Tarih: 16.11.2021 13:21

Çaykara'da Taşımacılık ve Çaykara Tur

Facebook Twitter Linked-in

Son günlerde Çaykara İlçesinde gündeme getirilen en önemli konulardan bir tanesi kuşku yok ki, toplu taşımacılık. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Karaçam Mahallesine yapılan otobüs servislerinin Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli merkezlerinden bir tanesi olan Uzungöl’e de yapılması talebi çok yoğun.Özellikle Uzungöl’de bulunan STK’lar,Uzungöl Muhtarlığı ve vatandaşlardan bu yönde çok sayıda talep var.

Aslında bu son derece doğal bir taleptir bu.Ancak bunu yaparken bu talepleri ilgili mercilere iletirken hedef olarak Çaykara Tur’un gösterilmesinin doğru bir yaklaşım şekli olmadığı kanaatindeyim.Çaykara Tur Çaykara İlçesi için bir Markadır.Büyükşehir Belediyesinden otobüs isteme taleplerimiz asla ve asla bu markaya zarar vermemelidir.

1954 Yılında Çaykara insanımıza hizmet vermeye başlayan ve 1960 yılından bu yana Kooperatif olarak Çaykara ve Dernekpazarı insanımıza hizmet verebilme sevdası ile yollara düşen,insanlarımızın günün her saatinde canlarını,mallarını emanet ettikleri Taşkıran’daki teyzemizin:

-Evladım.Uşağum Üniversitede okuyor.Habu yağı,yoğurdu peyniri yazıhaneye bırak.O oradan alır

Uzungöl’deki annemizin.

-Oğlum kızımın parası bitti.Bu parayı yazıhaneye bırak.Kızım ordan alacak diyerek.

60 Seneyi aşkın bir süredir Çaykara insanımıza büyük bir şevk ve heyecan ile hizmet verme sevdası içerisinde koşturan Çaykara Tur minibüslerine önce hak ettikleri değeri verelim lütfen.

Çaykara Tur, Çaykara İlçesinin baş tacıdır.

Çaykara Tur, Çaykara İlçesinde hizmetin en önde gelen isimlerinden bir tanesidir.

Sezar’uın Hakkını Sezar’a teslim etmek gerekiyor ilk olarak.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Uzungöl’e otobüs Servisi koymalı mı?

Bize göre de koymalı.

Çünkü Uzungöl Turizmde bir dünya markasıdır.Ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi de Hizmet anlamında Uzungöl’e katkı sunmalıdır.Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Uzungöl’e otobüs servisi koyması insanların Uzungöl’ü daha fazla ziyaret etmesine vesile olacaktır.

Ancak…Otobüs konulması konusunda…

Çaykara Tur’un hedef ya da rakip gösterilmeye çalışılması ya da malzeme yapılma gayreti içerisinde olunması bize göre Çaykara İlçesine yapılabilecek en büyük kötülüklerden bir tanesi olacaktır.

Gençler bilmez ama bizler bu yazımız ile onlara ışık tutmaya çalışalım.Çaykara’da ulaşım bu günlere nasıl geldi.Şimdi gelin o günleri hep birlikte yaşayalım ve yaşatalım.

Çünkü geçmişlerini bilmeyen toplumlar geleceğe güvenle bakamazlar.

Çaykara Tur 60 senedir Çaykara ve Dernekpazarı İlçeleri için hangi emekleri vermiş,hangi mücadelelerden geçerek bu günlere gelmiş.Önce onu iyi bir algılamak gerekir diye düşünüyorum.

1930 Yılı ve öncesinde Çaykara İlçesinde toplu taşıma aracı olarak kamyonlar kullanılmakta,insanlarımız kamyonların arka kasalarında seyahat etmekte idiler.Araç bulamayan kişiler gidecekleri yerlere gitmek için yürüyerek yola çıkmakta arkadan gelen kamyon yolda yürüyen insanları da alarak Of istikametine doğru yoluna devam etmekte idi.

İnsanlarımız Of İlçesine vardıktan sonra şimdiki Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bulunduğu yerden Hacı Mehmet Bahatttin Ulusoy tarafından yapılan sal ile derenin karşısına geçmekte ve oradan minibüs ya da otobüslere binerek gidecekleri yerlere gitmekte idiler.

Çaykara İlçesine ilk araba 1930 yılında gelmiştir.Paşa lakaplı Mehmet Galip Batu ve Akif Yazıcıoğlu tarafından Çaykara ilçesine ilk araç getirilir.İnsanlar Çaykara’dan Of İlçesine bu araç ile taşınıyordu.O senelerde Çaykara’nın Of İlçesine bağlı bir Nahiye olduğunu da yazımıza eklemiş olalım.

