Çaykara´nın Gülen Yüzü

Öğretmen Hilmi Kanık´ın "Çaykara´nın Gülen Yüzü"İsimli yazısını Sizlerle Paylaşıyoruz

GÜNCEL 24.07.2016 14:35:17 0
Çaykara´nın Gülen Yüzü

ÇAYKARAMIZIN GÜLEN YÜZÜ

Toplum olarak en önemli eksiklerimizden birisidir Sevgili Çaykara Gündem Dostları.Sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilmeyiz nedense.Senelerce Toplumumuza çok değerli katkılar sunan,çok önemli hizmetler veren insanlarımıza nedense hak ettikleri değeri bir türlü vermesini beceremeyiz şu hayatta.Kim bilir belki de insanın fıtratında var olan bir durumdur bu.Ancak ne yazık ki acı ve de üzücü bir durum.

23 Temmuz 2016 Akşamı Uzungöl´de  karşılaştık Sevgili Ali Rıza Can Hocamız ile.Ve de hafızam ister istemez beni bundan tam 37 sene öncesine taşıdı.Ve de bu günkü yazıda sizlerle 37 senelik bir yolculuğa çıkmak istedim.

Yıl 1979.Uzungöl Ortaokuluna başladım o yıl.Okul Müdürümüz Çaykara´lı Hemşerimiz Sevgili Ali Rıza Can Hocamız.Ama o bizimle bir okul Müdürü gibi değil her zaman hayatın her aşamasında bir dost,bir arkadaş ve de bir can yoldaşı olmaya çalıştı.

An geldi elimizden tuttu.Bizleri Gölbaşı´ya getirdi.Sınıflar arası ya da öğretmenler ile öğrenciler arası futbol maçı oynatarak bizlerin sosyalleşmesini sağlamaya çalıştı.

An geldi 1980´li yılların o sınırlı imkanları ile bizlerin Kültürel Aktivitelere katılımımızı ve de sosyal yönden gelişmemizi sağlamamız amacı ile Tiyatro etkinliği hazırladı bizimle birlikte Sevgili Ali Rıza Can?Yetenekli öğrencileri keşfedip onların bu yeteneklerini ortaya çıkarmaya çalıştı öğretmenimiz.

Hayatımın en heyecanlı sahne performansını onunla yaşadım.Piyeste Bana verdiği  SİYAHLI ADAM rolünü nasıl oynadığımı elbette ki ben anımsamıyorum o günün heyecanından.Ama Berber Mustafa Soylu Abimizin ikinci  kattaki kahvesinde oynadığımız o piyesi ve de gerçekleştirdiğimiz o geceyi ömrüm boyunca bir an bile olsun aklımdan hiç çıkarmadım.

Sonrasında sözüm ona büyüdük. Sayısını aklımda tutmam mümkün değil ama Belki yüzlerce belki de binlerce program ya da düğün yaptım.Ama açık yüreklilik ile ifade edeyim hiçbir program bana o berberin kahvesinde yaptığım programın lezzetini asla vermedi.Ve de sebebini hala bulabilmiş değilim.Hayatta program yaparken hiç kimsenin karşısında heyecanlanmam ama karşımda Ali Rıza Can Hocam olduğunda nedense elim ayağım birbirine dolaşır.Sebebini çok düşündüm ve de tek bir cevap bulabildim.Bunun sebebi SAYGI olsa gerek...

Piknik Organizasyonunu da biz Sevgili Ali Rıza Can Hocamız ile tanıdık.Çünkü Ali Rıza Hocamın Eğitimin sadece Okul olmadığını hayatın  her aşamasının Eğitim olduğunu ve de okulun en önemli görevlerinden birisinin de öğrenciyi hayata hazırlamak olduğunu çok iyi biliyor ve de bunu mükemmel bir şekilde yaşama uyguluyordu.Bizler Sevgili Ali Rıza Can Hocamızın bu mücadelesini elbette ki öğretmen olduktan sonra öğrenmiş olduk.

