Çaykara'lı Efsane Belediye Başkanı Kanburoğlu Anısına

Çaykara

Çaykara'lı Bürokrat Osman Abanoz'un Akhisar Belediye Başkanlarından Merhum Erdoğan Kanburoğlu Anısına kaleme aldığı yazıyı sizlerle paylaşıyoruz

Çaykara İlçesinin yetiştirmiş olduğu önemli Bürokratlardan Trabzon Büyükşehir Belediyesi İç Deneticilerinden Emekli Osman Abanoz’un Akhisar’ın Çaykara’lı Efsane Belediye Başkanlarından Merhum Erdoğan Kanburoğlu anısına kaleme aldığı yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

AKHİSAR'IN ÇAYKARA'LI  ESKİ EFSANE BELEDİYE BAŞKANI MERHUM ERDOĞAN KANBUROĞLU ANISINA

Göç olgusu Türk Kültüründe birey ve toplumun yaşantısında önemli bir role sahiptir. İç göç 1950’lerde Anadolu’nun fakir bölgelerinden başlayarak gittikleri farklı yerlerde çalışmak ve ailelerini bakmak maksadıyla göç ettikleri yerlere kalmak zorunda kalmışlardır. 

Ata topraklarından ayrılmak elem, keder, acı ve üzüntü kaynağı olsa da bu olumsuz etkileri, neşe ve mutluluğa dönüşebilir. Göç, yaşam gibi, çok fazla çaba, gayret ve mücadeleyi zorunlu kılmaktadır. Hem bireyin hem de toplumun karşılıklı olarak çaba göstermesi durumunda, göç başarılı olma ve katma değer oluşturma potansiyeline sahiptir. 75 yıl önce Çaykara’dan Manisa Akhisar ilçesine göç eden ailelerle ilgili yaptığım araştırmaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Akhisar ilçesi Manisa iline bağlı çok büyük bir ilçedir. İzmir ile Balıkesir, İstanbul karayolu üzerinde olması ve içinden demiryolunun geçmesi dolayısı ile hızlı gelişen ve  ülkemizin çok göç alan yerlerden biri olmuştur. Merkezde 14 mahallesi ve 97 köyü ile zeytin tarımına çok elverişli toprağı olan bir yerdir. Nüfusu 178.000 civarındadır. 1950 li yıllarda Çaykara'nın Eğridere (Ğorğoras) köyünden Halil Ağıralioğlu 

(Can -Şeker) eşi bir vesile ile Akhisar'a yerleşir. Arkasından Halil İbrahim(Paşa) Ağıralioğlu (Can-Şeker) yerleşir. Daha sonrada yine Eğridere'den inşaat  ustası Mustafa Kanburoğlu Akhisar'a yerleşmiştir. Demirkapı (Haldizen) köyünden Tayyip Turan ve dünürü Rasim Gündoğar (Torlak Rasim) önce Bayburt'un Kurugüney (Horsu) köyüne, oradan da Sancaktepe (Keleverek)  köyüne geçerek geçimlerini tarım yaparak sağlamaya çalışmış iseler de Akhisar'a daha önce yerleşen Tayyip Turan 'ın eşinin abisi Paşa Ağıralioğlu’nun  tavsiyesi ile 1950 'li yıllarında  Akhisar'a göç ederek  yerleşmeye karar verirler. Böylece 3 'ü Eğridere (Gorgoras)den İkisi de Demirkapı( Haldizen) 'den olmak üzere Akhisar'da toplam 5 hane oldular. Fırın işletmeciliği yanı sıra, o dönemde revaçta olan  tütün ve zeytin, üzüm  tarımında ailece çalışmaya başladılar.1980 yılında çok talihsiz bir  trafik kazası sonucu inşaat ustası ve Akhisar'da kendini çok kısa sürede tanıtan ve sevdiren  Mustafa Kanburuğlu usta motosikleti ile trene çarparak hayatını kaybeder. Çaykaralıların Akhisar'daki önemli köşe taşlarından biri olan Kamber Mustafa (Mustafa Kamburoğlu) nun ani ölümü büyük bir üzüntü yaratmıştır. Karadeniz'in Akhisar’daki gülü birden sönmüştür. 1970 li yıllarda Tayyip Turan oğulları aynı zamanda Rasim Gündoğar'ın damatları olan  Niyazi ve Hafız Mehmet Turan Hollanda’ya, Rasim Gündoğar'ın oğlu Aziz Gündoğar 'da Almanya'ya çalışmak için gittiler. Şair Kemalettin Kamu'nun  dediği gibi:

Gurbet o kadar acı ki, ne varsa hep içimde 

Hepsi bana yabancı hepsi başka biçimde 

Ne arzum ne emelim. Yaralanmış bir elim. 

Ben gurbette değilim. Gurbet benim içimde. Dizelerini  bizzat yaşamaya başladılar.

AKHİSAR ZİYARETLERİM 

1977 yılında Akhisar'a halamı ziyaret etmek üzere  ilk ziyaretim olmuştu. Tayyip Turan aynı zamanda babamın dayısı idi. Fatma halamda dayısının oğlu Osman ile evli olup, yani halam  dayısının gelini idi. 1982 yılında askere gittiğimde uğrayıp ziyaret etmiştim. Aynı zamanda  Rasim Gündoğar 'ın torunu olan  İdris Gündoğar'la Osmaniye ilinde yedek subay olarak askerliğimizi birlikte yapmıştık. Yazımızın öznesi olan merhum  Mustafa Kamburoğlu’nun oğlu Elektrik yüksek Mühendisi  Erdoğan Kamburoğlu, babasının vefatından sonra yerleştiği Akhisar'da Elektrik proje bürosu açar. İnşaat sektöründe yavaş yavaş tanınmaya başlar. 1999 yılında yapılan yerel seçimlerde Demokratik Sol Partiden (DSP) Akhisar Belediye Başkan adayı olur ve seçimi kazanır. 1999-2004 yılları arasında halkla kurduğu güzel ilişkiler ile kendini çok sevindirir. Kendi döneminin şartları içinde güzel hizmetler verdiğine şahit olduk. 2020 yılında dünyayı sarsan Korona - Pandemi döneminde  maalesef genç yaşta vefat etti. Adını yaşatmak amacı ile Akhisar Belediyesinin sonraki dönemin yöneticileri ve tüm parti gruplarının oy birliği ile İçinde olimpik  yüzme havuzu spor komplekse  olan sosyal tesislere ismi verildiğini 12.08.2024 günü gittiğim Akhisar ziyaretinde  bizzat görünce mutlu oldum ve gurur duydum. Demek ki, Vefa İstanbul'da bir semtin adı değilmiş. Başarı hiçbir zamanda tesadüfte değildir. Kişiliği, çalışkanlığı ve sosyal  ilişkileri ile Akhisar halkı üzerinde önemli  izler bırakarak   genç yaşta çocukları Mustafa ve Zeynep'i Akhisarlılara emanet ederek ebediyete intikal etti. Çaykaralı hemşehrimiz  Akhisar'ın eski Efsane  Belediye başkanı merhum Erdoğan Kamburoğlu’nu rahmetle anıyoruz. Mekânı cennet olsun.

Merhum Başkan Erdoğan Kamburoğlu'nun mezarı ve adı verilen Olimpik yüzme havuzu.

AKHİSAR'DA İKİNCİ KUŞAKTAN YAŞAYAN İKİ ÇINAR 

Akhisar'a Çaykara Demirkapı mahallesinden göç edenlerden  Tayyip Turan oğlu Ali İhsan Turan (90) ve eşi,

Hafız Mehmet Turan (87) ve eşi sağ olup 2.nci kuşağın yaşayan çınarları olarak  sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar. 

Akhisar'da sağ olup yaşayan iki çınar Ali İhsan Turan (91) ve Hafız Mehmet Turan ( 87)

Hafız Mehmet Turan önce Çaykara Taşören köyünde Hafız Cafer Aydın hoca da okuyarak hafızlığını belli bir seviyeye getirir. İzmir Yüksek İslam Enstitüsünü 3.ncü yıl  bitirenlerden  biri olup görevli olarak gittiği Hollanda- Rotterdam’da  Sosyal Güvenlik Ataşesi  olarak  Türk vatandaşlara önemli hizmetleri oldu. Radyoda Türkiye’nin sesi  programlarında dini konularda vaizler verdi. Güncel  talepler ve olaylarda Türk işçilerin bilgilenmesinde önemli katkılar oldu.

