Tarih: 02.06.2022 15:45

Çaykara'da Öğrenciler Çini Sanatı İle Tanıştılar

Facebook Twitter Linked-in

Çaykara Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Çini Sanatının Çaykara insanı tarafından da etkili kullanılabilmesi amacı ile açılan  “El Sanatları Alanı,Geleneksel Türk İslam Sanatlarında Çini Kurs Programı” kursu kapsamında Çaykara İlçesinde bulunan ortaokul öğrencileri çini sanatı ile tanıştırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Hattat Etkinlikleri kapsamında Çaykara Halk Eğitim Merkezi tarafından Yıl Sonu etkinlikleri çerçevesinde Çaykara İlçesinde Ortaokullarda öğrenim gören öğrencilerin çini sanatı ile tanışmalarını sağlamak,Okullara ve öğrencilere Halk Eğitim Merkezi etkinliklerini tanıtmak,Öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenmelerine imkan sağlamak,öğrencilerin sanat ile tanışmalarını sağlamak amacı ile gerçekleştirilen Çini Sanatı Etkinliğine öğrenciler büyük bir ilgi gösterdiler.

Etkinlik kapsamında Karaçam Ortaokulu,Uzungöl Şehit Mehmet Aygün İmam Hatip Ortaokulu,Taşkıran İmam Hatip Ortaokulu ve Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesi Ortaokulu öğrencileri Çaykara Kaymakamlığı,Çaykara Belediyesi ve Çaykara İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün katkıları ile araçlarla Çaykara Halk Eğitim Merkezine taşındılar.

3 Haftalık etkinlik olarak planlanan organizasyon kapsamında öğrenciler Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Temel Kılıç ve Çini Sanatı Öğretmeni Asiye Kılıç rehberliğinde çini sanatı ile tanıştılar.Her öğrenci için ayrı olarak verilen tabaklarda çizimlerini ve boyamalarını gerçekleştiren öğrenciler muhteşem bir gün geçirmenin mutluluğunu yaşadılar.

Öğrenciler tarafından hazırlık,çizim ve boyaması gerçekleştirilen tabaklar Çaykara Halk Eğitim Merkezi tarafından fırınlama çalışmasının gerçekleştirilmesinin ardından öğrencilere iade edilecek ve ömürleri boyunca hatıra olarak saklamaları sağlanacak.

MÜDÜR GÖNAN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM

Çaykara Halk Eğitim Merkezi olarak sene boyunca açmış oldukları çeşitli kurslar ile Çaykara insanına faydalı olmaya çalıştıklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdürü İzzet Gönan Çini Kültürünün toplumumuzun temel yapı taşlarından bir tanesiolduğunu ve bu kültürü yaşatabilmek için Çaykara İlçesinde Çini Kursunu açtıklarını ifade etti.

Çini Kursunun kış boyunca devam ettiğini ve Müdür Yardımcısı Temel Kılıç ile Öğretmen Asiye Kılıç'ın emek ve gayretleri ile çok güzel eserler ortaya çıktığını ifade eden Müdür Gönan,Çini Kültürünü öğrencilere sevdirmek amacı ile ortaokul öğrencilerimizin Çini Kültürü ile tanışması amacı ile İlçemizin her mahallesinde bulunan öğrencileri Çaykara İlçesin e taşıyarak Çini Kültürü ile tanışmalarını sağladıklarını sözlerine ekledi.

Öğrencilerin çini kültürü ile tanışması anlamında başta Kaymakam Muhammet Güzel olmak üzere Belediye Başkanı Hanefi Tok ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali'ye teşekkür eden Müdür Gönan ayrıca Okul Müdürlerine öğretmenlere ve Çini Etkinliğine katılan tüm öğrencilere teşekkür etti.

ÇİNİ SANATINI ÖĞRENELİM

El Sanatları Alanı,Geleneksel Türk İslam Sanatlarında Çini Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Çini Sanatı 5 aşamada gerçekleşiyor.

1-Hazırlık

2-Çizim

3-Boyama,

4-Fırına verme

5-Pazarlama

ÇİNİ SANATI

Osmanlı dönemlerinden günümüze kalmış olan en nadide ve en özel miraslardan birisi olan çini sanatı, halen kullanılmaya devam etmektedir. Türbe ve camilerin duvarlarında karşılaşılan Çini sanatı, saray ve köşklerin iç ve dış cephelerini de süslemektedir. Çini sanatı nedir, çini sanatı nasıl yapılır? Çini sanatının tarihçesi gibi bilgilerden bahsetmek, çini sanatına ilgi duyanlar adına yararlı olacaktır.

Çini sanatı; seramik sanatı şeklinde de isimlendirilmektedir. İnce ayrıntılar ile işlenen ve işlenmiş olan objelere hayat veren, Osmanlı tarihinin en çok kullanılan sanat dalı, günümüze dek değerinden hiçbir şey kaybetmeden devam ediyor. 

ÇİNİ SANATI NEDİR, NASIL YAPILIR?

Çini sanatının türlü teknikleri bulunur. Bunlar; Sır Altı Boyama Tekniği, Perdah Tekniği, Mozaik Çini Tekniği, Renkli Sır Tekniği şeklindedir. Her bir teknikte de oldukça güzel görünümler yer alır. Perdah tekniğinin gümüş ve altın tozları kullanılarak tasarlandığı söylenebilir. Saydam ve beyaz astar levhaların üstüne oluşturulan modeller, daha sonra fırınlanır. 

Çini sanatı; kaolen, kum, tebeşir gibi doğal malzemeler ile karıştırılarak hamur haline getirilmektedir. Bu hamur şekillendirilip kuruması adına bir süre beklemek gerekir. İstenen kuruluğu alan hamura astarlama işlemi yapılmaktadır. Bu astarlama işlemi, hamura beyaz bir görünüm kazandırır. Parçalar oldukça yüksek derecesi bulunan fırında bir gün boyu pişirilmektedir.

Ardından kara kalemle çizilen bir beyaz kağıt ile üstü kaplanarak yapılacak çini yüzeyine aktarılır. Bununla beraber çini sanatına siyah renkten oluşan boya desteği ve kobalt ile model kontürleri oluşturulmaktadır. Daha sonra sanatçı bireyin keyfine, hayal dünyasına ve zevkine uygun olan renkler ile iç zemin boyanmaya başlanmaktadır.

Boyanan nesne, camsı bir sırla kaplanıp, pişirilmeye hazır hale getirilir. Parçaların ayrı ayrı olarak pişirilmesi sağlanır. Bunsan sonra yeniden ikinci bir pişirilme aşaması daha gerçekleşir. Sonraki aşama ise objenin yavaş yavaş soğutularak, kırılmasının önlenmesidir. Oldukça zor ve zahmetli aşamaları bulunsa bile bu sanatı zevk ile yapan pek çok kişi bulunmaktadır. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —