Çaykara Muhtarları Konuşuyor!

Muhtar, Mustafa Tahan`la Uzungöl`ün sorunlarını konuştuk

ÇAYKARA 31.05.2015 21:38:59 0
Çaykara Muhtarları Konuşuyor!

Değerli okurlarımız; Solaklı Vadisinin sesi soluğu olan Çaykara Gündem Gazetesi olarak yeni bir adım atarak ilçemiz mahallelerinde hizmet sunan muhtarlarımızın yaptıklarını, yapacaklarını ve eksiklerini kamuoyuna duyurmak için MUHTARLAR KONUŞUYOR” Projesi adı altında her hafta bir muhtarla söyleşiler yapacağız. 

Bu haftaki Konuğumuz, ülkemizin ve Doğu Karadeniz`in en önemli turizm merkezlerinden Uzungöl Mahallesi Muhtarı Mustafa TAHAN.. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Sayın muhtarım Kendinizi Kısaca Tanıtır mısınız? 

TAHAN: 1962 yılında Çaykara ilçesine bağlı şirin turizm beldesi Uzungöl'de dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Uzungöl'de, Liseyi Trabzon'da Trabzon Lisesi'nde. Yüksek öğrenimimi Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladım.1984-2001 yılları arasında Çaykara'nın değişik okullarında öğretmenlik yaptım. 2004 Mahalli İdareler Seçimlerinde Uzungöl Muhtarlığı'na seçildim. Halen 3.dönem olarak bu göreve devam etmekteyim. Evli ve 4 çocuk babasıyım. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Son mahalli seçimlerde Trabzon Büyükşehir olduktan sonra kapanan Beldeler ve bazı Muhtarlıkların ardından size bağlanan yerleşim birimleri ve mahalleniz hakkındabilgi verir misiniz? 

TAHAN: 2014 yılında yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde Trabzon, büyükşehir olduktan sonra Uzungöl Belediyesi de diğer belediyeler gibi kapanmıştır. Ayrıca belediyeye bağlı Uzungöl Çamlık Mahallesi, Uzungöl Alçakköprü mahallesi ve Uzungöl Elmalı Mahallesi de kapanarak, Uzungöl Yenimahalle ile birleştirilerek ‘'Uzungöl Mahallesi''adını almıştır. Bu mahallelerin bir çatı altında toplanması bize daha ağır bir yük ve sorumluluk yüklemiştir. Muhtar olarak elbette bu durumdan şikâyetçi değiliz. Ancak büyükşehir'e geçiş sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle sorunlar yaşıyoruz.  

ÇAYKARA GÜNDEM: Ülkemizin Karadeniz'in en önemli turizm merkezinin muhtarlığını yapıyorsunuz. Uzungöl'ün en önemli sorunları nelerdir?

TAHAN: Uzungöl'ün en önemli sorunu imar sorunudur. Ne yazık ki bu sorun kanayan bir yara haline gelmiştir. Daha önce yapılan imar planı iptal edilmiştir. Kanaatimce imar planı, belediyeler tarafından çalıştırılacak bir şehir plancısı tarafından yapılması gerekmektedir. Yoksa Ankara'da masa başında yapılacak bir imar planı çözüm getirmeyecektir. Nitekim yaşanan sorunlar buna dayanmaktadır. Şu anda var olan yapıların imar affıyla yasal statüye kavuşturulması gerekmektedir. Yoksa çok daha ciddi sorunların yaşanacağı kaçınılmazdır. 

  • Uzungöl'ümüzün simgesi olan gölün temizliğinin acilen yapılması gerekmektedir. 
  • Trafik sorununun ana arter ve ring sistemiyle acilen çözülmesi gerekmektedir. Turizmin yoğun olduğu dönemlerde çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. 
  • Daha önce yapılan alt yapı çalışmalarının gözden geçirilerek iyileştirilmesi ve arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması. 
  • Koşon,Filak ve Çamlık Dereleriyle ilgili daha önce yapılan ıslah projeleri hayata geçirilmemiştir. Bu dereler yatakları boyunca büyük tehdit unsurlarıdır. Acilen ıslah çalışmalarının yapılması felaketleri önleyecektir. 
  • Uzungöl, ahşap yapıların yoğun olduğu bir bölgedir. İtfaiye aracımız merkeze alınmıştır. Yangın hidrantlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca çok acilen itfaiye aracının Uzungöl'e verilmesi, doğabilecek yangın felaketlerinin önüne geçecektir. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Büyükşehir ve Çaykara Belediyelerinin Uzungöl ile ilgili beklentilerinize cevap veriyor mu? 

TAHAN: Trabzon Büyükşehir'in ciddi herhangi bir eylemini göremedik. TİSKİ daha yeni yeni yerleşmeye başlamıştır. İlçe belediyemizin ve belediye başkanımızın halkla bütünleşen davranışı övgüye değer niteliktedir. Ancak büyükşehir'in makine ve ekipman konusunda daha ciddi anlamda ilçe belediyemize destek çıkmasını bekliyoruz. Uzungöldeki bütün işletmelerin denetlenmesi, ruhsatlandırılması belediye gelirlerini artıracaktır. Gelirlerin artması ile Uzungöl'deki yatırımların artacağı kanaatindeyim. /resimler/2015-5/31/2230259419082.jpg

ÇAYKARA GÜNDEM: Yıllardır Uzungöl'ün imar planı çıkarılmaması nedeniyle Uzungöl halkının büyük mağduriyet yaşadığını biliyoruz. Mahalle muhtarı olarak bu konuda neler söylemek istersiniz. 

TAHAN: Yapılan yapılar mevcut halleriyle, imar affıyla ruhsatlandırılmalı. 

  • 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18.madde uygulaması nedeniyle hisseli tapuya dönen ve karmaşaya yol açan durumun acilen rızai taksimle çözülmesi gerekmektedir. 
  • Yapılacak imar affı ile bu güne kadar kesilen kaçak yapı cezalarının af edilmesi, 250' nin üzerinde mahkemelik olan vatandaşlarımızın mahkeme kapılarından kurtarılması en büyük arzumuzdur. 
  • Yapılacak bu çalışmalarla vatandaşlarımız ruhsatlarına kavuşacak, en önemlisi turizm teşviklerinden yararlanacak, banka kredi ve faizlerinden kurtulacaklardır. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Uzungöl'ün Tarihi dokusunun korunması ile ilgili düşünceleriniz nedir.

TAHAN: Uzungöl'ümüzde çok az sayıda eski yapıların(tescilli evlerin) statüsünün kaldırılarak ‘'Uzungöl Evleri'' adı altında yeniden restore edilmesi. 

  • Kemer taş köprünün yanında yer alan beton köprünün kaldırılarak, tarihi değeri olan köprü bağımsızlaştırılmalıdır. 
  • Diğer kültür ve sanat yapıları da gözden geçirilmeli, çalışmalar bu yönde yapılmalıdır. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Milyonlarca turistin geldiği Uzungöl'de sağlık hizmetinin verilmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

TAHAN: Yılda beş milyona yakın insanın ziyaret ettiği Uzungöl mahalle'mize acilen sağlık Ocağı aktif hale getirilmeli, aile hekimi verilmelidir. Geçtiğimiz yıl sağlık ocağının onarımı tamamlanmış, ancak henüz aile hekimi gönderilmemiştir. Haziran ve Ekim ayları arasında bir dâhiliye uzmanının görevlendirilmesi, bölgenin sarp olması nedeniyle gezici sağlık ekibi ve ambulansın hazır tutulması büyük önem taşımaktadır. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Sizce devlet Uzungöl'e yeterli yatırım yapıyor mu?

TAHAN: Hayır, asla yeterli değildir. Aksine destek yerine çeşitli yasaları uygulayarak, adeta insanları isyan noktasına taşımıştır. Uzungöl halkı kanunlara saygılıdır. Bir kaç yıl öncesine kadar adliye koridorlarında Uzungöl'lü vatandaşı göremezdiniz. Fakat durum şu anda çok farklı. Devletimizin imar affı çıkararak vatandaşlarımızın bu mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. 

  • Uzungöl'e yakışır İlkokul ve Ortaokul binasının bir an önce yapılması. 
  • Yaylalarda yüzyıllardır kullanılan meraların ve yayla evlerinin, zilliyet adı altında tapulandırılarak hak sahiplerine verilmesi yayla turizmini büyük ölçüde hareketlendirecektir veya 2B yasası kapsamına alınarak uygun şartlarla hak sahiplerine verilmesi sağlanmalı. 
  • Merkez Camii'nin yerine, ya da tahsis edilecek başka bir yerde en az beşbin kişilik Süleymaniye tipi Camiinin yapılması. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Uzungöl'ün kış turizmine açılması ile ilgi neler söylemek istersiniz? 

TAHAN: Uzungöl`de turizmi 12 aya yaymak için alternatıf olarak, Teleferik, yamaç paraşütü, trekking, kros yürüyüşleri, kayak pisti, mezraların turizme açılması, göle yüzer restoran vb.çalışmalalara önem verilmelidir. 

ÇAYKARA GÜNDEM: Son olarak Uzungöl halkına bir mesajınız var mı?

TAHAN: Onca zorluklar içinde Trabzon ve Ülke ekonomisine yaptıkları katkılardan dolayı onlara şükran borçluyuz. Çevre temizliğine karşı daha duyarlı olmaları dileklerimle tüm Uzungöl halkına şükran ve saygılarımı sunarım.

Son olarak şunu söylemek isterim, ‘'UZUNGÖL DAVOS OLMALI'' fikrinin ve isim babası Sayın Hasan DÜZGÜN'ün hazırladığı plan ve bütçesi çalışması tüm kurumlar tarafından dikkate alınarak uygulanması, Uzungöl'ü 20 yıl içinde dünyanın en saygın turizm merkezi haline getireceği önemsenmelidir.

Röportaj: Kemal ÇUMAN/Çaykara Gündem Gazetesi