Çaykara'nın Mahallelerini Tanıyalım-14-Turizm Merkezi Uzungöl

Çaykara İlçemizin Mahallelerini sizlere tanıtmaya devam ediyoruz.Bu Yazımızda İlçemizin Turizm Merkezi Uzungöl Mahallemizi genel özellikleri ile sizlere tanıtmaya çalışacağız.

GÜNCEL 26.03.2024 10:58:00 1
Çaykara

Çaykara İlçemizin Mahallelerini sizlere tanıtmaya devam ediyoruz.Bu Yazımızda İlçemizin Turizm Merkezi Uzungöl  Mahallemizi genel özellikleri ile sizlere tanıtmaya çalışacağız.

A.  MAHALLENİN   TARİHÇESİ VE  ÖZELLİKLERİ :.

COĞRAFYA

Uzungöl(Şerah) Çaykara İlçe Merkezine 19 KM mesafede yer almaktadır.Coğrafi Konum olarak Koordinatı 40,620 kuzey enlemi ile 40.290 doğu boylamı arasındadır.

Ortalama yükselti 1119 metredir.

Türkiye’nin yağmur ormanlarının bulunduğu Soğanlı ve Kaçkar sıradağlarının birleşim yerinde bulunmaktadır.

Bu bölge aynı zamanda  yer kürenin ılıman bölgesinde bulunan en yaşlı ormanlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Demirkapı ve Soğanlı Dağlarında tespit edilmiş 60’tan fazla endemik bitki türü bulunmaktadır.

Uzungöl,Yabani hayvan hayatı bakımından da zengin bir çevre içerir.Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesinde toplam 59 adet memeli hayvan ve 250 adet kuş türü tespit edilmiştir.Memeli hayvanlardan bozayı,karaca,kurt,çakal,tilki,yban domuzporsuk,Sancar,yaban dağ keçisi(Korçil) vb hayvanlar bulunmaktadır.

Özel Çevre Koruma Bölesinin bitkisel,biyolojik çeşitliğiliğinin saptanması amacına yönelik bölgede yapılan çalışmalarda alanın flora ve vejetasyonu belirlenmiş olup,alanda 125 alt tür,68 varyete olmak üzere 311 cinse ait toplam 658 adet bitki taksonu tespit edilmiştir.

Uzungöl Bölgesinde ikisi kuyruklu kurbağa olmak üzere toplam 8 farklı amfibi türünün yaşadığı saptanmıştır.

Uzungöl,Doğal SİT Alanı,Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Tabiat Parkı gibi Koruma Statülerine sahiptir.

Uzungöl,Karadeniz Bölgesi ve Ülkemizin en önemli doğal güzelliklerine sahip bir Turizm bölgesidir ve Uluslar arası Turizm alanında Ülkemizi gururla temsil etmektedir.

TARİHÇE

Şerah isminin Roma kaynaklarına göre “Saraho” kelimesinden türemiş olması muhtemeldir.Sarahorlar(Hizmetliler) ihtiyaç halinde çağrılan kişilerdir.

Ordunun mühimmat çadırlarının kurulmasında,harp sırasında,levazimde,nakil işlerinde yol inşaatında ve savaş sırasında yıkılan yerlerin yapımında görev alırlar.
Uzungöl Mahallesinin Kuruluşunun 1600’lı yıllara dayandığı tahmin edilmektedir.1640 Osmanlı Salnamelerine bakıldığı zaman eski ismi Şerah olan Uzungöl’de yerleşim olmadığını,ancak hayvan sayısının mevcut olduğunu görmekteyiz.

1680 Osmanlı Salnamelerinde ise 12 hane ve 60 Nüfusun Uzungöl’de bulunduğunu görmekteyiz.Bu verilere göre Uzungöl’e yerleşim tarihinin 1640 ile 1680 yılları arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Şerah Köyü 1925 yılına kadar Of kazasına bağlı bir köy konumunda iken 1925 yıklında Çaykara’nın Nahiye Statüsüne kavuşması sebebi ile İdari olarak Çaykara’ya bağlanmıştır.

1834 Osmanlı Salnamelerinde Köyün ismi Şerah,1915 Yılında isimlerin Türkçe’ye çevrilmesi ile Gölcük,1960 yılında ise Uzungöl ismini almıştır.

Uzungöl Dünya Turizm Merkezlerinden bir tanesi konumundadır.

Yeşili,ormanı,temiz havası ve doğal tabiat güzellikleri ile ülkemizin en güzel yerleşim yerlerinden bir tanesi olma özelliğine sahiptir.

Dünya Turizm Merkezi Uzungöl’de Serbest Girişimci Dursun Ali İnan tarafından 1974 Yılında Turizm faaliyetine başlanılmıştır.

Turizm Merkezi Uzungöl,1989 Yılında Milli Park,1990 Yılında Turizm Merkezi,1998 Yılında ise Özel Çevre Koruma Alanı(ÖÇK) ilan edilmiştir.

Günümüzde Trabzon Turizminin en önemli merkezlerinden bir tanesi olan Uzungöl her yıl yaklaşık 5 milyon turistin ziyaret ettiği binlerce tesisi ve yaklaşık 25 000 yatak kapasitesi olan dev bir Turizm Merkezi konumundadır.

EĞİTİM

Trabzon Vilayeti Salnamelerine bakıldığında 1914 Yılında Saraho Medresesi 51 öğrenci,Şerah Medresesi ise 37 öğrenci ile devam eder.

MEHMET ŞÜKRÜ ÖZEN

Öğretmen Şakir Efendi (Mehmet Şükrü Bey) 1874 yılında o zamanki adı ile (Şerah´ta) Uzungöl´de dünyaya geldi.

Şakir Efendi küçük yaşta annesini kaybeder ve üvey anne elinde eziyet görür. Durumu gören ve akrabaları olan ALİBEYOĞULLARI onu himayelerine alarak Trabzon´da marangoz olan Polat Amcasına teslim ederler.

Amcası Polat bu çocuğu okutmak ister ve 7(yedi) yaşında iken yatılı olarak RÜŞTİYE mektebine kaydını yaptırır. Bu okulu başarı ile bitirdikten sonra İDADİ´ye (Lise) başlar. Artık burada bütün gücünü okumaya vererek PEKİYİ derece ile mezun olur. Onun gerek Rüştiye ve gerekse İdadi´yi üstün başarı ile bitirmesi okul yönetiminin ilgisini çekmiş olacak ki onu mezun olduğu İdadi´de Matematik Derslerini vermek üzere Öğretim Görevlisi olarak öğretmenliğe başlatırlar.

Bu Kutsal göreve başlarken üç önemli şey aklından asla çıkmaz. Bunlardan birincisi kendisine teslim edilen öğrencileri en iyi şekilde yetiştirmek, ikincisi çocukluğunun çilekeş yaşantısını gelecek nesillerin yaşamaması için çalışmalarına ona göre yön vermek. Üçüncüsü de kendisinin Büyük Bir İdeal olarak Benliğinde taşıdığı CEHALET ve MUHTAÇLIKLA savaşmaktı. Bunda da büyük başarılara ulaştı. Mehmet Şükrü Bey İdadi´de öğretmen iken rahatsızlanır ve romatizmaları artar. Heyet raporu ile Gümüşhane Merkezde çalışmasının sağlığı açısından daha uygun olacağı beyanı ile Gümüşhane´de aynı görevle görevlendirilir.

Gümüşhane´deki görevinden sonra kendi isteği ile Trabzon´a bağlı Yorma daha sonra da Sürmene, Of peşinden Çaykara Maraşlı(Paçan) Köyü son olarak kendi isteği ile doğduğu yer olan Şerah (Uzungöl)ta 1930 yılında göreve başlar. Bu yaşam öyküsünün belki de en ilginç yanı Of Kazasından ilk defa bir öğretmenin çıkması ve Yeni Yazının Kabulü(1928) ile birlikte ETKİN AYDINLANMA çalışmalarına hız vermiş olmasıdır.

Uzungölde Okul bulunmadığı için Öğretime bir medresede başlar(1930-1933) Bundan sonra 1933 yılında köylüler ile birlikte el ele vererek 18 ay içerisinde Modern sayılabilecek bir okulu bitirerek Öğretime açar.(1933) Son yıllarını kendi ve Çevre Köylerden gelen öğrencilere adadığı gibi, Osmanlıdan sonra kurulan Türkiye Cumhuriyetinin tüm niteliklerini onlara aşıladığı gibi yetişkinlere de GECE HALK DERSHANELERİ açarak okuma yazmanın gerekliliği yanında hayat içinde de gerekli olan Yaşam Kültürünü vermek uğruna büyük çaba sarf eder. Ve nihayetinde 40 yıldan fazla emek verdiği mesleğini 1938 yılında noktalayarak Emekli olur. Vatana ve Büyük Türk Ulusuna birçok seçkin ve nitelikli insan yetiştiren Mehmet Şükrü ÖZEN(Şakir Efendi) Temmuz 1960 Yılında aramızdan ayrılarak ebediyete intikal etmiştir.

CAFER TAYYAR ÖZEN - FATMA ÖZEN

Cafer Tayyar Özen Uzungöl´ün İlk Öğretmeni Mehmet Şükrü Özen´in Oğludur.1928 Yılında Uzungöl´de doğdu.Aynı zamanda Uzungöl´ün İlk Öğretmenlerinden olan Cafer Tayyar Özen Hocamız Uzungöl´ün İlk Kurucu Belediye Başkanı Unvanına da sahiptir.