Piknik dedim de?Piknik demişken bizlere eğitim verme uğruna Ali Rıza Can Hocamızın yaşadığı en büyük acılarından birinden söz etmeden geçemeyeceğim.Sanırım 1980 yılıydı.Ali Rıza Öğretmenimiz bizleri Haros Komlarına geziye götürmüştü.Mevsim İlkbahardı.Nasıl olduğunu hiç birimiz anlayamamıştık.Ali Rıza Öğretmenimizin oğlu dereye düşmüş ve suyun akıntısına kapılıp bir anda gözlerden kaybolmuştu.Yüzlerce metre aşağıdan çıkarabilmişlerdi Ali Rıza Öğretmenimiz çocuğunu.Ama ne yazık ki ömrümüzün ilk acısını Ali Rıza Öğretmenimiz ile birlikte yaşıyorduk.Çünkü Öğretmenimizin çocuğu boğulmuştu.Bu gün bile Haros Komlarına her gidişimde yaşadığımız o an gözlerimin önüne gelir ve de gözlerim dolar Sevgili Çaykara Gündem Dostları?Sevgili Ali Rıza Öğretmenimiz Bizlere iyi bir eğitim verebilmek uğruna hayatta en sevdiği varlığını oğlunu kaybetmişti Uzungöl´de.

Ama Öğretmenimizin o gülen yüzü hiçbir zaman solmadı.Ali Rıza Öğretmenimiz mükemmel bir Eğitimci olarak Uzungöl´e hizmet vermeye devam etti.Sosyal yönü çok kuvvetli olan Ali Rıza Öğretmenimizin Uzungöl´de tanımadığı insan yoktur dersek hiç de abatmamış oluruz.Bu gün bile Uzungöl´e bizleri ziyaret etmeye geldiğinde herkesi tek tek sorar.

Ve de bir gün geldi ki Uzungöldeki misyonunu tamamladı Ali Rıza Öğretmenimiz.Samsun´a tain yaptırdı.Ve de orada emekliye ayrılarak büyük bir onurla taşıdığı Öğretmenlik Mesleğine son noktayı koydu.Ancak Sosyal aktivitelerin hiç birisinden geride kalmadı Sevgili Öğretmenimiz.Samsunda da hem yaşadığı yer ile ilgili hem de Çaykara İlçemiz ile ilgili her türlü etkinliğe hem öncülük yapmaya çalıştı.Hem de içerisinde aktif olarak yer alma gayreti içerisinde oldu.

Birkaç yıl öncesinde hayatın acımasız yükü bir kere daha bindi Ali Rıza Öğretmenimizin sırtına.Okul Arkadaşımız  Öğretmenimizin kızı Sevgili Hülya kansere karşı verdiği amansız mücadeleyi kaybediyor ve de hem Ali Rıza Öğretmenimizi hem de arkadaşları olarak bizleri göz yaşlarına boğuyordu.

Ama Bizim Öğretmenimiz çok güçlü bir insandı.Onu da aştı.Ve de gülen yüzünden asla bir şey kaybetmedi.

2 gün önce beni aradı Öğretmenimiz.Hilmi dedi yarın Uzungöl´e geliyorum.Müsaitsen görüşmek isterim.Çok sevindim.Gördüğüm her arkadaşıma müjde vermek istedim.Ama Öğretmenimiz benden önce davranmış.Kimi görsem haberim var Ali Rıza Hocam beni de aradı dedi.Meğer öğretmenimiz tüm öğrencilerini tek tek aramış?

Evet  zaman zaman Çaykara Gündem Gazetemizde Çaykara İlçemiz ile ilgili örnek ve güzel haberleri,Kültürel Değer taşıyan haberleri siz Sevgili Dostlarımız ile paylaşmaya çalışıyorum.Ve de bu gün belki de çok daha önceden yazmam gereken  oldukça gecikmiş bir yazı ile sizlerle birlikte olmaya çalıştık.Ali Rıza Öğretmenimiz Hoş Görülüdür.Bu gecikmiş yazıya da o muhteşem gülüşü ile gülüp geçecektir ama ben yine de Sevgili Öğretmenimizden bu gecikmiş yazı için özür dileyerek tamamlayayım bu yazımı?