AKHİSAR MEZARLIĞINDAKİ ÇAYKARALILAR

Tayyip Turan Ailesinden 6 (Tayyip Turan ve eşi, Osman Turan ve eşi, Niyazi Turan ve eşi), Rasim Gündoğar ailesinden 6 (Rasim Gündoğar ve eşi, Aziz Gündoğar ve eşi, Hafız Gündoğar ve eşi) ve Mustafa Kamburoğlu ailesinden 4 

(Mustafa Kamburoğlu ve eşi oğulları Kemal ve Eski Belediye Başkanı Erdoğan Kamburoğlu olmak üzere bire bir tanıdığım  toplam  16 merhumun Akhisar’daki 2 ayrı mezarlıkta ziyaret edince çok duygulandım ve çok hüzünlendim. 

Akhisar mezarlığındaki Çaykara-Eğridere ve Demirkapı mahallesinden merhum olan 3 ailenin 16 mezarı.

Mezarlıkların bir kısmının mezar taşında, " Of- Çaykara eşrafından  Torlak Ailesinden" diye başlayan yazıları okuyunca daha farklı duygulandım. 

Akhisar’da mezar ziyaretimiz

Başta Fatma halam ve eşi Osman olmak üzere yüz yüze tanıdığım bu güzel insanlar birer birer ebediyete göç ettiklerini görünce Şair Yahya Kemal Bayatlı'nın şiirinde dediği  gibi;

Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden,

Birçok seneler geçti; dönen yok seferinden.

ÜÇÜNCÜ KUŞAK AKHİSAR'DAKİ ÇAYKARA'LILAR 

Çaykara Demirkapı mahallesinden Akhisar’a göç eden Turan ailesinden Niyazi oğlu Recep Turan Ege Üniversitesi Makine Mühendisliğini bitirdikten sonra Mesleğini Hollanda'da başarılı bir şekilde  devam etti ve emekli oldu. Ali İhsan Turan’ın  oğlu Adnan polis emeklisi, Ömer Turan' da bir süre Türk silahlı Kuvvetlerinde bir sürede Akhisar Belediyesinde çalışarak emekli oldu. Mehmet Turan'ın  oğlu Ensar Turan 'da hem yurt dışında, hem de yurt içinde görsel organizasyon  alanında başarılı işler yapmaya devam ediyor. Akhisar'ın  en önemli mihenk taşlarından Emekli öğretmen Niyazi Turan  kızı Emine Turan ve oğlu Celal  hem Karadeniz’i, hem Trabzon'u hem de Çaykara'yı Turan  ve  Gündoğar  ailelerini her alanda  güzel temsil ediyor. Gündoğar (Torlak) ailesinden merhum  Aziz Gündoğar'ın  oğlu benimde asker arkadaşım olan İdris Gündoğar teknik öğretmen olarak hayata atıldı. Bir süre İstanbul'da ticaretle uğraştı. Akhisar’da müteahhitlik yaparak emekli olmaya karar verdi.

Akhisar'daki 3. kuşak Çaykara-Demirkapı'lı Recep Turan, İdris Gündoğar ve Celal.

 

Akhisar'daki 3. nesilden Ali ihsan oğlu Adnan ve Ömer Turan

Diğer kardeşi Av. Osman Gündoğar Akhisar' da Avukatlık mesleğini icra ediyor. Büyüklerimiz der ki; Hayatta iken ve ayakta iken görüşüp helalleşmek güzeldir. Rahmetli Tahir  dedem bir şiirinde," Sağlığımda gelmezsen gelme mezar taşıma" demişti. Bu yazıda Benim, yani Abanoz ailesinde akrabaları olan  Çaykara'nın 2 köyünden 75 yıl önce Akhisar ilçesine göç eden 5 aileyi ve 3 kuşağın  güzel insanlarını tarihe not düşmek adına  yeni yaptığım bu ziyaretin özeti olarak sunmaya çalıştım. Ahirete intikal edenlere Allah'tan rahmet, yaşayanlara sağlıklı uzun ömürler diliyoruz. 

Her ne kadar yıllar geçse de  bedenleri Akhisar'da olsa da, ruhları, rüyaları, gelenekleri ve memleket sevdaları ile  halâ Çaykara'yı, Haldizen'i  yaşadıklarına şahit oldum. Şair Ahmet Kutsi Tecer'in dediği gibi:

Orda bir köy var, uzakta,

O köy bizim köyümüzdür.

Gezmesek de, tozmasak da

O köy bizim köyümüzdür. Dizeleri onların  duygularını çok güzel özetliyor. Nasip olursa tekrar görüşmek dileği ile. 26.08.2024V



İlginizi Çekebilir