Cafer Tayyar Özen Hocamız yakalandığı Amansız Hastalıktan kurtulamayarak 01.04.2012 tarihinde aramızdan ayrıldı. Merhum Öğretmenimizi ve eşi Fatma Öğretmenimizi Rahmet ve Minnet ile anarken Cafer Tayyar Özen Öğretmenimizin de kısa bir yaşam hikâyesini paylaşmak isteriz okuyucularımız ile.

1950 ve 1960´lı yılların Uzungöl´üne damgasını vurmuştu Tayyar Öğretmenimiz eşi Fatma Özen ile birlikte.1957 yılında zorunlu olmadığı halde kendi isteği ile doğup büyüdüğü yere yani Uzungöl´e tayin yaptırmıştı Tayyar Hocamız. Eşi de öğretmendi ve amacı eşi ile birlikte Uzungöl insanının güneşi olmaktı, Uzungöl İnsanını değişime taşımaktı. Zor yıllardı o yıllar kuşkusuz. Uzungöl´de elektrik yok,yol yok.Sıkıntı diz boyu. Ama Fatma-Tayyar ÖZEN çifti sabırla ve de azimle gecelerini gündüzlerine katarak Uzungöl insanını Eğitebilmek için çalıştılar. Köy Enstitülerinden kazandıkları bilgi ve becerileri insanlarımıza aktarabilmek için tüm güçleri ile çalıştılar. Okuma yazma Kursları ve Halkımızı Eğitecek çeşitli Kurslar ile Uzungöl´de Aydınlık bir geleceğin temelleri atılmış oldu.

Ama görevini daha tamamlamamıştı Tayyar Öğretmenimiz. Uzungöl 1957´de 1759 sayılı yasa ile Belediye olmaya hak kazanmıştı. Ancak bir türlü altyapısını tamamlayıp Belediye Teşkilatını kuramamıştı. Tayyar Hocam 1963 yılında bu sorunu da çözdü. Gerekli yazışmaları tamamladı. Bir Masa ve bir sandalye ile Uzungöl Belediye Teşkilatını kurdu. Evet yanlış yazmadı. Bir masa, bir sandalye diyorum çünkü o günkü şartlarda başka bir şey yoktu.

Uzungöl´de çalıştığı 5 yıla yakın görev süresi içerisinde Okul Müdürlüğü, Nahiye Müdürlüğü ve de Belediye Başkanlığı görevlerini bir arada yürüten Tayyar Hocamız o günleri bir röportajda bize şu şekilde anlatır. Öncelikle ulaşımı sağlayacak ve de halkımızın ihtiyaçlarını giderecek bir yola ihtiyacımız vardı. Bu yolların en önemlisi de Uzungöl´ün Bayburt´a bağlanmasını gerektiren yoldu. Bu yolun Mutlaka yapılması gerekiyordu. Çünkü yöre halkımız ihtiyaçlarını yayla, Bayburt ve mezralardan temin ediyordu.

Uzun bir uğraş, sıkıntı ve teknik imkânsızlıklara rağmen yöre halkının da onayını alarak İMECE yöntemi ile 25 KM´lik Kamyon yolunu nüfusa bölerek 4 yılda tamamladık.

Eşi Fatma Özen´i anlatmasını istedik Tayyar Hocamızdan. İşte Kendi cümleleri ile Fatma Özen Hocamız: Eşim Fatma ÖZEN öğretmenliğinin yanında Köy Enstitülerinden aldığı Eğitim ve Öğretim becerileri ile halkla ilişkilerden öğrenci devamlılığına, iğne yapmak, nakış dikmek, yara pansumanı, çocuk ve anne sağlığı ile buna benzer çok yönlü çalışmalar ile halkımızın ufkunu açarak çok büyük gayretler sarf etmiş ve de Uzungöl´e çok önemli hizmetler sunmuştur.

2005 Yılında Çıkardığımız UZUNGÖL Dergimize Tayyar Hocamızı Konuk etmiştik. Bizlere o yılları anlatmasını rica etmiştik. Sıkıntı dolu yıllardı demişti. Çok çileler çektik, çok zorluklar ile karşılaştık ama Uzungöl´ün bu gün geldiği yer itibarı ile çok mutluyum. Demek ki güzel şeyler yapmışız. Uzungöl bu gün o yıllarda yaptığımız güzel şeylerin meyvesini topluyor demişti.

Sonrasında Büyük sıkıntılar çekerek bizler Uzungöl Dergisini çıkarmıştık. Dergiyi çıkarırken doğrusunu söylemek gerekirse Sevgili Fehmi AYGÜN Abimiz ile birlikte ekonomik anlamda Dergiyi çıkarabilmek için çok sıkıntılar çekmiştik. Sevgili Fehmi Abi sağ olsun Derginin Ekonomik yükünün bir bölümünü çekmiş bir bölümünü de insanlardan yardım toplamıştık. İşte o Ekonomik Anlamda sıkıntılı günlerimizin birinde Tayyar Hocam beni yanına çağırmıştı. Uzungöl Dergisi ile ilgili tek teşekkürü Tayyar Hocamdan almıştım. Eline sağlık çok güzel olmuş. Bu Dergiyi yaşatın. Bu Dergi Uzungöl Kültürü için çok önemli demiş ve cebinden çıkardığı 100 Doları bana uzatmıştı.

Hocam dedim. Olur mu öyle şey. Biz sizden nasıl para alırız. Gülüyordu Tayyar Hocam. Ben bilirim dedi. Bu İşler zordur. Sen şu parayı al. Borçlarınızı ödemeye katkı sağlar demişti. İnanın o an gözlerim dolmuştu. Uzungöl´de önüne gelen bizi eleştirmiş, Tayyar Hocam ile takdir etmiş ve de destek vermişti.

Hayatı hep zorluklar ve acılar ile geçti Tayyar Öğretmenimizin. Önce 1997 yılında Eşi, Hayat Arkadaşı, Dava Arkadaşı, hayattaki en büyük dert ortağı Fatma ÖZEN´i kaybetmişti. Seneler 2007´yi gösterdiğinde bu defa Biricik Oğlu Öğretmen Abimiz Orhan ÖZEN´i kaybetmişti. Ve de son olarak 2010 yılında Kardeşi Öğretmen Abimiz Ş.Şükrü ÖZEN´i kaybetmenin acısını yaşamıştı. Ama acılar yıkmamıştı Tayyar Öğretmenimizi hayatı dimdik ve de cesur yaşamıştı.

Uzungöl’de ilkokul 1935 yılında Milli Eğitim Bakanlığına ait Halk Mektebi ile açılır.

Şehit Mehmet Aygün İlkokulu 1966 Yılında,Şehit İhzsan Mutlu İlkokulu ise 1968 yılında açılmıştır.

ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Mehmet Şükrü ÖZEN

1930

1938

Ahmet Mızrap ŞENTÜRK

25.10.1948

 

Türkan YAZICI

10.10.1952

24.10.1952

Yaşar KİBAR

28.10.1952

 

Salih Zeki DEMİRCİ

15.11.1954

20.05.1955

Raif YÜCESAN

28.10.1955

03.11.1959

Metin AKSU

28.09.1961

26.09.1962

Sait Kamil DUMAN

2508.1963

16.11.1963

Nihat Naci TAŞKIN

22.10.1963

01.09.1965

Baki KARADENİZ

04.01.1964

 

Mustafa KOÇOĞLU

30.09.1964

11.09.1969

Mehmet GÜLER

26.10.1964

11.09.1969

Mustafa YILDIZ

20.09.1965

18.08.1968

Celal YILMAZ

30.09.1965

 

Mehmet ÖZTAŞ

20.10.1965

22.10.1966

Mehmet FINDIKOĞLU

28.11.1965

23.05.1966

Ersin Muhammet YILDOĞAN

0205.19866

03.09.1999

Fevzi YILMAZ

15.08.1966

31.08.1969

Mehmet YAZICI

30.09.1966

06.08.1968

Mustafa KOTBAŞ

28.10.1966

15.05.1968

Lütfiye KOTBAŞ

22.08.1967

06.08.1968

Seli BİRİC

23.11.1967

31.07.1968

Ahmet HACIAHMETOĞLU

17.08.1968

18.02.1976

Ali İhsan ŞENGÜL

30.08.19658

22.09.1970

Fikri POLAT

30.09.1968

03.09.1970

Yaşar ÖZGÜR

14.10.1968

03.09.1970

Kadriye EN

31.07.1968

27.09.1968

Melike ŞAHİNLER

31.07.1969

12.09.1969

Mustafa ŞAHİN

22.09.1969

26.10.1970

Ahmet MERDAĞ

25.09.1969

19.08.1970

Meliha KANSIZ

30.09.1969

31.08.1970

Meliha ÇAKAR

30.09.1969

31.081970

Mehmet KARAL

07.09.1970

18.09.1972

Hanife TÜRKER

10.09.1972

24.10.1977

Erdoğan KESKİN

17.10.1973

05.07.1996

Salih KOCAMAN

05.11.1973

05.07.19996

Meral ŞAHİN

30.07.1975

03.10.1990

Cevat ŞAHİN

26.01.1976

03.10.1990

Hamit ÇELEBİ

1809.1978

12.09.1978

Ali GÜRSOY

29.09.1981

04.10.1982

Rasim EFENDİOĞLU

23.11.1983

08.01.1988

Hasan ERDÖL

23.09.1985

01.09.1987

Suat ŞAHİN

28.10.1985

25.09.1987

Fatma ALTINSOY

20.11.1985

23.02.1994

Recep ALTINSOY

20.11.1985

23.02.1994

Erol BAYRAM

17.06.1986

29.11.1988

Osman SAYAR

02.10.1998

16.11.2001

Ergün AYDAR

04.11.1988

24.09.1992

Şengül AYDAR

04.11.1988

24.09.1992

Abdülkadir KAYA

06.10.1989

30.07.2014

Fazlı AYIK

18.10.1990

16.10.1991

Şükrü UZUNCA

26.01.1991

15.11.1994

Hilmi KANIK

15.09.2000

01.08.2016

Murat BEKTAŞ

23.02.1994

03.10.2000

Azmi ÇİLİNGİROĞLU

21.09.1994

18.08.1996

Sinan BOZKURT

11.11.1994

17.11.1997

Vahap ÖZEN

25.08.2005

30.07.2016

Ayşe KAYA

28.09.1995

16.09.1995

Abdullah TİLKİCİOĞLU

07.10.1996

14.01.1998

Hanefi ÇATAL

10.11.1997

27.10.2000

Samet TÜRK

22.11.1997

08.07.2005

Necla BEKTAŞ

24.09.1998

04.11.1999

Osman SAYAR

02.10.1998

1611.2001

Mustafa ÇELİK

08.10.1998

16.08.1999

Fatma AKBAŞ(ÖZKAN)

