Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Profesörü Çaykara’lı hemşerimiz Mehmet okuyan Ramazan ayı boyunca her gün sosyal medyadan kendisini takip eden ve yorum yapan 10 okuruna Kur’an-ı Kerim Meali kitabını hediye ediyor
Okuyan bu yıl mübarek Ramazan ayı boyunca Bein Haber kanalında canlı yayın konuğu oluyor. Cansu Canan tarafından sunulan Ramazan Ayı ve Oruç programında Kur’an'ın söyledikleri konulu programda canlı yayın konuğu olan hemşerimiz Okuyan, her gün yayınlanan programında Kur'an-ı Kerim'in namaz sureleri olarak bilinen sureler ile 30. cüz ve Yasin, Mülk ve Nebe gibi çok okunan surelerin tefsirine yer veriyor.
Çaykara’lı Profesör Mehmet Okuyan ayrıca her gün sosyal paylaşım siteleri facebook,twitter ve ınstagram’dan kendisini takip eden 10 okuruna kendi yazmış olduğu son kitabı olan ve yeni çıkan Kur’an-ı Kerim Meali isimli kitaptan hediye ediyor.
Kur’an-ı Kerimi daha fazla insanın yaşaması,takip etmesi ve insanların Kur’an-ı Kerimi severek,isteyerek ve de en önemlisi anlayarak okuması amacı ile insanların en fazla kullanmış oldukları sosyal medya yolu ile insanlara Kur’an Nurunu anlatmak ve Kur’an-ı özümsemelerini Kur’ana ilgi duymalarını sağlamak amacı ile bu örnek çalışmayı başlatan Çaykara’lı hemşerimiz İlahiyat Profesörü Mehmet Okuyan Ramazan ayının ilk gününde başlamış olduğu kampanyaya Ramazan Ayının sonuna kadar devam edecek
Bunun için Mehmet Okuyan Hocayı sosyal paylaşım ortamında takip etmek ve yorum yapmak gerekiyor.Yorum yapan takipçilerin arasından her gün çekilen Kura sonucu 10 okuyucuya kitapları Profesör Okuyan tarafından gönderiliyor.Kura sonuçları her akşam Profesör Mehmet Okuyan Hocanın sosyal paylaşım sitesinden yayınlanıyorç. Her gün 10 Kitap gönderen Profesör Okuyan Ramazan Ayı boyunca toplamda 300 kitabı okuyucuları ile buluşturmuş olacak.
İLAHİYAT PROFESÖRÜ OKUYAN’I TANIYALIM
Çaykara’lı Akademisyen, İlahiyat Profesörü, Tefsirci, Araştırmacı Yazar, Televizyon programı sunucusu Mehmet Okuyan. 1965 yılında Çaykara ilçesi Yukarı Kumlu mahallesinde doğdu. İlköğrenimini Çaykara’da, ortaöğrenimini Trabzon’un Hayrat ilçesinde tamamladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinden 1987 Yılında mezun olmuştur.
Aynı fakültede Tefsir Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak 1988 yılında göreve başladı. Yüksek lisansını “Yirminci Asrın İlk Yarısındaki Türk Müfessirleri” başlıklı tezi ile 1990 yılında aynı yerde, doktorasını “Necmuddin Daye ve Tasavvufi Tefsiri” başlıklı tezi ile 1994 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi SBE’de tamamladı. 1994 yılında Aynı fakültede yardımcı doçent olarak görev yapan Okuyan 2002 yılında doçent oldu. 2008’de profesörlük unvanını aldı.
Prof. Dr. Mehmet Okuyan, Ondokuz Mayıs Üniviversitesinde Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, Temel İslam Bilimleri Tefsir Usülü ve Tarihi Bilim Dalı Başkanlığı, Temel İslam Bilimler Bölüm Bşk. Yardımcılığı ve Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
Okuyan’ın makaleleri İlmî Araştırmalar, İslâmî Araştırmalar adlı dergilerde yayımlandı. TDV İslâm Ansiklopedisinde madde yazarlığı yaptı.
Halen Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliğine devam etmektedir. Ramazan günleri ağırlıklı olmak üzere çeşitli televizyon kanallarında dini programlar hazırlayıp sunmaktadır. 3 çocuk babasıdır; Arapça ve İngilizce bilmektedir.
KİTAPLARI:
Necmuddin Daye ve Tasavvufî Tefsiri (2001),
Kur’an Verilerine Göre “Öteki”nin Konumu (2001),
Kur’an’da Vücuh ve Nezâir (2001),
Son Dönem Osmanlı’da İki Müfessir: Bereketzâde İsmail Hakkı ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa (2001).
Kur'an'da Vücûh ve Nezâir (2001),
Fâtiha ve Duhâ-Nâs Arası Kısa Sûrelerin Tefsîri (2008),
Kur’ân-ı Kerîm’e Göre Kabir Kavramı ve Kıyamet-Âhiret Süreci (2011),
Kısa Sûrelerin Tefsîri (5 cilt, 2010-2012),
Kur'an'da Çokanlamlılık (2012),
Kur'an-ı Kerime Göre Kabir Kavramı ve Kıyamet - Ahiret Süreci (2013),
Hayatın İnşası İçin Yâsîn Sûresinin Tefsîri (2014),
Kur’ân-ı Kerîm’e Göre Kabir Azabı (2015),
Kur’ân’a Göre Yedi Aşamada Âhiret (2015),
Kur’ân Sözlüğü (2015),
Kur’ân-ı Kerîm’den Mesajlar I-V (2015, 2017),
Kur'an-ı Kerim'de Hz. Yusuf Kıssası (2019)
Kabir Hayatı Nedir Ne Değildir? (2019),
Hz.Nuh Kıssalar Ne Söyler 2 (2019),
BÖLÜM YAZARI OLDUĞU KİTAPLAR
Kur’ân Verilerine Göre “Öteki”nin Konumu (Mustafa Öztürk, Mustafa Köylü, Cafer Sadık Yaran, Mahmut Aydın, Osman Güner, Burhanettin Tatar ile, 2001).
BAZI MAKALELERİ
Creation of Mary, Mother of Jesus, as a Miracle in the Qur’an, Journal of Religious Culture, 6 / 2008 [Uluslararası]
Mehmet OKUYAN, Osman EYÜPOĞLU Kur’ân’ın Sosyo-Kültürel Koşulları Dikkate Alışı: Ma‘rûf Kavramı Örneği, OMÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1 / 2008
Interreligious Dialogue as a Way of Establishing a Peaceful World Order a Muslim Perspective, Interreligious Insight, 10 / 2007 [Uluslararası]
Kadına Yöneliş Şiddete Kur’ân’ın Bakışı, OMÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1 / 2007
Kur’ân’da Hz. Meryem Mucizesi, Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 1 / 2005
Kur‟ân‟da Gizemli Bir Yolculuğun Kıssası, Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 13, 12 / 2004
Kur’ân’da Gizemli Bir Yolculuğun Kıssası, Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 6 / 2004
Kur’an’da Rahmet Kavramı ve Hz. Peygamber’in Âlemlere Rahmet Oluş Keyfiyeti, Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 6 / 2004
Bahru’l-Hakâık Tefsîri ve Müellifi Üzerine, OMÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1 / 2001
Kur’ân’ın Nüzülünde Taaddüd/Tekerrür Problemi, İslami Araştırmalar Dergisi , 1 / 2001
Kur’ân’da Olumsuz İnsan Tipleri, Kur'an Mesajı, İlmi Araştırmalar Dergisi, 1 / 1999
Kur’ân’ın Tabiat İlimlerine Bakışı, Kur'an Mesajı, İlmi Araştırmalar Dergisi, 6 / 1999
Gazi Ahmet Muhtar Paşa ve Tefsiri, Kur'an Mesajı, İlmi Araştırmalar Dergisi, 10 / 1999
Necmuddin Dâye ve Tasavvufî Tefsiri, OMÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1 / 1996