Çaykara İmar Barışını Dinledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve de vatandaşlarımız tarafından büyük bir heyecan ile beklenen İmar Barışı Yasası ile ilgili olarak Çaykara İlçemizde Halkı Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

ÇAYKARA 29.06.2018 11:12:07 0
Çaykara İmar Barışını Dinledi!

Çaykara İmar Barışını Dinledi.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve de vatandaşlarımız tarafından büyük bir heyecan ile beklenen İmar Barışı Yasası ile ilgili olarak Çaykara İlçemizde Halkı Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi./resimler/2018-6/29/1123314717693.jpgİmar Barışı Çaykara İlçesi Tanıtım Toplantısı 26 Haziran 2018 Salı Günü Çaykara Kaymakamlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.Toplantıya Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi,Trabzon Çevre ve Şehircilik Şube Müdürü Mustafa Çetin,Çaykara lçemizde görev yapan muhtarlar ve de kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

YOĞUN KATILIM

Çaykara Halkı İmar Barışı Toplantısına çok büyük bir ilgi gösterdi.Salonu tıklım tıklım dolduran Çaykara Halkı İmar Barışı ile ilgili hazırladıkları soruları da toplantıda sorarak kafalarındaki soru işaretlerini ortadan kaldırmaya çalıştılar

BAŞKAN TOK-İMAR BARIŞI KONUT KONUSUNDA BİR MİLATTIR

İmar konusunun Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi olduğunu ve de vatandaşlarımızın İmar konusunda hem Devlet ile hem de Kamu Kurumları ile çok önemli sorunlar yaşadıklarını ifade eden Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok Hükümetimizin getirmiş olduğu İmar Barışı Yasası ile İmar konusunun çözüme kavuşmuş olacağını ve de vatandaşlarımızın rahatlayacaklarını sözlerine ekledi

KAYMAKAM AYRANCI-KONUT SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞUYOR

Uzun senelerdir konut sorununa çözüm arandığını ve de İnsanlarımızın yasal çerçeve içerisinde konut sahibi olmaları gerektiğini ifade eden Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı Hükümetimiz ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  tarafından getirilen İmar Barışı Yasası ile Konut sorununa kalıcı bir çözüm getirildiğini ifade etti./resimler/2018-6/29/1128392379911.jpgİL MÜDÜRÜ ÇİFTÇİ-İMAR BARIŞINI ANLATTI

Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi tarafından İmar Barışı ile ilgili Slayt Sunumu gerçekleştirildi ve de İmar Barışı ile ilgili olarak vatandaşlar bilgilendirildi./resimler/2018-6/29/1127127690698.jpgSORU CEVAP

Toplantının en önemli bölümü ise soru cevap bölümünde yaşandı.Çaykara´lı hemşerilerimiz İmar Barışı ile ilgili olarak merak ettikleri her konuda soru sorarak İmar Barışı hakkında bilgi sahibi oldular.Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi tarafından İmar Barışı ile ilgili vatandaşların sordukları tüm sorulara cevap verildi.

İMAR BARIŞI NEDİR?

İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşlarımızın imar sorunlarının çözülmesidir. Hedef; vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmaktır.

 İMAR BARIŞINA NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

Ülkemizdeki imara aykırı yapılar yüzde 50´nin üzerinde, bu da yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül etmektedir. Bu yapılarda daha çok dar gelirli vatandaşlar oturmaktadır. Yapılan yasal düzenleme ile ülkemizde imar barışını sağlamak maksadı hedeflemiştir. Yapılardaki mevcut aykırılıkların büyük çoğunluğu 1950-2000 yılları arasındaki yapılaşmalardan kaynaklanmaktadır.

Vatandaş ve Belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar mahkemelerde altından kalkılamayacak kadar dosyaların birikmesine yol açmaktadır. Ayrıca, Belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini birçok sebepten dolayı gerçekleştirememektedir. Vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik ve doğal gaz bağlamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktadır. Konuk veya iş yerleri ekonomik olarak bir değer ifade etmemektedir. Fabrika ve konut yapıları ticari piyasalarda ipotek veya teminat olarak gösterilememektedir.

 YASA İLE NELER OLACAK?

İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir. Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecek.

 MÜRACAATLAR NASIL VE NEREDEN YAPILACAK? SON TARİH NE ZAMAN?

Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacak ve başvular e-devlet üzerinden takip edilebilecektir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu konuda vatandaşlarımıza her türlü bilgi ve destekte bulunacaktır.

Başvurular Haziran ayı içerisinde başlayacak ve 31 Ekim tarihine kadar devam edecektir.

 YAPI KAYIT BELGESİ BEDELİ NASIL HESAPLANACAK?

Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli; arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3 ticari kullanımlardaysa yüzde 5 olacak şekilde hesaplanacak.Yapı Kayıt belgesi bedeli en son 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabilecek.Gerek görülmesi halinde başvuru ve ödeme süresi Bakanlar Kurulu´nca bir yıla kadar uzatılabilecektir.

 YAPI KAYIT BELGESİ NE ZAMANA KADAR GEÇERLİ?

Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.

 YAPI KAYIT BELGESİ KALICI İMAR HAKKI SAĞLAR MI?

Bu belge imar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

 İMAR BARIŞI NELERİ KAPSAMIYOR?

İstanbul Boğaziçi sahil şeridi ve ön görünüm bölgesi ile Tarihi Yarımada içindeki bazı alanlar imar barışı kapsamı dışında olacak. İmar barışından önce alınmış kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.

 HANGİ YAPILAR İMAR BARIŞINDAN FAYDALANAMAYACAK?

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarla bulunan yapılar. Hazine´ye ait sosyal donatı için tahsisli arazilerdeki yapılar. 3194 sayılı İmar Kanunu´nun geçici 16´ncı maddesinde belirtilen istisnai alanlardaki yapılar faydalanamayacak.

 İMAR BARIŞI KAPSAMINDA KAT MÜLKİYETİNE GEÇİŞ OLACAK MI?

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler, tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme ( yüzde 3 ) yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir. 

Haber: Hilmi Kanık/Çaykara Gündem Gazetesi