16.11.1998

22.08.2011

Neşe ÖDÜNÇ

10.12.1998

02.07.2004

Mustafa ZEREN

15.12.1999

30.07.2014

İlker MUMCU

29.09.2000

07.10.2004

Selcen KARADUMAN

12.12.2000

14.11.2002

Turgay İŞLEK

11.09.2001

29.06.2004

Atike VAROL

26.09.2001

26.02.2004

Recep KARADUMAN

28.06.2002

19.09.2002

Meryem SEMİZ

30.10.2002

22.06.2007

Murat SEMİZ

16.12.2002

22.06.2007

Gurbet DÜNDAR

15.07.2004

26.10.2004

Gülşa KIR

01.07.2005

22.06.2007

Özlem ÖNAL

05.09.2005

22.06.007

Papatya TUNÇ

16.02.2006

 

Fatih KUVVETLİ

11.12.2006

 

Kemal CANPOLAT

27.08.2007

06.08.2010

Albülkadir EYÜPOĞLU

30.09.2007

06.08.2009

Sedat BURAN

27.06.2008

08.08.2010

Sabahattin KILIÇBAY

19.06.2009

15.07.2010

Alper YÖRÜKOĞLU

25.06.2009

 

Anıl TAKIMCI

26.02.2010

21.09.2012

Berna AYDIN

0808.2010

30.12.2010

Fatma Özgen ÇIRAK

15.06.2011

 

Derya ÖZKILIÇ

05.09.2011

 

Burhan ALEMDAĞ

29.11.2012

 

Behice DEMİR

14.09.2012

 

Tahir ÖZKURT

 

 

          UZUNGÖL ORTAOKULU

ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Mehmet Şükrü ÖZEN

1930

1938

Veli TAŞKIN

30.09.1968

30.09.1970

Ahmet Cevat ALBAYRAK

31.07.1970

15.11.1971

Cahit ÇELEBİ

15.11.1979

30.07.2016

Soner ÇAKMAK

13.10.1980

16.04.1985

Cafer ÖZEKEN

29.01.1981

31.03.1986

Mehmet ÖZCAN

18.10.1985

15.11.1986

Hüseyin AKYÜZ

15.04.1986

16.01.1990

Hüseyin ALTUNCU

31.08.1986

25.09.1995

Hüseyin BORAN

11.12.1986

20.10.1989

Emine ÇELİK

13.10.1987

15.09.1989

Bekir ALTINZENCİR

04.01.1993

03.1.1995

Murat ÇOLAK

26.03.1994

19.07.1997

Nihat Aygün IŞIKLAR

16.06.1995

26.11.1997

İsmet TÜRK

 

 

Tahir ÖZKURT

 

 

Alper YÖRÜKOĞLU

25.06.2009

13.08.2012

Arife ŞEN

11.09.2012

30.08.2015

Fatma OKUR

12.09.2012

29.08.2013

Sevgi DELLALOĞLU

12.09.2012

 

UZUNGÖL ŞEHİT İHSAN MUTLU İLKÖĞRETİM OKULU

ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Hilmi KANIK

10.10.1991

30.09.2000

Mehmet Önder KÖKEN

29.09.1995

18.08.2001

İsmail  Hakkı TEKDEMİRKOPARAN

22.04.1996

05.03.1998

İzzet GÖNAN

05.10.2000

23.09.2002

Süleyman SELÇUK

30.10.2000

01.09.2003

Ayfer ÖZSALİH

09.09.2003

10.06.2005

Melda ERCELEP

20.10.2008

09.07.2010

UZUNGÖL ŞEHİT  MEHMET AYGÜN  İLKÖĞRETİM OKULU

ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Fatih TOPRAK

02.10.1996

29.11.1999

Osman SARIHAN

29.09.2000

21.06.2004

Recep KARADUMAN

16.09.2001

28.06.2006

İzzet GÖNAN

23.09.2002

05.02.2010

UZUNGÖL  ÇAMLIK İLKÖĞRETİM OKULU

ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Erol BAYRAM

15.08.1966

31.08.1969

Zarif KAYA

21.09.1966

17.11.1976

Güngör ÖZKAN

31.07.1968

27.09.1968

Nurettin SULA

31.07.1968

29.11.1968

Hüseyin BAYAÇ

30.11.1968

20.10.1969

Hanife TÜRKER

15.09.1969

01.07.1970

Kemal TUNCER

31.08.1970

19.09.1971

Hamit ÇELEBİ

23.10.1971

15.09.1978

Cevat ŞAHİN

10.10.1975

26.01.1976

Halit KARACA

07.10.1985

23.12.1988

Ali ÖZTEKİN

21.12.1990

03.03.1993

UZUNGÖL ALÇAKKÖPRÜ   İLKÖĞRETİM OKULU

ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Adem ÇİĞİL

22.02.1994

16.04.2001

Ertan SAYGI

11.09.1999

10.09.2000

UZUNGÖL ELMALI   İLKÖĞRETİM OKULU

ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Salim BİRİNCİ

13.11.1968

03.05.1969

Mustafa ERDOĞAN

22.09.1986

18.10.1989

Muhittin ERKILIÇ

25.09.1987

18.10.1990

Hilmi KANIK

10.10.1991

30.09.2000

İLİM ADAMLARI

Muhammet Gagoşim Efendi Uzungöl’ün yetiştirmiş olduğu en önemli İlim Adamlarından bir tanesidir.2004 Yılında Uzungöl Dergisi için çalışırken Muhammet Gagoşim Efendi ile ilgili bilgilere ihtiyacımız olmuş ve Bursa Ulucami Emekli  Vaazlarından Salih Zeki Acar(DEGO) hocamıza ulaşmıştı.Merhum Salih Zeki Acar Hocamız bu yazıyı kendi el yazısı ile yazarak bizlere göndermişti.

Bu anlamda Merhum Salih Hocamızı rahmet ve minnet ile anıyor ve yhazısını satırına dahi dokunmadan sizlerle paylaşıyoruz.

18.Yüzyılın sonlarında vefat eden Hacı Gagoşim Muhammet Efendi son tahsilini ,Araklı’nın Os Köyünde doğup Bayburt’ta ölen Hacı Hasan Efendi?den tamamlayarak Uzungöl’e(Şerah) dönmüştür.Gagoşim Efendi icazet alıp ayrılırken Os’lu Hoca ağlamış ve demiş ki:

MUHAMMET EFENDİ İLMİ KARADENİZ’E GÖTÜRDÜ.ONUN İÇİN AĞLIYORUM?

Kısaca bu açıklamayı yaptıktan sonra hala çözülemeyen fetvalar şunlardır.

1-  Bir yatakta doğum yapan iki kadın, bir erkek bir kız dünyaya getirdiler.Doğum anında yanlarında ebe gibi kimseler bulunmadığından, kadınlar doğan çocuklardan hangisinin kimin çocuğu olduğu konusunda ihtilafa düştüler.Konu Fetva olarak Hacı Gagoşim Efendi’den soruldu.Hoca Efendi şöyle fetva verdi: 

Doğum yapan iki kadın, hacimleri aynı olan iki kaba, ayrı ayrı sütlerini sağsınlar ve bu kapları hassas bir terazi ile tartsınlar.Sütü ağır gelen kadın erkek çocuğun anasıdır.Çünkü erkek sütü kız sütünden daha ağırdır dedi.

2-Osmanlı Devlet Rüesasından bir zatın ikinci evliliğinden bir çocuğu doğuyor.

Ve baba ölüyor.Ölen şahsın evvelki hanımından olan çocukları,ikinci evliliğinden doğan çocuğa babalarının malından miras vermiyorlar ve diyorlar ki:

Sen bizim kardeşimiz değilsin.Çünkü bizim babamız sen doğduğunda çok ihtiyardı.Bunun üzerine ikinci evlilikten doğan  çocuk, diğerleri ile kardeş olduğunu ispatlamak için zamanın Alimlerine müracaat eder.Çünkü o zamanda bu günkü gibi teknik ve imkanlar mevcut değildir.Neticede kendisini Gagoşim Efendi’ye gönderirler. Durumu dinleyen Hoca Efendi kendisine şu fetvayı verir.Git babanın kabrini aç ve kemiğinin üzerine parmağından kan akıt.Eğer parmağından akan kan babanın kemiğinin içine sızarsa sen o babanın çocuğusun.Yok eğer sızmazsa sen o babanın çocuğu değilsin.

3-Sadrazam damatlarından birisi eşini üç talakla boşuyor ve sonradan pişman oluyor.

