlarının çok olması Çaykara´ya bir değer katıyor. Yalnız şunu söyleyebilirim. Buradaki işadamları genelde kendi mahallelerine katkı sağladı. Ama merkezde çok fazla bir şey yapamadık. Merkez Camiinin çok güzel bir tadilattan geçmesi gerekiyor. Ayrıca merkezde 1-2 tane Kur´an kursu olması gerekirdi. Mahallelerde bunları rahat yapıyorsunuz ama merkezde bir sahipsizlik hadisesi görmek mümkün. Tabii bunları söylerken merkezde arsa yeri bulmanın çok sıkıntılı olduğunu da göz ardı etmemek lazım.
ÇAYKARA HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Bizim yerimize gelecek olan müftü ile bire bir diyalog halinde olalım. Bizleri başkalarından dinlemek yerine veya dini hayatla ilgili bir problemle karşılaşıldığı zaman direk işin muhatabına gitmek lazım. Tüm problemlerini ilçe müftülüğü ile irtibat halinde çözmeye çalışsınlar. Ayrıca bize dua etsinler. Desteklerinden dolayı Çaykara halkına teşekkür ediyorum. Haklarını helal etmelerini istiyorum. Benden yana helal olsun.
Haber Röportaj: Kemal ÇUMAN/Çaykara Gündem Gazetesi