Çaykara İlçemizin yetiştirdiği en Önemli İlim Adamlarından Türk Ocakları Onursal Başkanlarından Eski Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Osman Turan, vefatının 40. yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Karadeniz Araştırmaları Enstitüsünce düzenlenen "Vef
Çaykara İlçemizin yetiştirdiği en Önemli İlim Adamlarından Türk Ocakları Onursal Başkanlarından Eski Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Osman Turan, vefatının 40. yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Karadeniz Araştırmaları Enstitüsünce düzenlenen "Vefatının 40. yılında Prof. Dr. Osman Turan" konulu panelle anıldı.
27 Şubat 2018 tarihinde Trabzon´da Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi´nde düzenlenen panele Trabzon Valisi Yücel Yavuz´da katıldı.
Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Turan´ın adının verildiği KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen panel öncesi yaptığı açılış konuşmasında, Turan´ın çok değerli bir bilim ve siyaset adamı olduğunu söyledi. Bir milleti ayakta tutanın kökleri olduğunu vurgulayan Vali Yavuz, ?´Nasıl bir çınar ağacı kökleriyle yaşıyorsa bir millet de ülke de kökleri ve tarihiyle yaşar. Onun için bu tür etkinliklere önem vermemiz ve bunlarında hakkını teslim etmemiz gerekiyor´´ dedi.
Panele Turanlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Turan, Yönetim Kurulu Üyesi Nilüfer Turan Hatipoğlu ve Peli Parke Bölge Sorumlusu Volkan Şen?de katıldı.
Trabzon Valisi Yücel Yavuz´un ardından panelde konuşma yapan Turanlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Turan ?´Herkesin okuyup anlayabileceği ve okumasında da fayda görüldüğü söylenen ?Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi´ bana göre rahmetli Osman Turan´ın şaheseridir. Hatta rahmetli Nevzat Kuzuoğlu bu eserin tanıtılması için bir toplantıda şöyle demiştir: Böyle bir eser bugüne kadar yazılmadı bundan sonra da yazılacağını zannetmiyorum.´ Yine bu eser hakkında Avrupalı bir Türk düşmanı mütefekkir´e soruyorlar: ?Bu kitap doğru mudur?´ Adam diyor ki maalesef doğrudur. Rahmetlinin burada sayamayacağım kadar çok özellikleri var ama ben burada birazını anlatarak sizlere hayatından bahsetmiş oldum. Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim´´ diyerek sözlerini sonlandırdı.
Turanlar Grup Hakkında:
1953 yılında Hasan, Fuat ve Nihat Turan kardeşler tarafından kurulan; orman endüstrisi, kâğıt, gıda ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren bir şirketler grubudur. Üretim faaliyetlerini, Vezir Köprü Orman Ürünleri ve Kâğıt Sanayi A.Ş., Pelit Arslan Kontrplak Fabrikası A.Ş. ve Pelit İnşaat Kalıp Sist. San. ve Tic. AŞ.´de gerçekleştirmektedir. Turizm faaliyetlerini ise Turan Prince World Tatil Köyu? ve Sentido Turan Prince de devam ettirmektedir. Vezirköprü Fabrikası grubun üretim kapasitesi ve ürün çeşitliliğiyle lokomotifi konumundadır. 1996 yılında yapılan özelleştirmeyle alınan fabrika, 100 milyon Euro´yu aşan bir öz sermaye yatırımıyla Peli Parquet, Peli DK (Dekoratif Kapılar) ve Peli Paper markalarının üretimini gerçekleştirmektedir.Vezir Ağaç, yani Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş., Karadeniz Bölgesi´nin en büyük entegre orman ürünleri sanayi tesislerinden biridir. Üretimi olan Tutkal, MDF, Yonga Levha, Melamin Kaplı MDF-Yonga Levha, Laminat Parke, Kontrplak, Egzotik ve İnşaatlık Kereste, Endüstriyel Ahşap Kalıp Sistemleri, Süpürgelik, Kapı, Filtre Kağıt Çay Poşet, Akü Sıvama Kağıdı ile entegre bir tesistir.
PROFESÖR OSMAN TURAN KİMDİR?
1914 yılında Bayburt´ta doğdu. Kurdoğulları aşiretine mensuptur. Babası, Birinci Cihan Savaşında Kafkas Cephesinde şehit olan Hasan Ağa´dır. Annesi Şahsene Hanım´dır. Çocukluğu Çaykara ve Çatıksu´da geçti. İlkokulu Çaykara´da, ortaokulu Bayburt´ta okudu. Ortaokuldan sonra, Trabzon Lisesi´ne devam etti. Liseyi Trabzon ve Ankara´da bitirdi. 1940 yılında Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi´nden mezun oldu. ´On iki Hayvanlı Türk Takvimi´ adlı eseriyle doktor oldu. Doktora jürisinin başkanı Prof. Dr. Fuat Köprülü idi. 1944 yılında doçentliğe, 1951´de de profesörlüğe yükseldi. 1948´de Paris´te toplanan Şakiyatçılar Kongresine "Selçuklu Türkiye´sinde Toprak Hukuku" adlı tebliğiyle katıldı. 1948-1950 yılları arasında Londra ve Paris´te incelemeler yaptı. 1954 yılında DP´den Trabzon milletvekili seçildi. Milletvekilliği 27 Mayıs 1960´a kadar sürdü. Yassıada´da 17 ay tutuklu kaldı. Beraat etti. 1964 yılında Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı seçildi. 1967 yılında tekrar Trabzon milletvekili seçildi. 1969´da siyasetten çekildi. 1972 yılında emekli oldu. İngilizce, Fransızca, Arapça ve Farsça biliyordu. 17 Ocak 1978 tarihinde vefat etti.
ESERLERİ
1.On İki Hayvanlı Türk Takvimi (1941)
2.Selçuklular Tarihi ve Türk İslam Medeniyeti (1965)
3.Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi (iki cilt) (1969)
4.Doğu Anadolu Türk Devletleri Tarihi (1973)
5.Selçuklular ve İslamiyet (1971)
6.Türkiye Selçukluları Hakkında Resmi Vesikalar (1958)
7.Selçuklular Zamanında Türkiye (1971)
8.Türkiye´de Manevi Buhran Din ve Laiklik (1964)
9.Türkiye´de Komünizmin Kaynakları (1965)
10.Vatanda Gurbet (1980)
11.Türkiye´de Siyasi Buhranın Kaynakları (1980)