Tüm Osmanlı alimlerini dolaşıp çare arıyor.Ancak hepsi olumsuz cevap veriyor.Gagoşim Efendi ise Arapça yazılmış MEŞİHAT fetvasını yanlış buluyor.Fetvadaki bir vav harfinin HALİYE yani HAL olarak okunmayıp ATIFE yani BAĞLAÇ olarak okunmasında MEŞİHAT Makamı yanlış yaptı diyerek fetvayı bozdu.Bunu Haber alan Osmanlı Meşihatı Gagoşim Efendi’yi İstanbul’a suçlu olarak çağırdılar.Şerahlılar Hoca Efendi’yi İstanbul’da idam edecekler diyorlardı.Yüksek Din Kurulu Hoca Efendi’yi sorguya çekerek  Sen ne cüretle meşihatin fetvasını bozarsın dediler.Hoca Efendi şöyle cevap verdi. 

Fetvayı ben bozmadım.Fıkıh kitapları bozmuş.Falanca kitabı getirin dedi.Kitabı getirip okudular.İbaredeki hal VAV ını bağlaç VAV ı şeklinde okudukları için yanlış mana verdikleri anlaşıldı.

Osmanlı Yüksek Din Kurulu Hoca Efendi’ye Yüksek Alim Kıyafeti vererek Taltif ettiler ve Yüksek Din Kurulunda kalmasını teklif ettiler.Kabul etmedi ve Şeraha dönerek ders okutmaya devam etti.Çevreyi aydınlatacak alimler yetiştirdi.Yüksek Talebelerinden olan Hacı Zilik Muhammet Efendi Trabzon havalisinde talebe yetiştiren talebelerindendir.Allah Rahmet Eylesin.Amin

Öteden beri Şerah’ta Yüksek derecede din alimleri yetişti.Mesela Trabzon Müftülüğü, Gümüşhane Müftülüğü yapan Yüksek derecede din alimlerimiz olduğu bilinen bir gerçektir.Üzülerek söylemem gerekir ki böyle ufku geniş alimlerimiz yok denecek kadar azaldı veya halkımız tarafından değerlendirilmeye tabi tutulmadı.En büyük eksiğimiz mevcut değerlerimize iltifat göstermememizdir.Çünkü değerli hizmetler iltifata tabidir.


            Uzungöl,Şerah,gönülde ferah

            Tabii güzel etti yaradan Allah

            Tanıt beldemizi,olmasın günah

            Tanıma,tanıtma dinin emridir.

                        Ufku Geniş kültürlü çıksın meydana

                        Rahmet olsun deriz,doğuran ana

                        Kültürlü insan değer bir cana

                        Alimler çoğalsa cehalet erir

            Bilgili insanlar çıksın ileri

            Cahil insanların var mı değeri

            Öne geçmesin cahil serseri

            Cahillik topluma ne fayda verir

                        MEGO’lar geçti sosyal hayatta

                        Duman Oğlu geldi peşinden hatta.

                        Namu Şöhret yaptılar çevrede Of?ta

                        Böylesi tarih yapar,kendi nam verir

            Çalış bölgeye,şöhrete değil

            Kibir rüşvete,eyleme değil.

            Kibrin öncüsü ilk Ebu Cehil

            Doğru çalışan değer gösterir

                       Beldeler halkı ile değer kazanır

                       Yüksek şahsiyetler meydanı alır

                       Şahsiyetsiz kişiden millet usanır

                       Halkın içine velvele verir

            

   Salih gel uzatma kısa kes sözü

            Katkı yap beldene yücelsin özü

            Kötü davranan görmez gün yüzü

            Yüksek şahsiyete tarih şan verir.

 

B-BELEDİYE BAŞKANLARI

1957 Tarihinde 1739 Sayılı yasa ile Belediye olmaya hak kazanan Uzungöl’de Belediye teşkilatı 1962 yılında dönemin Okul Müdürü Cafer Tayyar ÖZEN tarafından gerçekleştirilmiş ve Cafer Tayyar ÖZEN Kurucu ilk Belediye Başkanı olmuştur.

Uzungöl’ün Belediye Başkanları sırası ile şu şekildedir.

1-Cafer Tayyar ÖZEN-1962-1963

2-Mustafa ÖZEN-1963-1973

3-Salih KOCAMAN-1973-1980

4-Mehmet Şahin-1980-1984

5-Mehmet ZEREN-1984-1989

6-Mustafa ÖZEN-1989-1994

7-Mustafa KANIK-19994-1999

8-Kadir İNAN-1999-2004

9-Mehmet Nuri ALİBEYOĞLU-2004-2009

10-Abdullah AYGÜN-2009-2014

NOT:Trabzon İlinin Büyükşehir Belediyesi olması sebebi ile 2014 yılında diğer Belde Belediyeleri ile birlikte Uzungöl Belediyesi de kapatılmış ve Çaykara Belediyesine bağlı bir mahalle konumuna gelmiştir.

C.  OKULA ÖZEL  BİR  AD VERİLMİŞSE  VERİLİŞ  AMACI :.

Uzun seneler ayrı binalar halinde Uzungöl İlkokulu ve Uzungöl Ortaokulu olarak hizmet veren Uzungöl’deki okulumuz 1997 yılında Uzungöl İlköğretim Okulu olarak Hizmet vermeye başlamıştır.

2012 Yılından itibaren yine Uzungöl İlkokulu ve Uzungöl Ortaokulu olarak hizmet vermeye başlayan okulumuz 2016 yılında ise 1979 Yılında Adana İlinde nöbet tuttuğu esnada gerçekleştirilen saldırı sonucunda Şehit edilen askerimizin ismi verilerek Şehit Mehmet Aygün İlkokulu-Ortaokulu olarak Eğitim Camiamıza hizmet vermeye devam etmektedir.

D-MAHALLELER

Uzungöl’ün 7 ayrı mahallesi bulunmaktadır.

1-Gölbaşı Mahallesi

2-Büyükköy Mahallesi

,3-Merkez Hocalı Mahallesi

4-Filak Mahallesi

5-Çamlık Mahallesi

6-Alçakköprü Mahallesi

7-Elmalı Mahallesi

E-MEZİRELER

Uzungöl ve Mahallelerinin 9 tane meziresi bulunmaktadır.

1-Sırandağı Meziresi

2-Hocalı Komları Meziresi

3-Greni Meziresi

4-Gadonalad Meziresi

5-Glazomat Meziresi

6-Filak Komları Meziresi

7-Malbet Komları Meziresi

8-Mus Komları Meziresi

9-Tuzla Meziresi

F-YAYLALAR

Uzungöl ve Mahallelerinde 6 tane yayla bulunmaktadır

1-Karester Yaylası

2-Multat Yaylası

3-Büyük Yayla

4-Şekersu Köyü Yaylası

5-Veli Yaylası

6-Tabanoz Yaylası

G. KÖY  MUHTARI  BİLGİLERİ :

Mahalle Muhtarının  Adı  Soyadı: Mehmet ÖZTÜRK

   Adresi:  Uzungöl Mahallesi Atatürk Caddesi 61940 Çaykara/Trabzon

   Telefonu : 0 532 3930402

H-SOSYAL YAŞAM

Uzungöl Halkının tamamı geçimini Turizmden sağlamaktadırlar.Uzungöl’de Turizm başlamadan önce insanlar geçimlerini tarım ve hayvancılık ile sağlamakta idiler.Erkeklerin çok büyük bir bölümü ise geçimlerini guete giderek inşaatlarda çalışmaktan sağlıyorlardı.

Ancak arazi şartlarının yetersizliği ve Uzungöl’ün çok yüksek olması sebebi ile üretilen tarım ürünleri çoğu zaman ailenin kışlık ihtiyacını dahi karşılayamamakta idi.

Bunun yanı sıra sürekli hayvanlar ile mezire ve yaylaya göç etme zorunluluğu insanların yaşam şekillerini de etkiliyordu.

Bu sebeplerden dolayı Turizm başladıktan sonra insanlar hayvanlarını satarak evlerini pansiyona dönüştürmüş ve Uzungöl’de hayvancılık nerede ise bitme noktasına gelmiştir.

CAMİLER

Filak Mahallesi Camii 1800 Yılında inşa edilmiş olup Bölgenin en eski Tarihi Eseri olma özelliğine sahiptir.Uzungöl Merkezde bulunan Caminin ilk yapılış tarihi 1973 Yılıdır.Camide sonraki senelerde değişik tadilat çalışmaları yapılmıştır.

UZUNGÖL YUKARI ÇAMLIK MAHALLESİ CAMİİİ

İMAM ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Abdullah SEZGİN

20.10.2003

 

UZUNGÖL İNCELİ  MAHALLESİ CAMİİİ

İMAM ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Mustafa İNCE

31.12.1976

17.01.2005

Abdurrahim SEZGİN

15.05.2006

 

UZUNGÖL FİLAK  MAHALLESİ CAMİİİ

İMAM ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Mustafa AKYÜZ

14.06.1989

17.11.1994

Emrullah MUTLU

26.06.1995

07.06.1996

Şükrü KAYA

22.07.1996

22.11.2010

Mahmut OSMANOĞLU

21.01.2011

 

UZUNGÖL ALÇAKKÖPRÜ MAHALLESİ BİRLİK CAMİİİ

İMAM ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Muhammet BAŞKAN

06.01.2006

14.07.2009

Tahsin SADOĞLU

01.10.2009

14.01.2011

Yusuf SAYLIK

08.07.2011

 

UZUNGÖL MERKEZ  CAMİİ

İMAM ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Ahmet AKYÜZ

09.12.1988

22.10.1990

Şaban Lütfü GÜNELŞ

03.12.1991

15.08.1996

İsmail ŞEN

15.04.1997

 

UZUNGÖL BÜYÜKKÖY MAHALLESİ CAMİİ

İMAM ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Salih YAZICI(GULANS)

1935

1940

Şaban KOCAMAN

1940

1945

Salih SEKMEN(SOFEGO)

1945

1955

Ahmet Hulusi YAZICI

1955

1962

Ahmet AKYÜZ

01.04.1962

09.02.1988

Murat MUTLU

04.01.1993

14.10.1994

Ahmet ŞAHİN

20.04.1995

 

UZUNGÖL ALÇAKKÖPRÜ  MAHALLESİ CAMİİ

İMAM ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Eşref SAĞLAM

18.03.1974

16.05.1994

Orhan MUTLU

29.11.1994

26.02.1996

Zekeriya BULUT

10.09.1997

04.01.2001

Yaşar ÖZEN

03.07.2001

02.01.2003

İsmet KARATAY

30.05.2003

 

UZUNGÖL ÇAMLIK MAHALLESİ CAMİİ

İMAM ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Hacı Muhammed SAYIN

20.11.1979

03.03.1986

İsmail AKYÜZ

23.05.1988

12.09.1997

Hasan SARI

08.01.1998

07.01.2002

İsmail AYDIN

01.07.2002

 

UZUNGÖL GÖLBAŞI  MAHALLESİ CAMİ

İMAM ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Ahmet DİNÇER

29.04.1966

27.12.1966

Yaşar SEZGİN

05.01.1967

08.10.1992

Ahmet KADIOĞLU

04.01.1993

2014

Fatih ŞİRİN

2016

 

UZUNGÖL ELMALI  MAHALLESİ CAMİİİ

İMAM ADI SOYADI

GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ

GÖREVDEN AYRILMA TARİHİ

Bekir KAPLAN

25.01.1970

09.06.1982

İsmail ŞEN

25.08.1982

10.11.1987

Yaşar ÖZEN

08.09.1989

08.08.1995

Emrullah MUTLU

07.06.1996

 

UZUNGÖL’DE NELER YAPILABİLİR?

Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli merkezlerinden Uzungöl temiz havası, muhteşem doğası,billur gibi akan ırmakları ve Turizm altyapısı ile cennetten bir köşe adeta.Her sene yerli ve yabancı milyonlarca turistin akınına uğruyor.Uzungöl sadece göl ve çevresi ile değil aynı zamanda zengin Turizm altyapısı ile Ülke Turizmine hizmet vermeye devam ediyor.

İşte bizler bu günkü yazımızda Uzungöl’ün bu zengin altyapısını Turizm Dostları ile paylaşmaya çalışacağız.

KARESTER’DEN UZUNGÖL’E KUŞ BAKIŞI BAKMAK

Karester Yaylası.Uzungöl Merkez’den yaklaşık 16 KM mesafede Uzungöl’ün batı yakasında yer alıyor.Uzungöl Merkez Camiinin yanından devam eden yoldan Glazomat mevkiini takip ederek doğa içinde muhteşem bir yolculuğun ardından ulaşıyorsunuz Karester Yaylası’na

Karester Yaylasında sizleri muhteşem bir doğa karşılıyor.Yemyeşil bir doğa rengarenk çiçekler,birbirinden güzel yayla evleri,büyükbaş hayvanlar ve bulunduğunuz yerden sadece 100 metre yukarıda kar kütleleri.Buz gibi akan soğuk suya elinizi değdirme imkanı yok

Ve Karester Yaylasının en yüksek tepesinden Uzungöl’e kuş bakışı bakıyorsunuz.Uzungöl muhteşem güzelliği ile ayaklarınızın altında

GLAZOMAT’TA ÇAY VE KAHVALTI KEYFİ

Glazomat Mevkii Uzungöl Merkeze sadece 5 KM mesafede.Uzungöl’e kuş bakışı bakmanın en güzel yerlerinden bir tanesi Glazomat Mevkii.Hatıra fotoğrafı çektirmenin en güzel yerlerinden biri

Uzungöl Merkez Camiinden yukarı doğru aracınız ile çıkıyorsunuz.Yol sizi birbirinden güzel çiçekler ve Büyükköy Mahallesinin doğal güzelliği eşliğinde Glazomat Mevkisine taşıyor.

Uzungöl’de kahvaltı yapılacak en güzel mekanlardan bir tanesi Glazomat Mevkii.Yöresel her türlü kahvaltı yapma imkanına sahipsiniz.Eşiniz ile çocuklarınız ile ya da dostlarınız ile tatlı bir sohbet eşliğinde çayınızı ya da kahvenizi yudumlamanın en güzel mekanlarından bir tanesi Glazomat Mevkii.Bölgede yer alan çok sayıda Cafe,Restaurant ve Çay Bahçesi ağız tadınıza hizmet etmeye hazır.

SEYİR TERASI

Çaykara Belediyesi tarafından 2017 Yılında yapılarak Uzungöl Turizminin hizmetine sunulan Seyir Terası Uzungöl’de en fazla ilgi gören alanlardan bir tanesi.Uzungöl Merkezden aracınız ile gidebileceğiniz gibi arzu ederseniz yürüyerek de gidebilirsiniz Seyir Terasına

Uzungöl Merkez Camiinin altından geçerek Okulun bulunduğu yerden gölün klenarından değil de üst yoldan devam ettiğiniz zaman yol sizi Seyir Terasına getirecektir.Ayrıca göl kenarından merdiven ile de Seyir Terasına çıkma şansınız bulunuyor.

Seyir Terasından birbirinden güzel Uzungöl Resimleri çekme imkanınız bulunmaktadır.

ŞELALEYİ ZİYARET EDİN

Seyir Terası dönüşünde Aygün Otel’in içinde yer alan Belediye Başkanı Abdullah Aygün tarafından büyük emek ve çalışmalar ile Uzungöl Turizmine kazandırılan Şelaleyi mutlaka ziyaret edin ve fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin

UZUNGÖL MERKEZ CAMİSİ UZUNGÖL’ÜN SEMBOLÜ

Uzungöl Merkez Camii artık Uzungöl’ün sembolü haline gelmiş bir cami.Uzungöl denilince herkesin aklına ilk gelen yer.Uzungöl Merkezde bulunan Cami’nin önünde fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin

FİLAK MAHALLESİ CAMİSİNİ ZİYARET EDİN

Bölgenin en eski camilerinden olan 1800 Yılında yapılan ve Tarihi Eser niteliği taşıyan Filak Mahallesi Camii mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden bir tanesi.Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2020 yılında Restorasyon çalışması gerçekleştirilen Cami geçmişten günümüze bir sentez olma özelliği taşıyor.

ÜRETEN ELLER’İ ZİYARET ETTİNİZ Mİ?

Uzungöl Elmalı Mahallesinde bulunan Üreten Eller Hediyelik Eşya Üretim Atölyesi bölge turizminin hediyelik eşya ihtiyacını karşılıyor.Bölge kadınımızın el emeği göz nuru olarak ürettikleri yüzlerce hediyelik eşya Uzungöl’de hediyelik eşya dükkanlarının vitrinlerini süslüyor.

Bu muhteşem ürünlerin üretildiği atelyeyi ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.Uzungöl Çaykara Karayolu istikametinin 5. Km’sinde Köseli yol ayrımında ana yoldan ayrılıyorsunuz.Köseli Mahallesini geçtikten sonra kara yolu sizi direk Elmalı Mahallesine ve Üreten Eller atölyesine getiriyor.

GÖL ÇEVRESİNDE HUZUR BULUN

Uzungöl Merkez ve göl çevresi en az bir gününüzü alır.Oteller,Restaurantlar, marketler, Hediyelik Eşya dükkanları,Giyim Mağazaları,Pırlanta ve Çocuk Reyonları,Çocuklar için oyun alanları ve bir çok Turizm altyapısı ile tam bir Turizm cenneti Uzungöl Merkez.

Uzungöl Merkezde bu alternatiflerinizin yanı sıra Göl çevresinde yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz.Yaklaşık 2 KM uzunluğundaki göl çevresi yürüyüş parkuru önünüze sayısız alternatifler de sunuyor.Karnınız acıkmış ise Lüks Restaurantlardan birinde karnınızı doyurabilir ya da gölü seyrederken çayınızı ya da kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

DURSUN ALİ İNAN MÜZESİNİ ZİYARET ETTİNİZ Mİ?

Uzungöl Merkez Gölbaşı Mahallesinde yer alan Dursun Ali İnan müzesi Uzungöl ve Bölge Turizminin son 200 yılına ışık tutuyor.Uzungöl Turizminin Baş Mimarı Dursun Ali İnan tarafından yaklaşık 40 senelik büyük emek ve çalışmalar ile oluşturulmuş olan Dursun Ali İnan müzesi her yönü ile kültür ve tarih kokuyor.