Takvimler 1935 Yılını gösterdiğinde ise Ulusoy tarafından Çaykara İlçesinden ilk yolcu taşımacılığı başlamıştır.

Çaykara İlçesine Servis yapan,araç satın alarak Çaykara İlçesine ilk hizmet veren kişiler ise şunlardır.

Mehmet Galip Batu,Akif Yazıcıoğlu,İbrahim Özkan(Nuhoğlu),Salih Ersoy,Ali Şükrü Özkan

1950’li yıllarda ise taşımacılık yavaş yavaş mahallelere doğru taşmaya başlar.Taşkıran İlçesinin taşımacılık ve esnaflık anlamındaki sembol ismi Merhum Bayram Alamanoğlu’nun babası Hüseyin Alamanoğlu,İsmet Naci Yazıcıoğlu ve Niyazi Yazıcıoğlu gibi isimler de taşımacılık alanında Çaykara insanına hizmet vermeye başlar.

1950’li yıllardan sonra Taşımacıklık anlamında Çaykara İlçesinde yazıhane kurma çalışmaları başlar.1954 Yılında ise Çaykara Yazıhanesi açılır ve 3-4 araba ile insanlarımıza hizmet vermeye başlar.

Şartlar çetindir.Yol düzgün değildir.Arazi yapısı dağlık ve engebelidir.Bu yüzden taşımacılık da çok büyük sıkıntıdır.Yolda araba arıza yapar.Yolcular bekler.Şoför arabayı tamir eder ve yola devam edilir.Sık sık lastik patlar.Şoför lastiği yama yapar ve yola devam edilir.Araba çamura saplanır.Yolcular arabadan inerler.Arabayı iterler çamurdan çıkarırlar ve o şekilde yola devam edilir.

Sabah saatlerinde Çaykara İlçesinden çıkan otobüs 3-4 saatlik bir yolculuğun ardından ancak Trabzon’a ulaşabilmekte idi.

1960 Yılında ise Çaykara Minibüscüler Derneği kuruldu.Araç sayısı 8-9’a çıktı.1960’lı yıllarda haftada bir gün Bayburt üzerinden Erzurum’a,oradan Erzincan,Çayırlı ve Tercan İlçelerine sefer düzenlenmekte idi.Yine haftada bir gün de Rize’ye sefer düzenleniyordu.

1962 Yılı ise Çaykara ulasşımı için milat olma niteliğindedir.Günümüzde Çaykara Tur olarak hizmet veren Kooperatif 1962 yılında kurulmuştur.Çaykara Minibüscüler Birliği ve Kooperatifi olarak kurulur.Daha sonra ise isim değişikliğine gidilerek kooperatifin ismi Çaykara Tur olarak değiştirilir ve bu şekilde 1962 yılından günümüze tam 60 senedir Çaykara Ve Dernekpazarı ilçelerine güven içinde hizmet vermeye devam eder Çaykara Tur.

Kar,kış,yağmur,çamur onlar için hiç fark etmez.Onlar hizmet sevdası peşinde haftanı 7 günü yollardadır.Yolcu olmuş,olmamış o da fark etmez.Servis saati gelen minibüs tek yolcu bile olsa,hatta hiç yolcu bile olmasa yola çıkar ve Uzungöl’den Trabzon’a kadar yol üzerinde bulunan tüm insanların umudu olur Çaykara Tur.

Kimi hastaneye gidecektir.Endişe etmesine gerek yoktur.Sabahın 6’sında yola çıkar.Bilir ki Çaykara Tur yollardadır.

Kimi işe yetişecektir.Çaykara Tur tam zamanında onu işine yetiştirir.

Uçağınız var.Yetişeceksiniz.Merak etmeyin.Çaykara Tur sizi yetiştirir.

Emanet göndereceksiniz.Hiç endişe etmeyin.Çaykara Tur tarafından emanetiniz Güven içinde adresine ulaştırılacaktır.

Anneniz babanız size emanet ya da para gönderecektir.Adres yine Çaykara Tur’dur.

Şimdi de gelin biraz nostalji yapalım.Geçmişe gidelim.Ve Çaykara Tur’da 60 senedir bizlere hizmet veren şoförlerimizi anımsayalım.Bu insanların bir çoğu rahmetlik oldu.Onları rahmet ve minnet ile anıyoruz.

