TBMM Genel Kurulu tarafından 2021 Yılının İstiklal Marşı Yılı ilan edilmesi sebebi ile Çaykara Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından “İstiklal Marşını’nın Kabul Edildiği Gün ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Etkinlikleri” gerçekleştirildi.
Kurtuluş Savaşının amacını ve ruhunu,milletin bağımsızlık istek ve azmini dile getiren İstiklal Marşı ile ilgili olarak 24 Aralık 2020 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen genelge doğrultusunda 2021 Yılı İstiklal Marşı Yılı olarak kabul edilmişti.
Bu kapsamda Trabzon Valiliği tarafından Trabzon ilinde bir takvim oluşturularak ve her ilçeye bir hafta verilerek bu hafta içerisinde İstiklal Marşı’nın anlamı ve Ulusal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliklerinin gerçekleştirilmesi planlanmıştı.Hazırlanan plan çerçevesinde Çaykara İlçesinde planlandığı şekilde Kasım Ayının son Haftası Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından “İstiklal Marşını’nın Kabul Edildiği Gün ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Etkinlikleri” gerçekleştirildi.
Hazırlanan programa Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,İlçe Jandarma Karakol Komutanı Kıdemli Baş Çavuş Aşkın Hava,İlçe Emniyet Amiri Alparslan Albayrak,AK Parti Çaykara İlçe Başkanı Muhammet Selçuk,MHP Çaykara İlöçe Başkanı Savaş Öksüz,Çaykara Müftüsü Vahit Şenocak,İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali,Kurum ve Daire Amirleri öğretmen ve öğrenciler katıldılar.
KAYMAKAM GÜZEL-İSTİKLAL MARŞI; VATAN, MİLLET, BAYRAK VE İSTİKLAL AŞKININ İLMİK İLMİK DOKUNDUĞU EŞSİZ BİR ŞAHESERDİR
724 şiir arasından seçilen İstiklal Marşı’nın; 12 Mart 1921’de Birinci Meclisi coşku, gurur ve heyecana sevk etmekle kalmadığını o günden bugüne, bugünden geleceğe, bağımsızlık sembolümüz olarak milletimizin benliğinde en nadide yeri aldığını belirten Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel, “İstiklal Marş’ımız; milletimizin eşsiz bağımsızlık destanı, istiklalimizin sembolü, istikbalimizin teminatıdır. Milletimizin bağımsızlık aşkının, imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, azim ve fedakârlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir. Her dizesi, her bir kelimesi milletimizi tek yürek, tek bilek haline getiren İstiklal Marşı; vatan, millet, bayrak ve istiklal aşkının ilmik ilmik dokunduğu eşsiz bir şaheserdir. Bu anlamda İstiklal Marşımız, milli birlik ve beraberlik duygusunun, milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunun veciz bir biçimde ortaya konulduğu ‘milli mutabakat metni’dir.” dedi.
Birlik ve beraberliğin, vatan ve bayrak sevgisinin, benzersiz kahramanlığın göstergesi hükmündeki İstiklal Marşı’nın, yüz yıl önce bu topraklara operasyon yapmaya kalkışanlara Akif’in dizeleriyle milletimizin haykırışı olduğunu aktaran Kaymakam Muhammet Güzel,, “Bu öyle bir haykırıştır ki yankısı bugün, Fırat Kalkanı, Zeytindalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı Harekâtlarından duyulmaktadır. Dün Sakarya’da, Dumlupınar’da, Başkomutanlık Meydan Savaşında düşmana geçit vermeyen ecdadın torunları, bugün de aynı azim ve kararlılıkla yedi düvelin yanı başımızda kurduğu oyunları canları pahasına bir bir bozmaktadır.” dedi.
ASIM; GÖĞSÜ İMAN DOLU, VATAN VE MİLLET AŞIĞI GENÇLİĞİN SEMBOLÜDÜR
İstiklal Marşı’mızla birlikte, bu eşsiz destanın mimarı, İstiklal Şairi Mehmet Âkif’in genç nesle en iyi bir biçimde tanıtılması gerektiğine vurgu yapan Kaymakam Muhammet Güzel konuşmasında, “Akif’in hayat mücadelesini, yaşadığı zorlukları, şairliği ile birlikte düşünce ve aksiyon adamı kişiliğini iyi okumalı; yüksek ahlakını, kişiliğini, millet sevgisini ve bağımsızlık aşkını kendimize örnek almalı; evlatlarımızı Akif’in Safahatında ete kemiğe bürünen gençlik timsali ‘Asım’ misali yetiştirme gayreti içerisinde olmalıyız. Unutmamalıyız ki önümüze büyük hedefler koyduğumuz, milletçe bin bir badirenin üstesinden geldiğimiz bu dönemde, yegâne dayanağımız ‘Asım’da somutlaşan gençlerimizdir. Zira Asım; göğsü iman dolu, vatan ve millet aşığı gençliğin sembolüdür. Hiç kuşkusuz milletimizi, dünya milletleri arasında karakterli, sözü dinlenen bir konuma taşıyacak nesil de Asımın Neslidir.” ifadelerinde yer verdi.
HER KARIŞI ŞEHİT KANLARIYLA SULANAN AZİZ VATANIMIZA, SONUNA KADAR SAHİP ÇIKMALISINIZ
Konuşmasının devamında gençlere de seslenen Kaymakam Muhammet Güzel, “Hepimiz ilk dizesi ‘Korkma’ diye başlayan İstiklal Marşı’nın muhatabıyız. O sebeple son ocak tüttüğü, ay yıldızlı al bayrak semada nazlı nazlı dalgalandığı, uğruna şehadeti göze alan yiğitlerimiz olduğu müddetçe, bu topraklarda varlığımız daim olacaktır. Ezelden beri hür ve bağımsız yaşadığımız üzere, gelecekte de bu topraklarda, namahreme fırsat vermeden yaşayacağız. Bunun için her karışı şehit kanlarıyla sulanan aziz vatanımıza, sonuna kadar sahip çıkmalısınız. İlk günden itibaren tarih sahnesinde var olan bu milletin, kültür ve medeniyet kodlarına mutlaka vakıf olmalısınız. Köklerinizi milletimizin tarihine, kültürüne, edebiyatına, gelenek ve göreneklerine salmalısınız. Bu bağlamda Akif’in milletin malıdır diyerek Safahatına almadığı ve her dizesi ayrı bir manifesto niteliğindeki İstiklal Marşı’nı; dize dize, kelime kelime ruhunuzda hissetmelisiniz. Akif’in ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ duasına icabet edecek hissiyata ulaşmalı; genç nesil olarak üzerinize düşen vazifeleri hakkıyla yerine getirmelisiniz. Ve nihayetinde milletimizin vizyon hedefleri doğrultusunda çok çalışmalı, ilim ve fende olduğu gibi milletimizin milli ve manevi değerlerini benliğinize nakşetmelisiniz.” şeklinde konuştu.
Programda .daha sonra Çaykara Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencileri tarafından İstiklal Marşı’nın Kabulü ile ilgili çeşitli konuşmalar yapıldı ve şiirler okundu.
Öğrenci Orotoryosu tarafından İstiklal Marşının 10 kıtası değişik şiir ve konuşmalar ile süslenerek izleyiciler ile paylaşıldı.
İstiklal Marşı’nın kabulü ile ilgili olarak hazırlanan video programda izletildi. Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan video programda okutuldu.