Yaklaşık 30 yıldır topladığı objelerin sergilenmesi için bir müze kurmanın en büyük hayali olduğunu belirten Dursun Ali İnan, "Müzemizin özellikle gelecekte Karadeniz ve Trabzon için çok önemli olacağını düşünüyorum. Üç ana bölümden oluşan müzede, yöresel mimariye bağlı kalınarak yapılan ahşap Uzungöl evi, Dursun Ali İnan’ın otuz yıldır topladığı yöresel - arkeolojik eserler, Dursun Ali İnan’ın doğadan topladığı ağaç köklerinden yaptığı heykeller ve mobilyalar, Uzungöl'ün tarihi, kültürü, coğrafyası, faunası, florası, sosyal yaşamı ve daha birçok özelliği hakkında yazılı ve görsel içerik bulunmaktadır.[

Ziyaret etmenizi tavsiye ederiz

BARAJLARA GİTMEDEN OLMAZ

Barajlar Bölgesi.DSİ tarafından gölün taş ve topraklar ile dolmasını önlemek için yapılan Barajlar Muhteşem güzelliği ile Uzungöl ve Bölge Turizmine farklı bir renk ve güzellik katıyor.3 Tane Barajdan oluşan Barajlar Bölgesi Uzungöl’ü andıran göletleri ve ormanın içinde yer alan muhteşem görüntüsü ile bize göre mutlaka ziyaret edilmesi gereken çok güzel bir yer konumunda

MACERA PARKI MUHTEŞEM ALTYAPISI İLE BÜYÜLÜYOR

Çaykara Belediyesi tarafından Uzungöl Turizminin hizmetine sunulan Uzungöl Macera Parkı muhteşem etkinlik alanları ve zengin altyapısı ile her kesimden insana hitap ediyor.Doğa ve macera tutkunklarının mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer Macera parkı.Gölü geçtikten sonra Uzungöl Demirkapı Karayolunun 3. Km’sinde Haros Komlarının hemen yan kısmında yer alıyor Uzungöl Macera Parkı.

MUHTEŞEM BİR TATİL KÖYÜ HAROS KOMLARI

Bölge Turizminin temel yapı taşlarından bir tanesi de kuşkusuz Haros Komları.Yemyeşil bir Doğanın tam ortasında bir tarafında orman,bir tarafında ise Solaklı deresinin insana huzur veren o tatlı sesi.İnsandan uzak sadece Doğa ile başbaşa bir tatil yapmak isteyenler için bulunmaz bir yer Haros Komları

ALABALIK ÜRETİMİNİ İZLEMEDEN GEÇMEYİN

İnan Kardeşler Alabalık Üretim Çiftliği.Uzungöl Turizminin Mimarı Dursun Ali İnan ile birlikte tam 47 senedir ona yol arkadaşlığı yapan kardeşi Hüseyin İnan tarafından işletiliyor İnan Kardeşler Alabalık Üretim Çiftliği.Yıllık yaklaşık 150 ton Alabalık üretiliyor Alabalık Üretim çiftliğinde.Uzungöl ve bölge turizminin alabalık ihtiyacı tamamen bu tesisten karşılanıyor

Alabalığın her çeşidini rahatlıkla bulabileceğiniz İnan Kardeşler Alabalık Üretim Çiftliğini mutlaka görmenizi tavsiye ederiz

BİR DOĞA HARİKASI DEMİRKAPI

Uzungöl Merkeze 12 KM mesafede bir doğa harikası Demirkapı Mahallesi.Yemyeşil bir doğanın ortasında kurulmuş üç mahalleden oluşuyor.Alt Mahalle,iOrta Mahalle ve Üst mahalle.Muhteşem doğa manzarasını mahallenin ortasından akan buz gibi soğuk suyu ile Solaklı Dersinin kolları süslüyor.

Muhteşem görüntüsü,florası,zengin bitki örtüsü ve eski ahşap evleri ile tabiri caiz ise Tarihe meydan okuyor Demirkapı Mahallesi.Aynı zamanda Yedigöller’in yolu üzerinde bulunan Demirkapı Mahallesinden Yedigöllere geçen ziyaretçiler Demirkapı Mahallesinin o muhteşem görüntüsünü izlemeye doyamıyor.

YEŞİLİN İÇİNDE BİR MAHALLE ÇAYIROBA

Çayıroba Mahallesi.Bölgenin en güzel yerleşim yerlerinden bir tanesi.Uzungöl Merkeze 18 KM mesafede.Bölgenin en önemli ziyaret merkezlerinden olan Yente Camisi bu mahallemizde yer alıyor.Muhteşem doğal görünümü,zengin bitki örtüsü ve yeişiln her tonu ile adeta cennetten bir köşe Çayıroba Mahallesi.

Bitki örtüsü olarak balı ile dünyaca ünlü Rize Anzer Yaylasına çok yakın Çayıroba Mahallesi.Emekli Öğretmen Merhum Ahmet Hacımahmutoğlu tarafından yakılan  Arı Yetiştirme ve balcılık çalışmaları bayrağı bu günlerde oğlu Taşkıran Eğitim Kurumları Müdürü İdris Hacımahmutoğlu tarafından büyük bir başarı ile taşınıyor

ŞEKERSU MUHTEŞEM DOĞASI İLE TURİZME GÖZ KIRPIYOR

Şekersu Mahallesi.Uzungöl Merkeze 19 KM mesafede.Hem mahalle hem de yayla olma özelliği taşıyor.Bölge insanının çok büyük bir bölümü bu yaylada ve mahallede ikamet ediyor.Uzungöl ile Bayburt arassındaki ulaşım bu mahalle üzerinden gerçekleştiriliyor.

Muhteşem Turizm altyapısı ile yaz mevsiminde çim kayağı kış mevsiminde ise kar kayağı bakımından mükemmel bir altyapıya sahip Şekersu Mahallesi.

2019 ve 2020 Yıllarında Muhtar Mehmet Aygün ve Şekersu Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Hulusi İlhan tarafından gerçekleştirilen yol altyapı çalışmaları ile Şekersu Mahallesi Bölge Turizmine hizmet vermeye hazır hale getirildi.

Şimdi ise misafirlerini bve ziyaretçilerini bekliyor.Sakarsu Köyü,Veli,Büyük Yayla(Staliya),Traşgabani ve Tabanoz yaylaları

GRENİ’DE DOĞANIN TADINI ÇIKARMAK

Greni Meziresi…Uzungöl Merkez Camisinin hemen arka tarafında Karester yaylasının hemen altında yer alıyor Greni meziresi.Uzungöl’ün en güzel mezirelerinden bir tanesi.Yeşilin her tonunu kolayca bulabileceğiniz zengin bir bitki örtüsüne sahip Greni Meziresi.Birbirinden güzel eski mezire evleri ise birer tarihi eser niteliği taşıyor

Mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz

YAZ YOLU

Uzungöl ile Şekersu Mahallesini birbirine bağlayan bölgenin en eski yollarından bir tanesi yayla yolu.Büyükköy Mahallesinden başlayarak Gadonalat,Greni,Mesonupaza güzergahını takip eden yol Şekersu Mahallesinde bulunan Corğorim mevkiinde son buluyor.Yaklaşık 20 KM uzunluğunda bulunan yol tarih ve kültür kokuyor.

Eski insanların en önemli uğrak yolu olan yaz yolu yürüyüş parkuru,dinlenme alanları,horon alanları ve seyrine doyum olmayan eşsiz doğal güzelliği ile tarih kültür ve tabiat kokuyor.Zamanı olanlara kesinlikle tavsiye ederiz.

ZİYARET TEPESİ’NE ÇIKTINIZ MI?

Ziyaret Tepesi…Şekersu Mahallesinin ve Bölgenin en yüksek rakımlı yerleşim yeri.3200 Rakımlı Ziyaret Tepesine yürüme çıkılabileceği gibi çok yakın bir yerine kadar araç ile çıkmak da mümkün

İslam Dini açısından kutsal olarak kabul edilen Ziyaret tepesi ziyaret edilebilir ve bölge ile ilgili olarak buradan çok güzel resimler çekilebilir

SIRANDAĞI SARIKAYA HOCALI MEZİRESİ YÜRÜYÜŞ PARKURU

Bölgede bulunan en önemli yürüyüş parkurlarından bir tanesi.Sırandağı Komlarından başlıyor.Yukarı doğru tatlı ve yormayan bir yokuş ile Sarıkaya’nın altına varılıyor.Buradan düz bir yürüyüş yolu ile Hocalı Meziresi Komlarına ulaşılıyor.Hocalı Meziresi komlarından ise yokuş aşağı inilerek Uzungöl Merkez olarak bilinen Hocalı Mahallesine iniliyor

Yaklaşık 16 KM uzunluğu olan bu parkur Doğa tutkunları için vav geçilmeyecek bir yürüyüş parkuru olarak göze çarpıyor

GİZLİ BİR DOĞA CENNETİ-HOCALI KOMLARI

Hocalı Komları.Hocalı Merkez Mahallesine yaklaşık olarak 5 km mesafede yer alan bir mezire.Ormanın içinde kurulmuş bir mezire görünümünde.Her taraf ağaçlık ve ağaçların etrafında kurulan mezire evleri ile insanlar kendilerine mükemmel bir yaşam alanı oluşturmuş.Muhteşem bir manzara.Her taraf doğa ve her taraf orman

Doğa ve orman tutkunlarının vaz geçemeyeceği bir adres Hocalı Komları

CENNETTEN BİR PARÇA FİLAK KOMLARI

Filak Komları.Filak Mahallesine 6 KM mesafede yer alıyor.Ormanın içinde ağaçların arasına serpiştirilmiş mezire evlerinden oluşuyor Filak Komları.Doğa ve tabiatın iç içe ahenk ile dans ettiği mutlaka görülmesi ve ziyaret edilmesi gereken mükemmel yerlerden bir tanesi.,

Kesinlikle ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

DOĞA VE HUZUR-MALBET KOMLARI

Malbet Komları.Malbet Mahallesine 5 KM mesafede yer alıyor.Ormanın içinde ağaçların arasına serpiştirilmiş mezire evlerinden oluşuyor Malbet Komları.Doğa ve tabiatın iç içe ahenk ile dans ettiği mutlaka görülmesi ve ziyaret edilmesi gereken mükemmel yerlerden bir tanesi.

Kesinlikle ziyaret etmenizi  tavsiye ederiz.

PİKNİK VE DOĞA CENNETİ LİMNİ

Uzungöl’de pikniğin en güzel yapılacağı yerlerden bir tanesi hiç kuşku yok ki Limni Meziresi.Geniş piknik alanı ormanı,doğası ve güzelliği ile bulunmayacak muhteşem bir yer.

SPOR ETKİNLİKLERİ

Uzungöl’de gerçekleştirebileceğiniz Spor Etkinliklerinin bir bölümü şu şekilde sıralanabilir

TEREKKİNG

Uzungöl’de gerçekleştirebileceğiniz en güzel spor etkinliklerinden bir tanesi Trekking.Doğada gönlünüze ve performansınıza göre orman içi ve doğa yürüyüşleri gerçekleştirebilirsiniz

DAĞ BİSİKLETİ

Uzungöl ve çevresi Dağ bisikleti bakımından son drece uygun bir paltform ve altyapıya sahip.2019 Yılı Türkiye Dağ Kayağı Şampiyonasının Uzungöl’de gerçekleştirildiğini anımsatmak isteriz.

Bu bakımdan Uzungöl’den kiralayacağınız bisikletler ile Uzungöl ve yaylalarında Dağ Bisikleti etkinlikleri gerçekleştirebilirsiniz

RAFTİNG

Solaklı Dresenin buz gibi akan soğuk sularında tatlı bir dere keyfi yaşamak istiyorsanız Solaklı Deresi sizleri bekliyor

ÇİM KAYAĞI

Uzungöl’ün bütün mezire ve yaylaları çim kayağı için misafirlerini bekliyor

ORMAN İÇİ YÜRÜYÜŞ

Orman içinde gerçekleştireceğiniz çeşitli yürüyüşler ile ormanın ve dopğanın keyfini çıkarabilirsiniz

YAMAÇ PARAŞÜTÜ HEYECANI

Karester Yaylasından Uzungöl Merkeze yamaç paraşütü ile muhteşem bir heyecan yaşayarak inebilirsiniz.Turizmci Uğur Çiçek ve Profesyonel ekibi tarafından organize edilen Yamaç Paraşütü heyecanı Uzungöl’e farklı bir renk ve güzellik katıyor

GÖL BİSİKLETİ

Uzungöl’de göl üzerinde sevdikleriniz ile birlikte güven içinde tatlı bir göl bisikleti keyfi yaşayabilirsiniz

UZUNGÖL’DE BUNLARI YAPMADAN DÖNMEYİN

Uzungöl gezilecek yerler listenizi bitirdiyseniz bu cennet gibi bölgeyi daha keyifli hale getirecek önerilerimizi dinlemelisiniz. Uzungöl’ü doya doya gezdim demek istiyorsanız:

Şekersu Yaylası ve Demirkapı Yaylasını görmeyi unutmayın.

Uzungöl Camii’nin fotoğraflarını çekin.

Uzungöl’ün çevresine düzenlenen trekking, kuş gözlemciliği veya botanik gözlemciliği turlarına katılın.

Uzungöl’ün meşhur taze alabalıklarından yiyin.

Uzungöl civarında ahşap bungalovlar veya oteller var. Bunlardan birinde konaklayın.

Vargit çiçeklerini görün.

Karester Yaylasının muhteşem Doğa güzelliği ile mutlaka tanışın

Glazomat’ta Kahvaltı yapmayı  ve resim çektirmeyi ihmal etmeyin

Aygün Otel’de bulunan Şelaleyi mutlaka ziyaret edin

Seyir Terasından Uzungöl’e mutlaka bakın ve resim çektirin

Dursun Ali İnan Müzesini Ziyaret ettiniz mi?

Filak Mahallesi Camisini ziyaret etmeyi ihmal etmeyin

Göl çevresinde mutlaka yürüyüş gerçekleştirin

Uzungöl Merkeze mutlaka 1-2 gününüzü ayırın

Elmalı Mahallesi Üreten Eller Atölyesini mutlaka ziyaret edin

Barajlar Bölgesini ve Göletleri mutlaka görün

Macera Parkını mutlaka ziyaret edin

Haros Komları’nın Muhteşem Doğası ile mutlaka tanışın

İnan Kardeşler Alabalık Üretim Çiftliğini mutlaka ziyaret edin

Demirkapı Mahallesinin muhteşem Doğasını mutlaka ziyaret edin

Çayıroba’nın muhteşem Doğası ile mutlaka tanışın

Şekersu Mahallesini ziyaret etmeden sakın dönmeyin

Greni Meziresini ziyaret edin

Yaz yolundan Şekersu Mahallesine yürümenin tadı bir başka.

Ziyaret Tepesini mutlaka ziyaret edin

Sırandağı Sarıkaya Hocalı Mezrası Yürüyüş Parkuru Doğa Dostlarını bekliyor

Doğa ve Orman bir arada.Hocalı Komlarını mutlaka ziyaret edin

Malbet Komlarını mutlaka ziyaret edin

Filak Komlarını Ziyaret etmeden asla dönmeyin

Limni’de mutlaka piknik yapın

Doğada çeşitli Trekking organizasyonları gerçekleştirebilirsiniz

Dağ Bisikleti ile Uzungöl yaylalarının tadını çıkarabilirsiniz

Rafting ile Solaklı Deresinde tatlı bir gün geçirebilirsiniz

Orman İçi yürüyüşü ile doğa ile baş başa kalabilirsiniz

Çim Kayağı ile yaylaların tadını çıkarabilirsiniz

Yamaç Paraşütü ile heyecanın zirvesine çıkabilirsiniz

Göl bisikleti ile Uzungöl’de tatlı bir gün geçirebilirsiniz

L-GEÇMİŞ DÖNEM MAHALLE MUHTARLARI

CUMHURİYET ÖNCESİ

Cumhuriyet Öncesi Muhtarlarımıza baktığımız zaman en eski Muhtar olarak Mego´nun karşımıza çıktığını görmekteyiz.1208 Yılında Muhtar olan Mego son derece yararlı muhtarlık yapmıştır.Gölbaşı Mahallemizden olan Mego çok uzun seneler Muhtar olarak görev yapmıştır

Yine Cumhuriyet Dönemi öncesinde Brego Dumanoğlu Mustafa Efendi´nin Muhtarlık yaptığına tanıklık etmekteyiz

Yine Cumhuriyet Öncesinde Kürdo Lakaplı Yöneticimizin yaklaşık 40 sene boyunca Şerah´ta Muhtarlık yaptığına tanıklık etmekteyiz.

Hacı Mustafa İskaloğlu´nun da yine Cumhuriyet öncesinde Muhtar olarak Şerah´a uzun seneler hizmet vermiş olduğu karşımıza çıkıyor.

CUMHURİYET DÖNEMİ

İLK MUHTAR DUMANOĞLU

Cumhuriyet Döneminde ilk Muhtar olarak Dumanoğlu karşımıza çıkıyor.Son derece yararlı bir Muhtarlık dönemi geçiren Dumanoğlu halk tarafından çok sevilen bir muhtar olarak görev yaptı

İSKALOĞLU-BÜYÜKKÖY

Dumanoğlundan sonra Büyükköy´den İskaloğlu Muhtar olarak görev yapmıştır.

İŞTE MUHTARLARIMIZ

Cumhuriyet Dönemi Boyunca görev yapan Muhtarlarımız,Mahalleleri ve görev yaptıkları tarihler Liste Şeklinde aşağıya çıkarılmıştır

S.N.

ADI SOYADI

MAHALLESİ

GÖREV TARİHLERİ

1

Dumanoğlu(Brego)

Büyükköy

1910 Başlangıç

2

İskaloğlu

Büyükköy

1920´li Yıllar

3

Süleyman Akyüz

Gölbaşı

1920´li Yılların Sonları

4

Ali Er(Eroğlu)Bameç

Büyükköy

1923-1924

1931-1934(İki Dönem)

5

Meretz Ömer Kır

Çamlık

 

6

Ahmet Turan(Lülan)

Filak

 

7

Hacı Hafız(Devranoğlu)

Filak

1 Temmuz 1934-1940

8

Karagöz(Salih Karagöz)

Hocalı Mahallesi

1940-1950

9

Hasanoğlu(İsmail Aygün)

Kastel Mahallesi

1950-1960

10

Gülali Ali Karagöz

Kaplanoz Mahallesi

1960-1963

11

Hüseyin Akyüz

Gölbaşı Mahallesi

1964-1974

1984-1989(Üç Dönem)

12

Battal Düzgün

Büyükköy

1973-1977

13

Mustafa Soylu

Gölbaşı

1977-1980

14

İsmail İnci

Kaplanoz

1980-1984

15

Salih Manavoğlu(Manav) Muharrem Salih

İnceli Mahallesi

1989-1994

16

Hikmet Eroğlu

Büyükköy

1994-2004-İki Dönem

17

Mustafa Tahan

Filak Mahallesi

2004-2019 Üç dönem üst üste Muhtarlık yaptı.

18

Mehmet ÖZTÜRK

Büyükköy Mahallesi

2019 Yılında Göreve seçildi.Hala devam ediyor

ALÇAKKÖPRÜ MAHALLESİ MUHTARLARI

SN

ADI SOYADI

DÖNEMİ

1

Mehmet KIZILTAY

17.11.1963

2

Bilal SAĞLAM

02.06.1968

3

Mehmet KIZILTAY

04.06.1972

4

Mehmet KIZILTAY

09.12.1973

5

Mehmet KIZILTAY

12.12.1977

6

Mehmet KIZILTAY

26.03.1984

7

Salih ERGİN

26.03.1989

8

Recep SAĞLAM

07.06.1993

9

Lütfü KIZILTAY

28.03.1994

10

Mehmet SAĞLAM

19.04.1999

11

Mustafa KIZILTAY

28.03.204

12

Mustafa KIZILTAY

29.03.2009

ÇAMLIK MAHALLESİ MUHTARLARI

SN

ADI SOYADI

DÖNEMİ

1

Eşref KIR

11.12.1977

2

Hamit KARACA

25.03.1984

3

Eşref KIR

01.06.1986

4

Mustafa KARACA

27.03.1989

5

Mustafa KARACA

28.03.1994

6

Mustafa ERDOĞAN

19.04.1999

7

Mustafa ERDOĞAN

19.04.1999

    8

Sait KARTAL

04.06.2001

9

Mehmet KURT

28.03.2004

10

Ahmet KARACA

29.03.2009

ELMALI MAHALLESİ MUHTARLARI

SN

ADI SOYADI

DÖNEMİ

1

Yusuf KAPLAN

17.1.1963

2

Hamit MUTLU

20.09.1964

3

Ahmet KAPLAN

17.09.1962

4

Mustafa ŞAHİN

02.06.1968

5

Kamil MUTLU

06.06.1971

6

Mehmet MUTLU

04.06.1972

7

Hamit MUTLU

09.12.1973

    8

Şeker MUTLU

12.12.1977

9

Şeker MUTLU

26.03.1984

10

Şeker MUTLU

27.03.1989

11

Abdurrahim MUTLU

28.03.1994

12

Recep BEKTAŞ

19.04.1999

13

Recep BEKTAŞ

28.3.2004

14

Fehmi MUTLU

20.09.2009

BİR TOPLUMUN KADERİNİ DEĞİŞTİREN İNSAN-DURSUN ALİ İNAN 

1974’lü yıllar…İnsanların bırakın Turizmi yolunun dahi olmadığı ömrünü gurbette kazanacağı 3-5 kuruş para ile geçirmeye çalıştığı çile dolu yıllar.

Günümüzde her sene milyonlarca insanın ziyaret mekanı olan Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl o senelerde kuş uçmaz kervan geçmez kimsenin haritada ismini dahi bilmediği bir yer konumunda.

Elektrik direkleri daha yeni dikilmiş.Jeneratör ile Günde 4-5 saat elektrik verilebiliyor.Yolu yok suyu yok Uzungöl’ün.

İnsanların ömrü gurbette geçiyor.İlkbaharda Bayburt Erzurum’a doğru yola çıkıyor Uzungöl insanı.Gurbette inşaatlarda yaz boyunca çalışıyor ailesinin geçimini sağlamak için.

Çünkü Uzungöl’deki babadan kalma arazi karnını doyurmuyor.Biraz lahana,Biraz mısır.Fasülye ve patates.Onları da yabani hayvanlardan koruyabilirsen.Koruyamzsan onlar da gitti.Sene boyunca açsın demektir bu.

Ve bir insan çıkıyor o toplumun içinden.Ben bu toplumun kaderini değiştireceğim diyor.Mevla bu bölgeye böylesine muhteşem bir doğa güzelliği nasip etmiş.Ben bu insanların kaderini değiştireceğim diyor.

Daha 10 sene öncesinde 1965 Yılında Uzungöl’den 180 Hane yoksulluk ve imkansızlıklar sebebi ile Van İli Özalp İlçesi Emek ve Dönerdere Köylerine İskan olarak gitmişler.

Dursun Ali İnan Turizm diyor.İnsanlar gülüyorlar.Turizm nedir diye soruyorlar birbirlerine.

Dursun Ali İnan alabalık diyor.İnsanlar bu adam kafayı yemiş.Bu adam deli diyorlar.Uzungöl’ün yolu bile yok.İnsanların başka bir işi yok.Uzungöl’e balık yemeye gelecekler diyorlar.

İlmik ilmik.Santim santim yürümeye başlıyor Dursun Ali İnan.

Bir toplumu değiştirmek,bir toplumu değişime taşımak sanıldığı kadar kolay değildir.Emek ister,mücadele ister,cesaret ister,sabır ister,zaman ister.Azimle ve uzun bir çalışma ister.

Gözünü kapatır,Kulaklarını tıkar ve yola çıkar Dursun Ali İnan.

Varsın toplum ona DELİ yakıştırmasını yapsın.O yolunu çizmiştir artık.

Önce küçük bir restaurant ve birkaç balık havuzu ile yola koyulur.

Gelen misafirler günübirlik balıklarını yiyerek geri dönerler.

Ancak zaman ilerledikçe insanların ihtiyaçları da çoğalmaya başlar.

Uzungöl’ü ziyarete gelen insanlar bu doğa harikası yerde konaklamak isterler.

Önce misafirlerini evinde ağırlamaya başlar Dursun Ali İnan.

Talepler çoğaldıkça Alabalık havuzlarının tam ortasında küçük bir restaurant ve otel yaparak misafirlerin hizmetine sunmaya başlar.

1990’lı yılların başı.Dursun Ali İnan tarafından yakılan Turizm meşalesi yavaş yavaş çevresini aydınlatmaya başlar.

Önce Devlet tarafından Uzungöl’ün yolu ve asfaltı yapılır.Sonra komşuları da evlerinin birer ikişer odasını Turizm amaçlı kullanmaya başlar.

Ve 2000’li yıllara gelindiğinde Uzungöl artık Ülke sınırlarını aşmaya ve Dünya Turizmine hitap etmeye başlar.

Artık o küçük aile pansiyonları yavaş yavaş yok olur.Yerini modern oteller,2+1,3+1 modern pansiyonlar almaya başlar.

Yatak ve Tesis sayısı her geçen sene büyüdükçe büyür.

Ve 2022 verilerine göre…

Yıllık yaklaşık 5 milyon yerli ve yabancı misafir Uzungöl’ü ziyaret eder.

Uzungöl’de yaklaşık 25 000 Yatak kapasitesi.

Her sene 4-5 ay boyunca…% 100 dolu.Yer bulmak mümkün değil.

Uzungöl sayesinde…

Uzungöl’ü ziyarete gelen milyonlarca insan…

Uzungöl’ün yanı sıra…Önce Çaykara İlçesinde Sultanmurat ,Karester Yaylası,Yedigöller ve diğer yaylalar…

Çaykara İlçesi…

Rize’de başta Ayder Olmak üzere bir çok Turizm alanı…

Trabzon’da başta Maçka Sümela olmak üzere onlarca Turizm Merkezi.

Giresun ve Ordu başta olmak üzere…

Neredeyse Karadeniz Bölgesinin tamamı…

Uzungöl’ün Turizm pastasından kendilerine düşen payı fazlası ile alıyor.

Yani 1974 Yılında Dursun Ali İnan tarafından yakılan Turizm meşalesi günümüzde Uzungöl sınırlarını hatta Ülke sınırlarını çoktan aşmış.Bir Turizm Güneşi olarak tüm dünya Turizmine ışık saçmaya çalışıyor.

,Dursun Ali İnan’ın belki de kimsenin bilmediği bir  kaç özelliğinden daha söz etmek isteriz.

Dursun Ali İnan…Turizmci kimliğinin yanı sıra okuyan araştıran ve çok çalışan bir insan yapısına sahip.Boş zamanlarında fırsat buldukça kitap okuyan ve kendisini sürekli geliştiren bir insan.

Sadece Uzungöl Turizminin Baş Mimarı değil Dursun Ali İnan.Aynı zamanda Uzungöl ve Bölge Turizminin en Büyük Turizm Öğretmeni.

Ben ona Uzungöl Turizm Üniversitesi ismini veriyorum.

50 Senedir Dursun Ali İnan’ın otel ve Restauran’tında çalışarak Turizmi öğrenen Uzungöl ve Bölge insanı Turizmi buralarda öğrenerek yani Üniversite tabiri ile stajını Dursun Ali İnan Üniversitesinde tamamladıktan sonra babadan kalma toprakları üzerinde kendi tesisini inşa ederek Turizmcilik yapmaya başlamıştır.

Kış boyunca hiç boş durmaz Dursun Ali İnan,Kendi atelyesinde personeli ile birlikte kış boyunca çalışır.

50 Senelik Turizm hayatında binlerce ürün topluma kazandırdı Dursun Ali İnan.Neler yok ki bunların içinde.

Bölgenin son 200 senelik yaşam şeklinin tamamı var.

Sonrasında 2019 Yılında…

Belki de 100 odalı bir otel yapabileceği bir alanı…

Bölge Turizmine kazandırabilmek için…

Kendi menfaatini ya da ekonomik kazancını bir kenara atarak.

Sadece Bölge ve Ülke Turizmine hizmet vermek amacı ile…

Karadeniz Bölgesinin tek Kültür Müzesi olan…

Dursun Ali inan Müzesini hayata geçirdi Dursun Ali İnan.

Neler yok ki içinde.Fazla söze gerek yok.Bölgenin son 200 senelik yaşam tarzının tamamı yani hayatın ta kendisi,yani Uzungöl Turizminin hikayesi,yani dedelerimizin ninelerimizin,annelerimizin,babalarımızın,atalarımızın yaşam şekli var.

Teknoloji yok.Doğallık var Dursun Ali İnan Müzesinde.


Hasan Şatıroğlu
26.03.2024 18:01:02
Uzungöl ile ilgili yapılan en kapsamlı bir çalışma..Hocam size teşekkür ediyorum. Bu çalışmanızı broşür halinde yazın gelen misafirlere verilmesini sağlamak çok faydalı olur Güzellikleri bilen yaşar,ama onları dile getiren,kaleme alan azdır.. Zenginliklerimizi sunmak,davet edebilmek en büyük maharettir.. Nice yıllara..