Ali Rıza Kofoğlu(Sarıoğlu),Bayram Ali Alamanoğlu,Cemal Yazıcıoğlu,Mustafa Deniz,Hüsnü Konan,İsmail Konan,Kasım Kırmacı,Mehmet Birlik,Mehmet Muhammet Çevik,Mehmet Selamet Sarıoğlu,Mustafa Yazıcıoğlu,Nazım Kofoğlu,Ömer Tok,Refik Özkan,Ziya Baş,Abdullah Yazıcı,Ahmet Ağırman,Ahmet Aygün,Ahmet Güney,Ahmet Kama,Ahmet Tahan,Ahmet Türk,Akif Şahin,Ali Rıza Gençcan,Ali Rıza Yılmaz,Celal Albayrak,Celal Tok,Cemal Çevik,Cevat Korkmaz,Dursun Ali Baltacı,Dursun Türk,Ekrem Kırmacı,Eyüp Aydın,Fatih Özkan,Fazlı Sarıoğlu,Hafız Türk,Hamza Gün,Hamza Öztürk,Harun Ersoy,Hasan Canoğlu,Hikmet Velioğlu,Hüseyin Aksoy,Hüseyin Atalay,İrfan Okur,İsak Gün,İsmail Cuman Gemeroğlu,İsmail Fidan,İsmail Hakkı Biber,İsmail İnan,İsmail Sezgin,İsmail engin,Kasım Ayvacı,Kemal Kaplan,Lütfü Müftüoğlu,Lütfü Yazıcıoğlu,Mehmet ZSezgin,Mehmet Ali Ağırman,Mehmet Hanefi Kara,Mehmet Kabaoğlu,Mehmet Kofoğlu,Mehmet Sağlam,Mehmet Ziya Yazıcı,Muhammet Özkan,Muhammet Velioğlu,Musa Sarımsak,Mustafa asan,Mustafa Salih Orhan,Mustafa Semiz,Muzaffer Sarıoğlu,Nazif Cansız,Rahmi Güney,Selahattin Yazıcı,Süleyman Baştürk,Süleyman Ömerefendioğlu,Tayfun Yazıcıoğlu,Temel Kırmacı,Vahit Cümen,Yakup Tahan,Yaşar Zengin,Yusuf Kofoğlu,Yusuf Ziya Semiz,Zeki Bahadır,

Çaykara Tur’da günümüzde çalışan şoförler:Adem Karaca, Ahmet Karaçay, Ali Osman Kanık, Aydın Soylu, Cemil Kofoğlu,Cemil sarıoğlu, Dursun Çakır, Erol Gencal, Fazlı Gündoğan, Halim Yazıcı, Hamit Ağırman, İbrahim Tabanoğlu, Hamza Gün, İsmail Zengin, İsmail Sezgin, Lokman Sağlam, Metin Tosun, Nesrullah Albayrak, Recep Bahadır, Salih Karatay, Salih Karışma, Selahattin Ekşioğlu, Seyfettin Gargar, Tunç Bilek Özbay, Yusuf Baltacı, Zekeriya Yazıcı, Zeki Can.

Günümüzde Uzungöl Yazıhanesinde Emirhan Sezgin, Çaykara Yazıhanesinde Fatih Coşkun, Dernekpazarı Yazıhanesinde Nazif Cansız,Trabzon Merkez Yazıhanesinde ise Hayrettin Bilici görev yapmaktadır.

Eski Yazıhane görevlilerine de bir bakalım.İkinci sırada Süleyman Kofoğlu, Üçüncü sırada Kamil Sarıoğlu, Necmi Kansız, Fikret Parlak, günümüzde  Recep Danış, İsmail Sezgin görev yapan isimlerden bazıları olarak göze çarpmaktadır.

Yazımızı baştaki cümlemiz ile bitirelim.Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Karadeniz ve Ülke Turizminin Merkezi Uzungöl’e otobüs seferleri konulmalı mı?

Bize göre evet…Çünkü bir ihtiyaç.

Bu bizim görevimiz değil.Yöneticilerin görevi.Bize düşen bu konudaki yorumumuzu yazmaktır. Ancak…Bunu yaparken…60 Senedir Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerini sırtlarında taşıyan İlçelerimize çok büyük hizmetler sunan Çaykara Tur’u ayrı bir yere koymak gerekiyor.

İlçelerimize sunmuş oldukları hizmetleri göz ardı etmeden…Çaykara Tur hedef gösterilmeden…Çözüm sürecine Çaykara Tur da katılarak…

Ortak akıl ile bu soruna birlikte çözüm aramak gerektiği kanaatini taşımaktayım.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —